Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Електрични велосипеди - за и околу

kirev

senior
31 мај 2010
9.080
7.769
Нешто е до законите. Поинаку се третира ако е како моторче со гас а поинаку со pedal assist. И сите се ограничени до 25кмч, т.е. над 25 веќе не ти помага (ама и не кочи) па ќе дигнеш на сила или на удолница и повеќе.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.797
12.809
Skopje
www.wemaxa.com
Mоментот со 25км/ч лесно се решава, го регулира класичен магнетен сензор - магнетот е наместен на шпиците од задното тркало а ресиверот кој бележи брзина т.е сензорот е наместен на задната вилушка. Овој се отштрафува и се префрла од спротивната страна а на педалата се мести друго магнетче. На овој начин моторот асистира без лимит и лесно се постигнуваат брзини од 40-45км/ч. Не се препорачува кај Шимано мотори, кај останатите (Бафанг, Јамаха, Ананда) не пријавуваат корисниците негативни страни (освен нели намалена автономија заради зголемена асистенција).

Еве инструкции:
View: https://www.youtube.com/watch?v=8feemzxKS1U

Има и чипчиња што се врзуваат за моторот внатре што ја прават истата работа ама се 30-70-120Е...

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.210
1.227
Скопје
Кога ќе можеш пробај го до Водно Крстовар горе за колку време ќе го качи и дали ќе издржи батеријата до горе

xaser

hello world
5 октомври 2011
72
61
Пријави се на Прв до врв категорија ебајк и лапни награда :)
Има конкуренција за таму ке треба малку да тренира за награда :D
Мислењето е автоматски споено:

Кога ќе можеш пробај го до Водно Крстовар горе за колку време ќе го качи и дали ќе издржи батеријата до горе
На максимален мод би требало неколку пати да издржи батериајта во зависност незнам колку Wh е . Имав прилика да пробам неколку пати E-bike пред неколку години пример со 500 Wh батерија сопругата извозе вкупна тура од 100 км од кои 60 офроад. Возеше на Eco мод и снема батерија задните 10 км морав јас да го возам до дома. Ориентационо на Turbo мод во комбинација со напреден мод Е - MTB наменет за офроад се качив на Водно за 27 минути комбинација 75% земја 25% асвалт и остана батерија 60%.

Вистинската убавина на E -bike, без никаква кондиција да те однесе на убави дестинации GetASDliw9t9hx_4bWKIW4M1AIzFTbwGEi5o4tVKa7E-2048x1536.jpg

Последна промена:

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.210
1.227
Скопје
На максимален мод би требало неколку пати да издржи батериајта во зависност незнам колку Wh е .
Штом неколку пати тогаш супер е, дека нема да биде лесно ако откаже батерика да качува точак со таа килажа напред со 38 запци преносот и позади 34.
Некогаш едноставно не ти се замара да вртиш и сакаш лабаво да поминеш, на доста добри планински тури се избацуваат со електрични точаци и уживаат додека ти вртиш со пулс над 190 :)
Ајде ко ќе остареме над 60 и ќе не мрзи да возиме тогаш ќе мислам на електрични :)

dreamson

hello world
8 ноември 2009
326
693
Јас возам неколку години е-велосипед, моментално ги имам два, а возам и роад и мтб.
Можам да кажам дека во многу случаи електричниве можат да бидат интересни за возење.
Овие што ги имам се од втора рака купени со премалку км на нив ко ги земав, едниот беше со 250км, другиот со 1500км.

Од долгогодишно искуство со возење на велосипеди и поседување на премногу модели, можам да кажам дека подобро зачуван велосипед од познат брен втора рака, него ли овие кинезарииве кои што ги кажувате на ново кои што се продаваат на Ананас или слични на нив.

Со едниот е-бајк имам направено 8000км и направен е сервис како и на секој обичен велосипед, касета, ланец, преден погон, подмачкување на осовини.
Велосипедот спие при возење, батеријата со исти капацитет како и од самиот почеток, Бош систем на батерија и мотор.
Овие батерии имаат 1000 циклуси на полнење, од прилика на 100км ако се полни, удрете математика колку км може да се помине пред да почне да се деградира батеријата.
Повеќе времето ќе ја изеде, него ли циклусите на полнење.

Моторите од типот на Бош, Шимано, Јамаха, Бросе тераат и преку 30000км ако се одржувани како што треба.
А под оддржувани мислам на тоа да не се перат со вода директно во нив, бидејќи тоа е најголемипт смрт за нив.
Никој да не ве лаже дека не влегува вода во нив, влегува и тоа како, а внатре во нив е се елктроника, па сега видете.

Опремата што ја има еден велосипед на него го прави да се чувствуваш посигурен во возењето, да имаш полесно и поудобно возење.
Од опрема мислам на, какви кочници, преден и заден амортизер, какви бандажи, гуми, и најважно каков е рамот.

Единствена мана на електричниве е тежината, која е скоро дупла него ли обичен. На прав пат и не е толку проблем да се вози ако се остане без батерија, проблемот е на угорница.
Затоа секогаш калкулирање во кој мод и на каков терен ќе се вози, за да не се остане без батерија на подолги тури ако се вози.
Ова се моите два електрични, KTM Macina и Conway.

Атачменти

• 1.jpg
    1.jpg
    310,9 KB · Прегледи: 64
  • IMG_20240410_121138.jpg
    IMG_20240410_121138.jpg
    4,2 MB · Прегледи: 63
Последна промена:

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.797
12.809
Skopje
www.wemaxa.com
Одлични постови @xaser и @dreamson.

Во врска со автономија, тој момент како што спомнавте е релативен, зависи од многу фактори - тежина на корисникот, тип на гуми, тип на терен, тип на педалирање (колку време е ангажиран моторот итн.).

Друга работа, темава не е наменета да се соли памет на веќе постоечки вљубеници во велосипедизмот, напротив од нив се очекува споделување искуства и сугестии. Нормално не е ни наменета да разубеди постоечки корисници на класични велосипеди да преминат на "дигитални".

Целна група се оние кои го забаталиле спортот општо или последен пат педалирале како деца, не се сметаат доволно кондиционо способни а и можеби не сметаат дека аналоген точак им е интересен за повторно да се смараат, овие а и претходно споменатите корисници на е-тротинети. Е-Бајк за овие луѓе има што да понуди.

Во врска со "подобро бренд втора рака него кинезарии на ново" - можеби, ако цената е поволна и купувачот е искусен да знае што купува секако. Од тоа што гледав по огласи, тоа што јас би земал се движеше околу 1500+Е за половни велосипеди а и не беше некој силен лагер, помалку од 10тина беа низ цела МК. За нашата економија малце е тешко да инспирираш некого ако влезен билет за нешто е најмалце 1500Е за половна роба без гаранција и поддршка. Препораките беа за велосипеди од 450Е до 900Е за нови, а реално "кинезарија" денешно време е се, KTM на пример прави мотори во Кина, BMW исто така 90% им се веќе кинески моторите (само врвните модели сеуште се од Берлин) итн.

Брендирани велосипеди со квалитетни компоненти, (не знам, SRAM, Rock Shox/Fox, карбонски структурни компоненти итн.) нови, да бидеме реални се од 4000Е па се до 15000Е - просечен македонец што не пропешачил последниве 20 години пре би купил Гољф или Ауди од првиот плац него ли точак :)

Нејсе, ако некој е добро упатен, слободно споделувајте и линкови до некоја добра зделка од некои од огласниците (Oglasi | Reklama5.mk | Ads | Cars | Real estate | Computers | Mobile phones | Services,Business | Employment | Advertisements |)

kolesk

lurker
6 февруари 2016
782
1.212
А како го решивте проблемот наречен крадење.
На фб групата, константно има нови објави за украдени велосипеди. Дури страшно е.

Alex3

hello world
20 декември 2018
218
262
мене ме интересира што се случува при нагло кочење. на пример возиш на рамнина ~20км/ч и при тоа ел. мотор помага, и мора нагло да закочиш. што се случува со ел. мотор, ти кочиш а тој бутка напред или веднаш престанува со помош? или престанува веднаш штом престануваш со вртење на педалите... тоа како е решено

dreamson

hello world
8 ноември 2009
326
693
Чим прекинеш со педалање со тоа и самиот мотор се исклучува, ко ќе почнеш со педалање така се активира.
Има сензори во него и каков напор му даваш таква јачина испорачува.
Но зависат многу фактори, во кој мод е поставен, на каков терен се вози, во која брзина ти е поставен преносот.
Како и да е, се е тоа добро решено и осмислено да нема никаков проблем при возењето.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.076
3.535
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
мене ме интересира што се случува при нагло кочење. на пример возиш на рамнина ~20км/ч и при тоа ел. мотор помага, и мора нагло да закочиш. што се случува со ел. мотор, ти кочиш а тој бутка напред или веднаш престанува со помош? или престанува веднаш штом престануваш со вртење на педалите... тоа како е решено
моторите имаат повеќе начини на работа, подобрите додаваат сила само кога осеќаат дека ти даваш сила.
што значи кога кочиш не треба да бутка моторот. дополнително има и сензори за кочници.

иначе има и ваква шема, after-market додавање на е-мотор на постоечки точак Стив HardTail Party (кој баш го почитувам за точаци) го тестираше и баш беше задоволен

View: https://www.youtube.com/watch?v=zdFz_l7Ljao

View: https://www.youtube.com/watch?v=sDP0UdJGXKM

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.797
12.809
Skopje
www.wemaxa.com
Темата со додавање мотори или менување на задно тркало со ново со вграден погон кај нас прашање колку е реалност заради царина и увозна процедура. Имам лично непријатно искуство и целото смарање и расправање со цариници, царини, лежарини, шпедиции ... па уште да се погоди ова смее ова не смее да се увезува па ова а-тест барало па дрн дрн, не фала, пошто од старт китовите се накај $500+-, удри на тоа време (3 месеци достава), 1 месец зезање кај нас и најмалце $200 (давачки), изгубено време + НЕРВИ, не фала, да имавме локален дистрибутер и лагер па да правиме муабет.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.076
3.535
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
Gigabyte G750H
RAM
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
OS
Arch Linux

kirev

senior
31 мај 2010
9.080
7.769
Темата со додавање мотори или менување на задно тркало со ново со вграден погон кај нас прашање колку е реалност заради царина и увозна процедура. Имам лично непријатно искуство и целото смарање и расправање со цариници, царини, лежарини, шпедиции ... па уште да се погоди ова смее ова не смее да се увезува па ова а-тест барало па дрн дрн, не фала, пошто од старт китовите се накај $500+-, удри на тоа време (3 месеци достава), 1 месец зезање кај нас и најмалце $200 (давачки), изгубено време + НЕРВИ, не фала, да имавме локален дистрибутер и лагер па да правиме муабет.
Видов ваков со додавана опрема, не прашав колку пари, ама тука некој го прави тоа, само му го носиш точакот...

VlaJov

read-only
23 август 2023
14
11
Веќе некое време се мислам да земам Benelli. Како марка ја знам дека има добри и квалитетни мотори, па тоа ме тера да мислам дека и е-токовите им се исто добри.
Некој да не знае нешто за оваа марка?

Од пролет до есен идам Куманово Скопје со МТВ али воопшто не е забавно по асфалт. Со е-точак и побрзо и полесно би стигнал. Возам по стариот пат преку Арачиново, каде има озбиљни угорници.

kolesk

lurker
6 февруари 2016
782
1.212
Јака ти душа по угорниците кај Арачиново. Ти си печен за тур де Франс.

Да избегаш ти малку настрана, и да си земеш некое 50цц, 4-тактно скутерче?

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.076
3.535
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
Gigabyte G750H
RAM
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
OS
Arch Linux

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.805
33.946
roka.mk
@xenon какво ти е искуството после 10 месеци што ќе кажеш позитивно негативно. Собирам информации сакам да земам и јас еден.
Благодарам

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.797
12.809
Skopje
www.wemaxa.com
@xenon какво ти е искуството после 10 месеци што ќе кажеш позитивно негативно. Собирам информации сакам да земам и јас еден.
Благодарам

Немам забелешки, возен е многу пати до врв и назад, сменив дискови само со 220mm напред и 200mm назад, 2 клипни шимано кочници (за моја тежина плус точак, спуст од врв по пешачката патека фабричките кочници и дискови не беа доволни). Останатото е доста задоволително за некој кој не е професионалец. Сепак јас алтернирам помеѓу точак, тротинет, скутер...

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.805
33.946
roka.mk
Ај искусните да помогнат што да одберам. Чекам да го спуштат зимава па да лапам еден. Гледав анализирав и знам што ми треба, ко нема искуство со брендовите што можат да се најдат кај нас.
Значи имам околу 100кг и сум вусок скоро 2метри.
95%од времето ќе го возам низ град и околина, можеби некогаш ќе сакам да се искачам на водно или слично, ама тоа би било ретко. Значи градски точак.
Она што проучив и дознав дека ми треба:
1. Максимално дозволено оптеретување ≥ 120 кг
2. Рамка 21"–23" (L/XL)
3. Батерија најмалку 500 Wh, Идеално > 540–600 Wh
4. Mid-drive мотор
5. Сила (torque) најмалку 40–50 Nm, идеално 60–80 Nm
6. 28” или 29” тркала
7. Гуми 1.75–2.0 ширина.

Она што ми е буџет за оваква играчка ми 1500е макс.

Прашањето ми е што бренд? Велосипед.мк гледам имаат убави ама не знам дали се ок брендови.

Што би препорачале? Дали би додале уште нешто што е важно во листата за да обрнам внимание.

chroot

lurker
12 ноември 2021
773
1.104
Скопје
Ај искусните да помогнат што да одберам. Чекам да го спуштат зимава па да лапам еден. Гледав анализирав и знам што ми треба, ко нема искуство со брендовите што можат да се најдат кај нас.
Значи имам околу 100кг и сум вусок скоро 2метри.
95%од времето ќе го возам низ град и околина, можеби некогаш ќе сакам да се искачам на водно или слично, ама тоа би било ретко. Значи градски точак.
1. Максимално дозволено оптеретување ≥ 120 кг
2. Рамка 21"–23" (L/XL)
3. Батерија најмалку 500 Wh, Идеално > 540–600 Wh
4. Mid-drive мотор
5. Сила (torque) најмалку 40–50 Nm, идеално 60–80 Nm
6. 28” или 29” тркала
7. Гуми 1.75–2.0 ширина.

Она што ми е буџет за оваква играчка ми 1500е макс.

Прашањето ми е што бренд? Велосипед.мк гледам имаат убави ама не знам дали се ок брендови.

Што би препорачале? Дали би додале уште нешто што е важно во листата за да обрнам внимание.
Јас не се разбирам од е-бајк ама би додал само да внимаваш и на тежинското ограничување на самите бандажи, и тие имаат некаде од 110-130 кг лимит, затоа што ако си ти 100 кг и е-бајкот сигурно тежи над 20кг, бандажот ќе треба да биде со издржливост од барем 120/30 кг.

kolesk

lurker
6 февруари 2016
782
1.212
Бандажот ќе држи и 200кг да му ставиш, гледај го рамот.
Најбитно е правилен избор на големина на рам.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.076
3.535
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
Gigabyte G750H
RAM
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
OS
Arch Linux
ќе одговорам само за работите што знам ...
2. Рамка 21"–23" (L/XL)
XL
дефинитвно бољи избор него ли hub.
6. 28” или 29” тркала
тоа е истата работа, 700c, 28“, 29“ и etrto 622 се истите тркала.

дијаметарот на обрачот е 622mm, и etrto-622 е најправилното именување на тие тркала. 700c, 28 и 29 се традиционални имиња кои претпоставуваат колкав би бил дијаметарот со претпоставена најпопуларна гума во некој сегмент (road од 80ти, hybrid, mtb соодветно).
чисто да не те буни ако негде пишува едно, на друго место друго.
7. Гуми 1.75–2.0 ширина.
за твоја тежина, а и плус е-bike, би рекол да гледаш точакот да има толеранција за најмалку 55мм широка гума.
чисто како споредба, јас на релативно спортски гравел не-електричен точак имам 47mm гуми, а модата денес оди и до 55mm.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно