Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Рецензија Bosch PLR 50 - ласерски мерач на далечина

smole

poweruser
18 април 2007
3.908
4.587
Ова е ревју на Bosch PLR 50 – ласерски мерач на далечина. Деталите ги имате тука.

17112559.jpg

Најпрво разгледував Leica бидејќи со нивен ласерски мерач имам мерено куќи и знам дека се алфа и омега за геодетски и оптички производи, но цената која ја добив за најосновниот модел – Leica D2 – 220евра + 18%ДДВ (ако добро се сеќавам) сфатив дека е неприфатливо висока со оглед на тоа дека беа потребни само основни фукнции (а спецификациите се слични на професионалниот Bosch GLM50 со таа разлика што Leica-та мери до 60м наспроти 50те на Bosch-от и мислам дека има само 1 година гаранција наспроти 2/3 од Bosch –со еден збор ништопосебно).

47828383.jpg

Bosch PLR 50 чини 7750 ден. од Famod Скопје (генерални увозници за Bosch во Македонија), и со него доагаѓа футрола (која заборавив да ја сликам а и не е мн битна - обична е) и каивче за околу рака. Уредот доаѓа со стандардната 2 годишна гаранција кои Famod ја дава за целата Bosch DIY (зелената) програма.

Уредот е наменет за домашна (хоби) употреба и на него има доста голем LCD монохроматски дисплеј без позадинско осветлување, 10 гумени копчиња, либела и едно како антенче кое со дугме се вади и чија намена е да се одбие од просторот кој служи како почетна точка за мерењето доколку не е можно да се залепи долниот дел на уредот за истата точка (претесно/преплитко).

stapce.jpg

Уредот ми беше објаснето дека во претходниот живот (претходната генерација) бил во професионалната серија на Bosch, а сега е во DIY серијата, и кога го споредував со неговиот брат близнак од сегашната професионална серија – GLM 50 наидов некои разликиво корист на GLM 50 ( користи 2 ААА батерии наместоIP54 конструкција, позадински осветлен екран, разлика во точност во мерењето за 0.5мм во однос на PLR 50 – 1.5мм vs 2мм, 1 година екстра гаранција – 3 наспроти 2),но мене овие екстра функции не ми беа потребни (нити сметам дека некогаш би ми биле), а и не сметав дека вредат екстра 3000те денари, за уред (кој бар на мене) би ми ја бркал истата работа. Работата е мерење на големи простори, иако овој уред е погоден и за попрецизни мерења – кроење мебел итн.

baterii.jpg

Телото на уредот е мало (нешто повисоко и подебело од кутија цигари) составено од тврда пластика и гума, претпоставувам за да потешко се лизга од рака – една од смртните опасности по здравјето на уредот. Долниот дел е од пластика, но ногарките кои го подигнуваат од земја се гумени – корисен детал. Горниот дел го има ласерот и “објективот” кој ја мери далечината.

grbm.jpg

Ракувањето со уредот е многу едноставно, и истиот освен можноста да мери далечина има можност да мери и квадратура (прво снима една страна па друга и потоа ги множи и ја кажува квадратурата) и кубатура (истото само што мери 3 страни), “знае” да мери и по Питагорина теорема, памти мерења и претпоставувам уште некои фукнции кои не ги знам бидејќи не ми требаат.

glavaz.jpg

Времето на отчитување на далечина е помало од 1 секунда што е доста брзо. Мерните единици се метрички - мм, цм, м и вредноста ја дава до трета децимала.
Јас сум задоволен од уредот и од неговата работа. Го прави точно тоа што треба да го прави едноставно, брзо и неверојатно прецизно. Декларираното отстапување од 2мм за мене и тоа што јас го правам е занемарливо.

Позитивно:
-Ниска цена
-Мал
-Релативно издржлив (добро конструиран)
-Брзо мери
-Прецизен
-Едноставен за употреба
-2 години гаранција

Негативно:
-Неосветлен екран
-Користи дури 4 ААА батерии

krema

OG
24 јуни 2009
15.766
15.850
youtu.be
Фала Смоле :)
добро е да имаме инфо и за вакво нешто, одлично ! :)

Alex

hello world
10 август 2008
340
169
Интересна алатка, но некако цената многу висока ми се гледа.

Во секој случај одлично ревју :)

smole

poweruser
18 април 2007
3.908
4.587
Аман бе другари, и IXO-то и ова ви се скапи.

Ај IXO-то некако, ама ова е ласерски мерач, колку пари да биде? 1000ка? Овој беше ако не се лажам најефтиниот (со исклучок на тој од 25 метри и на тој од реклама5 што е 1000 денари ама незнаеш до кога ќе работи) кој може да се најде во МК.

А за кутија лим од 100+ евра не мрчите дека е скапо. Ова ако работите може да ви прави пари, а кутијата лим дури и да работите на пц не ви мења ништ. Не сте ми јасни...

uwemi

poweruser
20 февруари 2011
4.761
4.323
Skopje
2b.com.mk
uwemi's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 3450s
Motherboard
Gigabyte GA-z68xpUD3
Storage
Samsung EVO 840 / 320GB + 1TB HDD.
PSU
CM SilentPro 700W
RAM
2x4GB Kingston - 1333mhz
Video card
Sapphire R9 280x Vapor-X
Case
CoolerMaster K-350
Mouse
Logitech MX-518
Keyboard
A4Tech B120 Red BackLight
Audio
Creative Inspire P380 2.1
Monitor
BenQ RL27" + SyncMaster 24"
OS
Windows 7 / 64Bit
@Smole
Kazi im deka nekoja karta od nVidia kosta mnogu skapo ke recat "Ne be ne e skapo cenata si e super" :D

smole

poweruser
18 април 2007
3.908
4.587
Секој си има своја рачуница и во тоа јас не навлагам али неможе да е скапо нешто од 100 евра ако ти праи пари, за разлика од незнам какви куќишта и водени ладења кои не ти праат разлика, и ретко на кого пари (повеќето ги зимаат за свој кејф).

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
која е максималната далечина што може да ја измери?до колку фаќа?Ме интересира од искуство -пракса не од папир .
Благодарам

smole

poweruser
18 април 2007
3.908
4.587
Ваљда до 50 метри, јас имам мерено до 33.

Не гледам зашто не би идело до 50 ако така е декларирано.

smole

poweruser
18 април 2007
3.908
4.587
Можда ова некого ќе го интересира:

Во четврток во (и ваљда пред) продавницата на Фамод во Ново Лисиче цел ден ќе има презентација на Bosch електричен рачен алат, ако е некој заинтересиран нека помине, ја ќе идам (ако има) да рокам на хилта мухахах

Еве го FB евентот: https://www.facebook.com/events/174315372733217/

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно