Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Мобилни Оператори во Македонија - Искуства, забелешки, коментари

DarkDeFnx

hello world
20 јули 2016
121
156
DarkDeFnx's setup  
Processor & Cooler
Intel Core 2 Quad Q8200 @ 2.33GHz 4MB L2 64-bit LGA775
Motherboard
Micro Star International MSI MS-7353 X48C Platinum
Storage
SYS: Saumsung HD753LJ ATA 750GB | DATA: Samsung D3 Station 2TB
RAM
Single Channel DDR3-1333 SDRAM 2 x 2GB 9-9-9-24
Video card
NVIDIA GeForce GTS 250 GDDR3 SDRAM 1 GB
Mouse
GEMBIRD MUSOPTI6 5V 200mA DC
Keyboard
Chicony KB-3923 5V 200mA DC
Audio
Realtek High Definition Audio 6.0.1.6662
Monitor
Philips 220E1SB/00 22'' 1920x1080 50/60Hz 100-240V 1.5A
OS
Microsoft Windows 10 Professional (x64) Build 14393.447 (RS1)
Пак подобар од Телеком.
Јас користам 2 SIM во Mobile S - 600ден. по број = 1200ден.
Во Family споени двата броја 2 X 540 = 1080ден. За што? За Неограничени разговори+СМС И! 3GB интернет по број
3GB за 30дена се НИШТО денес!!!
Дополнително активирам Speak Out преку апликација со Moments срцата за да не ми троши на социјални мрежи.
И ако пак се потроши морам да активирам +2GB за 200ден!!!
Или во просек плаќам 1200-1300.... некад 1700ден. Нешто што на други мрежи е 1000 или под 1000денари.

А1 пример на кој сакам да се префрлам
Неограничени разговори + СМС + 8GB интернет = 550
2 X СИМ добиваш 50ден. попуст = 2 X 500 = 1000ден.
ПЛУС читам за платена сметка онлајн + 5GB

Значи да сумирамe
Телеком: Разговори+3GB интернет = 540ден.
А1: Разговори+13GB интернет = 500ден.

Значи? Време е за селење на нов Оператор
Јасно.

Мојата математика покажа дека поскапите понуди на Телеком вредат исклучиво ако и само ако услугите се користат за работа и бизнис за кој треба 24/7 стабилна и квалитетна телекомуникациска врска (и интернет и мобилна).

На тема Телекабел Мобилна, како виртуелен оператор користи сигнал од Телеком и досега немало никакви проблеми од технички аспект. Но имај во предвид следното, подолу линк до условите и ограничувањата за користење на мобилните услуги (поефтиното секако дека има свои компромиси):

Малку надвор од темата, за Телекабел Дуо треба да се земат во предвид пишувањата на темата за оптичкиот интернет (зависи за што и како се користи интернетот, може да се појават дискутираните ситуации):

Ts011

user
31 март 2020
1.422
1.073
Вие стварно со целиот ум мислите дека новиот оператор ќе почне годинава со работа? Тоа е долг и спор процес
Секако дека со цел ум,не со пола, како започна вип? 3 години одеше преку телеком и правеше мрежа,oд интерно инфоо од а1 ( a1 towers) 4ig ке мести на тие локации базни.....

MALINOV.A

lurker
8 септември 2022
569
389
Ja neam dolgo vreme, eve 5 godini veke kako imam, i ova e treta rebrendirana tarifa za toj period, i kako so vikas za istiot combo, toj sredniot, cenata ja zgolemuvaat a uglavno niso novo, zamenile fox canali so Star isti k*rac se i tie i tie, ne ni gleam TV, se na net. Netflix go stavile ko bundle, a Netflix funkcionira samostojno kako app na smart tv, taka da nema logika da go zemam preku a1, koga mozam da go zemam kako app i da otkazam subscription preku appot koga sakam, a ne dve godini da im plakam na a1. Znsci za istiot combo censta sea mi iskaca tacno +420 den. mesecno, isto kolku so e Netflix pretplata, a A1 demek go nudat kso besplaten paket. Ke vidime so ke bide so 4iG, ama ne mi se veruva deka ke smenat nesto odma.
Netflix go doplakjas ako go aktiviras naknadno, so obnova na novite tarifi naprimer A1 NetTV M imas do 4 besplatni tv resiveri za razlika od prethodno koa bea 2, i imas da odberes 2 paketi za kanali ili streaming servis, naprimer biras extra paketot so arena i cinemax i si biras netflix streaming, i si gi imas besplatno po ista cena za net i tv.
Мислењето е автоматски споено:

Inaku naprimer pred nekolku dena bev na ponikva, za razlika od prethodno koga A1 imase problemi sega na A1 imase bez problem 5G so super brzina, dodeka na Telekom mozese da se pravat povici no ne se vklucuvase voopsto internet (vklucen no ne raboti), uste poloso pa na Telekabel.

greenline

Баниран/a
19 мај 2012
354
161
Netflix go doplakjas ako go aktiviras naknadno, so obnova na novite tarifi naprimer A1 NetTV M imas do 4 besplatni tv resiveri za razlika od prethodno koa bea 2, i imas da odberes 2 paketi za kanali ili streaming servis, naprimer biras extra paketot so arena i cinemax i si biras netflix streaming, i si gi imas besplatno po ista cena za net i tv.
Мислењето е автоматски споено:

Inaku naprimer pred nekolku dena bev na ponikva, za razlika od prethodno koga A1 imase problemi sega na A1 imase bez problem 5G so super brzina, dodeka na Telekom mozese da se pravat povici no ne se vklucuvase voopsto internet (vklucen no ne raboti), uste poloso pa na Telekabel.
Nema da se objasnuvam pak citaj po moite postovi za sto stanuva zbor. Ako stvarno veruvas na reklamite so Dedo Mraz deka deli "besplatno" podaroci i TV paketi, togas ne znam stvarno sto da ti kazam. Se sto ti e u ponudata veruvaj deka im e iskalkulirano na niv na strana. Nikoj nisto ne dava besplatno, osobeno operatorive.
Dali bilo Netflix, Shitflix ili sto ti ja znam sto, se im e veke iskalkulirano.

A zarem stvarno mislis deka 4 resiveri ti e dobar argument? A sto ako mi trebaat samo dva? Drugite dva ke mi gi dadat ili propagaat?

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.683
3.767
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Секако дека со цел ум,не со пола, како започна вип? 3 години одеше преку телеком и правеше мрежа,oд интерно инфоо од а1 ( a1 towers) 4ig ке мести на тие локации базни.....
Епа требало 3 години, а новиот би требало да почне 2026 што е рано општо да видиме некоја корист. Споро ќе оди...

MALINOV.A

lurker
8 септември 2022
569
389
Nema da se objasnuvam pak citaj po moite postovi za sto stanuva zbor. Ako stvarno veruvas na reklamite so Dedo Mraz deka deli "besplatno" podaroci i TV paketi, togas ne znam stvarno sto da ti kazam. Se sto ti e u ponudata veruvaj deka im e iskalkulirano na niv na strana. Nikoj nisto ne dava besplatno, osobeno operatorive.
Dali bilo Netflix, Shitflix ili sto ti ja znam sto, se im e veke iskalkulirano.

A zarem stvarno mislis deka 4 resiveri ti e dobar argument? A sto ako mi trebaat samo dva? Drugite dva ke mi gi dadat ili propagaat?
Sporedi telekom i a1 ke ja platis istata cena a a1 ke ti dadat povekje uslugi, jas ne velam deka e besplatno no sporeduvam, zosto da ne iskoristis koga vekje plakjas isto i da odberes i da ne odberes taa e pretplatata, ako sakas da najdes maani nisto ne e sovrseno i nisto nemoze da ti odgovara kako sto ti sakas.

greenline

Баниран/a
19 мај 2012
354
161
Sporedi telekom i a1 ke ja platis istata cena a a1 ke ti dadat povekje uslugi, jas ne velam deka e besplatno no sporeduvam, zosto da ne iskoristis koga vekje plakjas isto i da odberes i da ne odberes taa e pretplatata, ako sakas da najdes maani nisto ne e sovrseno i nisto nemoze da ti odgovara kako sto ti sakas.
Druze, za moi pari normalno deka ke baram maani, i normalno deka ne moze da bide sovrseno i normalno deka sakam da bide po moe.
Ne si ja cul izrekata?: Musterijata e stalno u pravo.

Ja prosto sakam da go obnovam dogovorot so veke go imam so niv i vazi uste mesec dena, arno ama ispagja deka treba da sklucam nov, oti toa veke go nemaat vo ponuda, pa bi poveruval ako gigabajtite bea fizicki predmeti, pa da mi recea nemame na zaliha veke od tie poevtinite.
Arno ama i onie samite ne mozat da najdat izgovor za pokacuvanjata. Eve i naftata ke padne na evro/litar, a cenite na sve ostalo ostanaa isti. Po koj osnov?

Ts011

user
31 март 2020
1.422
1.073
Епа требало 3 години, а новиот би требало да почне 2026 што е рано општо да видиме некоја корист. Споро ќе оди...
Не те сватив баш.....
Додека тие 3год,правеше мрежа вип понуди пола претплата 295мкд, со 1000мин, кон вип(а1)60мин, кон други ....до тогаш тоа беше( mission impossible) t-mobile i cosmofon дереја на суво ,после Оне ги намали цените а Телеком последен, и откако вип и оне се споија цените почнаа повторно нагоре .....
Да точно ке почекаме.... ама аА1 нема да сака да ги губи клиентите како мене 11год, combo 4-play услуги за нешто што не сакам,или за иста цена да ми се понуди дупло нормално ке се портирам....

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.683
3.767
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Не те сватив баш.....
Додека тие 3год,правеше мрежа вип понуди пола претплата 295мкд, со 1000мин, кон вип(а1)60мин, кон други ....до тогаш тоа беше( mission impossible) t-mobile i cosmofon дереја на суво ,после Оне ги намали цените а Телеком последен, и откако вип и оне се споија цените почнаа повторно нагоре .....
Да точно ке почекаме.... ама аА1 нема да сака да ги губи клиентите како мене 11год, combo 4-play услуги за нешто што не сакам,или за иста цена да ми се понуди дупло нормално ке се портирам....
Тоа и ми е муабетот дека треба време (години) да изгради мрежа и да е комплетно фукнкционална. Затоа вика ќе чекаме 1-2 години минимум

godovic

hello world
5 септември 2007
339
392
Скопје
Кога сме кај А1, не ми е јасно како на А1 им текнува, и дали е тоа законски да наплатат 249 или 299 ден за активирање на тарифа. Значи одиш во салон за нов број и ти наплаќа 299 ден за активирање на тарифа.

Во секој нормален свет, ако портираш број ќе те пречекаат со бесплатни GB или други поволности овие ќе те засечат уште невлезен кај нив. Не сакам да ми активира тарифа.. нека ме остави без тарифа - лудаци :)

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.683
3.767
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
кај нашиве е привилегија да купиш сим картичка. Баш земав скоро кај овие, не знам околу 400 денари ја платив. И замисли, 50 денари кредит ми ставиле само :ROFLMAO:
Да си го чуваш, ич не троши го :))))

greenline

Баниран/a
19 мај 2012
354
161
Кога сме кај А1, не ми е јасно како на А1 им текнува, и дали е тоа законски да наплатат 249 или 299 ден за активирање на тарифа. Значи одиш во салон за нов број и ти наплаќа 299 ден за активирање на тарифа.

Во секој нормален свет, ако портираш број ќе те пречекаат со бесплатни GB или други поволности овие ќе те засечат уште невлезен кај нив. Не сакам да ми активира тарифа.. нека ме остави без тарифа - лудаци :)
Мене ми побараа 450 ден. за нова тарифа у комбо за 2 броја еднократно. Значи зборот ОБНОВА на договор на постои во пракса кај нив. Секое "обновување" договор по истекот на истиот е уствари СКЛУЧУВАЊЕ НОВ договор и тоа што ни ги земаат парите за нова тарифа од правно административен аспект изгледа како да ние повеќе не сакаме да бидеме на старата тарифа (уствари они не ни ја нудат повеќе, викаат дека не постои веќе таа) и демек ние бараме нова тарифа и затоа и ни наплаќаат. А они на сила не префрлаат у други. Па сеа ти види дали е фер или не.
Значи дупење у здрав мозок. Кој има живци нека се расправа.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.055
3.492
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
а зашто обновувате договор? едноставно игнорирајте ги, ќе си продолжи старата тарифа, не?

joe_te

hello world
18 ноември 2015
52
50
Нема да се продолжи старата тарифа, го имаат тоа и во договорот , после извесно време ќе ти лупнат поскапа тарифа ...

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.683
3.767
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Нели кај а1 беше ако не обновиш договор си тече старата тарифа на која си моментално? Нешто сменале во овој дел?

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.168
18.776
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
а зашто обновувате договор? едноставно игнорирајте ги, ќе си продолжи старата тарифа, не?

Тука е објаснето

Дополнително, ако немаш активен договор најчесто не важат некои промоции, како на пример од септември од јануари гигабит интернет или така нешто.

Dile223

read-only
29 ноември 2025
30
37
кај нашиве е привилегија да купиш сим картичка. Баш земав скоро кај овие, не знам околу 400 денари ја платив. И замисли, 50 денари кредит ми ставиле само :ROFLMAO:
Ј..га судбина, така е со непроверени провајдери

DrMTR

senior
27 март 2014
7.920
8.411
Така би требалода биде.
Нема да се продолжи старата тарифа, го имаат тоа и во договорот , после извесно време ќе ти лупнат поскапа тарифа ...
Како тоа? Нели остануваш да плаќаш по старите услови се додека не смениш договор?
Нели кај а1 беше ако не обновиш договор си тече старата тарифа на која си моментално? Нешто сменале во овој дел?
И мене ме интересира. Имаат клаузула во која те мигрираат на поскапа тарифа после завршување на договорот?

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.761
4.480
Неготино
Освен ако не смениле нешто, имам пишано наназад: татко ми 13 години плаќаше некоја Ѕ тарифа од 199 денари. 2025 решив да го ставам во постпејд во мојот пакет бидејќи почна да користи интернет надвор од домот.

Ова за А1.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.055
3.492
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Освен ако не смениле нешто, имам пишано наназад: татко ми 13 години плаќаше некоја Ѕ тарифа од 199 денари.
и ја сум уште на такво нешто, 379мкд е додуше. дури гледам ми дале поише интернет сега, а не ми ја качиле цената :)

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.168
18.776
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Освен ако не смениле нешто, имам пишано наназад: татко ми 13 години плаќаше некоја Ѕ тарифа од 199 денари. 2025 решив да го ставам во постпејд во мојот пакет бидејќи почна да користи интернет надвор од домот.

Ова за А1.

Мајка ми е на некоја ваква тарифа со 500МБ интернет. Веќе и е кнап интернетот, ама и ставам за 200 денари по гига или два и тера и после го гасам пакетот, се префрла за нареден месец тоа што останало и така. Одприлика 4-5 пати во годината и активирам таков пакет плус.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.761
4.480
Неготино
Мајка ми е на некоја ваква тарифа со 500МБ интернет. Веќе и е кнап интернетот, ама и ставам за 200 денари по гига или два и тера и после го гасам пакетот, се префрла за нареден месец тоа што останало и така. Одприлика 4-5 пати во годината и активирам таков пакет плус.
Taтко ми имаше 20MB интернет :D

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.168
18.776
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Како тоа? Нели остануваш да плаќаш по старите услови се додека не смениш договор?

И мене ме интересира. Имаат клаузула во која те мигрираат на поскапа тарифа после завршување на договорот?

Абе како што веќе пишав, имаат пакети кајшто ти вика, цената на пакетот е 1500 денари ама ако потпишеше на две години, добиваш промотивно 200 денари попуст на претплатата во времтраење на договорот. И ти плаќаш 1300, и кога ке ти истече, автоматски ти завршува промоцијата и иде на 1500.
Вака нешто, само што имаат вакви понуди и со две години намалена цена, колку што ти трае договорот.

Screenshot 2026-01-08 at 16.14.54.png

greenline

Баниран/a
19 мај 2012
354
161
Не знам дали некој пробал да види стварно шо се дешава после истек на договор а да не го обновиш.
Дали уствари добиваш буџет за уреди ако автоматски се обнови? Ако стварно воопшто се обновува автоматски?
Или некој од А1 те известува дека ти истекол договорот?

Другиве дечки шо пишувате мислам дека не е исто припејд тарифи и постпејд.

Мојот договор е Combo со мобилна Nova S, Net+TV M, брзина 100/100 оптички. тоа го нема во новиве тарифи, сега е повеќе 150/150.
Арно ама на Nova S тарифата за 999 ден. имав и неограничен нет и ред други работи, а сега на Alfa S е само 80 GB за 1049 ден., додека за неограничен нет на мобилен сега е за 300 ден. повеќе во Alfa M тарифата.

Моментално моите тарифи ги нема за избор.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно