Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Apple паметни телефони - генерална дискусија

boro1

user
13 август 2009
1.824
1.650
Гасат се ајфоните на многу ладно, не се правите ******.. на мене ми се има изгасено 3-4 пати ова зимо, и на други што имаат ајфон им се гасе понекогаш на ладно. Ваљда е тоа што имаат алуминиумско тело па полесно се ладат?

19 јуни 2015
605
1.347
Скопје
AleksandarCaki's setup  
Processor & Cooler
I7 8700k 5.0ghz 1.37v(manual mode) *Delided, CM Nepton 240m (4x Corsair ML120Pro RGB)
Motherboard
Asus z370-e Strix
Storage
Samsung 960 Evo 250gb, Samsung 850 pro 256gb, Samsung 850 pro 512gb, WD Black FZEX 1tb, WD Blue EZEX 1tb
PSU
Cooler Master V850 - Fully Modular 850W 80 PLUS Gold
RAM
HyperX Fury RGB DDR4 32GB 3200MHZ CL16
Video card
MSI Duke 1080ti OC, 2025core, 12000 mem + Kraken X41 + Kraken G12 bracket + 1x Corsair ML140 Pro LED RGB
Case
Corsair Air 540 (3x Corsair ML 120 Pro LED RGB)
Mouse
Logitech g502 Proteus Spectrum, Logitech g700s
Keyboard
Coolermaster Masterkeys PRO L RGB, cherry mx red
Audio
Creative Sound BlasterX Katana
Monitor
LG 34GK950G 34" 120hz G-Sync 3440x1440
OS
Windows 10
Мене ми се расипа у гарамција и сите знаете колку прашував па ми го сменија цел телефон убедувајќи ме дека така требло да се гаси телефонот на 20% и демек така треба од ладното и по тоа излегува дека телефонот е само за лето се е како ќе се погоди серијата овој проблем го иам сретнато на сите серии и факт е дека има проблем од страна на ејпл а не дека од не грижа кон телефонот ме враќаа 3 пати направи ова направи она демек до иосот било сум имал 9 а морало 10 за да не прави така и на крај коа им пишав и на ејпл и сегде се испожалив ми се среди проблемот и ми се смени а демек тоа чување полнење вака онака не дозволувај под 10% под 20% не го полни повеќе од 100% врска нема според мене како другите телефони не се поебуваат од такво полнење работава испаѓа полнење преку ноќ никако или нави аларм за да го извадиш од полнач или ако е преку ден полнење виси му над глава за да се претераш со полнење повеќе од 100% за да не ја поебеш батеријата

Sent from my iPhone using Tapatalk
Точка и запирка слабо нешто? Слабоооо. КАНЦЕР се вакви постови, ве молам бришете или едитирајте. Нема смисла, печат очи и се тешки за читање.

mkextremer

user
4 февруари 2014
1.275
1.145
Мене ми се има изгасено 6S со дефектна батерија минатата зима, од 7% на 0. Одкако ја заменив во iStyle со нова ми нема така направено и батеријата трае долго AF!!
Заклучок : Ми се нема изгасено на 6S, 6S Plus, 7 Plus зимава.
Направете DFU Restore ако ги имате овие проблеми а батеријата не ви е "дефектна" и апдејтирајте на 10.2.1.

off topic: Пробав 10.3 Beta 3, перформансот на 7 Plus, 5S и 6S е неверојатно забележлив. Но за секој случај пред да излезе официјалната верзија обавезно направете си бекап на ајтјунс (го менуваат фајл системот после 30 години).

voah

Баниран/a
5 септември 2014
626
521
Мене ми се има изгасено 6S со дефектна батерија минатата зима, од 7% на 0. Одкако ја заменив во iStyle со нова ми нема така направено и батеријата трае долго AF!!
Заклучок : Ми се нема изгасено на 6S, 6S Plus, 7 Plus зимава.
Направете DFU Restore ако ги имате овие проблеми а батеријата не ви е "дефектна" и апдејтирајте на 10.2.1.

off topic: Пробав 10.3 Beta 3, перформансот на 7 Plus, 5S и 6S е неверојатно забележлив. Но за секој случај пред да излезе официјалната верзија обавезно направете си бекап на ајтјунс (го менуваат фајл системот после 30 години).

Тоа со фајл системот ме интересира многу како ќе биде...

Kога ќе испадне официјален 10.3 мора да се направи обавезно Dfu restore...

Sent from my iPad using Tapatalk Pro

Avid

senior
21 јануари 2009
6.450
11.513
Скопје
Еве на форумот многу луѓе имаат ајфони и верувам дека ако го имаат тој проблем со гасењето сите ќе бидат Фрустрирани но не е така.
Изгледа во тоа маало такви телефони имаат земено :).
@voah како си братќе?
Ај сега откако го пиша ова пред 6-7 саати, изброј колку рекоа дека го имаат/имале проблемот.
Ќе ти треба трета рака.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.242
5.561
Скопје
Би сакал да пишам на темава бидејќи чувствувам одговорност и се осеќам повикан затоа што јас го продадов телефонот. Телефонот се користеше ден пред да биде огласен, најнормално. Не би сакал да навлегувам во кавга дека телефонот е горен, чурен и не знам како употребуван бидејќи не ни разбирам што подразбира таквото користење. Се става на печење во рерна, во микробранова, се гази? И се тоа за да му го увалам на некој?

Како и да е, @psyside го познавам и ме замоли да му го причувам иако имав двајца спремни купци на врата и сигурно немам намера да го заебам него со цел да му увалам телефон, за таа сума ќе го дадев и на пазар/реклама бидејќи и сега нема за грубо 350 евра.

Претходниот 6Ѕ кој го продадов на форум што го користеше сопругата, дечкото што го купи ми кажа дека го има истиот проблем, на ладно надвор губење на батерија нагло додека дома нема проблем. За среќа тој спаѓаше во серијата за замена на батерија и ја сменија во iStyle, секоја чест за нив. Таков проблем дефинитивно има, нормално дека не се сите афектуирани. Конкретниот телефон е користен година дена, колку има амортизирано во тој период не знам, но не би требало да го има тој проблем и веројатно има некаков проблем.

Контактирам со @psyside и верувам дека ќе го надминеме проблемот.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.607
6.885
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home

toshex

the fool
18 септември 2013
6.595
8.241
Мелмак
За правилно полнење на телефонот и мене ми имаат кажано..
1 во месец да го испразниш до крај и да го наполниш до 100%.
Така се калибрирала батеријата...
Имам пријател со 6с плус со истиот проблем но тоа е до расипана батерија...јбг
Друг никој не сум сретнал со сличен проблем а знам многу...
Кога би ме прашал мене јас никад не би сакал да ми се расипе батерија ...
Но тоа е...

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Тоа само со никел кадмиум батерии важеше. Во недостиг од грижа за замарање, или при неукост, у сервиси уште може да шиткаат дезинформации како батериите треба да се калибрираат на денешно време.

Литиум-Ионски батерии не треба да се калибрираат и да се полнат на специјален начин. Подеднакво деградираат и во употреба и на полица. Рок на траење е 3 години. Со квик чарџ технологии тоа опаѓа на 2 години дека се подложат на повеќе стрес при полнење.

- myth busted

mitkova

read-only
15 февруари 2015
41
21
Тоа само со никел кадмиум батерии важеше. Во недостиг од грижа за замарање, или при неукост, у сервиси уште може да шиткаат дезинформации како батериите треба да се калибрираат на денешно време.

Литиум-Ионски батерии не треба да се калибрираат и да се полнат на специјален начин. Подеднакво деградираат и во употреба и на полица. Рок на траење е 3 години. Со квик чарџ технологии тоа опаѓа на 2 години дека се подложат на повеќе стрес при полнење.

- myth busted

Паметно кажано или просто кажано колку и да го полниш 2 години мора да фура ама тука проблемот е што и една не фура

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.488
5.599
Затоа отворија тема за замени на батерии официјално од Истајл - многу хејтери се собраа и овие си викаат, ај бе ќе ги менуваме, расипани не расипани, ќе им учиниме на луѓето - сепак муштеријата е во право, исто овие од темава што пишаа се хејтер до хејтер, еден немал проблем се рекла казала.
Абе не се секирај за батеријата, слушнав дека Епл ќе извадел апдејт за Ајоес со фикс за овој проблем така што ќе го тргнат индикаторот за батерија за да не можеш да видиш уште колку батерија имаш, како кај МекОс што направија пред некое време ако се сеќаваш хаха :)

Sent from my Nexus 5

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.488
5.599
Нечине Ајфонит оти на некој член што купил половен ајфон Батеријата не му е добра...
Озбилно на половен телефон батеријата ми е заебана па како е можно тоа?
Добро бре луѓе се читате ли вие???

Па некој пробуват и иронични шеги да прават ...
Чекај, сеа нагласуваме и дека е половен? Порано барем беше само дека е претпоследна верзија, а не последна. И дека држи цена и можеш без проблем да го продадеш после година две со минимална загуба, и сите тие убави работи.
Ајфон дефенс, надграден и проширен.

Туку ај батеријата отишла што отишла, али цената за нова 8000 кој прават будала? За таа цена не само контактите ко што спомна еден член претходно, туку целата батерија треба да е златна и плус да не се расипува и "да не и студи" минимум 2 години.
Целата работа е ако имаш среќа е сеа ако дозволат имаш нов телефон што досега никој не го прави тоа исвен ејпл не сум слушнал друг да ти даде нов телефон сите сервисираат освен ејпл ама ако немаш среќа ќе си платиш

Ако немаш среќа ќе си платиш и за тие што имале, батерија и тоа од 1715 mAh за 8000, тоооо, што би рекол Оли.
Кои други?
На некој што му се расипала батеријата надвор од гаранција?

Друже бе се читаш ли?

Тооо, што би рекол ти.
Од кај знаеш дека е надвор од гаранција бе Оли, дали ти се читаш не војвода?
Само слепо да се бранела догмата.

Последна промена:

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.488
5.599
Искрено и јас сум фан на ејпл и тоа многу ама ваков проблем имам слушнато само од ејпл корисници никој ми се нема пожалено од андроид да му се гаси на ладно и слично а не верувам дека сите андроиди го полнат како што кажуваш ти до 100 под 20 никако да падне и слично барем ова е мое мислење

Хаха, ова "да го празниш само до 20 посто, и да го полниш само до 100 никако до 102,3%, и да го полниш само ако на градската мрежа имаш 220в (земај мултиметарот пред полнење!) инаку вади пуњачот!" се тешки булшитарии за кои имам читано, а се замарав порано пред тоа. Ниту батеријата се "калибрира" ниту има веза дали ќе го полниш од 20 посто, тоа се митови од батериите со стара технологија (пред 15тина години). Мојов Н5 стар 2,5 години (кај мене), и плус земен на старо, ПОЛОВЕН што би рекол Оли, изгуби 1 до 1.5 саати СОТ за тоа време, али никад не се изгасил на камера со блиц и никад не се изгасил на ладно, ни дури кога беше -20 степени. И сево ова со празнење од 100 до 5-6%, тогаш ми се појавува нотивикација па забележувам, а еднаш во 100 случаи па ако се занесам и да не видам дека е на 1-2% ми се има и гасено поради истрошена батерија тотално.

едит нека ги спои постовиве некој, поминало времето.

Последна промена:

DrMTR

senior
27 март 2014
7.957
8.458
Bilo koj telefon vo prvata godina nesmee da se gasne poradi dotraenost. premnogu kus period e toa za da se degradira baterijata do taa mera za da pocne da se gasne. Ovde ocigledno e hardverski problem, koj sto apple mora da go resi za site korisnici, me samo za edna od falicnite serii a takvi vo mk nema mnogu poso sme mal pazar.
Sosema vo pravo si iskomentira psyside za problemot, neznam sto tolku nekoi se najdoa ko dezurni krivci, ko nemoj apple nivem e.

mitkova

read-only
15 февруари 2015
41
21
Хаха, ова "да го празниш само до 20 посто, и да го полниш само до 100 никако до 102,3%, и да го полниш само ако на градската мрежа имаш 220в (земај мултиметарот пред полнење!) инаку вади пуњачот!" се тешки булшитарии за кои имам читано, а се замарав порано пред тоа. Ниту батеријата се "калибрира" ниту има веза дали ќе го полниш од 20 посто, тоа се митови од батериите со стара технологија (пред 15тина години). Мојов Н5 стар 2,5 години (кај мене), и плус земен на старо, ПОЛОВЕН што би рекол Оли, изгуби 1 до 1.5 саати СОТ за тоа време, али никад не се изгасил на камера со блиц и никад не се изгасил на ладно, ни дури кога беше -20 степени. И сево ова со празнење од 100 до 5-6%, тогаш ми се појавува нотивикација па забележувам, а еднаш во 100 случаи па ако се занесам и да не видам дека е на 1-2% ми се има и гасено поради истрошена батерија тотално.

едит нека ги спои постовиве некој, поминало времето.

Затоа и јас кажувам дека врска немаат овие муабети барем моја логика

voah

Баниран/a
5 септември 2014
626
521
Чекај, сеа нагласуваме и дека е половен? Порано барем беше само дека е претпоследна верзија, а не последна. И дека држи цена и можеш без проблем да го продадеш после година две со минимална загуба, и сите тие убави работи.
Ајфон дефенс, надграден и проширен.

Туку ај батеријата отишла што отишла, али цената за нова 8000 кој прават будала? За таа цена не само контактите ко што спомна еден член претходно, туку целата батерија треба да е златна и плус да не се расипува и "да не и студи" минимум 2 години.

Ако немаш среќа ќе си платиш и за тие што имале, батерија и тоа од 1715 mAh за 8000, тоооо, што би рекол Оли.

Тооо, што би рекол ти.
Од кај знаеш дека е надвор од гаранција бе Оли, дали ти се читаш не војвода?
Само слепо да се бранела догмата.

Де бе не скокај и ти како Војводата ...
Телефонот е надвор од гаранција ...
И да се работи за Половен телефон...
Што не ти е јасно во делот Половен?

Се согласувам дека 8000 за батерија е премногу... од Крале имам информација за половина од таа цена за 6с плус.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135
Батеријата на iPhone се гаси на ладно, ако е надвор генерално под 0. Смешно е, ама со триење на задниот дел/алуминиумот, контактите веројатно се враќаат и телефонот си работи. Ова сум го искусил на сите ајфони од 5ка па наваму. :)

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.842
4.993
Писти Охту
Батеријата на iPhone се гаси на ладно, ако е надвор генерално под 0. Смешно е, ама со триење на задниот дел/алуминиумот, контактите веројатно се враќаат и телефонот си работи. Ова сум го искусил на сите ајфони од 5ка па наваму. :)
ваљда и тебе ти е ајфонот горен, пален, малтретиран, неубаво чуван, затоа и тебе така ти праи батеријата...

toshex

the fool
18 септември 2013
6.595
8.241
Мелмак
сигурно не си пробал седмица и само половни купуваш

Испратено од SM-G928F преку IT.mk форум апликација

voah

Баниран/a
5 септември 2014
626
521
Јас сега еве пробувам да го тријам телефонот и гледам почна Батеријата да се полне :)...

Ајфон-Аладин има нешто тука.

mkextremer

user
4 февруари 2014
1.275
1.145
Денес го оставив вториот 6S за замена на батерија во iStyle без претходна најава, го примаа без проблем. :cool:

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно