Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

3G Internet

babybaby

hello world
27 декември 2012
55
33
Ok, Vaka:
(1)-VIP nudi:
a) Internet stick od 4/1Mbps za 499 mkd
b) mobilen telefon so 1000 free min kon site mrezi za 799mkd , baska i besplaten internet neograniceno, -arno ama od kolku Mbps e 3G internet preku mobilen, i ako so blutooth se konektiram na laptop da li ke imam dobra brzina?
(2) T-mobile nudi 3G so 42Mbps preku smartphone so 7,2Mbps, a baska velat deka 3G brzini se ograniceni na 1-4Mbps!!!
Sega, ne mi e jasno, da li ovie kompanii ne "zezat" ili e sepak mozno so 3G internet so ograniceni brzini od 1-4Mbps da se postigne brzina od 42Mbps so mobilen sto prima max 7,2Mbps??!!!
Malce mi e dolga temava, ama prvpat mie (t ukureki tukusto gubam nevinost)
Blagodaram od napred

babybaby

hello world
27 декември 2012
55
33
Убаво Сале, ама тоа не дава одговор на моето прашање!
Можеби треба да го поедноставам прашањето:
Да ли со 3G internet преку мобилен па поврзан преку blutooth со лаптоп ке има исти брзини како со 3G internet преку Internet stick?
Бидејќи Internet stick го плаќам 499 ден за 1-4 Mbps (иако одвај примам 0,86 Mbps), додека пак за 3G internet преку мобилен добивам 1.000 минути кон сите мрежи+неограничен интернет за 799 ден! Логички, во колку се исти брзините, повеќе мим се исплатува да имам плус мобилен одошто само internet stick! Затоа прашувам да ли се исти брзините!
Заради тоа молам за помош!!!

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Да. Исто така и јас користам интернет, но не преку блутут туку преку соодветно програмче. За каков телефон и оперативен систем на телефонот станува збор?

BrandNew

hello world
25 април 2012
142
87
Не ти ја разбрав баш темата, долга и хаотична (во комбинација со мојот хроничен недостаток на внимание)

но јас користам 3G интернет од TMobile и достигнува максимална брзина од некаде 5 Mbps

За ВИП нема ни да се замарам од под претпоставка каква им е телефонската мрежа можам само да претпоставам каква им е 3G мрежата.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Screenshot_2012-12-27-22-57-48_zps881b2ee1.png
Eve ti prijatele snapshot od galaxy s2 testirana brzina na 3g od vip so speedtest aplikacijata, 4mbps mislam deka nudat vip brzina. Imam 3g odnosno +hsdpa pokrienost vo vo sekok grad osven patistata :) dovolno za sekojdnevna aktivnost. Sekako nema hd filmovi da gleas preku nego. Se nadevam kje ti pomogne ova.

BrandNew

hello world
25 април 2012
142
87
Eve ti prijatele snapshot od galaxy s2 testirana brzina na 3g od vip so speedtest aplikacijata, 4mbps mislam deka nudat vip brzina. Imam 3g odnosno +hsdpa pokrienost vo vo sekok grad osven patistata :) dovolno za sekojdnevna aktivnost. Sekako nema hd filmovi da gleas preku nego. Se nadevam kje ti pomogne ova.

Сервер Скопје, географска одалеченост 0,2 Километри :D

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.697
5.491
Незнам зошто ми дава локација Прилеп, но небитно...Како и да е :)
Оператор - ONE...
Тестот е правен на ZTE Grand X IN:

11Lr0.png

dulemilosevski

hello world
20 декември 2010
78
59
на усб стик од т мобиле некад стига брзината и до 8 м.бита па и поише зависи од периодот а преку усб кабел од телефонот зависи од телефон до телефон

babybaby

hello world
27 декември 2012
55
33
Блазе си ви!!!
Во мојот случај:
одалеченост од Скопје ~10-12км
одалеченост од Зелениково ~4км
пинг: 70-81
доњнлоад: не повеќе од 0,86Мбпс, но најчесто не покажува него се појавува ЕРРОР (само еднаш беше 1,15-во првите 7 дена/период за откажување/)
уплоад; немам појма-никогаш не стигнува да покаже
Во прашање е интернет стик од ВИП со 4/1Мбпс-ама засега само ги сонуваам тие брзини!
Што друго да ви кажам?
Претходно со АДСЛ на Т-хоме имав брзини од 0,21-0,52Мбпс, ретко до 0,86 па се откажав. Помислив ќе биде поарно со Стик, ама нема многу разлика!!!
Ако зборувате за конфузија-тогаш зборувате за мене и мојата мака со интернет!!!
Ако имате некое “нормално“ решение на ум, кажувајте одма!
Море не кажувајте туку ВИКАЈТЕ на сиот глас!!!

Дуле, ми стана на муку!
8Мбпс???!! Би утепал да имам така брзо нешто!!

Дечки, еве резултати од претходен Download(се обидов да симнам Java апликација)
285Кb(oд потребни 875) за 15 минути !!!
Не можам да симнам ниту Java, ниту Skype
Ниту пак Windows Essentials, а треба да го решам тој проблем за 10-тина дена!!!

Сега, ПОМАГАЈТЕ како знаете и умеете!!!!!!

Pleeeeeaaaassssseeeee!!!!

BrandNew

hello world
25 април 2012
142
87
Дечки, еве резултати од претходен Download(се обидов да симнам Java апликација)
285Кb(oд потребни 875) за 15 минути !!!
Не можам да симнам ниту Java, ниту Skype
Ниту пак Windows Essentials, а треба да го решам тој проблем за 10-тина дена!!!

Сега, ПОМАГАЈТЕ како знаете и умеете!!!!!!

Pleeeeeaaaassssseeeee!!!!

Ако си лоциран негде каде што имаат слаба мрежа тогаш ти нема спас.

http://www.t-mobile.com.mk/public/3g-delovni-korisnici.nspx?tabid=3#mapa

Види на мапава одозгора на шо покриеност си

babybaby

hello world
27 декември 2012
55
33
За жал:( , не можам:cry: да ја видам мапата на покриеност за Скопје, бидејќи не можам:cry: да го симнам тоа што требаше(-како му беше името)
Ама благодарам за одговорот!:angel:

stefan_v

user
3 мај 2010
1.426
604
macedonius.com
За жал:( , не можам:cry: да ја видам мапата на покриеност за Скопје, бидејќи не можам:cry: да го симнам тоа што требаше(-како му беше името)
Ама благодарам за одговорот!:angel:
Кај живееш бе ти? Спомна Зелениково а јас таму живеам.
У Зелениково сите оператори се со 2Г интернет, нема 3Г покриеност. На телефон пример пишува Е.
Ако идеш од Скопје кон Зелениково, после Морани престанува 3Г, сум заприметил.
Ако сакаш врати го стикчето ако сега си го зел, мислам дека имаш тест период, АЕК мислам дека има нешто такво донесено, ако не се лажам.

babybaby

hello world
27 декември 2012
55
33
Кај живееш бе ти? Спомна Зелениково а јас таму живеам.
У Зелениково сите оператори се со 2Г интернет, нема 3Г покриеност. На телефон пример пишува Е.
Ако идеш од Скопје кон Зелениково, после Морани престанува 3Г, сум заприметил.
Ако сакаш врати го стикчето ако сега си го зел, мислам дека имаш тест период, АЕК мислам дека има нешто такво донесено, ако не се лажам.

Здраво комшија,
Живеам после Морани а пред Јане Сандански-значи во викендиците карши Огњанци-токму до Црквичето на брдото.
Штом нема покриеност со 3Г значи да не се зезам без врска.
Ама проблем ми е што ниту АДСЛ преку Т-хоме не беше ништо подобар- 0,21-0,52Мбпс. Не знам да ли нешто го поправиа изминативе 6 месеци, откако се откажав од конекцијата?
Ако знаеш некакво чаре, помагај-итно ми треба Интернет!!!
Поздрав

stefan_v

user
3 мај 2010
1.426
604
macedonius.com
Здраво комшија,
Живеам после Морани а пред Јане Сандански-значи во викендиците карши Огњанци-токму до Црквичето на брдото.
Штом нема покриеност со 3Г значи да не се зезам без врска.
Ама проблем ми е што ниту АДСЛ преку Т-хоме не беше ништо подобар- 0,21-0,52Мбпс. Не знам да ли нешто го поправиа изминативе 6 месеци, откако се откажав од конекцијата?
Ако знаеш некакво чаре, помагај-итно ми треба Интернет!!!
Поздрав
Абе комши што да ти праам, како и да праиш, со стик повеќе од таа брзина не осеќаш. Знам кај си. Иначе тоа ти е коа ќе идеш на викенд или за постално?
А да видиш WiMax, али и тоа не е сигурно со покриеноста, најарно ќе е адсл, али за тоа ќе треба да имаш телефонска линија, а и зависи дали ќе го користиш.
Еве јас имам андроид телефон, на кои имам интернет(VIP), и на лаптопов правам како телефонот да е рутер бежичен, така да не ми треба стикче, ете баш тоа го пробав иако не ми треба.
Кажи сеа ти како си со седење да видиме што и како ќе може да се искомбинира.
Јас живеам стално во Зелениково, и имам ADSL интернет од ONE.

babybaby

hello world
27 декември 2012
55
33
Кажи сеа ти како си со седење да видиме што и како ќе може да се искомбинира.
Јас живеам стално во Зелениково, и имам ADSL интернет од ONE.

Јас живеам тука стално веќе 15 години.
Порано користев АДСЛ на Т-хоме, ама кога дојде брзината до 0,21-0,52Мбпс, се откажав!
Слушнав од еден Орешанец дека сите се префрлате на ОНЕ, ама мислев дека одите преку кабловска, а тука нема. Ама ако е нормален интернет на ОНЕ преку фиксен телефон, тогаш, ...Сега, треба ли да се префрлам на оне-фиксен или....?
Ама кога би дошле од ОНЕ -техничка служба да измерат колкава брзина би имал ако се префрлам на нивниот фиксен, тогаш би можело да се проба-ако не, да не си играм без врска?

Еве јас имам андроид телефон, на кои имам интернет(VIP), и на лаптопов правам како телефонот да е рутер бежичен, така да не ми треба стикче, ете баш тоа го пробав иако не ми треба.

Ама каква ти е брзината?
И пред се да ли ќе е добра брзина кај мене? Е,,,. тоа ми е мака!!!

stefan_v

user
3 мај 2010
1.426
604
macedonius.com
Вака, значи измерив за интернетов преку телефон, таа е таа брзина.
Е сега... Ако е тапа телефонската мрежа исто ќе ти е, било Т-хоме или ONE. Е сеа, One можат да идат и на телефонот на Т-хоме, да имаш телефон на Т-хоме, а интернет од ONE.
Е сеа, незнам како ќе иде тоа.
Иначе можеш да пробаш со WADSL(бежичен ADSL), ова го нудеа ONE, и во Зелениково брзината беше од неколку мегабита, доволно за сурфање, нормална брзина, во случај да имаш тапа мрежа. А ако ти е тапа мрежата(ако си сеуште на Т-хоме), али АДСЛ, нека ти ја проверат мрежата(пријави). Така на еден другар од тука, му ја зголемија дури брзината(онаа дифолт што е од 6-8 мегабита мислам), на 12-13 сега е. Јас мислев лаже, али отидов кај него и се уверив(тој што му доаѓал и проверувал се јавил во централа и тие му ја зголемиле брзината).
А еве јас на One тепам со 3.5 мегабита во секундам, иако во пакетот ми е 6. Али тоа е.

babybaby

hello world
27 декември 2012
55
33
Stefan,
Prijaviv jas nekolku pati-dojdoa, izmerija, javija po telefon i vidoa deka ne moжat niшto da napravat za da ja zgolemaat brzina(taka barem beшe pre 6 meseci, i zato i se iskluчiv od ADSL).Дури понудив со мое плаќање на рати да ми спојат директно на кабелот (на само 90-100метри сум оддалеченост од главниот вод, а ваму 4км преку телефонски кабел!), ама одбија-без објаснување зашто?!!
Изгледа ќе морам да “скокнам“ до ОНЕ после Нова, па да видам што ќе речат тие!

babybaby

hello world
27 декември 2012
55
33
Како и да е, она што ми треба подИТНО е пристап до саглам интернет за да можам да симнам некои МНОГУ ВАЖНИ апликации како: Widows Essentials, Java, Skype, (DAP/Download Accelerator Plus/)!!!

АМА најважно денес е: Среќна Нова Година!!!:)

images

Нови мислења

Последни теми

ит маркет

На врв Дно