Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Temu

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.744
3.890
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Од ЕЛС и Виа кои се подобри, поажурни или просто ..поштени? Или како се погоди (курирот)? Првпат нарачав од тему неколку пратки и пола-пола се со овие 2 пошти...

ArMaKeDoN98

hello world
7 февруари 2016
297
192
Од ЕЛС и Виа кои се подобри, поажурни или просто ..поштени? Или како се погоди (курирот)? Првпат нарачав од тему неколку пратки и пола-пола се со овие 2 пошти...
би рекол зависи до курирот, пример јас со Елс од Паланка сум немал никаков проблем никогаш и секогаш кога дошла пратката сум ја земал во рок од 1-2 дена тука, ама пак и со Виа сум немал никакви проблеми само што немаат тука магацин и доаѓаат пример двапати во неделата така да се е до ситуација би рекол

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.792
5.511
Што ги спречува да ти пратат СМС без да извршат достава?
Не велам дека го прават тоа, ама ете теоретски ако го направат. Како ти како оштетен, како ќе докажеш дека не ти доставиле пратка?

Тоа никако не е аналогно на твојот физички потпис на хартија. СМС-от е само заштита за нив да не ја испорачаат пратката на некој друг.

Несоодветна споредба е ова. СМС-от е уствари 2-step authentication. Не е доказ за плаќање. Доказ за плаќање е банкарски извештај... Исто и СМС-от од ЕЛС е 2-step authentication за потврдување идентитет на нарачателот ама не е доказ за испорака на пратката.

Ти кога купуваш онлајн не мора да продолжиш со купувањето кога ќе добиеш OTP безбедносна проверка. Исто и курирот не значи дека испорачал пратка само затоа што пратил СМС.
@petkotrajko батали тупаџијава од горе. Кај ЕЛС не се евидентира како доставена со тоа кога тој доставувач ќе прати СМС со иницирање на проверкана примач, туку тек кога примачот ќе потврди прием со код добиен на СМС кој доставувачот не го знае.

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Misko6000

user
5 април 2015
1.128
1.003
Што ги спречува да ти пратат СМС без да извршат достава?
Не велам дека го прават тоа, ама ете теоретски ако го направат. Како ти како оштетен, како ќе докажеш дека не ти доставиле пратка?

Тоа никако не е аналогно на твојот физички потпис на хартија. СМС-от е само заштита за нив да не ја испорачаат пратката на некој друг.

Несоодветна споредба е ова. СМС-от е уствари 2-step authentication. Не е доказ за плаќање. Доказ за плаќање е банкарски извештај... Исто и СМС-от од ЕЛС е 2-step authentication за потврдување идентитет на нарачателот ама не е доказ за испорака на пратката.

Ти кога купуваш онлајн не мора да продолжиш со купувањето кога ќе добиеш OTP безбедносна проверка. Исто и курирот не значи дека испорачал пратка само затоа што пратил СМС.
додека не му го кажеш кодот кој што си го добил од ЕЛС, доставувачот не може да ја затвори порачката како испорачана, а СМС от се праќа исклучиво на бројот кој си го пишал при порачка.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
додека не му го кажеш кодот кој што си го добил од ЕЛС, доставувачот не може да ја затвори порачката како испорачана, а СМС от се праќа исклучиво на бројот кој си го пишал при порачка.
Несомнено.
Но теоретски: Што ги спречува да ти пратат СМС без да извршат достава? Па да нема достава. И како потоа во тој случај ќе се докаже дали е доставена пратката?

Бројот секако можат да го видат од пратката што нема да ја достават.

Misko6000

user
5 април 2015
1.128
1.003
Несомнено.
Но теоретски: Што ги спречува да ти пратат СМС без да извршат достава? Па да нема достава. И како потоа во тој случај ќе се докаже дали е доставена пратката?

Бројот секако можат да го видат од пратката што нема да ја достават.
Не сфаќаш дека кодот од ЕЛС го добива само телефонот на Купувачот? Од кај ќе го види доставувачот ако не му го каже тој што ја прима пратката. Тој код го генерира системот на ЕЛС, не доставувачот.

Sent from my M2101K9G using Tapatalk

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.863
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Не сфаќаш дека кодот од ЕЛС го добива само телефонот на Купувачот? Од кај ќе го види доставувачот ако не му го каже тој што ја прима пратката. Тој код го генерира системот на ЕЛС, не доставувачот.
Доставувачот го иницира системот да ти прати код. Или ти никогаш не си примил пратка? Не го гледаш процесот кога примаш пратка?
Доставувачот го иницира праќањето код. Но дури и ЕЛС да направат системот самостојно да ти праќа код по СМС, независно од доставувачот, пак истите малверзации се можни за пратката да не биде доставена.

Ајде по Х-ти пат: Кодот сам по себе, испратен и примен преку СМС, не е доказ за достава на пратка.
Физички потпис е прифатен доказ за достава на пратка.

Но пошто логиката извесно е дефицитарна во муабетов, ајде сега пак нека се повтори дека 2FA кодот некако е доказ за достава. А тоа што ги мрзи да ви бараат потпис при подигање пратка, дека тоа било во ваш интерес.

Misko6000

user
5 април 2015
1.128
1.003
Доставувачот го иницира системот да ти прати код. Или ти никогаш не си примил пратка? Не го гледаш процесот кога примаш пратка?
Доставувачот го иницира праќањето код. Но дури и ЕЛС да направат системот самостојно да ти праќа код по СМС, независно од доставувачот, пак истите малверзации се можни за пратката да не биде доставена.

Ајде по Х-ти пат: Кодот сам по себе, испратен и примен преку СМС, не е доказ за достава на пратка.
Физички потпис е прифатен доказ за достава на пратка.

Но пошто логиката извесно е дефицитарна во муабетов, ајде сега пак нека се повтори дека 2FA кодот некако е доказ за достава. А тоа што ги мрзи да ви бараат потпис при подигање пратка, дека тоа било во ваш интерес.
Да, се согласувам ,логиката е дефицитарна.
Терај со теории на заговор, ако почнат со потписи може ЕЛС ќе вработат некој фалсификатори па ќе краде потписи и ќе потпишува во наше име. Се е можно.

Sent from my M2101K9G using Tapatalk

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Никој не вели дека се фалсификуваат потписи. Објаснувам дека потписите се потребни за има помалку можности за малверзации.

Вие неколкумина сте тие кои тврдите дека код по смс бил доказ за достава на пратка. Само слабо ја аргументирате таа теза. Ова што го тврдите би било така како што го кажувате - само ако примачот самиот го враќа назад кодот во системот. Ако примачот прати порака, тогаш тоа е доказ.

Јасно е дека само некој глупак може да украде пратка. После неколку такви случаи секако ќе го фатат но тоа ништо нема да им значи на оштетените кои чекаат достава некогаш и на важни (за нив) работи.
Крајно ова е слабост на системот на достава, недостаток од јасен и недвојбен доказ за достава.

28 ноември 2014
1.224
820
Скопје
Антониј.К's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 5600
Motherboard
Asus Prime B550M-K
Storage
Samsung SSD 980
PSU
Cooler Master
RAM
ADATA 2x8gb
Video card
MSI N750TI/OC EDITION
Case
Cooler Master MB511 RGB
Keyboard
GHOSTWRITER CLASSIC | RIOTORO
Monitor
SAMSUNG C24F396FHU 24" Curved AMD Freesync Monitor
OS
Microsoft Windows 10 Pro
Не разбирам овие од ТЕМУ зошто стално менуваат пошти.
Прво беше ЕЛС, па месец-два ми носеа ВИА ПОСТ, сега гледам последната ќе оди преку Вип Пошта.
Немам некое искуство со нив, но со првите две беше топ. Особено со Виа, најбрзи беа.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.744
3.890
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Прво беше ЕЛС, па месец-два ми носеа ВИА ПОСТ, сега гледам последната ќе оди преку Вип Пошта.
Немам некое искуство со нив, но со првите две беше топ. Особено со Виа, најбрзи беа.
Пред недела и кусур се регистрирав на тему и направив неколку нарачки во рок од 2 дена...пола со виа пост а другата половина со елс ми се. Изгледа нема некој ред или све зависи од продавачите. Нека каже некој со повеќе искуство.
btw тие со виап ост веќе на аеродром се а од елс уште не спаковани (тие со елс први нарачани)

supergamer

hello world
1 октомври 2022
166
201
Како прво не верувам дека ниедна од карго службите за овој регион има капаците за сите нарачки да ги одработи.
Највеојатно по случаен избор е на кој карго пошта ќе се предаде пакетот.
Ако за било кој производ отвориш во делот за испорака ќе ги видиш сите фирми за испорака излистани, така да кој ќе се погоди.
Screenshot 2025-05-05 at 15-59-51 1pc steel knife sharpener pvc material manual sharpening too...png

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
@Lokvan, не знам дали тролаш или навистина не сфаќаш...
Штом ти разбираш еве ти објасни како 2FA системот на ЕЛС тебе утре ќе ти помогне ако они се направат луди за некоја пратка, и тврдат дека ти ја доставиле а ти не си добил ништо.

Не прашувам зошто они тоа би го направиле, зошто не би го направиле тоа, само прашувам АКО го направат како ти ќе се справиш со ситуацијата а исходот да испадне во твоја корист. Ете на форумов опишаа реална ситуација не со ЕЛС туку со М-ОНЕ, каде доставувачите тврдат дека пратката е испорачана ама примачот тврди дека не е така. Замисли како ќе се докаже што навистина се случило, дури и ако М-ОНЕ исто имаат 2FA систем.

Објасни ми што тоа јас не разбирам... Преку посочените примери.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.744
3.890
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Ова ми излезе на друг акаунт од тему (на мојот го немам видено) па колку е точно ова?

Атачменти

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    16,9 KB · Прегледи: 85

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.744
3.890
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Штом ти испаднало, точно е.
не го користам тој акаунт :))) Ќе видам како ќе биде со мојот нареден пат ко ќе нарачам, сега доста е се 5 нарацки..нека стигнат прво:)

28 ноември 2014
1.224
820
Скопје
Антониј.К's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 5600
Motherboard
Asus Prime B550M-K
Storage
Samsung SSD 980
PSU
Cooler Master
RAM
ADATA 2x8gb
Video card
MSI N750TI/OC EDITION
Case
Cooler Master MB511 RGB
Keyboard
GHOSTWRITER CLASSIC | RIOTORO
Monitor
SAMSUNG C24F396FHU 24" Curved AMD Freesync Monitor
OS
Microsoft Windows 10 Pro

Таман ги пофалив ВИА ПОСТ, еве денес последната пратка со статус: "не се јавува" а никој не ме побарал.
Веројатно утре пак ќе се обидат, ама не разбирам зошто такви фори се праат. Или па ги мрзи да носат, па најлесно е така.

aleksandarmio

hello world
1 ноември 2023
67
65
Таман ги пофалив ВИА ПОСТ, еве денес последната пратка со статус: "не се јавува" а никој не ме побарал.
Веројатно утре пак ќе се обидат, ама не разбирам зошто такви фори се праат. Или па ги мрзи да носат, па најлесно е така.
претпоставувам поради "политиката" на тему дека не смее да има повеќе од 3 дена ист статус нарачката, т.е после три дена мора да има некакво "движење"

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно