Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Каде може да најдам - Официјална тема

100JKO

hello world
27 јуни 2018
428
1.090
Скопје
Не знам колку евтина сакаш: https://www.anhoch.com/products/xiaomi-mi-home-security-ip-camera-2k-wmagnetic-mount-0370
Јас ја имам 2 години оваа, у двор ми е поставена. Се лепи на магнетот со него, магнетот може да го закачиш кај сакаш, користи Type-C кабел.
Буквално можеш да си ја ставиш во џеб и да си ја носиш каде сакаш, сосе држач.

Како се врши конектирање до камерата? Од тоа што гледам, буџет ИП камери се до околу 2-3к денари така што мислам дека тоа е доволно за мојот случај.
Не гледам тука дали се ротира 360 степени оваа?

Има микрофон и звучник, можеш комотно да му се дереш на мачорот.
Фали уште да го спобудалам :ROFLMAO:

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.801
4.514
Неготино
Како се врши конектирање до камерата? Од тоа што гледам, буџет ИП камери се до околу 2-3к денари така што мислам дека тоа е доволно за мојот случај.

Aх, не, извини, не можеш да ја ротираш.
Инаку се конектира преку Mi Home апликацијата. Ја врзуваш на вифи и тоа е тоа.

Alex3

hello world
20 декември 2018
223
265

оваа (линк) се врти насекаде, се поврзува со wi-fi преку Xiaomi home, не се лепи на магнет, се остава така на рамна површина или да ја заштрафиш некаде. работи на кабел, не на батерии. исто има дење/ноќе мод, звучник и микрофон да си предете со мачорот

Steff_92

hello world
28 јули 2017
293
210
Куманово
Здраво, каде би можел да најдам некоја ефтина, bang for the buck, IP Camera или слично, да можам преку веб страна/локален сервер да пуштам на прелистувач.
Ситуацијата е следна, имам мачор и на терасата ставивме мрежа и слободно му даваме да се шета па ми треба нешто вакво за да можам да му правам мониторинг додека работам од дома за да не станувам често и да го проверувам.
Пожелно да има можност за ротирање и да НЕ се монтира, би сакал да можам ако треба да ја преместам да биде лесен процес.

Планот ми беше проект со Raspberry Pi или ESP32 ама моментално сум кнап со време тоа да правам па идам на готово решение.
Можам да понудам ваква.

Torlakian

hello world
21 октомври 2014
324
372
Куманово
Да не знае некој кај можам да најдам оваква завеса?
Алиекспрес и Тему нема, ова ќе мора некој ручан рад да е, гле колку рандом се поставени монистрите.
Да не сте виделе некаде по Скопје таму?
1747401063572.png

ArMaKeDoN98

hello world
7 февруари 2016
302
192
Каде можам да најдам плексиглас 1.60 на 35/40 со тоа што да може да се пушти по карго или слично пошто не сум во скопје

InSides

lurker
21 февруари 2009
777
2.081
Каде можам да најдам плексиглас 1.60 на 35/40 со тоа што да може да се пушти по карго или слично пошто не сум во скопје

Сврти во Електронеон.
Мислењето е автоматски споено:

Би сакал да набавам (ако може локално) 3dconnexion Spacemouse.

Идеја каде да барам? Гледам дека во Жирафа имало ама немаат лагер.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.426
5.585
Каде можам да најдам адаптер, еветуално кабел од мини дисплејпорт (женско) на дисплејпорт (машко)? Како на сликава.
1748280029362.png

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.054
1.140
Куманово
Каде можам да најдам адаптер, еветуално кабел од мини дисплејпорт (женско) на дисплејпорт (машко)? Како на сликава.
Погледнете го атачментот 150685
многу тешко тоа локално

имаш во логинг ама со машко усб-ц

ако имаш некој во ЕУ да ти го донесе..

Alek7

hello world
2 април 2020
88
118
Skopje
Каде во Скопје може да најдам кожени футроли за таблети, ми треба за tablet 12.4"
D263E2B1-EA0C-43ED-A43D-391F2EA9C29B.jpg

Атачменти

• D263E2B1-EA0C-43ED-A43D-391F2EA9C29B.jpg
    D263E2B1-EA0C-43ED-A43D-391F2EA9C29B.jpg
    582,9 KB · Прегледи: 6

Alex3

hello world
20 декември 2018
223
265

dddragan

hello world
12 август 2014
437
599
Скроз не сум упатен во ова, па секоја информација е добредојдена.

Имам прекинувач со 4 свичеви (?) ко на сликва, врзан со светло х2, бољер, и вентилатор. Идеата ми е да го сменам со смарт некој што можам преку апликација да го користам, или макар да има само распоред за да го темпирам бољерот. Постои таква опција? Може да се најде локално? Кај да барам?

1749036716549.png

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.426
5.585

Имам прекинувач со 4 свичеви (?) ко на сликва, врзан со светло х2, бољер, и вентилатор. Идеата ми е да го сменам со смарт некој што можам преку апликација да го користам, или макар да има само распоред за да го темпирам бољерот. Постои таква опција? Може да се најде локално? Кај да барам?

Погледнете го атачментот 151056

Најголема пречка за тоа што го бараш е што на смарт прекидачите им треба нула, а во дозните обично нема. Ако не е предвидено да има штекер или сијаличе, нема ни во таа за купатило. Најдобра варијанта е да ставиш смарт прекинувач на таблата за осигурачи на линијата за бојлерот, ако е само тој врзан на таа линија, не е поврзана со светло или нешто друго. Друга варијанта е да ставиш прекидач на приклучокот на бојлерот на инсталација. Смарт прекидачот треба да е деклариран на поголема струја од што влече бојлерот или да додадеш и реле кое ќе биде контролирано од прекидачот а тоа да го пали бојлерот.

Види на последните неколку страници на темата за автоматизација, има споделено конкретни модели и решенија и каде да се набават.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.801
4.514
Неготино
Најголема пречка за тоа што го бараш е што на смарт прекидачите им треба нула, а во дозните обично нема. Ако не е предвидено да има штекер или сијаличе, нема ни во таа за купатило. Најдобра варијанта е да ставиш смарт прекинувач на таблата за осигурачи на линијата за бојлерот, ако е само тој врзан на таа линија, не е поврзана со светло или нешто друго. Друга варијанта е да ставиш прекидач на приклучокот на бојлерот на инсталација. Смарт прекидачот треба да е деклариран на поголема струја од што влече бојлерот или да додадеш и реле кое ќе биде контролирано од прекидачот а тоа да го пали бојлерот.

Види на последните неколку страници на темата за автоматизација, има споделено конкретни модели и решенија и каде да се набават.
Чисто информативно ме интересира: збориме за нула од Фаза и нула? Ако да, како може да нема во дозните? Кај мене во цела куќа, на двата спрата, има и фаза и нула и земја во секоја дозна. Чудно малку.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.366
12.000
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Чисто информативно ме интересира: збориме за нула од Фаза и нула? Ако да, како може да нема во дозните? Кај мене во цела куќа, на двата спрата, има и фаза и нула и земја во секоја дозна. Чудно малку.
Често пати порано пракса било нулата да се спроведува директно до потрошувач, а во дозната да има само фаза и прекинувач. Ова не важи за обичен штекер кај што нели мора да има фаза и нула.

bxxxn

user
11 март 2011
1.664
1.817

Најголем проблем за вклучување на бојлер мене ми се гледа декларираната јачина на релеите во смарт уредите. Најмногу што имам видено во смарт уред е 16A и можно и да е оптимистичка декларација, со оглед на големината на релеите. Ке се повторам во постов, ама мислам дека посебно за бојлер најдобро е смарт релејот да вклучи контактор (230 V релеј со поголема декларирана јачина) што потоа ќе го вклучи бојлерот.

dashbog

lurker
24 јуни 2008
575
817
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
Кај индикаторите за wc можно е да има фаза со нула и заземјување и истото да оди до потрошувачи - бојлер, греалка и сл. Така да можно е да се приклучи такво џиџе.
А со тоа дека не треба да му се верува иако пишува до 16а и јас не би му верувал.

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.090
1.391

Погледнете го атачментот 151056
За бојлерот, вакво нешто на шина од 40А или повеќе(разгледај на Тему). Го имам веќе некое време, мака нема, темпирано преку Tuya апликација за да пали/гаси на време. https://www.temu.com/ch-en/1pc--zig...gy-monitoring-and-more-g-601099596702331.html

shooter

lurker
2 март 2010
660
590
За вклучување бојлер пробав повеќе работи, од смарт штекери до различни свичеви и завршив на ова . 30А свич ( имам zigbee варијанта, линкот е за ви-фи варијанта на али ). Не е елегантно решение, за во стан би барало поголема дозна, јас го користам на бојлер што ми стои надвор во остава и ми стои од надвор не ми смета што е така. На пример во дозна 150х150мм може да собереш едно такво, еден mini switch за сијалиците ( ќе земеш од оние со 2 излеза за 2 сијалици) и може да ставиш уште еден свич за вентилаторот (ZBMINIR2 на пример ). Можеш да искористиш и scene switch на пример со 3-4 копчиња кои ќе си ги програмираш во апликација и ќе го поставиш место таа сигмата кај купатилото.

Chiller

user
8 март 2012
1.576
1.189
Скопје Аеродром
Кај индикаторите за wc можно е да има фаза со нула и заземјување и истото да оди до потрошувачи - бојлер, греалка и сл. Така да можно е да се приклучи такво џиџе.
А со тоа дека не треба да му се верува иако пишува до 16а и јас не би му верувал.
Има и 30А само што исклучиво преку вифи се контолира, она претходното 16А има приклучок за прекидач па мануелно можеш да го уклучиш ако немаш интернет.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.426
5.585
Како што ти пиша @Daniel86, фазата и нулата се носат до сијалично место, но само фазата минува низ прекинувачот каде што се отвора и затвора колото, односно се пали и гаси сијалицата. Ако има и фаза и нула не е прекинувач, туку е штекер. Може и да пуштат нула до прекидачот, ама ако нема потрошувач, не е во функција, може да направи краток спој.

Нула може да има во дозната за индикатор за купатила, заради штекер и индикаторите за вклученост, ама па таму (а и секаде) нема место да се пикне уште еден уред.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.113
14.236
Здраво другари,

Барам некое мало биро за компјутер кое е на склопување. Идеално би било докај метар должина и плус со тркалца да има.

Ова би ми одговарало само што нема тркалца. А и не знам дали сајтот е веродостоен за набавка:

Ако некој видел по продавнициве нешто слично ве молам споделете.

Благодарам

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно