Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Македонски Пошти - Општа Дискусија

Како сте задоволни од услугите на Македонски Пошти?

• Вкупно гласале
    722

stormwin

read-only
21 мај 2015
8
9
Од пред некој ден алиекспрес почнаа со вакви кодови
MK000015256R
Иде преку некоја Speedaf од кина. Дали се новите бавни UB или замена за LK-SK ќе видиме. Ако има некој некаква информација, нека сподели.
Се надевам дека ќе идат пак преку приватниве пошти и дека алиекспрес си бара чаре за целава ситуација.
Периодов околу празнициве секогаш бил бавен во пошта ама ова со секоја пратка идење во 1006, зезнато.
100 кинези да вработат нема да можат да испроцесираат колку што македончето може да нарача во еден ден од Алиекспрес а особено сега Тему.
Во добри денови пакети ми носеле до дома со по 30-40 пратки одеднаш, а сигурно не сум единствен.

Buzuki

hello world
16 јули 2013
202
52
Имав порачка од 63е направена на 26 ноември.. Пред 1 недела на тракингот ми пишуваше дека нема фактура.. им пратив screenshot како што ми кажавте тука и никому ништо. вчера видов дека пишува дека е во локалната пошта и појдов да ја земам.. Ми ја даваат таму али ми викаат има и некои уплатници мора да се платат нешто за царина и ми земаа околу 700 денари и уште некои поштенски марки (или незнам што) уште 400 денари..
Ми наплатија на истиот шалтер и си ја земав пратката.. Е сега пакетот беше прилично голем 50х30х30цм и околу 3кг.. Можно е и ради тоа таа цена..

Manis

hello world
14 јануари 2026
147
58
Од пред некој ден алиекспрес почнаа со вакви кодови
MK000015256R
Иде преку некоја Speedaf од кина. Дали се новите бавни UB или замена за LK-SK ќе видиме. Ако има некој некаква информација, нека сподели.
Се надевам дека ќе идат пак преку приватниве пошти и дека алиекспрес си бара чаре за целава ситуација.
Периодов околу празнициве секогаш бил бавен во пошта ама ова со секоја пратка идење во 1006, зезнато.
100 кинези да вработат нема да можат да испроцесираат колку што македончето може да нарача во еден ден од Алиекспрес а особено сега Тему.
Во добри денови пакети ми носеле до дома со по 30-40 пратки одеднаш, а сигурно не сум единствен.
Кај мене па вакви кодови се... LZ01***48UZ, UA1*****88SK.. И сите се со македонски пошти. Последен статус на parcelsapp.com е Pratkata e stavena vo vre}a(Izlez) UZ350...Потеко од Uzbekistan(UZ) демек пише а од алиекспрес е..... Повеќе ги нема тракинг броеви со RR*******HU од виа пост и другите приватни пошти...Сега ние што сме порачале пред 40-50 дена..Што ќе се случе со тие пратки што се пренасочени во приватна пошта....Сум прочитал виа-пост приватната пошта одбива да ги земе зошто и барале данок да платат со новите закони а немат правен систем за даночување и шпедиција зошто се карго фирми. Ќе се вратат ли назад за China или ќе ги пренасочат со македонски пошти? Ако се врата назад тогаш најебали смо само време изгубено..

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
Имав порачка од 63е направена на 26 ноември.. Пред 1 недела на тракингот ми пишуваше дека нема фактура.. им пратив screenshot како што ми кажавте тука и никому ништо. вчера видов дека пишува дека е во локалната пошта и појдов да ја земам.. Ми ја даваат таму али ми викаат има и некои уплатници мора да се платат нешто за царина и ми земаа околу 700 денари и уште некои поштенски марки (или незнам што) уште 400 денари..
Ми наплатија на истиот шалтер и си ја земав пратката.. Е сега пакетот беше прилично голем 50х30х30цм и околу 3кг.. Можно е и ради тоа таа цена..
Епа ДДВ од 18% на 3870 ти е 700 денари, а останатите 400 денари значи им се за царински преглед и слични глупости. Катастрофа.

Cevi

hello world
5 февруари 2009
360
65
Каков беше тракинг бројот RR**HU или?

Manis

hello world
14 јануари 2026
147
58
А за тие од RR**HU има ли некој инфо? Дали ќе се пренасочат со македонски пошти или ќе се вратат за кина ? Пошто имам прочитано на редит имало повеќе од 15.000 пратки и тие од Виа Пост Приватната Пошта не сакале да ги преземат таквите од Али поради новите закони со данокот. Со оглед на тоа што поминаа повеќе од 50 дена очигледно и ќе ни ви вратат назад ? :oops:

chroot

lurker
12 ноември 2021
768
1.101
Скопје
А за тие од RR**HU има ли некој инфо? Дали ќе се пренасочат со македонски пошти или ќе се вратат за кина ? Пошто имам прочитано на редит имало повеќе од 15.000 пратки и тие од Виа Пост Приватната Пошта не сакале да ги преземат таквите од Али поради новите закони со данокот. Со оглед на тоа што поминаа повеќе од 50 дена очигледно и ќе ни ви вратат назад ? :oops:
Ова верувам дека е точно, затоа што се заглавени во регионален центар од каде Виа ги превзема за во МК, барем на тракер ги дава така.

Manis

hello world
14 јануари 2026
147
58
Ова верувам дека е точно, затоа што се заглавени во регионален центар од каде Виа ги превзема за во МК, барем на тракер ги дава така.
Shipment is being prepared for international delivery Nemzetközi Posta Kicserélő Központ, Vecsés
Ова пишува го последниот статус кај сите нас. Поминаа повеќе од 50 дена... Ако ни ги вратат тогаш страшно...Бадијала чекавме. Лоша работа што ни се случува. Барем да ги пренасочат кон македонски пошти да си платевме данокот ако ништо друго да не ни испадне само губење време да стигне пратката и на крај со празни раце.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.314
11.867
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Screenshot_1.jpg

Обично кога е заглавена на царина пишува недостасува фактура, а сега не. Треба да праќам пдф и слични срања или да чекам?

Steam.

user
31 мај 2011
1.095
1.022
Чаир
Steam.'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5700X3D w/ Arctic Freezer 36
Motherboard
ASUS TUF B550M-PLUS
Storage
Samsung 970 EVO PLUS 1TB + 2TB WD20EZRX x2 + WD SN770 1TB
PSU
Corsair RM1000e
RAM
32GB DDR4@2666MHz
Video card
Gigabyte RTX 5070 Ti WINDFORCE OC SFF
Case
CoolerMaster MasterBox NR600
Mouse
LAMZU Atlantis Mini Pro
Keyboard
LEOBOG A75
Audio
JCally JM20 MAX w/ AKG K371
Monitor
AOC Q27G4ZR + BenQ EX240N
OS
Windows 11

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.314
11.867
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro

denko55

hello world
8 ноември 2025
58
60
Само што добив одговор дека пратките на ВИА се заглавени поради царинските измени во нашата земја и дека ВИА и испраќачите моментално се договарале што да направат. Ова го добив како одговор од ECSC.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.027
1.842
Скопје
Погледнете го атачментот 157862

Обично кога е заглавена на царина пишува недостасува фактура, а сега не. Треба да праќам пдф и слични срања или да чекам?
генерала не, до сега ми се има десено еднаш само да стигне писмо, а да не се смени статус таму. Ама периодов полно има заглавени ко што пишаа

Riste19

lurker
14 ноември 2016
654
264
Овоа нешто ново им е изгледа! Стока со висока вредност или само можеби го имаат преименувано старото "недостасува ф-ра". Инаку пратката не е моја, на член од форумот е чисто онака додавав на листа за да имам некаков увид дали воопшто се движи работата.

Атачменти

• Screenshot_20260121_204125_Chrome.jpg
    Screenshot_20260121_204125_Chrome.jpg
    378 KB · Прегледи: 86

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.027
1.842
Скопје
Овоа нешто ново им е изгледа! Стока со висока вредност или само можеби го имаат преименувано старото "недостасува ф-ра". Инаку пратката не е моја, на член од форумот е чисто онака додавав на листа за да имам некаков увид дали воопшто се движи работата.
да не е ова нешто над 800 еура? ако не ваљда е нешто ново ..

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.628
1.797
Ова не ми личи дека е од Али ж, тие CD кодови се интерни на Холандска пошта, веројатно се работи за ЕУ пратка. Жално е што покрај Али ќе патат и другите пратки што се во царина, и ќе има големо чекање и таму.

denko55

hello world
8 ноември 2025
58
60
да не е ова нешто над 800 еура? ако не ваљда е нешто ново ..
Нарачка од над 800 евра не патува 63 дена.
Мислењето е автоматски споено:

Ова не ми личи дека е од Али ж, тие CD кодови се интерни на Холандска пошта, веројатно се работи за ЕУ пратка. Жално е што покрај Али ќе патат и другите пратки што се во царина, и ќе има големо чекање и таму.
Исто, нарачка од ЕУ не патува 63 дена. Не сфаќам зошто викаш покрај Али ќе патат и другите. Немаме договор со ниедна платформа освен Тему, значи и Amazon, Ebay, Aliexpress сите пратки ќе одат на царина. Никој не е крив од платформите, крив е оној што решил да носи измени во закон без претходно да се подготви за примена на истите.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.628
1.797
Нарачка од над 800 евра не патува 63 дена.
Мислењето е автоматски споено:

Исто, нарачка од ЕУ не патува 63 дена. Не сфаќам зошто викаш покрај Али ќе патат и другите. Немаме договор со ниедна платформа освен Тему, значи и Amazon, Ebay, Aliexpress сите пратки ќе одат на царина. Никој не е крив од платформите, крив е оној што решил да носи измени во закон без претходно да се подготви за примена на истите.
Не патува 63 дена, но нашите тогаш стасале да ја отворат пратката, исто и кај мене уште е на излез, а за влез ќе добие кога ќе ја отворат на царина, мојата има излез на 12 декември, па така очекувам влез наредната недела или после тоа.

Cevi

hello world
5 февруари 2009
360
65
Апдејт: Денес поштарот ми донесе 5/6 пратки со тракинг број UA-SK стари 30ина дена од моментот на купување. Истите не беа пратени према 1006 Царина туку директно во пошта и на достава. Го прашав што се дешава не ми кажа ништо посебно само дека од денес почнале да доставуваат пратки (не го разбрав баш за ова ама тоа ми го кажа).

462 членови онлајн
1.042.106мислења
51.209теми
37.452членови

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно