Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Аудио опрема: Слушалки, засилувачи, звучни карти, звучници, HI-Fi (аудиофилска дискусија)

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.058
1.147
Куманово
Здраво друштво!
Ме интересира каде може да најдам солидна звучна карта, интерна но може и екстерна да можам да ја користам на лаптоп, и добри слушалки. Значи не барам профи некои скапи, онака за хоби компонирање музика. Најдов нешто по постовите наназад но тоа инфо е веќе застарено пред 10+ години. :) Благодарам
на оглас неодамна имаше скарлет 2i2

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.117
2.343
Здраво друштво!
Ме интересира каде може да најдам солидна звучна карта, интерна но може и екстерна да можам да ја користам на лаптоп, и добри слушалки. Значи не барам профи некои скапи, онака за хоби компонирање музика. Најдов нешто по постовите наназад но тоа инфо е веќе застарено пред 10+ години. :) Благодарам

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.345
5.371
Скопје
hackitfree.github.io
Здраво друштво!
Focusrite Solo - 3ta gen па нагоре и слушалки Audio-Technica ATH-M20x па нагоре (30 , 40 , 50 ) .
Оди до Артист - ќе ти пуштат - слушни си земи . Јас тоа имам а мана неможам да им најдам така да за микс-мастер и влез од гитара / микрофон идеални се а богами и за слушање музика. Откако ги земав слушалките појачало и звучници не сум вклучил ;) 1790704186050.png

pecki

read-only
13 август 2026
5
4
Focusrite Solo - 3ta gen па нагоре и слушалки Audio-Technica ATH-M20x па нагоре (30 , 40 , 50 ) .
Оди до Артист - ќе ти пуштат - слушни си земи . Јас тоа имам а мана неможам да им најдам така да за микс-мастер и влез од гитара / микрофон идеални се а богами и за слушање музика. Откако ги земав слушалките појачало и звучници не сум вклучил ;)Погледнете го атачментот 165124
Фала ти. Слушалките ги гледав веќе веројатно нив ќе ги земам, за картица гледав Asus Xonar U7 као по буџет френдли пошто нема да користам влезови, само
FL Studio инструменти. Ќе видам и ова што прати.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.242
1.750
Скопје
Фала ти. Слушалките ги гледав веќе веројатно нив ќе ги земам, за картица гледав Asus Xonar U7 као по буџет френдли пошто нема да користам влезови, само
Слушалки мораш да си ги чуеш за да избереш што ти се допаѓа како звучи. На слепо по препорака не се зимаат.
Во зависност од анатомијата, од твоја до моја глава може да има разлики од околу 20db на точки во фреквентниот опсег што лесно се слушаат.

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.969
6.066
Skopje
Прво, не си напишал буџет френдли до која сума. Asus-от е играчка, ќе дадеш 4000 денари, додади уште 2-3000 имаш Prosonus или Focusrite. За слушалки како што ти пишаа, треба да земеш во предвид повеќе фактори, удобност, намена, оpen-back, closed-back, импеданса, дали да бидат „flat“ или да имаат „tone-colored“ репродукција...

ZeroCool666

hello world
24 ноември 2020
83
23
Слушалки мораш да си ги чуеш за да избереш што ти се допаѓа како звучи. На слепо по препорака не се зимаат.
Во зависност од анатомијата, од твоја до моја глава може да има разлики од околу 20db на точки во фреквентниот опсег што лесно се слушаат.
Какви 20db разлика може да има и на кои точки?

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.242
1.750
Скопје
Какви 20db разлика може да има и на кои точки?
4. DF Compensated Lower Treble Peaks.png
5. DF Compensated - Average Compensated.png

Мерено е со микрофон, мислам на влезот на ушниот канал(одамна ми е информацијава). Самиот ушен канал додатно додава резонанса/пик(на 5-8KHz), кој во зависност од анатомијата(длабочината на ушниот канал) се движи накај долниот или накај горниот праг на тие 5-8KHz.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.345
5.371
Скопје
hackitfree.github.io
Разбирам дека по-буџет френдли и дека не ти требаат влезови ама би испитал малку подобро за овие Асус што викаш - да не има проблем нешто софтвер , латенција - да не се ептен многу послаби од Фокусрајтот ? Не дека нема солидни звучни карти покрај Фокусрајт - ама сепак провери си видеа - Редит ова-она - да не има некои проблеми - зошто на крај двапати ќе платиш ако не ти врши работа ;)
И @DeJaVu членот убаво ти вика а и несомнено повеќе се разбира од мене - значи слушни неколку пара слушалки да видиш што ти одговара.. Ако не заради поквалитетен звук - заради удобност може едни нема да ти одговараат а други да..

pecki

read-only
13 август 2026
5
4
Разбирам дека по-буџет френдли и дека не ти требаат влезови ама би испитал малку подобро за овие Асус што викаш - да не има проблем нешто софтвер , латенција - да не се ептен многу послаби од Фокусрајтот ? Не дека нема солидни звучни карти покрај Фокусрајт - ама сепак провери си видеа - Редит ова-она - да не има некои проблеми - зошто на крај двапати ќе платиш ако не ти врши работа ;)
И @DeJaVu членот убаво ти вика а и несомнено повеќе се разбира од мене - значи слушни неколку пара слушалки да видиш што ти одговара.. Ако не заради поквалитетен звук - заради удобност може едни нема да ти одговараат а други да..
Се согласувам за слушалките, имам моментално Панасоник некои ама не се баш најудобни. А за звучната најверојатно нема да експериментирам и ќе земам Фокусрајт :) Не сум во тек, Асус гледав пошто тоа беше спомнато во постарите постови.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно