Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Блокирање реклами со Pi-hole и NextDNS

Андреј

hello world
4 септември 2012
184
470
Варшава, Полска
discord.gg
Веќе подолго време користам Pi-hole, кој е всушност софтвер за блокирање на реклами и тракери на DNS ниво. Мојата инсталација е на Raspberry Pi, но може да се инсталира и на Docker, Ubuntu, итн.

Dx8SEJjX0AA6ker

Dx8SFugW0AA0khS

Dx8R_6cW0AIcE2G

Има многу листи кои може да ги додадете. Мометалната бројка на блокирани домејни кај мене е околу 3 милиони :D

The Big Blocklist Collection - тука ќе ги најдете сите потребни листи, главно интернационални. Сепак, тоа не го решава проблемот со македонските огласувачи :(

Затоа креирав и листа на македонски рекламни сервери, која може да ја надополни секој:

Macedonian Pi-hole blocklist - треба да се додаде до листите во Pi-hole, се ажурира еднаш неделно.

OvM9GTG.png

Доколку не сте во можност да инсталирате Pi-hole во локалната мрежа, пробајте го NextDNS. Предноста е што може лесно да се сетира на рутер, телефон, и многу други уреди во движење. Делува всушност како Pi-hole in the cloud. Нормално тука има и некои лимити бидејќи имаат бизнис модел (додека Pi-hole e бесплатен), но не верувам дека ќе се преминат со нормална употреба. Нов сервис е и немаат многу опции, па тука македонските домени ќе треба да ги додавате еден по еден во Blacklists.

Happy blocking :)

Последна промена:

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.204
18.883
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech MX Master 4
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
Браво за темата, штета за малиот интерес. Се спремам јас веќе некое време да отворам тема за Пи.холе ама се нешто немам време :( За пај хол имав читано уште пред некое време и јас како љубител на блокирани реклами сакав да го пробам, а во тоа ми помогна лицето @123456 кој несебично ми поклони едно разбери а со тоа и стана главен покровител и спонзор на мојот ад блокер. Ке му пуштев една реклама како спонзор, ама пајхол... ке ја блокираше :(

Инаку идејата е супер и функционира само има неколку недостатоци а тоа е додавање на запис во хост преку конзолата, многу голем пропуст, днс сервер на кој неможеш да правиш записи, логика нула. Ок има воркараунд ама пак, не сум среќен со ваквото решение.
Второ, ако веќе имаш пај хол, теоретски не ти треба ад блокер во браузер, ама па пајхол ти е достапен само дома, на секој друг интернет пак имаш потреба од ад блокер во браусер значи... сеуште имаш потреба од ад блокер. Има опција да го користиш со ВПН, имаат решение и за тоа, ама па тоа значи постојано да бидеш врзан на впн иако ке се однесува само на ДНС риквестите... ама пак... не е баш најелегантно.
Трето, ад блокерот подобро се справува со оверлеј рекламите на рарбг, кликаш отвара таб и го затвора, ама ако немаш ад блокер, кликаш отвара таб и останува отворен самошто неможе да лоадира контент и така имаш чекор плус, треба да го затвориш табот па да се вратиш на тоа што претходно си го гледал. Анојинг.

Размислував и како опциај да инсталирам една ec2 инстанца на aws и да си имам паблик днс сервер, ама па така постои опасност за напади, ддос и слично и баталив. Ова со НекстДНС ми делува како интересна опција, ке го пробам.

Патем, браво за листата на македонски ад провајдери, веднаш ке ја додадам.

I

itstheigyg

Гостин
Исто така adguard dns е топ за блокирање
176.103.130.130
176.103.130.131
Но сепак мора и со адблок, пошто само со днс пак се појавуваат квадратите од реклами само празни, блокирање со днс е супер пошто работи на сите апликации, без разлика дали на телефон или пц, за разлика од адблок само на browser.

12 април 2017
1.918
1.259
А зошто сакате да ги блокирате буквално сите реклами? Искрено, не ми пречи да има реклами на некои сајтови - тоа им помага да бидат бесплатни за користење.

Повеќето сајтови се блокирани и кај мене, али има некои кои не се.

I

itstheigyg

Гостин
Не се само реклами, тука идат и тракери, разни malware, pop ups, мајнери и остали глупости, јас не сум навикнат на реклами и моментално ми сметаат ептен, лична преференца.

Pilsator

lurker
15 мај 2012
532
160
Дали ќе функционира на линукс на истата машина. Размислувам и за виртуелка на истата машина. Значи ми треба за само еден хост и на истиот тој хост да има пихол.

stefan_mkd

lurker
18 март 2015
843
669
Дали ќе функционира на линукс на истата машина. Размислувам и за виртуелка на истата машина. Значи ми треба за само еден хост и на истиот тој хост да има пихол.

PiZero, го ставаш на усб порта од рутер и го забораваш :) Заеби виртуелки. Џабе замарање

Викса

lurker
12 март 2011
577
697
Имам ставено на рутерот Adguard DNS и пак на телевизор на јутуб преку хромкаст ми се појавуваат реклами, нема спас :(

I

itstheigyg

Гостин
Имам ставено на рутерот Adguard DNS и пак на телевизор на јутуб преку хромкаст ми се појавуваат реклами, нема спас :(
Нема целосен спас пошто ут имаат милион ад сервери(домени) и додаваат нови често, ама рекламиве многу поретко се појавуваат у споредба кога не користиш адгард

neW1

lurker
10 мај 2007
679
126
Второ, ако веќе имаш пај хол, теоретски не ти треба ад блокер во браузер, ама па пајхол ти е достапен само дома, на секој друг интернет пак имаш потреба од ад блокер во браусер значи... сеуште имаш потреба од ад блокер. Има опција да го користиш со ВПН, имаат решение и за тоа, ама па тоа значи постојано да бидеш врзан на впн иако ке се однесува само на ДНС риквестите... ама пак... не е баш најелегантно.

Решението е едноставно, докер контејнер на лаптопот што го стартуваш само надвор кога си.

Delicon

user
10 јуни 2007
1.274
805
delicon.mk
Не можеш да ги блокираш видео рекламите на youtube, почнаа да ги служат преку домените од кои ги служаат и другите видеа. Ако блокираш некој ад домен, најверојатно ќе блокираш и голем дел од видеата.

Андреј

hello world
4 септември 2012
184
470
Варшава, Полска
discord.gg

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.809
6.505
SK
Kaко стојат работите со false positives проблеми? Нема опции да се одбере ниво на „агресивност“ на сетинзите или нешто во тој стил?
Мислам јасно е дека совршено решение тешко дека постои, но колку проблеми има и колку често мора да се додават сајтови на whitelist?

Проблем гледам во тоа кога на домашната мрежа има повеќе корисници (барем кај мене е така), од кои некои не се доволно технички образовани да го воочат и артикулираат проблемот со одредени сајтови.

Андреј

hello world
4 септември 2012
184
470
Варшава, Полска
discord.gg
Kaко стојат работите со false positives проблеми? Нема опции да се одбере ниво на „агресивност“ на сетинзите или нешто во тој стил?
Мислам јасно е дека совршено решение тешко дека постои, но колку проблеми има и колку често мора да се додават сајтови на whitelist?

Проблем гледам во тоа кога на домашната мрежа има повеќе корисници (барем кај мене е така), од кои некои не се доволно технички образовани да го воочат и артикулираат проблемот со одредени сајтови.

Како и во секој дом :) Ќе ми треба повеќе време, ама засега не слушнав поплаки. Листата изгледа дека зема предвид такви ситуации и не е толку агресивна. За жал, нема опции за подесување на агресивноста. Сите работи се решаваат со блоклиста, бела листа и црна листа.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.809
6.505
SK
Ништо не е совршено а пајхол секако е кoрисна работа. :)
Јас планирам NAS сервер да си направам и на него помеѓу другото преку докер може да ставам и пајхол контејнер, само уште не сум се решил за хардвер и си стои неостварена замислата.

Инаку друга опција што се нема спомнато е рутер со OpenWRT со адон за блокирање. Ова можеби и подобра опција од аспект на тоа што одредени уреди може да имаат рачно наместени екстерни DNS (како гугл на 8.8.8.8). Пајхол тука ништо не би направил (или можеби грешам?) додека во истата ситуација OpenWRT рутер би ги пренасочувал таквите днс риквести.

Од една страна ова е можеби премногу котрола пошто би требало некој што рачно наместил друг днс - да знае што прави, ама идејата е дека секогаш постои можност малвер да подеси днс без знаење на корисникот. :-/

Андреј

hello world
4 септември 2012
184
470
Варшава, Полска
discord.gg
Најпроста опција за обичен корисник кој не сака да се замара многу најверојатно е NextDNS.

free up until about 300,000 DNS queries/month — $1.99/month for unlimited queries.

If you decide to stay on the free plan, NextDNS will simply behave like a classic public resolver after reaching the 300,000 queries limit.

Малку работа е да се додадат македонските домени рачно бидејќи не поддржува листи, но потоа функционира одлично. Го користам на мобилен сѐ уште.

Последна промена:

Piedpiper

hello world
26 август 2019
247
247
Огромен лајк за направената листа. Денеска инсталирав pihole на линукс и работи за сега перфектно. Нормално не смее да се очекува дека проблемот со рекламите е решен, но огромен број од нив се решени. Супер иницијатива за накедонската block листа

Испратено од Pixel 3a преку IT.mk форум апликација

Андреј

hello world
4 септември 2012
184
470
Варшава, Полска
discord.gg
Огромен лајк за направената листа. Денеска инсталирав pihole на линукс и работи за сега перфектно. Нормално не смее да се очекува дека проблемот со рекламите е решен, но огромен број од нив се решени. Супер иницијатива за накедонската block листа

Испратено од Pixel 3a преку IT.mk форум апликација

Не може до крај да биде решен, ќе ти треба и UBlock евентуално. Многу македонски сајтови банерите си ги хостираат на домејн во /wp-upload/ :)

Ако најдеш нови рекламни сервери кои ги нема во листата, можеш да ги додадеш.

Андреј

hello world
4 септември 2012
184
470
Варшава, Полска
discord.gg

Piedpiper

hello world
26 август 2019
247
247
Не може до крај да биде решен, ќе ти треба и UBlock евентуално. Многу македонски сајтови банерите си ги хостираат на домејн во /wp-upload/ :)

Ако најдеш нови рекламни сервери кои ги нема во листата, можеш да ги додадеш.

Дефинитивно најдобро решение е со uBlock или некоја друга ехтензија за browser. Браво уште еднаш за темава и за македонската листа. Препорачувам на секој што има барем пола час слободно време и стар компјутер (да го претвори во ubuntu) или Raspberry, да инсталира Pihole. Супер корисна алатка.

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.508
7.814
Скопје
www.facebook.com
Јас користам Brave пребарувач и не се замарам со Pihole , PiAsshole И т.н
Нема никакви реклами на него освен од форумов.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно