Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

SSD - бенчмарци, сетап, искуства, предлози и прашања (генерална дискусија)

orce97

Баниран/a
19 декември 2022
509
522
linktr.ee
Брзините се важни и играат улога но сметам дека за user кој ќе го полни со слики игри и музика не би заприметил во real world некоја голема разлика во перформанците помеѓу овие 2 SSD.
Јас моментално имам kingston nv2 и имам систем и игри на него сум немал проблеми до сега, само ќе правам апгрејд би требало овие ссд да се и подобри од nv2 колку што гледав на нет :)

theKatmer

hello world
10 јули 2022
106
112
Луѓе да не знае некој зошто еден од моите ssd почна да ме зафркава? Пред некој ден почна да го снемува од компјутерот а е поврзан како што треба, не го регистрира за поврзан. Сменав каблиња, го поврзав на други слотови и направив се што можев но неќе да го регистрира како поврзан на мојот ОС. Од време на време рандом се појавува и стои поврзан се додека не го исклучам компјутерот, после тоа пак го снемува.
Мислењето е автоматски споено:

Луѓе да не знае некој зошто еден од моите ssd почна да ме зафркава? Пред некој ден почна да го снемува од компјутерот а е поврзан како што треба, не го регистрира за поврзан. Сменав каблиња, го поврзав на други слотови и направив се што можев но неќе да го регистрира како поврзан на мојот ОС. Од време на време рандом се појавува и стои поврзан се додека не го исклучам компјутерот, после тоа пак го снемува.
ете го, сега од нигде никаде си се појави, дискот сеуште стои на This PC но е олитен и вика дека не е поврзан, сега десен клик одбрав Open in terminal опција и се појави, чепкам лево десно но незнам што му е проблемот..

Последна промена:

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје

ете го, сега од нигде никаде си се појави, дискот сеуште стои на This PC но е олитен и вика дека не е поврзан, сега десен клик одбрав Open in terminal опција и се појави, чепкам лево десно но незнам што му е проблемот..
ако си на Windows, оди во Disk Management и види што вика таму? дал има drive letter assigned или стои на страна само?

theKatmer

hello world
10 јули 2022
106
112
ако си на Windows, оди во Disk Management и види што вика таму? дал има drive letter assigned или стои на страна само?
да да си има, дискот е можеби 7-8 месеци стар и го средив се на почетокот диск А е си има се само сега почна да зафркава нешто. Еве сега се е како шо треба тука е и функционира ама да го рестартирам компјутерот гарант ќе го снема и после рандом ќе се појави некогаш по некоја минута некогаш по неколку саати поп-уп ќе добијам дека дискот е поврзан. Вчера уклучив во биосот hot plug опција да не помогни нешто. Кога го уклучив пцто после го извадив ссдто и пробав хот плуг и се појави за чудо ама денес не работеше и така само рандом си се појави и сега тука е
1736775546213.png
1736775940894.png

Последна промена:

theKatmer

hello world
10 јули 2022
106
112
да да си има, дискот е можеби 7-8 месеци стар и го средив се на почетокот диск А е си има се само сега почна да зафркава нешто. Погледнете го атачментот 145480

Си ја погодил буквата која да ја стаиш, best practices
Не ја бива?
прочитав дека нема врска со нови оперативни системи ама ќе ја сменам на G ќе го ставам. Немам ништо важно само игри на овој па нема да има проблем си викам

Последна промена:

Bosko Buha Bombasa

hello world
20 август 2024
166
104
Yugoslavia
Не ја бива?
прочитав дека нема врска со нови оперативни системи ама ќе ја сменам на G ќе го ставам. Немам ништо важно само игри на овој па нема да има проблем си викам

Пробај на друг SATA порт на матичната, или промениги со друг SATA порт ако немаш слободен, да видиш дали ќе продолжи истиот диск да зеза. SMART, CrystalDiskInfo што кажува?

GSmartControl дава исто добро описно инфо, ако нешто зеза, ма да мене ова ми делува на фаличен SATA Port/кабел или крај краева напонски кабел.

theKatmer

hello world
10 јули 2022
106
112
Пробај на друг SATA порт на матичната, или промениги со друг SATA порт ако немаш слободен, да видиш дали ќе продолжи истиот диск да зеза. SMART, CrystalDiskInfo што кажува?

GSmartControl дава исто добро описно инфо, ако нешто зеза, ма да мене ова ми делува на фаличен SATA Port/кабел или крај краева напонски кабел.
Сменав и кабле ново ставив, го приклучив и на друг напонски кабел од истиот псу ништо не помогна и на други слотови го преместував пак иста приказна. 1736779416127.png

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.284
11.778
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Бекап на податоци и канта.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.689
3.787
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Дали е прикрај со живот ссд-во (самсунг 870 QVO 12TB сообраќај)? Инаку си работи нормално нема проблем. Колку разбрав ова се бед сектори...
Имаше многу вакви и слични случаи по нетов со различни ссд-ја...

Атачменти

• samsung cristal.JPG
    samsung cristal.JPG
    105,8 KB · Прегледи: 42
  • samsung hdtune.JPG
    samsung hdtune.JPG
    64,4 KB · Прегледи: 42
  • samsung sentinel.JPG
    samsung sentinel.JPG
    54,3 KB · Прегледи: 155
  • samsung sentinel2.JPG
    samsung sentinel2.JPG
    77,1 KB · Прегледи: 37
  • RBC.JPG
    RBC.JPG
    78,8 KB · Прегледи: 40

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.227
2.657
12 терабајти е нормално. Мене на 980 PRO има 13 терабајти запишано за една година. Симни си Samsung Magician за Самсунг SSDa. Таму све ти кажува.

Еве скен у Samsung Magician без ниеден лош сектор.

Samsung.png

Последна промена:

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.689
3.787
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Скенирај го ссд-то со HD Tune Pro.
Ми беше мака да го чекам, плус ссд-то е поврзано на кабелче усб ту сата (проблем со лаптопот па го извадив дисков, пишано во темата за лаптопи)

12 терабајти е нормално. Мене на 980 PRO има 13 терабајти запишано за една година. Симни си Samsung Magician за Самсунг SSDa. Таму све ти кажува.

Погледнете го атачментот 148338
Како пишав погоре немам лаптоп и дисков проклучен ми е на кабелче преку усб.
И работам на предисториско суштество од пц старо 10+ години (го имам за резерва и не го користев до сега) :))))
Кубурам со слободен простор ама ќе гледам некако да ги направам тестовиве. Дури работи ок....:)))
Tерабајтите онака се спомнати колку за инфо иначе премалце е овие дискови

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.689
3.787
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Секако самсунг магициан не работи со усб дискови или поврзани така. Нека тера вака (ми врши работа) дури ми го вратат лаптопот од сервис па тогаш ќе видам што е кај е

Атачменти

• Capture.JPG
    Capture.JPG
    29,4 KB · Прегледи: 15

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.227
2.657
Секако самсунг магициан не работи со усб дискови или поврзани така. Нека тера вака (ми врши работа) дури ми го вратат лаптопот од сервис па тогаш ќе видам што е кај е

изгледа ова само ПРО поддржувало, пробав и на другото SSD EVO што ми е и таму не работи. Али и HD Tune ја брка истата работа ако сакаш да провериш сектори. Така да ако ти вика дека е океј нема што да се секираш.

outsider

lurker
14 јуни 2019
852
1.682
Битола
www.instagram.com

Погледнете го атачментот 148338
Грешката ти е тоа што правиш short scan. Ако сакаш да откријаш мртви сектори се прави целосно скенирање.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.284
11.778
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Дали е прикрај со живот ссд-во (самсунг 870 QVO 12TB сообраќај)? Инаку си работи нормално нема проблем. Колку разбрав ова се бед сектори...
Дискот не чини и не е безбеден за понатамошно користење ако ти се мили податоците и не сакаш да се зезаш да ти откаже кога најмногу ти треба. QVO се најлоши дискови од самсунг. Тука почнале ќелиите да откажуваат и нема начин како да го сопреш тоа.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.689
3.787
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Дискот не чини и не е безбеден за понатамошно користење ако ти се мили податоците и не сакаш да се зезаш да ти откаже кога најмногу ти треба. QVO се најлоши дискови од самсунг. Тука почнале ќелиите да откажуваат и нема начин како да го сопреш тоа.
Засега нека тера вака (дури не ми го вратат лаптопот од сервис). Се што е на него имам бекап (филмови, серии, слики)
Потака може ќе земам нов ССД а овој...ќе се најде за нешто :)
Кога барав ССД изборот беше помеѓу кингстон (960гб) и самсунг 870 ЕВО и QVO (овој беше 1000 ден пофтин и затоа го купив ама изгледа згрешив)
btw препорака 1ТБ ссд 2,5 ама да не е QLC NAND верзија?

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.762
6.469
SK
Можеби не е лошо да провериш подетелно зошто имаш диајгностичка порака дека TRIM ти е disabled.

samsung-sentinel-jpg.148318

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.689
3.787
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Можеби не е лошо да провериш подетелно зошто имаш диајгностичка порака дека TRIM ти е disabled.

samsung-sentinel-jpg.148318
Многу време треба за подетални тестови (приклучен е дискот преку усб кабел на усб2,0). Тримот е активен иако кажува дека не е (проверено со fsutil behavior query DisableDeleteNotify)

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.689
3.787
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Го оставаш да си работи во позадина, 30 минути до 1 час и ќе имаш резултати.
За 30 мин вчера ни два реда немаше поминато во хдтуне..преспоро е преку усб2,0..15-20мб (700гб полн)...ќе го оставам вака како што е...почнав да префрлам побитни работи од него за секој случај ако рикне од нигде никаде.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.689
3.787
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Не е лошо да направиш и еден апгрејд на кутијата со тајп ц :D
хахах да ама не е кутија туку кабелче: SATA to USB 3.0 / 2.0 Type C Cable Up to 6 Gbps for 2.5 Inch External HDD SSD Hard Drive 22 Pin Adapter to Sata III for PC - AliExpress
Пишав во темата за лаптопи, се јави проблем и пуштен е на сервис и сега сум на резерва лименка стара 10 години со усб2,0,
Имам неколку екстерни кутии комплет со дискови ама и тие си работаат споро (усб 2,0 се портовите),
Па дури не ми го вратат лаптопот за некоја недела...вака ќе биде :)))
Фала за сугестиите:)
Во меѓувреме во потрага сум по нов ссд 2,5 од 1тб или евентуално од 500гб па слободно давајте предлози (ќе се користи стрикно за чување филм, музика, слики, сваштарија).

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно