Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Temu

moongose

Unbeatable
19 јули 2013
4.209
5.184
Ова е прв - ПРВ ПАТ, во целиот муабет каде воопшто излегува информација дека системот е на Тему и под директна контрола и под увид само на Тему. Добро те разбрав? Дека системот е блек бокс тип на систем без можност за контрола ниту за мониторинг од страна на ЕЛС/рандом друг доставувач?
Не! Поврзани им се системите, не се на Тему. И вработените кај нас си имаат нормален увид во следливста на пратките, која каде им е, кој ја должи итн., во спротивно не би можеле да функционираат. Оној дел што не го гледаат вработените, ниту од локалните фирми за достава ниту од Тему, е делот со кодот што се испраќа. Како и со секој друг таков систем за потврда на веродостојноста.

И повторно, добро те разбрам? Ова е систем на Тему и вработените кај доставувачите немаат никаква можност да ги видат кодовите освен ако не им ги прочита примачот?
Се надевам. Уште еднаш: никој нема увид во кодовите. Прв и единствен што има увид во кодот е примачот на пратката.

Па на што да ги базирам ставовите, освен врз основа на искуство и достапни информации. Од мое искуство ако нешто очигледно може да се злоупотреби - порано или подоцна ќе се злоупотреби.

Овде равенката ја менува само тоа тврдење дека Тему е директно во контрола на тој 2FA систем со смс кодови... Ако е точно тоа. И дека доставувачите никако не може да ги видат кодовите, ако и тоа е точно.

Да кажеме дека за тебе повеќе сум склон да мислам дека не ме лажеш. Но без да можам да проверам, и без некој конкретен официјален извор за работиве што кажуваш... Како да знам за сигурно? Пази зборуваме за знаење, не за верување.
Да не треба и научно истражување да приложиме? :)
Ете следен пат кога ќе ти достават пратка со код, распрашај го доставувачот, побарај да ти го покаже кодот што ти го испратил системот. Само немој да му веруваш, може го крие ;)

Lokvan

Unbeatable
12 јануари 2016
4.314
5.889
SK
Само немој да му веруваш, може го крие ;)
На што се потсмаваш, на претпазливост?
Пред ова што сега ти го кажуваш, достапните информации и здрав разум предупредуваа на претпазливост.

Претходно пред ти ова да го кажеш, врз основа на што другите овде слепо веруваа на фирмички како ЕЛС? Што е тоа ако не наивност.

И ова што ти сега го кажуваш, му доаѓа нешто како „инсајдерски“ информации. Ништо од ова никаде не сум го видел на сајтот на Тему или на Алиекспрес. Кога го нема како понудена информација, нормално ли е да се нема слепа доверба во некои нови фирмички? Реторичко прашање но кога сме кај Алиекспрес, и они имаат таков систем кај ЕЛС? Пошто ЕЛС и за нивните пратки употребуваат 2FA со кодови преку СМС.

И понатаму штом веќе даваш инсајдерски информации, зошто истово не го практикуваат и другите доставувачи?
Мислењето е автоматски споено:

Дека ти си позаштитен со ваквата авторизација со код. Инаку и Beeride применува нешто слично. И не дава фискална
Само ако е под контрола на Кинезот. Не и ако е под исклучива контрола на доставувачот.

kirev

Guru
31 мај 2010
8.329
6.843

Само ако е под контрола на Кинезот. Не и ако е под исклучива контрола на доставувачот.
Stating the obvious. Ако е само под контрола на доставувачот тогаш како ќе докажат дека е навистина испорачано?

IMHO, ова е повеќе за нивна интерна заштита од злоупотреби од страна на доставувачите.

Претпоставувам дека ако сакаш 100% сигурност ќе користиш само DHL или сл.

Lokvan

Unbeatable
12 јануари 2016
4.314
5.889
SK
Што беше очигледно дека тој 2FA систем со кодовите го контролира само Тему?
Еве ти конкретно, го знаеше ова пред објавата на мунгус? Лесноверно е дури и нему (како анонимен лик на јавен форум) да му се верува, ама за него барем очигледно е дека нема причини да нѐ лаже. И повторно, зборувам за знаење не за верување/претпоставување.
Јас никаде на нет или на Тему не наоѓам информации за 2FA систем, дури и со ВИ пребарување ништо конкретно нема да се најде.

kirev

Guru
31 мај 2010
8.329
6.843
ОК, значи самиот викаш дека не е законско ова потпишувањево со код. Значи не им помага ниту на доставувачите (зашто не е законско). Мораат да имаат потпис. Значи примачот е во подобра ситуација зашто товарот на доказ е кај доставувачот.

Еве што вика мојот АИ (фала Лелеком):

moongose

Unbeatable
19 јули 2013
4.209
5.184
На што се потсмаваш, на претпазливост?
Пред ова што сега ти го кажуваш, достапните информации и здрав разум предупредуваа на претпазливост.

Претходно пред ти ова да го кажеш, врз основа на што другите овде слепо веруваа на фирмички како ЕЛС? Што е тоа ако не наивност.

И ова што ти сега го кажуваш, му доаѓа нешто како „инсајдерски“ информации. Ништо од ова никаде не сум го видел на сајтот на Тему или на Алиекспрес. Кога го нема како понудена информација, нормално ли е да се нема слепа доверба во некои нови фирмички? Реторичко прашање но кога сме кај Алиекспрес, и они имаат таков систем кај ЕЛС? Пошто ЕЛС и за нивните пратки употребуваат 2FA со кодови преку СМС.

И понатаму штом веќе даваш инсајдерски информации, зошто истово не го практикуваат и другите доставувачи?
Мислењето е автоматски споено:

За момент да претпоставиме дека е така како што замислуваш - дека доставувачот има пристап до кодовите.
Одговори си на следниве прешања:

Зошто доставувачот би ти го пратил по телефон кодот што веќе го знае и чека да му го кажеш за да го внесе во систем? Што е целта на ваква апсурдна процедура? Кој што добива со оваа натиго-дајмиго постапка?
Зошто некоја фирма би трошела пари, време и ресурси за да имплементира безполезен систем што само го комплицира начинот на достава?

Optipro

Gaining Experience
5 мај 2021
618
464
Дали пратки мали ви имаат поделено?? Пратка од 700 денари ја поделија на 3 од кој 2дела по м-оне и еден по виа.
Додека пак друга пратка над 1700 денари ја закачија во една преку виа.
П.с денес гледам, производи поскапи од 1300 денари.
Интересно ке биде следниот период..

Joco Ilievski

On your way to fame
24 август 2011
616
602
Joco Ilievski's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700x3D / Wraith Prism
Motherboard
Aorus B450 Pro
Storage
Samsung 980 PRO NVME m.2 / Samsung EVO 850 250GB / Toshiba 2TB HDD
PSU
Sharkoon SilentStorm Icewind Black 80 Bronze Plus 750W
RAM
Kingston 2x16GB @ 3200Mhz
Video card
Sapphire RX 7700 XT Pure 12GB
Case
SAMA Inpower Black Gold 5 v2
Mouse
Attack Shark X3 Pro
Keyboard
Attack Shark K86 Mechanical + Pudding Keycaps
Audio
Genius GX SW-G 2.1 1250
Monitor
Benq EX3710Q Mobiuz 165Hz + Dell U2414H 60Hz
OS
Windows 11
Дали пратки мали ви имаат поделено?? Пратка од 700 денари ја поделија на 3 од кој 2дела по м-оне и еден по виа.
Додека пак друга пратка над 1700 денари ја закачија во една преку виа.
П.с денес гледам, производи поскапи од 1300 денари.
Интересно ке биде следниот период..
Ја мислим дека ако нивните магацини се пооддалечени па ги поделуаат со цел да биде побрза испораката наместо да чекаат пример една недела да им стигне производот кај нив и тек допрва да го пратат...

Lokvan

Unbeatable
12 јануари 2016
4.314
5.889
SK
За момент да претпоставиме дека е така како што замислуваш - дека доставувачот има пристап до кодовите.
Одговори си на следниве прешања:

Зошто доставувачот би ти го пратил по телефон кодот што веќе го знае и чека да му го кажеш за да го внесе во систем? Што е целта на ваква апсурдна процедура? Кој што добива со оваа натиго-дајмиго постапка?
Зошто некоја фирма би трошела пари, време и ресурси за да имплементира безполезен систем што само го комплицира начинот на достава?
  • зошто и покрај тоа што според регулативите приватните доставувачи а исто и поштарите на Пошта треба да побаруваат потписи при подигање, ама не го прават тоа?
  • зошто ЕВН воведува скалести тарифи на чинење, ама продолжува и да наплаќа паушални суми незаконски буткајќи ги плаќачите во горните скали на цената?
  • зошто има цели населби каде не се плаќаат даноци, струја/вода и режиски трошкови, туку сите ние другите плаќаме и за тоа?
  • зошто овде имаме камери и мерачи на брзина по улиците и булеварите, ама немаме активиран софтвер и систем кој сето тоа ќе го искористи за ставање на сообраќајот во ред како што е тоа во куп други држави?
  • зошто плаќаме стотици илјади евра за отштета од каснувања од кучиња скитници, ама не го решаваме проблемот со самите полудиви кучиња?
  • зошто овде од година во година сите работи се сѐ полоши?
  • која е смислата на животот?
  • итн, итн

И ти од мене очекуваш јас да ти одговорам на вакви „философски“ прашања?
Одговорот е откаде да знам зошто. Јас не знам што (и дали воопшто нешто) им побаруваат Тему/Али на фирмите доставувачи. Ете ЕЛС имаат таму некој 2FA систем, другите доставувачи немаат ама сеуште и они работат. Зошто е тоа така? Јас не знам ни дали ни како ни зошто. Но знам дека кога нешто не е добро објаснето, објавено и декларирано... Знам да не верувам во ништо од тоа, или барем сѐ додека не видам конкретни факти што е што.

Така да ајде ти кажи ми мене и општо на секој скептик овде, кои се тие конкретни факти кои укажуваат на тезата дека купувачите се заштитени од потенцијалните малверзации од фирмите доставувачи.

Последна промена:

moongose

Unbeatable
19 јули 2013
4.209
5.184
Така да ајде ти кажи ми мене и општо на секој скептик овде, кои се тие конкретни факти кои укажуваат на тезата дека купувачите се заштитени од потенцијалните малверзации од фирмите доставувачи.
Одговорено е уште претходно и од други членови. Ама ти не им веруваш на одговорите, повеќе сакаш да веруваш во твојата замисла.
Тоа е.

Lokvan

Unbeatable
12 јануари 2016
4.314
5.889
SK
Одговорено е уште претходно и од други членови. Ама ти не им веруваш на одговорите, повеќе сакаш да веруваш во твојата замисла.
Тоа е.
Jaс објаснив дека сакам да знам, а не да „верувам“. За верување имаме Црква... Ваљда е јасна дистинкцијата.

JamesKirk

Unstoppable
12 февруари 2015
2.871
2.641
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1215u
Motherboard
Lenovo
Storage
Solidigm P41 Plus 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Овие многу брзи биле (виа пост), нарачката дојде за 7 дена. Од алиекпресс да се заборајт човек кога нарачал ахаххаа.
wifi адаптерот превара...само на 2,4гхз се конектира и тоа упола брзина од wifito во лаптопот :)))
https://www.temu.com/goods.html?_bg..._1746887444800_6lgadrqcln&refer_page_sn=10045
btw купен за заебанција, за резерва,од ЕЛС другите 2 нарачки абер немаат :)

mihovkris

Unstoppable
1 јуни 2016
4.197
3.759
Неготино
Овие многу брзи биле (виа пост), нарачката дојде за 7 дена. Од алиекпресс да се заборајт човек кога нарачал ахаххаа.
wifi адаптерот превара...само на 2,4гхз се конектира и тоа упола брзина од wifito во лаптопот :)))
https://www.temu.com/goods.html?_bg..._1746887444800_6lgadrqcln&refer_page_sn=10045
btw купен за заебанција, за резерва,од ЕЛС другите 2 нарачки абер немаат :)
5.8GHz на wifi нема, требало оттука да познаеш дека е заникаде. Јас од али иам земено едно за 200 денари со 2.4GHz и 5GHz, еве го мака нема.

JamesKirk

Unstoppable
12 февруари 2015
2.871
2.641
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1215u
Motherboard
Lenovo
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Точно ама онака го зедов, за резерва да се најде

Sent from my M2101K9G using Tapatalk

temelk4

Gaining Experience
19 август 2013
209
103
На две пратки не ми побараа код да им кажам само име. На апликацијата на тему сеуште стои " In transit" а земени се има цела недела.

JamesKirk

Unstoppable
12 февруари 2015
2.871
2.641
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1215u
Motherboard
Lenovo
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
На две пратки не ми побараа код да им кажам само име. На апликацијата на тему сеуште стои " In transit" а земени се има цела недела.
Која пошта? Виа пост еден ден пред да ми ја донесат пратката ми пратија код на смс и кога ја земав утредента ми го побара и кодот поштарот.

moongose

Unbeatable
19 јули 2013
4.209
5.184
Jaс објаснив дека сакам да знам, а не да „верувам“. За верување имаме Црква... Ваљда е јасна дистинкцијата.
Аха. Да беше до знаењето немаше да ги има последниве две страници, знаењето беше споделено.

Сѐ уште не ми е решена дилемата.

JamesKirk

Unstoppable
12 февруари 2015
2.871
2.641
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1215u
Motherboard
Lenovo
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
5.8GHz на wifi нема, требало оттука да познаеш дека е заникаде. Јас од али иам земено едно за 200 денари со 2.4GHz и 5GHz, еве го мака нема.
Мал update: Го пробав адаптерот на win11 и си работи супер (фул спид на двете мрежи) предходно пробано на стар лаптоп со win8.1)
И на win7 работат двете мрежи

Последна промена:

389mk

Gaining Experience
16 јануари 2020
248
259
Ми го дадоа тој 600 денари бонус, на друга нарачка еден артикал од 1200 го спуштија на 600, и на трета нарачка еден артикал од 500 го спуштија на 190.

Толку се бонусите? Да не очекувам повеќе? Да не се замарам со отворање на понудите повеќе?

JamesKirk

Unstoppable
12 февруари 2015
2.871
2.641
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1215u
Motherboard
Lenovo
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Ми го дадоа тој 600 денари бонус, на друга нарачка еден артикал од 1200 го спуштија на 600, и на трета нарачка еден артикал од 500 го спуштија на 190.

Толку се бонусите? Да не очекувам повеќе? Да не се замарам со отворање на понудите повеќе?
Отворај ja секоj ден апликацијата, јас така добив 2 пати да бирам по 2 поклони без пари (нормално после треба да направиш нарачка).
Плус даваат и купони и доста попусти...

viktor4mkd

Gaining Experience
22 мај 2023
152
90

2 производи бесплатни ако направиш нарачка од 1000 денари , од понудените производи.
Секој ден може да го користиш , јас имам 5-6 нарачки направено вака со 2 гратис производи

JamesKirk

Unstoppable
12 февруари 2015
2.871
2.641
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1215u
Motherboard
Lenovo
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

2 производи бесплатни ако направиш нарачка од 1000 денари , од понудените производи.
Секој ден може да го користиш , јас имам 5-6 нарачки направено вака со 2 гратис производи
Не е баш секој ден, ама прво дава гратис па после нарачката, барем кај мене така беше. Инаку секој ден има некои промоции..се под 99, се под 200, некои купони со вредност од 1000-2000-3000 ден (овие не ги разбирам штѕо се)

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
49.346
Мислења
1.010.057
Членови
36.677
Најнов член
Kazanizam
На врв Дно