Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Galaxy S4 vs HTC one vs Xperia Z vs Iphone 5

Galaxy S4 vs HTC one vs Xperia Z vs Iphone 5

• Вкупно гласале
    118

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
Зошто така се гледа јасно која е подобра камера. Ако е така ко што викаш за што се пукаат мегапискели? Дај 3-4 мегапиксела доволни за на екран убаво да се гледа и доста е.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.064
5.997
Зошто така се гледа јасно која е подобра камера. Ако е така ко што викаш за што се пукаат мегапискели? Дај 3-4 мегапиксела доволни за на екран убаво да се гледа и доста е.

:D

Бенчмарци ли се банчмарци, аргатски маки големи.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.071
14.170
Ајфон нема да понуди ништо со кое може да ме привлече како купувач. Му се дивев на времето кога беше фантастичен но денес конкуренцијата има да понуди многу во хај енд сегментот и ајфон денес може да го воодушеви само човек кој нема користено предходно хај енд телефон од друг производител.

Пластиката на S4 ќе ми пречеше да го немав ноут 2 кој се нема раскрцкано и не е изгребана иако го користам без никакви фолии и футроли. За мене лично голем плус е достапноста до батеријата. Не дека не траат долго. Сигурно нема да има потреба да ја заменам додека го користам освен ако не сакам да имам две додека патувам или евентуално да ставам некоја со поголем капацитет. Ама кога знам дека сам можам да сменам батерија се чувствувам понеограничено од сите овие кои не се така јузер френдли.

Гласав за ХТЦ Уан зашто ми излгеда малку поинаку, понвентивно иако за мене лично во сегментот на хај енд телефони самсунг се закон.

Фала ти, 20.600 во Ледиком, мое мислење е дека телефон над 200-250 евра не вреди, каков сака нека биде знам дека е многу добар, али солена е цената.

Многу голема грешка правиш. Истото мислење го имав и јас па прво купив телефони од 200 евра кои ги распределив по дома. Потоа за себе земав телефон од 300 евра кој по случајна прилика го дадов на другар за иста цена а на крај сепак се решив да одам на уште поскапа варијанта.

Не зажалив зашто хај енд класата нуди многу повеќе во скоро секој сегмент а за да забележиш колку повеќе треба да го имаш. Од тач, до софтвер, апликации, опции, брзина, камера, батерија, звук (на слушалки на пример) и се друго што е значајно за еден смартфон денес.

Нексус си е ОК за цената но немој да успеат да те излажат луѓето кои го имаат и сакаат да мислат дека ја направиле најдобрата зделка на деценијата дека е исто толку добар ако не и подобар од хај енд телефоните на Самсунг и ХТЦ а посебно дека е најисплатлив. Ова е релативна категорија.

Тоа што добивал апдејти директно од гугл е дааалеку помалку значајно од работите кои ги набројав погоре.

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Камерата на Samsung S4 доминира.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
Нексус си е ОК за цената но немој да успеат да те излажат луѓето кои го имаат и сакаат да мислат дека ја направиле најдобрата зделка на деценијата дека е исто толку добар ако не и подобар од хај енд телефоните на Самсунг и ХТЦ а посебно дека е најисплатлив. Ова е релативна категорија.

Тоа што добивал апдејти директно од гугл е дааалеку помалку значајно од работите кои ги набројав погоре.

Ова и плус Нексус уредите (и HTC) не доаѓаат со microSD слот што лично за мене е огромен хендикеп. Гугл сака да не нетера да користиме cloud, ама додека тој клауд неможеш да го монтираш како локален драјв па да стримаш и апликации и се што ти треба, ништо од бизнисот. Можда за некоја година, ама моментално не.

На мојот телефон имам 16 гига вградена меморија + 32 гига микро сд картица и све е пуно до даске. 2-3 гига музика, едно 8 гига игрици, 5-6 гига клипови, 3 гига слики, 8 гига материјали за работа, 3 гига PSX исо-а што ги играм, 5 гига торенти што се симињаат моментално, 10 гига VDI фајл од виртуалбокс што си го носам со мене и остатокот во разни фајлчиња. Порачувам 64 гига сд следниот месец.

[edit] Заборавив и 2 гига ubunti chroot

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Во ледиком Nexus 4 - 8 GB е 19,000 ден. во Германија официјалната цена на Google што ја даде е 300 евра, така да сосема во ред им се цените. Во Америка Google го продава равно 300 долари ама они не си сметаат ко нас Еврото е појако треба да биде помалце евра него долари.

Другаров што ми го донесе Нексус 4 16ГБ од Америките имаше давачки од 40 долари на таа цена. Директно од Гугл Плеј, од 350$, крајната сметка беше 394$. Сакам да кажам дека сепак не е 300 односно 350 долари, бидејќи тука не се пресметани достава и данок. Првично мислев дека се помалку, ама сепак не биле. Јас 400 долари ги купив за 19.100 денари, така да со продажбата на Галакси Нексусот, овој го доплатив 100 евра.

Според мене е грешка што Нексус 4 не е на листата. Еднакво добро работи, ако не и подобро. Јас лаг на мојот практично и не гледам, батерија полнам на два дена со нормално користење. Ѕвер е телефонот, игри не играм па не би можел да кажам.

GP_N4.JPG

The_Man

poweruser
18 ноември 2009
2.341
2.044
Фала ти, 20.600 во Ледиком, мое мислење е дека телефон над 200-250 евра не вреди, каков сака нека биде знам дека е многу добар, али солена е цената.

Е да бе скап. Таман е цената . А и ќе имаш поддршка наредни 3 години . Зборувам за поддршка со сите опции , а не осакатена ко на ајфон4 па со иос7 и 4с што има.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје

И јас мислам дека Xonar STX е прескапо, а ти не би се согласил. Исто мислам дека Дел 27 инчен не треба да биде колку што е, но тоа е.

Не можеш да очекуваш флегшип телефон за таа цена од 200-250 евра. Освен ако не е субвенциониран на некој начин. Можеби самата изработка вреди токму толку, но претпоставувам дека се покриваат и други трошоци кои придонесуваат кон повисока цена.

Allex

lurker
8 март 2013
819
1.066
Скопје
Мое мислење е дека Нексус 4 моментално е најдобар избор во однос цена перформанси дизајн. Субвенциониран е од гугл и затоа се продава по пониска цена, истото ќе биде и со Нексус 5. Е сега друга работа е што не секој може да го купи по таа цена што е на плеј стор, да го нарача преку некој пријател итн. Убаво си кажа еден член поназад, телефон со тие перформанси комотно може да се продава по многу повисока цена. Бтв не ви препорачувам да купувате телефони од ледиком, имам пријатели со многу лошо искуство, недај боже да се расипе ќе останете со месеци без телефон, друга работа се збори дека таму ги склопувале, ги отварале... Според мене купување на телефон од мобилара е мачка во вреќа, никогаш не сум имал доверба, подобро е да се земе на договор ако веќе користите постпејд така бар знаеш што купуваш. И секако нели, не е исто чувството, меракот, кога ќе купиш телефон во целофан со оригинал кутија спакован скоцкан и кога ќе ти го дадат во некоја нивна кутија на која пишува ледиком.

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Па за реална потреба и не би имало потреба,само да има 1gb рам,пошто имав со 512Mb и со неколку апликации се искористуваше целиот рам и апликациите работеа бавно.А 1гб е таман да не осетиш лаг или слично.Исто и процесорот ,Чипсет Snapdragon или слично барем 2 јадрен е тамам.Башка и дизајнот плени кај поскапите,безразлика на се добар мидренџ може да се најде,но во перфоманси никој за цената неможе да се спореди со nexus4.тоа е факт.Цената по која се продава во ледикон nexus4 е перниска и можда е единствениот смартфон со 2gb ram /4core CPU/adreno 320 GPU за таа цена и дури и 100 евра плус.Да бев хардкор гик за смартфон ке земев nexus 4 пошто е евтин,но не сум гик,повеке го користам како меден детал(може и чалам да се каже)+потреба и барав некој кој добро изгледа и земав Xperia SP Кој сепак е мидренџ класа а кошта повеке од Nexus4.

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.148
3.022
Гласав за HTC One ама не ми се допаѓаа како што кажавте тоа со лошата подршка за софтвер. Е сеа не знам како ќе биде со Гугл бидејки на сите овие наведени телефони им дадоа сток андроид и дали ке добијат статус на Нексуси или само им се додворуваат на големите компании за тоа што ке го извадат моторола X? HTC ONE реално има полоша камера и секогаш повеќе сум се палел на (пред се девојки) спецификации па потоа на дизајн ама кога го прочепкав, го помилував по екранот а тој ми намигна знаев дека тоа е љубов на прв поглед.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
И јас мислам дека Xonar STX е прескапо, а ти не би се согласил. Исто мислам дека Дел 27 инчен не треба да биде колку што е, но тоа е.

Не можеш да очекуваш флегшип телефон за таа цена од 200-250 евра. Освен ако не е субвенциониран на некој начин. Можеби самата изработка вреди токму толку, но претпоставувам дека се покриваат и други трошоци кои придонесуваат кон повисока цена.

Xonar STX е нешто кое константно се користи што и да правиш додека си на пс, телефоните се користат многу помалце, т.е. бенефитот и разликата од телефон од 500 евра, во споредба со оној од 250 е многу помал, STX јас ќе ја користам многу години, додека телефоните стануваат obsolete за 1/2 така да тоа е тоа.

Изработката не вреди повеќе од 50-100 долари макс по телефон, за најскапите....за крај сум држел скап телефон во раце и сум играл со него, да интересно е но ништо неможе да се спореди со уживање во добра музика која звучи екстремно чисто, прецизно, динамично, не постои човек кој не ужива во музика, онака слушаш и сите влакна на телото ти се дигаат. За разлика од музиката, и тек како постојат луѓе кои не уживаат во скапи телефони или пак дури и средна класа телефони, така да по логично е поголема употреблива вредност да има звучна карта според мене.

Да не се разбереме погрешно, знам дека N4 е најдобар во однос на добиено за парите, но ставот мој е дека за телефон не би дал над 200-250 евра максимум, па макар и 10G да има и OLED екран.

JimmyHoFFa

hello world
6 март 2012
270
183
Скопје
JimmyHoFFa's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 2500K 4.2Ghz & Cooler Master Hyper101
Motherboard
Asus P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung SpinPoint F3 1TB
PSU
Cooler Master GX550W
RAM
Kingston HyperX 8GB 1600Mhz
Video card
AMD Radeon 6870 1GB
Case
NZXT M59
Mouse
X7-740K
Keyboard
Logitech Internet Navigator
Audio
Creative Audigy X-Fi Extreme Audio
Monitor
Phillips 37' Full HD
OS
Windows 8.1 Pro x64
Soni Z - водоотпорен е крај на муабетот
HTC One - камерата е лудница многу јако кукиште
iPhone 5 - многу јако даљинско во рака
S4 - кинез/кореанец сите ми се исти :silly:

TATA_MATA

poweruser
25 март 2013
2.148
3.022
Да не се разбереме погрешно, знам дека N4 е најдобар во однос на добиено за парите, но ставот мој е дека за телефон не би дал над 200-250 евра максимум, па макар и 10G да има и OLED екран.

Не речи двапати, порано мислев дека нема да купам поскап телефон од 100 евра до крајот на животот, но денес кога ке направам попис колку уреди од минатото се вклучени во тој еден телефон (будилник,GPS навигатор, конзола за играње, компас, калкулатор, конвертор на валути, телефон, таблет, телевизија, видео плеер, мп3 плеер, камера, фотоапарат, потсетник, календар, часовник, радио па еве веќе и накај десктоп компјутери одат со спецификации) си го повлеков зборот. Се согласувам со тебе дека сега за сега 200-250 евра ми е и мене некој максимум и сметам дека iphone од 800 евра најчесто е за вадење тестиси на мегдан во кафич ама никогаш не речи никогаш

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Еј многу добрa поента долови, никад не сум размислувал на тој начин, практично имаш едек куп потребни и практични опции (од разноразни уреди) во својата дланка, достапни во скоро секое време, добар пост, сега стварно ме замисли :)

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.481
5.586
Изработката не вреди повеќе од 50-100 долари макс по телефон, за најскапите....

Е да бе, го направи дека кошта ко 2 кила патлиџан :)
Колку за информација, Galaxy S4 чини 237 долари за да се направи, Nokia Lumia 900 чини 209 долари, а iPhone 5 чини 205 долари.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Тоа е прескапо, нема теорија да чини толку, 2x ќар е ситница во тој бизнис. Најмалце 4/5 пати иде профитот, а во други индустрии иде и до 10 пати ( аудио сегментот на пример)

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Тоа е прескапо, нема теорија да чини толку, 2x ќар е ситница во тој бизнис. Најмалце 4/5 пати иде профитот, а во други индустрии иде и до 10 пати ( аудио сегментот на пример)
па 4 јадрен процесор,и што ли не електроники можно е толку да коштаат,но сепак за производителот сигурно има некој ОЕМ цени,не верувам и јас дека толку НИВ ги кошта,туку само толку коштаат

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Tака веќе може, кога ќе направиш ти порачка од 50 милиони процесори, секако дека нема цената да биде стандардна, него далеку далеку пониска.

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.481
5.586

Нема ништо нереално, цените се тие. Кај самсунгот на пример само екранот е 75 долари. А за профит си имаат тие профит, ако немаат нема да прават. Еве пример ајфонот кошта ~200 долари за да се направи, а се продава по 700-800 долари.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Другар, стварно мислиш дека некој ќе ти ги презентираа вистинските цени за кои Samsung/Apple прави договор со одредена фирма?

Еве ти пример, лед диоди се 7 долари по комад, (најдобрите XML2) за цифра од 50.000 се продаваат по 50 центи...е сега замисли кога треба да се потпише долгорочен договор, со гигант корпорација за милионски количини...

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.481
5.586
Другар, стварно мислиш дека некој ќе ти ги презентираа вистинските цени за кои Samsung прави договор со одредена фирма?

Еве ти пример, лед диоди се 7 долари по комад, (најдобрите XML2) за цифра од 50.000 се продаваат по 50 центи...

Како сакаш врти го екран од 75 долари не може некој да ти го даде за 5 долари и не може хај енд телефон во никој случај да кошта 50 долари.
А конкретно Самсунг и не прават многу договори, процесорот, дисплејот, меморијата и некои други делови сами си ги прават :)

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Јас реков, максимум 100 долари за цел телефон со сите трошоци, значи све над 100 им е чист профит, можда не е 100, можда е 110 но сигурно идат со 4/5x профит ако не и повеќе.

Моја грешка сега ја видов цената на S4...ок си е 200~ со 3x ќар за телефон може, затоа што е огромен пазар, па може со помал ќар да се иде, телефон купува секој, монструм пс или графичка многу поретко ( во тој пазар се иде со огромни заработки од 4/5X и повеќе)

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.481
5.586
Јас реков, максимум 100 долари за цел телефон со сите трошоци, значи све над 100 им е чист профит, можда не е 100, можда е 110 но сигурно идат со 4/5x профит ако не и повеќе.

Епа еве ти го ајфонот, ~200 долари за да се направи ~700-800 се продава. x4.
И плус во цената ги плаќаш и трошоците за поддршка како и маркетинг (а ова е милијарди) што фирмата ги потрошила за целокупниот продукт, не е само хардверот.
Еве ти велиш дека не се исплаќало телефон бидејќи се продавал многу повеќе од цената за да се направи, а од друга страна велиш дека за аудио опрема каде што профитот е х10 се исплаќа. :)

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Го едитирав горниот пост, во право си бил.

Иначе за аудио опрема мислев на екстремна аудиофилска опрема, пример појачала од 5,000 евра, звучници од 10.000 и слично, STX е карта која според она што го нуди, без проблем се носи со било кој дедициран DAC/професионална звучна до 1000 евра, (квалитет на звук не конекции)

Гледав компарација со DAC од 2500 долари, и според човекот кој ја правеше рецензијата, дефитнивно имало разлика но далеку, далеку од разлика за 10x повисока цена, човекот кажа дека искуството било подобро, но релативно малце подобро....затоа што STX нуди неверојатни бројки/можности после кои дури и да земеш нешто подобро, самото уво ти е веќе лимитација... и има мали придобивки...кога ќе дојдеш до одреден висок сегмент за да добиеш видно подобро цената скока вртоглаво....

Нови мислења

Последни теми

ит маркет

На врв Дно