Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Apple паметни телефони - генерална дискусија

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак

Ти благодарам!!! Ова е дефинитивно поинтересно но ако сум во ситуација кај што ми е позгодно да притиснам копчињата добро е да се знае.

Патем, има начин split screen / мултитаскинг да се прави на ајоес 14?

На самсунгот можев и често го користев за да свири нешо јутуб во позадина пример а ја да скролам форумов.

Delicon

user
10 јуни 2007
1.265
795
delicon.mk
Иам уникатна потреба некад некои слики од фотошоп да ги префрлам на телефон хаха. Ќе пробам со ајчунс.

Јас ги префрлам преку Dropbox. Можеби има некој педноставен начин, но јас се навикнав така.

iCloud не ги префрла сликите доколку ти е батеријата под хх%. Ако ти треба нешто за одма, закачи го на полнач и ќе се префрли.

еве и малку позитивни ствари - тастатурата е далеку попрецизна од било која дроид опција шо сум ја пробал. тајпо правам само 10 посто од времето наспроти 30 до 40 посто со самс. кој инпосле 3 год. користење не ми научи патерн. И очекувам ќе биде и боље. исто така стерео звукот е топ. а ветувањето за барем пет години апдејти вреди за сите маани.
Мене повеќе ми одговара тастатурата на Гугл на Андроид, таа минималистичката само со букви, ама иос верзијата не е иста. :)
SwiftKey немаат уште Македонска поддршка, ќе стават уште малце и Клингонски, ама не и Македонски.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Ти благодарам!!! Ова е дефинитивно поинтересно но ако сум во ситуација кај што ми е позгодно да притиснам копчињата добро е да се знае.

Патем, има начин split screen / мултитаскинг да се прави на ајоес 14?

На самсунгот можев и често го користев за да свири нешо јутуб во позадина пример а ја да скролам форумов.

Spotify ти работи во позадина без проблем, не сум сигурен за Youtube. Мислам преку web-browser може...

Delicon

user
10 јуни 2007
1.265
795
delicon.mk
Spotify ти работи во позадина без проблем, не сум сигурен за Youtube. Мислам преку web-browser може...
Youtube Premium си работи супер во позадина.
Можат Youtube да го направат да работи во поп-ап прозорче, но мислам дека нема да го направат тоа на фри акаунт.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
Youtube Premium си работи супер во позадина.
Можат Youtube да го направат да работи во поп-ап прозорче, но мислам дека нема да го направат тоа на фри акаунт.

Што се 5 долари за премиум, кога даваме по 500 долари за RX480:devilish:

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Јас ги префрлам преку Dropbox. Можеби има некој педноставен начин, но јас се навикнав така.

iCloud не ги префрла сликите доколку ти е батеријата под хх%. Ако ти треба нешто за одма, закачи го на полнач и ќе се префрли.

Мене повеќе ми одговара тастатурата на Гугл на Андроид, таа минималистичката само со букви, ама иос верзијата не е иста. :)
SwiftKey немаат уште Македонска поддршка, ќе стават уште малце и Клингонски, ама не и Македонски.

Батеријата ми е над 85%. Нема смисла секако ова со фајловите.

Може ќе разгледам други тастатури понатака но не знам, неќам third party тастатури никогаш. Стално ја преферирам дефолтната на уредот као демек треба најдобра да е. Ги иам пробано свифтки (не свајпам така шо не ми беше ништо посебно), самсунг (ко шо кажав многу печатни грешки и после години користење), гугл (добра е но некако не ми се свиѓа на изглед/лејаут нешто, а и не знам зошто ми сметаше па вратив на самсунг тастатура).

Со сите тие пак ќе кажам некако сум скептичен дека имаат AI детекција на кај уствари кликаш и учење со тек на време кај си мислел да кликнеш во близина на тоа, а за апле тастатурава мислам дека имаат нешто такво.

Но, сите тие имаат опции за тоа каде, колку редови и како сакаш да изгледа (на андроид) а овде на иОС дефолтната тастатура бар за сега гледам нема ниту една опција за промена на изглед или лејаут. Ќе видиме, само прашував.

---------------------

Како се отвара апликација во прозорче (шо спомнавте) ако апликацијата ја поддржува таа опција?

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Океј кликнав CREATE FOLDER од телефонот и инстантно се појавија потоа сите слики хахаха.

Дополнително зошо е вака глупо - инстаграм нема пристап до iCloud фолдерот - океј нема веза ја снимам сликата на телефон (copy to phone) - фајлот (слика) шо го снимив на телефонот од iCloud сега е во my phone секцијата во files - супер - одам во инстаграм - пак не ја гледа сликата....

Значи дали сериозно вака работи? Мора да е во галеријата сликата за да ја чита инстаграм? И сеа треба на сликите да им правам "share" и да правам save image, и тоа ја снима во слики... сериозно... ?

mkextremer

user
4 февруари 2014
1.275
1.145
Ми се свиѓа вака спејсингот на кијбордов и верувам дека она „AI“ учење на навики со тек на време ќе биде перфекција. Е сеа дали со друг кијборд ќе ги загубам тие предности?
Искрено да ти одговорам неам појма, default тастатурата ја користам цел живот. Таа google swipe ја имав пробано кога излезе пред неколку години, али неам доволно искуство за да споделам импресии и детали.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.780
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Океј кликнав CREATE FOLDER од телефонот и инстантно се појавија потоа сите слики хахаха.

Дополнително зошо е вака глупо - инстаграм нема пристап до iCloud фолдерот - океј нема веза ја снимам сликата на телефон (copy to phone) - фајлот (слика) шо го снимив на телефонот од iCloud сега е во my phone секцијата во files - супер - одам во инстаграм - пак не ја гледа сликата....

Значи дали сериозно вака работи? Мора да е во галеријата сликата за да ја чита инстаграм? И сеа треба на сликите да им правам "share" и да правам save image, и тоа ја снима во слики... сериозно... ?

Ретардирано е тоа со Инстаграм. Можеш да ја отвориш сликата во Фотос и од таму да направиш шер и да одбереш инстаграм, ама само како пост ќе ти даде, не ио на стори. Многу ме напиња ова, посебно што мене сликите ми се на Гугал Фотос, а до скоро воопшто и не работеше шер на фотка од Гугал Фотос!

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Ретардирано е тоа со Инстаграм. Можеш да ја отвориш сликата во Фотос и од таму да направиш шер и да одбереш инстаграм, ама само како пост ќе ти даде, не ио на стори. Многу ме напиња ова, посебно што мене сликите ми се на Гугал Фотос, а до скоро воопшто и не работеше шер на фотка од Гугал Фотос!

Шерување, и функционалност помеѓу IOS и андроид апликации е тотален канцер, IOS>IOS работи подобро.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Не ве тролам часна реч.

За да си префрлиш слики од телефон на компјутер мора да имаш iTunes?

Не може, рецимо, со FTP апликација или "специјална" апликација какви што има еден тон на Плејстор?

28 јануари 2017
2.055
4.713
Ресен
@toshex молимте продолжи да пишиш за вакви "проблеми", немам користено ајфон од 3ката и знам дека ако се одлучам да префрлам, ќе изедам голем додека научам како се одвиваат некој работи, тоа што најмногу мразам, трошење време непотребно за учење на функција која што ми била со два клика.

Одврати ме од такви мисли :)

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.780
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Не ве тролам часна реч.

Не може, рецимо, со FTP апликација или "специјална" апликација какви што има еден тон на Плејстор?

искрено, воопшто не гледам потреба да поврзувам телефон без разлика Андроид или Ајфон на компјутер. Не гледам ни потреба да префлам фајлови или незнам што, дури и на Андроид, поленсо ми е ако ми треба нешто да го ставам на драјв или билокој облак и да бркам работа. Филмови и музика секако се стриминг, слики секако се на гугал фотос, пар години немам поврзано телефон на ПЦ.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак

Ко шо пишав воркароунд е да ја снимиш со опцијата SAVE IMAGE која ми ја дава коа ќе ја отворам сликата во фајл вјуерот. Автоматски после ја снима во камера фолдерот изглеа или кај и да е. Неам време денес повеќе да се бафтам со овие ствари ама ќе најдам начин да ги направам малку поподносливи сигурно.

Поентата е тоа шо го зборам одамна дека тоа шо апле се третира ко апликација, прави да нема некоја структура во многу работи. Пример галеријата очигледно не ги чита фајловите во системот туку само еден фолдер, фајлс апликацијата исто - и двете се засебни една од друга.

Во андроид сите апликации може да ги читаат сите фајлови на цел сториџ па така шо кај најдат слика таму, сите ќе ти ги даде...

Ама затоа коа ќе одиш во галерија имаш сто фолдери и изгледа несредено, и минималисти ко апле сектата ќе кажат тоа е нафрлано и глупо...

Треба некоја златна средина.

acekorg

hello world
5 октомври 2010
413
672
Не ве тролам часна реч.

Можеш... се што е во Photos го дава ко регуларен Disk Drive и можеш Copy/Paste

Ама се согласувам со @Oktar дека ова е замарање на кое не би сакал да се навраќам. Преку cloud ми е полесно да префрлам...
Да не зборам за AirDrop на Macbook колкав спас е за трансфер, ќе звучам ко фанбој

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
@toshex молимте продолжи да пишиш за вакви "проблеми", немам користено ајфон од 3ката и знам дека ако се одлучам да префрлам, ќе изедам голем додека научам како се одвиваат некој работи, тоа што најмногу мразам, трошење време непотребно за учење на функција која што ми била со два клика.

Одврати ме од такви мисли :)

Абе и ја мразам коа работите не се ко шо треба и мора да правам воркараунди.

Ете морав и јас да преминам на систем со фејворитс за контакти пошо моронсково дајлерче нема Т9 барање низ контакти... ама тоа е.

Се решив да не мењам телефон колку може подолго и само ајфон ти дава опција да ти биде телефонот брз ко првиот ден и после долго време, и да ти стигаат day one апдејти на телефонот дури и после многу години (бар до сега е така). Идејата ми е да не мењам телефон дури не умре овој од старост.
Мислењето е автоматски споено:

искрено, воопшто не гледам потреба да поврзувам телефон без разлика Андроид или Ајфон на компјутер. Не гледам ни потреба да префлам фајлови или незнам што, дури и на Андроид, поленсо ми е ако ми треба нешто да го ставам на драјв или билокој облак и да бркам работа. Филмови и музика секако се стриминг, слики секако се на гугал фотос, пар години немам поврзано телефон на ПЦ.

Мене ми фали нешо ко шо имаат апле ту апле (бар на видеа мислам дека иам видено такво нешто) - си работиш на компјутер десен клик сенд ту ајфон - и оп фајло ти е во ајфонот.

Исто и за броусер табови и такви ствари би ми се нашло - за да не мора да копирам линкови или снимам фајлови во дропбокс, па после да ги отварам и преснимувам кај шо треба. One click решение би било идеално ама очигледно не баш можно.

Можда ќе најдам некоја опција као „сенд ту ајтјунс“ и ајтјунс се ова да го среди автоматски колку може.
Мислењето е автоматски споено:

Можеш... се што е во Photos го дава ко регуларен Disk Drive и можеш Copy/Paste

Ама се согласувам со @Oktar дека ова е замарање на кое не би сакал да се навраќам. Преку cloud ми е полесно да префрлам...
Да не зборам за AirDrop на Macbook колкав спас е за трансфер, ќе звучам ко фанбој

Па баш тоа, ама зашо на пример не го напраат аир-дроп апито достапно пример и да може било која апликација да праќа реквести до еирдропот ако си и дал пермисии. Така ќе може од било кој уред и оперативен да ти праќаат фајлови на ајфонот лесно. Ама не, говнари се.

------------------

Уше една работа, има ли брз начин да смениш гласноќа на рингерот?

На андроид ако појачаш или намалиш глас ти дава стрелка да смениш гласност и на се друго шо има глас - рингер, систем, нотификации, ватевер.

Дали тука има така фина контрола уопште, и ако да кај е?

Пошо неќам да мора таа сетингс апликацијата да ја отварам за се по сто пати во денот откако еднаш ќе сетирам скоро се ко шо ми се свиѓа.

---------

Мали работи шо ги зимате for granted се овие, на пример коа ќе спуштам повик на андроид има звук дека завршил повикот. Овде нишо не се дешава, гасиш и ко да универзумот голтнал галаксија - штама. Нема фидбек никаков.

Последна промена:

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.169
18.780
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Уше една работа, има ли брз начин да смениш гласноќа на рингерот?

Чоек, дај прибери се, зошто воопшто телефонот ти испушта звук за да ти навести дека некој те бара? Веќе 6-7 години живеам на сајлент. И рингтон да не бираш? The annoying thing?

Delicon

user
10 јуни 2007
1.265
795
delicon.mk
Мене ми фали нешо ко шо имаат апле ту апле (бар на видеа мислам дека иам видено такво нешто) - си работиш на компјутер десен клик сенд ту ајфон - и оп фајло ти е во ајфонот.

Исто и за броусер табови и такви ствари би ми се нашло - за да не мора да копирам линкови или снимам фајлови во дропбокс, па после да ги отварам и преснимувам кај шо треба. One click решение би било идеално ама очигледно не баш можно.

Можда ќе најдам некоја опција као „сенд ту ајтјунс“ и ајтјунс се ова да го среди автоматски колку може.
Не користиш никаков клауд драјв за да ги префрлаш сликите?
Microsoft имаа една таква аплиакција за шерување со иос, но очигледно не ја одржуваат и не работи веќе некое време.

На андроид како префрлаше слики бежично до телефонот?

xhktw

x
2 август 2009
1.460
1.940
xhktw's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700X3D / Macbook Pro M4 14' 16/512
Motherboard
MSI B350 Tomahawk
Storage
Samsung 870 EVO 1 TB SSD
PSU
Gigabyte Odin 1200W PSU
RAM
G.Skill DDR4-3200 64GB
Video card
PNY 3090 24GB
Case
Logic Portos Case
Mouse
ROG Harpe Ace AimLab Edition
Keyboard
AK820Pro / Monsgeek Fun60 Pro / Custom 3D Printed
Monitor
34" MSI MAG342CQPV 100Hz / ASUS 27" ROG Strix OLED XG27AQDMG
OS
macOS Sequoia / Arch Linux
Бреј Тоше колку драматизираш, ќе си рече човек на Blackberry од рани двеилјадити си се пребацил. :ROFLMAO:

28 јануари 2017
2.055
4.713
Ресен
Чоек, дај прибери се, зошто воопшто телефонот ти испушта звук за да ти навести дека некој те бара? Веќе 6-7 години живеам на сајлент. И рингтон да не бираш? The annoying thing?
Не знам како е кај ајфон, кај Самсунг кога имаш слушалки и ти е на вибрации, не ти дава до знаење кога си примил порака или маил или јас ја грешам некаде?

Мене лично враќање на време на мејлови и пораки ми е обавезно.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Бреј Тоше колку драматизираш, ќе си рече човек на Blackberry од рани двеилјадити си се пребацил. :ROFLMAO:

Озбилно се потсетив на времето коа имав нокиа со симбиан или коа имав виндоус фоун а сите имаа андроид или иОС и ја се мачев со основни работи.

Не користиш никаков клауд драјв за да ги префрлаш сликите?
Microsoft имаа една таква аплиакција за шерување со иос, но очигледно не ја одржуваат и не работи веќе некое време.

На андроид како префрлаше слики бежично до телефонот?

Преку еден од сто начини. Коа ќе даунлоадираш било каква слика автоматски ти ја дава во галерија и во инстаграм и секаде. Префрлав и со тоа my phone, и со дропбокс и со драјв и со гугл фотос... Ама ко шо кажав ќе ги пробам сиве методи и на ајоес само делов кај шо ќе иам барем еден чекор плус за да ги снимам во галерија е глуп.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Не само тоа, сликите отворени од photos, не ги дава да се отворат додека не се синка, така беше кај 11 не знам сега.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Дополнително - како знаете дека имате пропуштени нотификации и позиви без да го подигнете телефонот?

Немаат ниту always on display (бар ајфонов 11 нема) ниту лед за нотификации... sigh...

Delicon

user
10 јуни 2007
1.265
795
delicon.mk
Озбилно се потсетив на времето коа имав нокиа со симбиан или коа имав виндоус фоун а сите имаа андроид или иОС и ја се мачев со основни работи.

Преку еден од сто начини. Коа ќе даунлоадираш било каква слика автоматски ти ја дава во галерија и во инстаграм и секаде. Префрлав и со тоа my phone, и со дропбокс и со драјв и со гугл фотос... Ама ко шо кажав ќе ги пробам сиве методи и на ајоес само делов кај шо ќе иам барем еден чекор плус за да ги снимам во галерија е глуп.

За вакво доунлоадирање збориш?
1614687364578.png
Инстаграм:
1614687460852.png

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно