Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Телекабел оптички пакети

Ab@ace

lurker
21 мај 2016
849
733
има ли решени за Twich без да се користи VPN дали проблемов е само кај телекабел или го има и на другите провајдери

crossfire_hurricane

hello world
20 ноември 2020
88
76
го имав тој днс на клаудфлер со кецовите 1752238826967.png
го сменив на гугл за гејминг пошо најниска латенција ем тоа со четворките алтернативниот прв. Не памтам да сум направил други измени пред да ми се оправи твичот

Ab@ace

lurker
21 мај 2016
849
733
го имав тој днс на клаудфлер со кецовите Погледнете го атачментот 152067
го сменив на гугл за гејминг пошо најниска латенција ем тоа со четворките алтернативниот прв. Не памтам да сум направил други измени пред да ми се оправи твичот

Исто пробано со сите и пак кочи не е до DNS едино со VPN работи како треба али не е тоа поентата

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.722
3.573
Некој ако има повеќе искуство како функционира на Телекабел опцијата да се стави во мирување интернетот?
Гледам дека веќе во понуда немаат кабелски пристап, а со тој пристап претходно имаше опција ако не користиш интернет не плаќаш, со оптичкиве пакети на нивната вебстраница нема ништо информација за таква опција.

Сакам да знам дали доколку се приклучам, после месец-два го ставам во мирување, па да речеме по година дена пак го активирам без нов приклучок на секое. Мене ми треба интернет по потреба.

100JKO

hello world
27 јуни 2018
427
1.087
Скопје
Некој ако има повеќе искуство како функционира на Телекабел опцијата да се стави во мирување интернетот?
Гледам дека веќе во понуда немаат кабелски пристап, а со тој пристап претходно имаше опција ако не користиш интернет не плаќаш, со оптичкиве пакети на нивната вебстраница нема ништо информација за таква опција.

Сакам да знам дали доколку се приклучам, после месец-два го ставам во мирување, па да речеме по година дена пак го активирам без нов приклучок на секое. Мене ми треба интернет по потреба.

Кога ставав оптика баш го прашав истово случајно ако треба некој месец или повеќе да се деактивира па потоа повторно да се активира.
Ми кажаа откажувањето дека е бесплатно и не плаќаш понатаму секако, но меѓутоа мора да го вратиш уредот/модемот што ти го даваат.
Доколку сакаш да го активираш повторно има одредена цена која што треба да ја платиш за нов уред/модем да ти дадат. Мислам дека околу 3000 беше ама не ми текнува точно цената може и сменета е.

crossfire_hurricane

hello world
20 ноември 2020
88
76
Кога ставав оптика баш го прашав истово случајно ако треба некој месец или повеќе да се деактивира па потоа повторно да се активира.
Ми кажаа откажувањето дека е бесплатно и не плаќаш понатаму секако, но меѓутоа мора да го вратиш уредот/модемот што ти го даваат.
Доколку сакаш да го активираш повторно има одредена цена која што треба да ја платиш за нов уред/модем да ти дадат. Мислам дека околу 3000 беше ама не ми текнува точно цената може и сменета е.
реверс е тоа, кога ќе ја вратиш опремата ти ги враќаат. Он прашува дали има free 150mb како кај обичниот нет па под тоа не го плаќаш месецот. На патување кога сум одел не сум ги плаќал тие месеци, доаѓаш дома си продолжуваш.

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје

Прашав и јас кога местеа пред пар години, ми кажаа дека ако сакам да го паузирам да не правам враќање на опрема, имало таква опција. Ако ја вратиш опремата, на следно прикличување пак ќе дојдат и ќе ти наплатат приклучок а уствари само ќе штекнат бидејќи каблирањето е веќе изведено.
Јави се или види во салон, скоро сум сигурен дека има опција да ја паузаираш услугата (секако на оптички интернет мислам) @lynx

^^GoRiLLaZ^^

hello world
7 април 2008
254
184
Дечки од вечерва на повеќе веб сајтови ми се јавува ова:

Screenshot 2025-07-23 at 03-19-37 Warning Potential Security Risk Ahead.png

Screenshot 2025-07-23 at 03-18-35 Certificate for Telekom.png

Кога одиш accept, те пренасочува кон:

Untitled.png

Очигледно не знаат како да ги блокираат веб сајтовите, голем дел ги дава како black листа... а нема врска со веб сајтови за игри на среќа -_-

А понекогаш го дава и овој error: ERR_QUIC_PROTOCOL_ERROR

Пред неколку недели се дешаваше нешто слично, не го отвараше и IT форумот.

^^GoRiLLaZ^^

hello world
7 април 2008
254
184
Да не имаш некој малвер закачено се е во ред ваму

Не, бидејќи пробано со повеќе уреди (телефони, лап топи)... истото го прави.

Не сум на Телекабел, локален провајдер но земаат од Телеком како и сите. Па затоа ме интересираше да прашам. Пред неколку недели се дешаваше слично... па морав со DNS серверите (Google, CloudFlare, OpenDNS) да ги сменам за да отворам одредени сајтови.

А и јасно се гледа, сертификатот е поставен од Телеком. Пак им се дешава некоја хаварија.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.659
13.706
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Clipboard_07-23-2025_01.jpg Clipboard_07-23-2025_02.jpg

Нема проблем овде (Телекабел кабловска). И тоа на Седмица, на која прва би пријавил проблеми. Не сум видел слични проблеми.

Ама на пример имам убиено QUIC протокол и „secure“ DNS (затоа што користам HOSTS фајл).

zemakius

hello world
17 октомври 2020
279
286
@^^GoRiLLaZ^^ да беше мој форумов директ те банирвам засекогаш, поради оваја објава што ја напрај...

Neso

hello world
14 јуни 2008
223
247
Skopje
Neso's setup  
Processor & Cooler
Intel(R) Xeon(R) CPU E5-2697 v3 @ 2.60GHz (2.60 GHz)
Motherboard
MACHINIST X99 LGA 2011-V3
Storage
Samsung 840 EVO
PSU
Cooler Master Silent 650W
RAM
2x16Gb kingston
Video card
Radeon rx 570 4Gb GDDR5
Case
Noname
Mouse
Noname
Keyboard
gembird
Audio
On board
Monitor
LG 42' LCD
OS
win 11
Ми падна интернетов 4 пати сабајлево и секое паѓање трае по некои 5 минути.
Аеродром - околу Капитол.

Некој друг?
Реонски центар Аеродром, падни стани цел ден

Vektor666

hello world
25 октомври 2020
97
127
Дали на некои од вас овие денови му паѓа интернетот на неколку секунди секои ~20 мин? Или само мене :D

PeroLozac

hello world
11 јули 2018
196
226
Само те префрлуваат од една на друга јавна ИП адреса, само тоа го прават кога ќе се пожалиш дека ти паѓа интернетот, ништо друго.

Последнава недела неколку пати што се јавив за повеќе локации дека имаме проблем, косата ми побеле од тоа нивните шаблонски насоки, проверете го мрежниот кабел, ако сте на ви фи видете ви фи да не немате, и секако најјакото нешто, штекерот ви нема струја....

По неспособен интернет провајдер не сум сретнал.

Vlad944

lurker
3 март 2015
781
1.747
Само те префрлуваат од една на друга јавна ИП адреса, само тоа го прават кога ќе се пожалиш дека ти паѓа интернетот, ништо друго.

Последнава недела неколку пати што се јавив за повеќе локации дека имаме проблем, косата ми побеле од тоа нивните шаблонски насоки, проверете го мрежниот кабел, ако сте на ви фи видете ви фи да не немате, и секако најјакото нешто, штекерот ви нема струја....

По неспособен интернет провајдер не сум сретнал.
Нема побрз интернет!
ТЕЛЕкабел!

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.233
2.669
Реално мислев меѓу Телекабел и Телеком, да ги шитнам нестабилниве А1 и изгледа Телеком ќе биде со оглед на поплакиве што ги читам. Али само ако имаат оптика. Не се замарам со бакарни кабли.

zemakius

hello world
17 октомври 2020
279
286
10тина 15год сум на телекабел без проблем, зборувам за битола регион

Halaf

hello world
27 јуни 2015
89
140
10тина 15год сум на телекабел без проблем, зборувам за битола регион
Ијас 3 години скоро, на прсти можам да избројам колку пати сум имал проблеми. Дури гратис користев гигабитен година и нешто, а плаќав за 150/150

zemakius

hello world
17 октомври 2020
279
286
Ијас 3 години скоро, на прсти можам да избројам колку пати сум имал проблеми. Дури гратис користев гигабитен година и нешто, а плаќав за 150/150
да бе нешто Скопје му е проблематичен регион... незнам зошто но имам другари од таму ми се имат пожалено за жал, а БТ ти е муња нетот

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно