Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

ЛЕД Сијалици

toshex

the fool
18 септември 2013
6.612
8.257
Мелмак
Веќе долго време сум во потрага по квалитетни лед сијалици на нашиот пазар. Туку речи ги пробав сите брендови. Ја отварам темава за да се споделуваат искуства и препораки.

Неколку битни фактори:

0. Најбитен фактор - формат на сијалица

Постојат повеќе формати. Јас се фокусирам на формати во кои може да се замени само сијалицата - дали со навртување или со прикачување на конектор - сеедно. Никогаш не сум ги сакал all-in-one моделите каде ако се расипе треба цела плафоњерка/лустер да мењаш.

Најпопуларни формати на „приклучок“ или база на сијалица кај нас се Е14 и Е27 - кои се сијалици со навој/навртка на основата - или со прости зборови тенко и широко грло навој. Постојат многу други формати на база:

1756910814196.png

Исто така постојат различни формати/деноминации на форма на сијалица - кои може да диктираат во какви лустери/плафоњерки или за каква намена (пример шанк) ќе се инсталира сијалицата:

1756910911465.png

1. Боја на светлина (изразено во Келвини - К)

Зависно од преференците најчесто се избира една од 3 главни групи на боја на светлината кај нас:

• Топла светлина - околу 3000К
  • Неутрална светлина - околу 4500К
  • Бела светлина - околу 6000К и нагоре

1756910085371.png

2. Производител

Ги има доста на пазарот, некои се реномирани од времето на обични (incandescent/со тунгстен жица) сијалици а некои ко Philips или Samsung се нови играчи но сепак големи фирми.

3. Dimmable или не

Едноставно дали може да се користи потенциометар за да се регулира јачината на светлината.

5. Потрошувачка/јачина на светлина

ЛЕД сијалиците најчесто имаат на кутијата потрошувачка изразена во W (најчесто од околу 4-15W по сијалица) но исто така често имаат и ознака каква „обична“ сијалица би замениле (пример 50W, 75W, 100W) според јачината на светлина. Имаат често и јачина на светлина изразена во lumens, lux или кандели.

1756910465360.png

6. Останати фактори

Останати побитни фактори кои ги карактеризираат сијалиците се ЦЕНА, ГАРАНЦИЈА и какви контролери и/или лед модули/диоди користат. Некои сијалици имаат и „смарт“ можности, некои имаат диоди кои може да менуваат боја итн.

-----------------

Од тоа што имам пробано до сега во неколку зборови кратко мислење за сите:

• Ноунејм кинески модели - евтини, светат далеку послабо од други модели, немаат гаранција.
  • Оптионица - бугарски бренд застапен кај нас, имаат солидна гаранција и добра цена но ако нарачаш онлајн не ти издаваат гаранција (иди сфати го ова) така шо исто ко да нема. Имаат убава светлина но од 30+ сијалици кои ги имам пробано неколку беа DoA, неколку прегореа во рок од месец-два... mixed feelings.
  • Алфа Електрик со Самсунг ЛЕД диоди - за сега работат супер и не сум имал проблем. Не знам дали имаат гаранција не пишува на веб страницата. Имаат добра јачина и убава боја на светлина (зависно избраната).
  • Филипс обични зелена кутија - mixed резултати - ништо посебно. Треба да имаат една година гаранција, не сум се замарал да ги рекламирам прегорените.
  • Hyundai - УЖАС! Имам бар 100 земено и сите се во рок од 2 години прегорени. Најчесто не траат ни неколку месеци.
  • Selena - разочаран комплетно. Исто бргу прегоруваат ко Hyundai а требаше да се реномиран производител.

• Lambario - уште немам пробано. Рекламираат 2 години гаранција што е супер ама не сум нашол со топла боја на светлина.
  • Philips виолетова кутија - немам пробано, не сум нашол какви што преферирам (топла светлина а 11W или појаки).
  • Commel - немам пробано.
  • V-TAC - немам пробано (имам нарачано од ананас ама не стигнаа/ги откажаа). Рекламираа Самсунг ЛЕД модули и 5 години гаранција ептен се надевав на овие, чекам да видам дали ќе има пак на лагер.
  • Osram - не знам кај има, знам дека се познат бренд би сакал да ги пробам.
  • Ikea сијалици - немам се уште пробано, немаат гаранција и скапи се со оглед на тоа. Кога би знаел дека стварно траат не би ми биле фактор цената и немањето гаранција.

П.С. Кога пишувам дека сакам да траат не очекувам чуда ама барем една година да истраат сијалиците. Преку глава ми е од мењање сијалици секои 2 месеци.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.852
4.090
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Имам пробано и ефтини и поскапи ама се е како се погоди. Прва лед сијалица ми беше таа од атачментот со 2 години гаранција. Цркна после 5 месеци и ја заменав (бесплатно). Втората цркна после 3 месеци и нејзе ја заменав со друга. Третата воопшто не ја ставив, си ја чував како резерва.
Цената тогаш беше 235 ден (2016 година)

После зедов ефтина кинезарија од кам (Vito). Траеја неколку години (1-3) иако некои се жалеа од нив дека им цркавале после некој месец.
Во кам имаше и филипс и едно време осрам...ништо посебно.

Лед сијалиците мислам се лотарија небитно на бренд и цена

Атачменти

• IMG_20160927_115944 (Copy).jpg
    IMG_20160927_115944 (Copy).jpg
    80,3 KB · Прегледи: 19
  • IMG_20160927_115956 (Copy).jpg
    IMG_20160927_115956 (Copy).jpg
    104,6 KB · Прегледи: 19

xenon

нуспојава
15 јануари 2011
4.822
12.873
Skopje
wemaxa.com
Сите што се наменети за класична фасонка се измама, имаат вградено тиња AC-DC конвертер што стално гори. За лед само со посебно трафо модели, без разлика на форматот, дали лента, вградни, плафоњерки итн, битно е трафото да е заменливо.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.599
3.072
Дома сијалиците ми се хјундаи (елекроелемент), и првите што ги ставив...па, барем една од нив сменав после 3-4 години употреба, и тоа не дека прегоре, туку си викам да не ослабела, ај да ставам нова :)
Другите од хјундаи ми траеле по неколку години, ретко некоја да цркни за неколку месеци или година.
А ефтино се купувани, во распон од 60тина денари па до 130тина (зависно дали се од 6W или 15 W).
Дома ми се главно со топло-бела светлина (warm white) со 2.700 К, само во купатилото имам една на 6.400 К - подобро ми се гледа ко ќе се бричам (ако одлучам дека треба да се бричам).
За на работа имавме купено некои Lambaro (?) со 11 или 12 W на 2.700 или 3.000К. Беа со гаранција од 1 година, ја чувавме фискалната (коштаа по околу 100тина денари парче), па една-две ќе да ги сменивме во гарантен период.
Други што прегореа после гаранција, ги сменив со Филипс, исто топло бели, до кај 3.000 К, коштаа по околу 300 денари - прегореа за помалце од година, можда за пола година.
Сите што ги набројав се со стандарден Е27 навој.
Можно е да имам употребено и некоја друга, ама не ми текнува каде и кој бренд (VEGA можеби?)

toshex

the fool
18 септември 2013
6.612
8.257
Мелмак
Дома сијалиците ми се хјундаи (елекроелемент), и првите што ги ставив...па, барем една од нив сменав после 3-4 години употреба, и тоа не дека прегоре, туку си викам да не ослабела, ај да ставам нова :)
Другите од хјундаи ми траеле по неколку години, ретко некоја да цркни за неколку месеци или година.
А ефтино се купувани, во распон од 60тина денари па до 130тина (зависно дали се од 6W или 15 W).
Дома ми се главно со топло-бела светлина (warm white) со 2.700 К, само во купатилото имам една на 6.400 К - подобро ми се гледа ко ќе се бричам (ако одлучам дека треба да се бричам).
За на работа имавме купено некои Lambaro (?) со 11 или 12 W на 2.700 или 3.000К. Беа со гаранција од 1 година, ја чувавме фискалната (коштаа по околу 100тина денари парче), па една-две ќе да ги сменивме во гарантен период.
Други што прегореа после гаранција, ги сменив со Филипс, исто топло бели, до кај 3.000 К, коштаа по околу 300 денари - прегореа за помалце од година, можда за пола година.
Сите што ги набројав се со стандарден Е27 навој.
Можно е да имам употребено и некоја друга, ама не ми текнува каде и кој бренд (VEGA можеби?)

Ете различно искуство гледаш. Ја земав 2 големи кутии од тие Хјундаи од Електроелемент пред 4-5 години. Значи ако не се лажам барем 150 парчиња имаше во нив. Така ми почна патешествието. Струјата ми е добра, ама имам многу ламби низ цела куќа. Повеќето се вклучуваат по потреба а некои има кои работат 24/7. Значи најмалку 80% од хјундаи сијалиците кои ги имав купено се веќе отидени. Имаа 4500К боја (неутрална) и моментално сите што ги користам се со 3000К од други брендови - сменети кога ќе прегори некоја сијалица.

Не знам, едноставно мене ич не ми се погодија Хјундаи. Затоа сега ставам акцент на гаранција пошо кога веќе горат бар да имам опција да ги вратам - иако не сум се замарал до сеа до толку ама ако пак купам 150+ парчиња од некој бренд во иднина после тестовиве и те како ќе сакам да имаат гаранција бар 1 година.

------

Инаку почнав да запишувам со маркер на пластиката од лед сијалиците веќе кога сум ги ставил во фасонка. На тој начин знам точно колку време траеле. И затоа кажав дека сум разочаран од овие Оптионица примарно пошо имав надеж дека даваат гаранција нели. Катастрофа.

Сеа овие Алфа Електрик ми се најнадежни во моментот, пошо рекламираат Самсунг ЛЕД диоди внатре и бар за сега доста добро светат хаха. Имаат убава топла боја и доста јачина. Само немам појма дали имаат гаранција. Немам прашано.
Мислењето е автоматски споено:

Сите што се наменети за класична фасонка се измама, имаат вградено тиња AC-DC конвертер што стално гори. За лед само со посебно трафо модели, без разлика на форматот, дали лента, вградни, плафоњерки итн, битно е трафото да е заменливо.

Дај пример некоја слика за какви се тие трафо модели, тенкс!

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.811
4.526
Неготино
Roettec користам со години, и плафонки и Е27 и Е14. Од 3000к, 4200к, 6500к.

Тешко дека ќе ги сменам во скоро време. Предобри ми се. Го реновирав спратот во 2021, ниту една нема рикнато до ден денес.

kolesk

lurker
6 февруари 2016
814
1.257
За Бренд не е проблемот (за мене), бидејќи на две години сами откажуваат, и 100/150денари ќе се дадат.
Поголем проблем е бојата. Едно време очи ме болеа кога ги сменивме старите жичани сијалици со бели. (ултра бело) Па ајде некои накај жолтеникаво, и до ден ден, менувам "келвини". И уште не можам да најдам што ми одговара.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.852
4.090
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
За Бренд не е проблемот (за мене), бидејќи на две години сами откажуваат, и 100/150денари ќе се дадат.
Поголем проблем е бојата. Едно време очи ме болеа кога ги сменивме старите жичани сијалици со бели. (ултра бело) Па ајде некои накај жолтеникаво, и до ден ден, менувам "келвини". И уште не можам да најдам што ми одговара.
Јас пак почнав со неонка дома в соба која ја користев 15-20 годни и се навикнав на бела боја т.е што викаат Како во ординација хаха
Нема шанси жолтеникава да користам, ми смета ептен, само бело и над 4500к (6500к таман ми е)

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.249
5.579
Скопје
Конкретно мене најмногу ми одговара 2700К, скоро сите се такви освен ептен ако не сум нашол па да ставам 3000К, за дома не ми е пријатно со бела светлина. Најзадоволен сум од Икеа, обично правам залиха кога одам ама ретко рикаат, ама па не водам евиденција како тебе.

18 август 2019
1.247
1.241
Плафоњерка, четвртаста, купена 400 денари некаде 2017/18 уште е во функција. Потоа купувани кружни, постојано откажуваат. Што бренд се, не знам.
Имам неколку за класична фасонка, сите се покажаа добро. Досега ни една не откажала. Но знам дека луѓе ги менуваат на неколку месеци. Дали е до напонот, дали е до брендот???

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.599
3.072
Инаку почнав да запишувам со маркер на пластиката од лед сијалиците веќе кога сум ги ставил во фасонка. На тој начин знам точно колку време траеле.
ХА-ХА-ХА....истово си го помислив пред ден-два.
Сношти менував сијалица во ходникот....и заборавив да го сторам истото :)
И таа сијалица беше исто така хјундаи, работеше 24/7 барем една година или повеќе(нема гаснење во ходникот), ама па беше некоја од тие 6 до 9 W (нека свети, и онака не троши многу).
Иначе не прегоре целосно - само значително се намале светлината од неа, да речиме на одвај 20% од претходно што си светеше....ама беше бескорисно за врзување врвци од патики, па ставив нова. Хјундаи.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.217
16.370
Јас ги имам пробано сите што беа на пазарот до пред 3-4 години. Сите, од Хјундаи, до VTAC.
Последниве 4 години исклучиво купувам Филипс од Винт и ниту една не ми прегорела до сега. Претходно другите ми траеја по неколку месеци додека не ги открив најефтините обични 10-13w од Филипс и завршив со потрагата :) ниту една не ми прегорела а ги имам во две куќи и три стана. Една, свети 24/7 во сред шума во сред планина, и зиме и лете веќе 3 години и сеуште свети нормално.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.612
8.257
Мелмак
Јас ги имам пробано сите што беа на пазарот до пред 3-4 години. Сите, од Хјундаи, до VTAC.
Последниве 4 години исклучиво купувам Филипс од Винт и ниту една не ми прегорела до сега. Претходно другите ми траеја по неколку месеци додека не ги открив најефтините обични 10-13w од Филипс и завршив со потрагата :) ниту една не ми прегорела а ги имам во две куќи и три стана. Една, свети 24/7 во сред шума во сред планина, и зиме и лете веќе 3 години и сеуште свети нормално.

Епа ко шо кажав само тие филипс во зелена кутија ги немам пробано. Овие ли се?

1757532433765.png

PeroLozac

hello world
11 јули 2018
196
226
Јас зимам VoltaLed од локална продавница за железарија кај Мечкаров во Кисела Вода, 11w и 4000к и сум задоволен, тераат по 1 година.

За мене 4000к е идеално, има мала нијанса на жолтеникаво.
Не сакам ниту целосно жолто (се што е испод 3000к е жолто) ниту пак целосно бело 6000-6500к што се.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.217
16.370
Епа ко шо кажав само тие филипс во зелена кутија ги немам пробано. Овие ли се?

Погледнете го атачментот 153600
Ми изгледа дека се тие, иако овие се во иста таква кутија ама бела наместо сина. Цената им е по околу 200 денари за 12w, 1150Lm 4000k земам јас секогаш

toshex

the fool
18 септември 2013
6.612
8.257
Мелмак
Ми изгледа дека се тие, иако овие се во иста таква кутија ама бела наместо сина. Цената им е по околу 200 денари за 12w, 1150Lm 4000k земам јас секогаш

Хмм, не знам за бели кутии дека има филипс. Ако ти се наоѓа при рака некад сликни и сподели од кој маркет може да се купат. Јас стрикно 3000 (топла светлина) барам.

Колку што знам има во виолетови кутии од поскапите/премиум модели. Ама дефинитивно не се бела кутија овие:

1757537017581.png

15 септември 2012
1.165
1.300
Дома сите светилки се купени од Икеа.
Првата група на светилки се купени пред повеќе од 10 години, мислам дека кога прв пат се појавија во Икеа во Солун (можно е да било 2013 година). Наредната година докупив „за не дај боже“ од различна снага, облик и се заебав (овие ќе траат подолго од мене на земјава).
Еве ги сите светат и ниту една не е заменета. Оваа што е над работното биро работи дневно, секој ден повеќе од 10 часа во просек.

Во гаража ставив две од Комел. Дневно се вклучуваат по максимум 5 минути. Едната отиде во контејнер по 5-6 години експлоатација, другата сеуште функционира.

Е, да, од Икеа не купував од оние 4 парчиња за 2 евра, туку една светилка за 10+ евра... Такви беа цените, ама па и квалитетот испадна одличен.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.217
16.370
Хмм, не знам за бели кутии дека има филипс. Ако ти се наоѓа при рака некад сликни и сподели од кој маркет може да се купат. Јас стрикно 3000 (топла светлина) барам.

Колку што знам има во виолетови кутии од поскапите/премиум модели. Ама дефинитивно не се бела кутија овие:

Погледнете го атачментот 153601
Да ме утепаш, беа виолетови порано, сега се бели, прилично сум сигурен еаго.

Иначе овде ги има и ги препорачувам зошто стварно ниту една немам сменето од овие, а најстарите ми се едно 3-4 години стари. А ако размислам може и од пред корона.

Овде ги има.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.612
8.257
Мелмак
Да ме утепаш, беа виолетови порано, сега се бели, прилично сум сигурен еаго.

Иначе овде ги има и ги препорачувам зошто стварно ниту една немам сменето од овие, а најстарите ми се едно 3-4 години стари. А ако размислам може и од пред корона.

Овде ги има.

Купиќу па ќе споделам и јас импресии. Со запишување со маркер со све хаха.

Уште еден битен момент ти е CRI (Color rendering index).

Погледнете го атачментот 153615

Тоа ако ги користиш за фотографија дефинитивно, ама мислам дека за по дома ретко кој се замара за CRI.

Дома сите светилки се купени од Икеа.
Првата група на светилки се купени пред повеќе од 10 години, мислам дека кога прв пат се појавија во Икеа во Солун (можно е да било 2013 година). Наредната година докупив „за не дај боже“ од различна снага, облик и се заебав (овие ќе траат подолго од мене на земјава).
Еве ги сите светат и ниту една не е заменета. Оваа што е над работното биро работи дневно, секој ден повеќе од 10 часа во просек.

Во гаража ставив две од Комел. Дневно се вклучуваат по максимум 5 минути. Едната отиде во контејнер по 5-6 години експлоатација, другата сеуште функционира.

Е, да, од Икеа не купував од оние 4 парчиња за 2 евра, туку една светилка за 10+ евра... Такви беа цените, ама па и квалитетот испадна одличен.

Значи треба да го bite the bullet и да купам и од икеа сијалиците шо се 10 евра една, па да ги проверам и нив. Моментот со икеа ми е што не нудат гаранција иако се доста реномирани за return policy. Ама ако стварно истрае бар 2-3 години една сијалица секако нема да ми е мака.

Последна промена:

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.034
1.845
Скопје
Купиќу па ќе споделам и јас импресии. Со запишување со маркер со све хаха.

Тоа ако ги користиш за фотографија дефинитивно, ама мислам дека за по дома ретко кој се замара за CRI.

Значи треба да го bite the bullet и да купам и од икеа сијалиците шо се 10 евра една, па да ги проверам и нив. Моментот со икеа ми е што не нудат гаранција иако се доста реномирани за return policy. Ама ако стварно истрае бар 2-3 години една сијалица секако нема да ми е мака.
и за дома е важно цри како не .. поготово за кујна/трпезарија е must, да ти изгледа храната фино и сл ...не е ни ништо ново ова, и на неонките порано имаше цри .. лоша неонка сите мрзевме :D (обичниве сијалици сите се високо цри иначе скоро 100 че, затоа порано не се замаравме да, ама за ЛЕД/Неонка и сл и те како мења и се осеќа лошо и по дома)

дека ќе ти треба најдоброто цри да, најверојатно нема, ама пак да е во задоволителни граници (што некој не ги исполнуваат)

инаку генерала и ја сум до сега најзадоволен од Филипс, до сега мислам немам менувано од нив, од други што имам зимано предходно (Horoz и остали што имам начекувано) почнувале за пола година/година да трепкаат/гасат и сл зезанции.

И во работнава соба користам од тие на Филипс сестринските (не ми текнува името) плафоњерка што менува ладно/топло плус интензитет на светлина 10-100%.

Update: Wiz ваљда ќе да беше фирмата

Последна промена:

Vlecka

hello world
28 јуни 2013
462
247
Vlecka's setup  
Processor & Cooler
i5-3570k w/ stock
Motherboard
Gigabyte Z77-DS3H
Storage
Western Digital Caviar Blue 1TB EZEX
PSU
Cooler Master B Series 600W
RAM
2x4GB Kingston HyperX Blue 1600 MHz
Video card
Nvidia GT1030
Case
Cooler Master N200
Mouse
A4Tech X-748K
OS
Windows 7 Ultimate
CRI (индекс на репродукција на боја) е најважно. Сите сијалици со мал ЦРИ (евтините), имаат лоша репродукција на бои и тоа го мачи окото.

Како за споредба, на сонце ЦРИ е 100, и тоа за окото е најприродно.

Од лично искуство, CRI is king.
На второ место е flicker free.

Кај нас во меркур има самостојни плафонски комплети од филипс (EyeCare модели) што ги исполнуваат двата критериуми и не се прескапи - 1500-2000 комплет. За жал само 2700-3000К модели ама се доволно белузлави. Во пакет се со квалитетно напојување и траат подолго.

Еве ОП пишал 100 хјундаи купил. Пробај една со добар ЦРИ па пиши искуство, подолго ќе траат и на крај поевтино ќе ти испадне.

И тоа EyeCare се со ЦРИ 90, а има и подобри.

Не е за темава, ама од лед лентите на алиекспрес има бренд Auxmer, имаат опции од 90 и 95 ЦРИ. Пред скоро земав втора тура клопчиња 95ки за да досменам по дома, фантастични се.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.816
6.516
SK
Сѐ ова (за CRI) е добар муабет. Ама да ви кажам нешто непопуларно: Легнувајте и спијте навечер, што повеќе бидете активни дење. Рецепт за продуктивност и добро здравје.

Така осветлувањето нема да има големо влијание. Се разбира ова не значи дека не треба (ако може) да се набават што поквалиетни лампи и сијалици.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.111
6.057
Најважно е светлината да е 2700K или тука некаде CRI80 на ова е доволно. Нешто плус ако треба тогаш 3000К со 90-100CRI но е непотребно, затоа што е скоро исто со првото во реален живот.
Купување сијалици само од Винт - Филипс. Има 120-200W 2700-3000к еквивалент со CRI80 (реално се над 85), и со 13+W. Цената е смешна. Светлото е нехумано добро. Добри 10 години ако не и повеќе земам од Винт. Се друго освен ова ми е смешно кога ќе земам и често е фрлено во канта, затоа што и за во шпајз сакам да имам саглам сијалица која и онака е едвај 200 денари. А небо и земја е психички имање на маестрално светло како Филипс 2700К 80+ЦРИ 13+W.

И секако во една соба мора да има барем 2 светла упалени, за да не е тиња светлото. И по можност окото никогаш да нема директен поглед на жаречкото влакно/диода/капа.

Се надевам со овие неколку реченици ви го подобрив животот за барем 20 пати. За тие што ќе послушаат, секако.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.612
8.257
Мелмак
Најважно е светлината да е 2700K или тука некаде CRI80 на ова е доволно. Нешто плус ако треба тогаш 3000К со 90-100CRI но е непотребно, затоа што е скоро исто со првото во реален живот.
Купување сијалици само од Винт - Филипс. Има 120-200W 2700-3000к еквивалент со CRI80 (реално се над 85), и со 13+W. Цената е смешна. Светлото е нехумано добро. Добри 10 години ако не и повеќе земам од Винт. Се друго освен ова ми е смешно кога ќе земам и често е фрлено во канта, затоа што и за во шпајз сакам да имам саглам сијалица која и онака е едвај 200 денари. А небо и земја е психички имање на маестрално светло како Филипс 2700К 80+ЦРИ 13+W.

И секако во една соба мора да има барем 2 светла упалени, за да не е тиња светлото. И по можност окото никогаш да нема директен поглед на жаречкото влакно/диода/капа.

Се надевам со овие неколку реченици ви го подобрив животот за барем 20 пати. За тие што ќе послушаат, секако.

Одлично инфо. Проблемот сега е шо ВИНТ не ми враќаат на фејсбук а немаат онлајн продавница :))

Така шо прва прилика коа ќе можам или да одам у живо или ќе ги барам на телефон понеделник.

П.С. Ако можеш @mdeni сликни точен модел на сијалици, пошо јас не можам да најдам филипс во бела кутија на интернет само виолетова (поскапите) и зелена кутија (поевтините) има. Нарачав од виолетовите преку Ананас завчера (2700К) па ќе видиме.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно