Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

klima fan

lurker
14 јуни 2021
614
342
Размислувам да земам клима за греење и ладење на 30 м2 просторија без изолација. Ги гледав ови две клими од Vivax:
Vivax ACP-12CH35AEHI+R32
Vivax ACP-18CH50AERI+R32
Дали некој има искуство со овие клими и дали втората е со преголем капацитет за 30 м2?

Бидејќи немаш изолација тогаш овој модел

Riku

lurker
27 ноември 2021
577
253
Размислувам да земам клима за греење и ладење на 30 м2 просторија без изолација. Ги гледав ови две клими од Vivax:
Vivax ACP-12CH35AEHI+R32
Vivax ACP-18CH50AERI+R32
Дали некој има искуство со овие клими и дали втората е со преголем капацитет за 30 м2?
Jas imam aeri 3.5ka i e super klimata maski izdrzuva i na najladno ama jas grem soba od 20m2 + hodnik no koga e poladno vrata se zatvara.

Viko

hello world
28 јуни 2022
306
283
Друштво пак јас ве утепав знам, но колку многу научив од тука за два дена без ваше мислење веќе буквално не мрдам. Зборев со салон за 2.5кв Aeri+ и им спомнав ќе се користи за соба од 16м² без изолација и ми рекоа дека доколку баш немам никаква изолација не знаат и поголем капацитет дали ќе постигне доволно да затопли. Ваше мислење?

Последна промена:

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.496
2.948
Друштво пак јас ве утепав знам, но колку многу научив од тука за два дена без ваше мислење веќе буквално не мрдам. Зборев со салон за 2.5кв Aeri+ и им спомнав ќе се користи за соба од 16м² без изолација и ми рекоа дека доколку баш немам никаква изолација не знаат и поголем капацитет дали ќе постигне доволно да затопли. Ваше мислење?
Земи 2.5kW и затвори ја приказната.

7 март 2014
1.294
750
Skopje
despotovikj's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X + AMD Ryzen Wraith Prism RGB
Motherboard
ASUS TUF GAMING ATX B550-PLUS
Storage
500GB Samsung 980 NVMe M.2 + ADATA LEGEND 710 512GB
PSU
CoolerMaster Elite V3 500W
RAM
x2 Kingston 8GB 3200MHz DDR4 CL16 DIMM FURY Beast RGB
Video card
GeForce® GTX 1660 SUPER™ OC 6G
Case
ATX Midi Tower Case Deepcool CC560 Black
Mouse
ASUS ROG Strix Impact II Wireless
Keyboard
AOC GK500 Gaming Full RGB Mechanical Keyboard
Audio
AOC GH300 USB Gaming Headset
Monitor
AOC Gaming Monitor 24G2SAE 1080p/VA/165 Hz
OS
Windows 11 PRO

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Ај и јас да прашам, сакам да ставам вакво нешто во дневна + кујна = 35м2 простор ќе се користи за ладење (летен период) и греење (преоден период помеѓу грејна сезона)
Гледам никој не ги спомнува LG климите ... има некоја причина зашто или пред се цената ?
Зашто за слична цена, особено таа без попуст се зема Даикин, Фуџицу, Мицубиши, Тошиба. Барем јас така би гледал.
Не дека нема да работи, сите работат, но како, за колку и во какви услови е разликата.
Инаку генерално мислам дека кај луѓе кои имаат LG, се задоволни. Сепак зависи и од условите на станбената единица.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
614
342
Најдобро повикај сервис бидејќи ако Hisense клима уредот не работел до лани така значи има нешто што треба да го проверат од Сервис ( не треба така силно да пуцка ) затоа јави се во сервис Тел:02-3299-109

stoimenov95

read-only
21 јули 2011
20
0
Друштво здраво,

Ве молам за мислење за климава:

COOPER&HUNTER ARCTIC2 INVERTER (R32) 5,5 kW CH-S18FTXLA2-NG (-25 ˚C) (А+++)

Потребна е пред сѐ за ладење и дополнително загревање во зимо за спрат од куќа (4 соби, не знам точна квадратура, отприлика 80м2) со солидна изолација. Ме интересира дали некој го има користено брендот, како е задоволен, за сервис/делови достапност и слично инфо.

Ви благодарам многу!

klima fan

lurker
14 јуни 2021
614
342
Друштво здраво,

Потребна е пред сѐ за ладење и дополнително загревање во зимо за спрат од куќа (4 соби, не знам точна квадратура, отприлика 80м2) со солидна изолација. Ме интересира дали некој го има користено брендот, како е задоволен, за сервис/делови достапност и слично инфо.

Ви благодарам многу!
80м2 односно 4 соби со еден клима уред не се греат-ладат за таа квадратура треба минимум 2 клима уреди или во секоја просторија по еден ( ЕВЕНТУАЛНО АКО КЛИМА УРЕДОТ ГО МОНТИРАШ ВО ХОДНИК НО ПАК Е МАЛКУ ЕДЕН КЛИМА УРЕД ЗА 80 КВАДРАТИ )

stoimenov95

read-only
21 јули 2011
20
0
80м2 односно 4 соби со еден клима уред не се греат-ладат за таа квадратура треба минимум 2 клима уреди или во секоја просторија по еден ( ЕВЕНТУАЛНО АКО КЛИМА УРЕДОТ ГО МОНТИРАШ ВО ХОДНИК НО ПАК Е МАЛКУ ЕДЕН КЛИМА УРЕД ЗА 80 КВАДРАТИ )
Ќе се монтира во ходник (средина), за да разлади низ секоја соба.

klima fan

lurker
14 јуни 2021
614
342
Ќе се монтира во ходник (средина), за да разлади низ секоја соба.

Тогаш за 80м2 ( монтажа во ходник ) овој модел

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
@FLEGMA @zlatko_ti412 @mdeni и сите останати.
Ја чистев климата пред да почне сезона на ладање нели со дезинтал, усисав тоа ребренцата, прскав со топла вода на испарителот. После неколку дена пак се јави мирис како на киселкасто или малце чуден мирис е некако како на некое дрво да мириса така нешто.
Овај проблем го имав и претходното лето и никако не можам да се решам.
Секоја сезона пред ладење ги чистам така со дезинтал, топла вода итоа не штедам воопшто на материјал( чак оваа година сам си растварав дезинтал за да биде процентот поголем во растворот) ама џабе.
Има ли некое друго чаре за ова или да барам сервис за хемиски да ја исчистат?!

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.216
Струмица
Кога ќе почне да закиселува воздухот, вечерта ќе ѝ правиш Self Clean (Vivax), ако си со јапонец изгаси ја она сама ќе си направи, на пример Тошибата трепка Power копчето додека се чисти и после 15-ина минути се гаси.

mkdboy

hello world
16 септември 2010
177
56
А за мојава сранје грее клима има чаре?Икај мене замирисува воздухот

28 јануари 2017
2.058
4.720
Ресен
Ја чистев климата пред да почне сезона на ладање нели со дезинтал, усисав тоа ребренцата, прскав со топла вода на испарителот. После неколку дена пак се јави мирис како на киселкасто или малце чуден мирис е некако како на некое дрво да мириса така нешто.
Секоја сезона пред ладење ги чистам така со дезинтал, топла вода итоа не штедам воопшто на материјал( чак оваа година сам си растварав дезинтал за да биде процентот поголем во растворот) ама џабе.

Јас го решив со tea tree oil, видов некаде на интернет а знаев дека ми се мотка низ дома.

Ставив 20-30 капки во 750мл прскакла, ја повторив постапката 2-3 дена и сега засега е ок (2-3 недели), скептик сум искрено, не знам до кога ќе трае.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.791
5.511
Тогаш треба подетална демонтажа и растурање, да се види од каде и зашто иде мирисот. Можеби стои влага во кадичката на испарителот и мириса. Дали на греење исто така мириса?

Sent by ME using Tapatalk

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.562
19.243
И кај мене знае да се појави тој мирис.
Држи ја на вентилатор колку што мижеш долго.

Исто така пробај исплакни ја со шпиритус.

Вода нема само во лимовите. Има и во кадичката каде се слева и надолу по одводната цевка. Тука знае да застои и да замириса.

Би ти рекол да употребиш и растворен доместос или растворено средство за мувла ама не би да те земам на душа. Не знам како би реагирало со алуминиумот (поцрнување)

Како што кажав, миризбата се појавува на кратко па се губи.

Исто така треба да рачунаш дека и перката е со прашина и таа се влажни за време на работа. И од неа може да мириса на кратко.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Добро е тоа што ја чистиш климата. Но треба плус ова да го правиш за да се решиш од миризбата. И кај мене исто се јавуваше. Стави ја на најниска температура на ладење. Нека работи додека не замрзне и не направи отопување. Прати, откако ќе отопи префрлија на вентилатор, нека ја исуши добро. Понатаки после секое исклучување префрлувај на вентилатор да исуши и ќе немаш мувла да ти мириса. Добро испери го цревото за одвод, бидејќи е ребресто и останува ѓубре које замирисува или замени го.
Мислењето е автоматски споено:

За 16 м2 земи си

За 16 м2 земи си
Друштво здраво,

Ви благодарам многу!
Прво Cooper&Hunter ти е Gree под друго име за друг пазар.
Второ од ходник 4 соби (80м2) со една клима никогаш нема да загрееш, да изладиш ќе успееш некако. Најдобро клима во секоја просторија или мултисплит.
Трето ако сепак одлучиш во ходник тогаш не Соoper&Hunter.
Oва ти е подобра.

Последна промена:

Viko

hello world
28 јуни 2022
306
283
Добро е тоа што ја чистиш климата. Но треба плус ова да го правиш за да се решиш од миризбата. И кај мене исто се јавуваше. Стави ја на најниска температура на ладење. Нека работи додека не замрзне и не направи отопување. Прати, откако ќе отопи префрлија на вентилатор, нека ја исуши добро. Понатаки после секое исклучување префрлувај на вентилатор да исуши и ќе немаш мувла да ти мириса. Добро испери го цревото за одвод, бидејќи е ребресто и останува ѓубре које замирисува или замени го.

За 16 м2 земи си

За 16 м2 земи си

Второ од ходник 4 соби (80м2) со една клима никогаш нема да загрееш, да изладиш ќе успееш некако. Најдобро клима во секоја просторија или мултисплит.
Oва ти е подобра.
Доколку ја немаше Aeri+ 2.5кв на залиха ќе идев со оваа ама веќе ја порачав Aeri+ (мислам подобра е од Gree-то) воедно и една огромна благодарност до сите кои ми помогнавте

Атачменти

• Screenshot_2024-07-17-15-29-04-274_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2024-07-17-15-29-04-274_com.android.chrome.jpg
    687,7 KB · Прегледи: 22

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
Тогаш треба подетална демонтажа и растурање, да се види од каде и зашто иде мирисот. Можеби стои влага во кадичката на испарителот и мириса. Дали на греење исто така мириса?

Sent by ME using Tapatalk
Нема во кадичката ништо. Прскам додека не протече позади.
Не мириса на греење.

И кај мене знае да се појави тој мирис.
Држи ја на вентилатор колку што мижеш долго.

Исто така пробај исплакни ја со шпиритус.

Вода нема само во лимовите. Има и во кадичката каде се слева и надолу по одводната цевка. Тука знае да застои и да замириса.

Би ти рекол да употребиш и растворен доместос или растворено средство за мувла ама не би да те земам на душа. Не знам како би реагирало со алуминиумот (поцрнување)

Како што кажав, миризбата се појавува на кратко па се губи.

Исто така треба да рачунаш дека и перката е со прашина и таа се влажни за време на работа. И од неа може да мириса на кратко.
Ја држам често на вентилатор. Иначе мирисот се јавува кога е само на вентолатор, додека лади го нема тој мирис!
Перката со прашина ја чистам исто така кога ги чистам климите, така да релатино е чиста, плус со дезинтал ја прскам при чистење.
Едино со шпиритус не сум пробал.. Да ја повторам цела постапка па потоа со шпиритус или само шпиритус на испарител?

Кога ќе почне да закиселува воздухот, вечерта ќе ѝ правиш Self Clean (Vivax), ако си со јапонец изгаси ја она сама ќе си направи, на пример Тошибата трепка Power копчето додека се чисти и после 15-ина минути се гаси.
Нема селф клин. Митсубиши парапетна е климата. Практикувам кога ќе ја изгаснам едно 15 мин да ја држам на вентилатор на фан 5 ама изгледа џабе е.

За 16 м2 земи си

За 16 м2 земи си

Oва ти е подобра.
Како мислиш да замрзне? Внатрешната единица да замрзне? Нели вода ќе се цеди по испарителот..
Иначе знае ли некој што е drying Screenshot_20240717_171719_MELCloud.jpg на апликацијава од мицу и зошто служи?

Последна промена:

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно