Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Apple Pay во Македонија

12345*

hello world
14 јануари 2021
164
67
Idejata e odlichna - ako se napravi spam od povekje lugje, kje sfatat deka interesot e golem i kje se zaangazhiraat i dvete strani. Na krajot na denot nishto ne se gubi ako se proba :)

Isprativ mail na [email protected]

Ako imate uste kontakti spodelete.
Дај пушти го меилот што си го пишал и сите истиот меил ке го пуштеме

Overbored

read-only
19 февруари 2025
31
40
Idejata e odlichna - ako se napravi spam od povekje lugje, kje sfatat deka interesot e golem i kje se zaangazhiraat i dvete strani. Na krajot na denot nishto ne se gubi ako se proba :)

Isprativ mail na [email protected]

Ako imate uste kontakti spodelete.
Tотално се сложувам покрај тој, може и на [email protected] она е Vice President, он е Senior Vice president. Ако нашиве немаат пуштено барање како банка сигурно Apple нема им пушти понуда или први да ги контактираат.

Јас искрено мислам дека е малку поважен притисокот до нашите банки (како шо напишав и погоре дека мислам дека е најдобро да се пишуваат мејлови до [email protected] - НЛБ Словенија и [email protected] - НЛБ Македонија).

Само од причина што не верувам дека компанија - Apple не би сакала приход ако одредена банка пуштила апликација/барање до нив и мислам дека во нашава - Македонскава ситуација се работи за не ажурност или одбегнување/одолговлекување на ова до недоглед.

maartin

read-only
7 јуни 2023
30
24
Ne, tuku i ti @Overbored da beshe na mestoto na Apple nemashe da vovedesh Apple Pay za pomalku od milion drzhava. Ne znam kolku sledish ama mn aplikacii od Apple ecosystem ne se dostapni kaj nas. Premal pazar sme za interes.

Kako shto kazaa, najdobro e da pokazheme deka interesot e golem.

I podobro e site razlichen text (ChatGPT za 10 sekundi ke vi napishe soliden text :))

Ajde site po eden meil na:
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]

Overbored

read-only
19 февруари 2025
31
40
Ne, tuku i ti @Overbored da beshe na mestoto na Apple nemashe da vovedesh Apple Pay za pomalku od milion drzhava. Ne znam kolku sledish ama mn aplikacii od Apple ecosystem ne se dostapni kaj nas. Premal pazar sme za interes.

Kako shto kazaa, najdobro e da pokazheme deka interesot e golem.

I podobro e site razlichen text (ChatGPT za 10 sekundi ke vi napishe soliden text :))

Ajde site po eden meil na:
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
Се слагам дека сме мал пазар и дека се би имало смисла истиве работи да не беа достапни за Црна Гора, они се 600 иљади, но достапни им се. Сосе туристи не се колку нас во лето. :D
Ама шо е до мене уште денес ќе пуштам мејлови до сите освен последните две до кој веќе имам пуштено. (Како чиста препорака, мејлот до словенечката нека биде повеќе на тоа дека нивната банка овде кај нас не сака да ја воведе услугата и дека постои големо незадоволство. Во смисла со молба да го ексалираат и дека им го пишуваме како "душегрижници" за групацијата, оти во спротивно ќе ви одговорат дека НЛБ Македонија има своја автономија).

maartin

read-only
7 јуни 2023
30
24
70 posto od narodov e na NLB zatoa, plus na toa dodadi deka najnapred se vo sporedba so drugite banki.

Ama ti klasichen makedonec skroz, prvo kritika nezadovolstvo, namesto da sorabotuvash.
Obichno vie od IT ste popristapni i po chill lugje

maartin

read-only
7 јуни 2023
30
24
Inaku mene me interesira slednovo, chitav deka plakjanjeto so ured ne bara nikogash pin bidejki verifikacijata e so FaceId, fingerprint itn.
E sega noviot zakon koj sho bara pin posle nekolku transakcii. Dali makedonskive posterminali gi imaat sredeno da ne baraat pin ako plakjash so ured po noviov zakon?
I dali e opravdano da treba da se stava kartickata vo posterminal pa da se pishuva pinot, zosto pri beskontakntno plakjanje ne bara direktno pin?

Overbored

read-only
19 февруари 2025
31
40
Inaku mene me interesira slednovo, chitav deka plakjanjeto so ured ne bara nikogash pin bidejki verifikacijata e so FaceId, fingerprint itn.
E sega noviot zakon koj sho bara pin posle nekolku transakcii. Dali makedonskive posterminali gi imaat sredeno da ne baraat pin ako plakjash so ured po noviov zakon?
I dali e opravdano da treba da se stava kartickata vo posterminal pa da se pishuva pinot, zosto pri beskontakntno plakjanje ne bara direktno pin?
Па доколку го има тој проблем би требало да го повлечат од употреба и Google Pay, бидејќи така самиот feature би бил безцелен...да би имало потреба од внесување на ПИН од картица е во ред, но доколку треба корисникот да ја носи со себе картицата, тогаш е безцелно. Ако има некој кој користи Google Pay нека пише како оди со безконтактното плаќање во изминативе месец-два и дали се соочуваат со такви проблеми.
Дај пушти го меилот што си го пишал и сите истиот меил ке го пуштеме
I hope this message finds you well. Being an Apple user of Apple devices for long period,I am writing to inquire about the process banks undergo to implement Apple Pay in a new country. Specifically, I would like to understand the steps involved in applying for this feature. Do banks simply apply for it, or are there negotiations involved?

In Macedonia, our local banks have informed us that they have applied for Apple Pay, yet they have not received any feedback. We are curious to know if there are additional steps or requirements that need to be fulfilled.

Furthermore, I would like to bring to your attention that Macedonia is currently the only European country without access to Apple Pay. There is a strong demand for this service among users, me being one of them, and we are puzzled as to why it remains unavailable. We believe that offering Apple Pay in Macedonia would greatly enhance the user experience and align with Apple's global expansion goals.

Thank you for your time and consideration. I look forward to hearing from you regarding these matters.

Best regards,

Повели.

Последна промена:

kristijan_m75

lurker
22 март 2016
772
573
Преку гугл пеј не бара пин,го користам секојдневно...

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.705
3.355
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Бев минатиот викенд во Грција, плаќањето со гугл пеј беше без пин. На патарина сакав да платам со телефон, не пројде, му дадов картичка морав да пишам и пин. Во ресторан гугл пеј пак не ми пројде, и пак морав со картичка и пак мораше пин. Девојчето кое беше со мене беше као „леле зошто бара НЛБ пин“, проба она со нејзината халк и пак и побара пин :ROFLMAO:, а кај нив у стил нешто било „до 9000 ден или секоја 10та трансакција“ нешто така, не знам точно.. Ни 9000 направивме ниту беше 10та трансакција, ама ете си побара.

Overbored

read-only
19 февруари 2025
31
40
Ова не е точно. Турција, Албанија, Босна и Херцеговина и Косово исто така немаат.
Фала што ме извести. Можеби би сакал да напишеш нешто кое е по точно, сите ќе го препратиме.
Секако рече дека веќе имаш воспоставено деловна комуникација можеби побрзо би ти одговориле и за ова.

peero

read-only
3 април 2016
39
83
Мило ми е што темава и интересот не е умрен ама има малку поголем проблем и не е се до желба и притисок. Нашите регулативи беа најголема пречка, истата причина зошто Црна Гора има Apple Pay веќе подолго време е баш поради нивното рано усогласување со ЕУ регулативитепо ова прашање, а потоа и Србија.

На кратко, Apple бара од банките да им го outsorce-ат процесот на автентификација на трансакциите или PSD2 Harmonization и целосна поддршка за SCA-2.0 (Strong Customer Authentication). Нашите банки имаат имплементирано само 3D Secure за онлајн плаќања но го немаат целосно воведено SCA 2.0 за офлајн плаќања (пос/банкомати) што треба да го делегираат на Apple за тие да може да ги вршат сите чекори потребни за одобрување на трансакцијата.

Следен момент е одговорноста (liability). Google бараат малку помалку, дозволуваат трет човек да ги врши овие задачи со што одговорноста ја сноси истиот и банката. Нашиве банки имаат интегрирано АПИ со Entrust за да функционира токенизацијата а автентификацијата целосно е договор на Google и Entrust. Авторизацијата е договор меѓу Виза и Мастеркард со банката за да функционира Google pay i Garmin pay.

Apple не го сака овој модел затоа што Apple ја сноси одговорноста за автентификацијата а бара од банката да ја сноси целосно одговорноста за авторизацијата (Liability share agreement) Apple бара директна комуникација со банката преку хармонизирано АПИ.

И последен момент е слабата покриеност со NFC SCA-2.0 пос терминали. Картичките дигитализирани со Apple имаат овозможено автентификација со биометрија, не и со пин.

Затоа ако плаќате со Apple pay (тие што имате со странска картичка) над 2100 денари во некоја продавница каде имаат постар терминал истата ќе биде одбиена. Истата причина е зошто (особено на НЛБ картички) после неколку трансакции ви ја одбива па ви бара вработениот одново да проба со чип. На местата каде имаат нови терминали не ви ја одбива туку ви бара картичката да ја внесете уште пред да одлучи и да одбие/одобри.

Со оглед на тоа што регулативите се сега речиси усогласени, банките ќе можат да работат на интеграција на овие недостатоци по кои ќе може да влезат во преговори со Apple и да добиеме Apple pay. Со унапредена инфраструктура, ако се биде како што треба, до крајот на 2025/ почеток на 2026 оптимистички гледано би требало да добиеме Apple pay.

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
Амин!

Ама не, дека јас не сум „чил“ немало Apple Pay! :rolleyes:
Мислењето е автоматски споено:

Авторизацијата е договор меѓу Виза и Мастеркард со банката за да функционира Google pay i Garmin pay.
Токму затоа Google Pay всушност го воведе Виза, а не банките. И затоа и Виза го рекламираше на билборди и онлајн.

Со оглед на тоа што регулативите се сега речиси усогласени
Регулативите се сега комплетно усогласени, не речиси. Конечно, од пред 3 дена.

Последна промена:

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.301
1.326
Мило ми е што темава и интересот не е умрен ама има малку поголем проблем и не е се до желба и притисок. Нашите регулативи беа најголема пречка, истата причина зошто Црна Гора има Apple Pay веќе подолго време е баш поради нивното рано усогласување со ЕУ регулативитепо ова прашање, а потоа и Србија.

На кратко, Apple бара од банките да им го outsorce-ат процесот на автентификација на трансакциите или PSD2 Harmonization и целосна поддршка за SCA-2.0 (Strong Customer Authentication). Нашите банки имаат имплементирано само 3D Secure за онлајн плаќања но го немаат целосно воведено SCA 2.0 за офлајн плаќања (пос/банкомати) што треба да го делегираат на Apple за тие да може да ги вршат сите чекори потребни за одобрување на трансакцијата.

Следен момент е одговорноста (liability). Google бараат малку помалку, дозволуваат трет човек да ги врши овие задачи со што одговорноста ја сноси истиот и банката. Нашиве банки имаат интегрирано АПИ со Entrust за да функционира токенизацијата а автентификацијата целосно е договор на Google и Entrust. Авторизацијата е договор меѓу Виза и Мастеркард со банката за да функционира Google pay i Garmin pay.

Apple не го сака овој модел затоа што Apple ја сноси одговорноста за автентификацијата а бара од банката да ја сноси целосно одговорноста за авторизацијата (Liability share agreement) Apple бара директна комуникација со банката преку хармонизирано АПИ.

И последен момент е слабата покриеност со NFC SCA-2.0 пос терминали. Картичките дигитализирани со Apple имаат овозможено автентификација со биометрија, не и со пин.

Затоа ако плаќате со Apple pay (тие што имате со странска картичка) над 2100 денари во некоја продавница каде имаат постар терминал истата ќе биде одбиена. Истата причина е зошто (особено на НЛБ картички) после неколку трансакции ви ја одбива па ви бара вработениот одново да проба со чип. На местата каде имаат нови терминали не ви ја одбива туку ви бара картичката да ја внесете уште пред да одлучи и да одбие/одобри.

Со оглед на тоа што регулативите се сега речиси усогласени, банките ќе можат да работат на интеграција на овие недостатоци по кои ќе може да влезат во преговори со Apple и да добиеме Apple pay. Со унапредена инфраструктура, ако се биде како што треба, до крајот на 2025/ почеток на 2026 оптимистички гледано би требало да добиеме Apple pay.
Значи наместо спамање на Епл, ако треба да се воведе ова ја би рекол од сега спамање и на банкиве. Јбг мора да се замараме ако сакаме, такво поднебје сме.

maartin

read-only
7 јуни 2023
30
24

Wow IT bog

Me interesira dali e greshka do niv i dali kje go smenat, ili poradi noviov zakon ke ostane vaka - shto pri plakjanje odbiva transakcija, i sledno e potrebno da se stavi kartickata so pin, za NLB karticki znam, drugite ne znam dali ovoj problem go imaat.

peero

read-only
3 април 2016
39
83
Амин!

Ама не, дека јас не сум „чил“ немало Apple Pay! :rolleyes:
Мислењето е автоматски споено:

Токму затоа Google Pay всушност го воведе Виза, а не банките. И затоа и Виза го рекламираше на билборди и онлајн.

Регулативите се сега комплетно усогласени, не речиси. Конечно, од пред 3 дена.
Дајбоже да беше до тебе, ќе те исчилавме за да добиеме ApplePay.
Шала на страна, регулативите во државата ни се одговорни и за остатокот 90% сервиси што не се достапни кај нас.
Пример ECG, SleepApnea monitoring, AFib tracking на AppleWatch и други, немаме баш поради регулативите кои не ги дозволуваат.
Турција нема и нема да има ApplePay поради нивниот закон кој вели дека секоја трансакција со турска лира мора да биде обработена целосно на сервери кои се наоѓаат физички на локација на Турција.

Apple е познат по тоа дека не дозволува ни малку отстапување од истите во спротивно не ги нуди своите сервиси/производи таму.

kosmos78

lurker
9 јули 2023
773
859
Пример ECG, SleepApnea monitoring, AFib tracking на AppleWatch и други, немаме баш поради регулативите кои не ги дозволуваат.
Апсолутно!

Малку офтопик - се прашувам кого би требало да малтретираме за промена на регулативата за ова. Ама, претпоставувам сепак Министерството за здравство. Веројатно, иако се работи за заштита на лични податоци, тоа ја регулира проблематиката со оглед дека е здравје. Или сепак АЗЛП... Баш ќе се посветам.

Drakesis

hello world
21 мај 2020
61
96
Skopje
Bi sakal da se nadovrzam na momentot "maltretiranje institucii". Da ne gi zaboravime Makedonskata Bankarska Asocijacija (email: [email protected]) bidejki od neodamna (beshe i na forumov spodeleno) Bankarskata asocijacija vo BiH go podnela baranjeto za Apple Pay
Jas koga go doznav toa isprativ mail i tie se zdrobija od otvaranje i analiza na istiot 1740863617042.png po sto mi se javija na telefon da mi kazat deka i tie se zainteresirani i deka i oni navodno "podnele baranje"

Otkako se promeni regulativata kako sto kaza @kosmos78 od pred nekolku dena im pisav mail, da vidam dali sega so celosna usoglasena regulativa po EU ke ima razlika, no nemam dobieno odgovor
Vredi toj sto ima 2-5min da posveti, da im napise mail i na niv.

kirev

senior
31 мај 2010
9.057
7.729
Вреди ли и пет минути да се посветат на инсталирање на кирилица? Пишување македонски со латиница е како пишување со го*но по ѕид - се чита ама некако не го личи.

Overbored

read-only
19 февруари 2025
31
40
Bi sakal da se nadovrzam na momentot "maltretiranje institucii". Da ne gi zaboravime Makedonskata Bankarska Asocijacija (email: [email protected]) bidejki od neodamna (beshe i na forumov spodeleno) Bankarskata asocijacija vo BiH go podnela baranjeto za Apple Pay
Jas koga go doznav toa isprativ mail i tie se zdrobija od otvaranje i analiza na istiot Погледнете го атачментот 147568 po sto mi se javija na telefon da mi kazat deka i tie se zainteresirani i deka i oni navodno "podnele baranje"

Otkako se promeni regulativata kako sto kaza @kosmos78 od pred nekolku dena im pisav mail, da vidam dali sega so celosna usoglasena regulativa po EU ke ima razlika, no nemam dobieno odgovor
Vredi toj sto ima 2-5min da posveti, da im napise mail i na niv.
Мене по телефон ми имаат истите кажано дека испратиле и они официјален допис до Apple, без одговор (јавувањето ми беше пред нешто помалку од месец дена), но да секогаш сметам дека е подобро писмено отколку по телефон бидејќи сепак треба да имаат повеќе предпазливост што би напишале отколку што би рекле по телефон.

П.С. Оф топик прашање дали support на овој форум би се погрижил доколку би пријавил дека денес имаше два обиди за промена на лозинка на мојот профил овде, истите не се од мене, а сум бил само активен на оваа тема. Би сакал некој по искусен во однос на правилата да ме извести.
Ви благодарам однапред.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно