Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Поправка на матична плоча - Замена на кондензатори

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com

decko-oh

read-only
8 јануари 2008
19
0
neznam kaj da postavam prasajne pa rekov ovde da go postavam.na mojava postara maticna abit mi raboti samo eden slot za ram dali se raspani ostanatite slotovi ili se raboti za nesto drugo i ako se rasipani dali ima resenie da se popravat?

zanzibar

read-only
22 ноември 2012
8
5
Електорлитските кондензатори кои ке ги користиме, односно кои треба да се заменат се со вредност од 1000 микрофаради, 6,3 волти. Треба да се заменат вкупно 16 кондензатори. Новите кондензатори се со вредност од 1000 микрофаради, 10 волти со теемпературен коефициент 105 степени целзиусови кои е исто така еден параметар од голема важност.Поздрав.

Ako ne sum janlas, zamenskite kondenzatori mozat da imaat pogolema kapacitivnost, no naponot bi trebalo da e ist?

Dux

hello world
29 ноември 2008
119
60
Ako ne sum janlas, zamenskite kondenzatori mozat da imaat pogolema kapacitivnost, no naponot bi trebalo da e ist?

Капацитивноста треба да да биде иста или поголема за максимум 50% но доколку е можно пожелно е да не се менува. Електричниот потенцијал (волтите/напонот) мора да бидат најмалку колку и оригиналните а може да се оди на бескрајно поголема волтажа (пр. од 6.3V на 10, 16, 25v и така натаму). Кога на матична се заменуваат кондензатори по мое мислење најдобро е да се користат кондензатори извадени од друга матична која е расипана или не е веќе во употреба, некои нема да се сложат со мене.

rembrandt

read-only
12 април 2010
4
0
Imam eden problem so kompjuterot, odkako ke go pustam posle 10 min. nisto ne funkcionira na nego, nisto nemoze da se otvori nitu da se iskluci,pa mora mehanicki da go isklucam...Za vreme na tie pocetni 10 min. raboti normalno. Otkako povtorno ke go pustam se povtoruva istotot...Neznam dali e nekoj virus ili e hardverski problem...Ima eden poduen kondenzator, pa se somnevam deka e do nego, samo sto ne e od sega poduen, mnogu vreme e takov a sega pocnaa problemite, porano normalno si funkcionirase. Molam za pomos.
Pozdrav

kire_33

hello world
16 февруари 2012
186
73
Прилеп ебаго
Имам проблем со Sony vaio VPCEE22FX модел, пред некое време почна на 10 пати па на 20 пати па после кога сака да се пушта
- првичен проблем како и на сите АМД ми асоцираше графиката за риболниг, ама чудно е што кога ќе се пушти нема никаков проблем и може да се работи до бесконечност
но по разгледување на матичната ми се виде еден сомнителен кондензатор, па бидејќи не знам од каде да купам ист, и пред да го извадам би побарал мислење вака од око дали е за менување или не ?
ry%3D400

ry%3D400

bogoevski

user
29 ноември 2009
1.706
2.757
Hønsebybotn
bogoevski's setup  
Processor & Cooler
Повеќејадрен со множител
Motherboard
Црна со црвени детали
Storage
Препун
PSU
Предимензионирано
RAM
Доволно
Video card
Нај јака со 8 гигавати
Case
Гломазно
Mouse
Немам, чувам мачки.
Keyboard
Тивка
Audio
Стерео со двигател
Monitor
Прецизен
OS
Џам
470uF 16V, го имаш у секоја продавница за електронски компоненти.

За да го замениш ќе ти треба дуваљка и искусна рака. Пази на поларизација.

kire_33

hello world
16 февруари 2012
186
73
Прилеп ебаго
Па малце како линиите горе да се познаваат

а и според симптомите ? да е за риболинг ако еднаш прекини да се уклучува би требало да не се пушти уште еднаш или ако веќе работи би требало да кочи или на сред работа да прекини да работи..

Изменето од модератор:

bogoevski

user
29 ноември 2009
1.706
2.757
Hønsebybotn
bogoevski's setup  
Processor & Cooler
Повеќејадрен со множител
Motherboard
Црна со црвени детали
Storage
Препун
PSU
Предимензионирано
RAM
Доволно
Video card
Нај јака со 8 гигавати
Case
Гломазно
Mouse
Немам, чувам мачки.
Keyboard
Тивка
Audio
Стерео со двигател
Monitor
Прецизен
OS
Џам
Јас мислев има ESR па го измерил, немаш инструментација?

kire_33

hello world
16 февруари 2012
186
73
Прилеп ебаго
немам, тоа е проблемот... затоа барав мислење за пред да го одлемам за да не ми биди узалуд барањето на нов таков и пак да го имам истиот проблем

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Линиите и треба да се познаваат. Во случај да треба да пука, да има како да се отвори. Исто како и ербег кај колите.
Не верувам дека ти е до кондензаторот, но можеш слободно да му закачиш друг од 470 микро 16 волти паралелно и да пробаш. мозеш и од 1000 микро и од 330 и од 220. Ако е до тоа, тогаш нема да ја имаш манифестацијата на дефектот како што ја опиша.
Поздрав

igor_igor

poweruser
2 септември 2012
2.286
3.985
Скопје
igor_igor's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-14400F + Deepcool AG400 V2 ARGB White
Motherboard
ASrock B760M-HDV/M.2 White
Storage
SSD Kingston NV1 500GB M.2 / HDD Seagate BarraCuda 2TB (ST2000DM008)
PSU
Cooler Master V750 GOLD V2
RAM
2 x 16GB (32GB) Kingston HyperX FURY RGB 6000MHz DDR5
Video card
ASRock Phantom Gaming D RX 6800 16GB OC
Case
White Shark Bullet Gaming GCC-2303 White
Mouse
A4 X5 MAX Bloody Gaming Esports Stone Black
Keyboard
X7 A4tech G800 MU
Monitor
Cooler Master GM238-FFS 144hz IPS / AOC D2357Ph Led 3D
OS
Windows 11 Pro
Со оглед на тоа што ми се гледа дека е од поновите лап топи можеби би се исплатело риболинг ако е до тоа , мислам дека во внатрешноста имаат пореални цени за сервис од Скопјево, па и подобра шанса да го направиш. (поефтино да поминеш):)
Тој што ми ја купи матичната од лап топот мислам дека ми понуди за 1500 денари да го залеми чипот и да ми ја врати по карго , за разлика од тука кои ми бараа по 3000-3500 денари.
Ама тргна возот више почнав да го распродавам , па обично кога ќе решам нешто не се премислувам... ;)

kire_33

hello world
16 февруари 2012
186
73
Прилеп ебаго
не ми се верува дека некој и од внатрешноста и од скопје дека ќе се нафати за прелемување за испод 50е , така да за 1000-1500 изгледа ги дуваат со фен колку да проработи некое време и после пак истиот проблем .. ма да и риболниг не знам колку време ќе гарантира непрекината работа

igor_igor

poweruser
2 септември 2012
2.286
3.985
Скопје
igor_igor's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-14400F + Deepcool AG400 V2 ARGB White
Motherboard
ASrock B760M-HDV/M.2 White
Storage
SSD Kingston NV1 500GB M.2 / HDD Seagate BarraCuda 2TB (ST2000DM008)
PSU
Cooler Master V750 GOLD V2
RAM
2 x 16GB (32GB) Kingston HyperX FURY RGB 6000MHz DDR5
Video card
ASRock Phantom Gaming D RX 6800 16GB OC
Case
White Shark Bullet Gaming GCC-2303 White
Mouse
A4 X5 MAX Bloody Gaming Esports Stone Black
Keyboard
X7 A4tech G800 MU
Monitor
Cooler Master GM238-FFS 144hz IPS / AOC D2357Ph Led 3D
OS
Windows 11 Pro
Па човеков беше од Струмица ,ми понуди гаранција како другите мислам беше 90 дена ,е сега што мислел како, дали со фен или риболинг неможам ни да знам. :)

kjosmofon

Баниран/a
7 октомври 2011
3.740
5.916
skopje
k2laptop.mk
Нема реболинг под 50-60 евра, самата цена ви кажува кој прави реболинг а кој дува. Во скопје има 3-4 сервиси со салам опрема за реболинг па тешко врзуваат крај со крај а не во внатрешноста. Пр во Крушево ке има 10 реболинзи во година во охрид 50 кај ке им се исплати опремата а кај е ќарот. Ние не правиме реболинг под 3000 ден кај полесни модели, 3-4 часа активна работа десетици илјади евра опрема и материјал од 10 -12 е по реболинг.
Цениве ви ги кажувам да знаете зошто е скап реболингот, и кој прави реболинг а кој дува. И друга работа послем дување реболинг не е можен. Или платете скапо и имајте исправен лаптоп или подарете му некого 1000 ден барем ке немате нервози.

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно

Постојат уште од тие "двослојните" матични кој задаваа главоболка при замена на кондезатори?

kire_33

hello world
16 февруари 2012
186
73
Прилеп ебаго

Проблем е што кај нас во прилеп потешко дека имаме таква продавница, барем не каде што има solid state кондензатори, ма да и во алфа електроникс во битола прашував ама ми рекоја дека исти биле т.е. немало разлика со обичните .. така да не знам дали да ставам обичен или да барам солид.

а и на која поларизација , ваљда мислиш + / - , тоа е барем основно. ма да јас му се мислев со обична лемалица да го вадам ..

па ако не е тој проблем изгледа ќе оди кај некој од форумов сервис на риболинг (не е дуван до сега)

bogoevski

user
29 ноември 2009
1.706
2.757
Hønsebybotn
bogoevski's setup  
Processor & Cooler
Повеќејадрен со множител
Motherboard
Црна со црвени детали
Storage
Препун
PSU
Предимензионирано
RAM
Доволно
Video card
Нај јака со 8 гигавати
Case
Гломазно
Mouse
Немам, чувам мачки.
Keyboard
Тивка
Audio
Стерео со двигател
Monitor
Прецизен
OS
Џам
Постојат уште од тие "двослојните" матични кој задаваа главоболка при замена на кондезатори?
Напредниве плочи имаат минимум 3-4 нивоа.

Проблем е што кај нас во прилеп потешко дека имаме таква продавница, барем не каде што има solid state кондензатори, ма да и во алфа електроникс во битола прашував ама ми рекоја дека исти биле т.е. немало разлика со обичните .. така да не знам дали да ставам обичен или да барам солид.

а и на која поларизација , ваљда мислиш + / - , тоа е барем основно. ма да јас му се мислев со обична лемалица да го вадам ..

па ако не е тој проблем изгледа ќе оди кај некој од форумов сервис на риболинг (не е дуван до сега)

Немало разлика од обичните и солид, дал се тие нормални?!

Изменето од модератор:

Нема врска тоа, ионака лемиш на задниот дел од плочата. Е сеа не треба да ти капне внатре во дупчето, ама не верувам дека е возможно тоа откако ќе го боцнеш кондензаторот.

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Калајот секако ке се слее во дупчето, но тоа не е никаков проблем. Напротив е и добра работа, бидејќи со самото навлегување внатре се ствара подобар електричен контакт, односно калајот се врзува и за контактот на плочата и за ногата од електролитот.
Во овој случај, за конкретниот кондензатор, кој е претставен на сликата и е дискутабилен, ке ти треба поголема вештина од вообилаеното. Бидејќи колку што успевам да видам ми личи како да е SMD технологија, односно лемењето е одозгора, а не како класичен кондензатор за да брцнеш ногчки низ дупчето од матичната па да го залемиш.
Ако не си вичен во лемење/одлемување, можеш да ги откорнеш водовите, а тоа најчесто се случува доколку лемиш или одлемуваш со леткум загреан на несоодветна температура. Ако ова се случи, тек тогаш имаш проблем.
Со среќа во поправката и внимавај што год и да правиш.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно