Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Wise (Transferwise) - општа тема

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.542
3.143
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro

Petarys

hello world
28 јули 2009
253
449
Прага, Чешка
Дали сте испраќале повисока сума од странство преку Wise у скоро време и кон која МК банка? И колку земаат за банкарски трошоци од двете страни?

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.733
Дали сте испраќале повисока сума од странство преку Wise у скоро време и кон која МК банка? И колку земаат за банкарски трошоци од двете страни?
Што ќе ти е Wise? Замисли да имаш проблем со големата сума, каде ќе се жалиш? Кај Фон Дер Лејен? И со Revolut, Curve и сл. Убај се заради апликациите и сл., ама па за големи суми, хм, некако не ми личи дека човек ќе може да ја истера работата ако има проблеми. Еве и за провизиите https://www.flyertalk.com/forum/tra...transferwise-still-good-value-safe-use-2.html или гуглај wise large sum transfer horror stories ... Или Ask HN: Do you know what is going on at Wise? | Hacker News

Туку сам на себе си праќаш?

И еве ги споредбени провизиите: Македонски - Споредете ги надоместоците за платежните услуги

Знаеш дека Ерсте/Шпаркасе групација имаат некакви повластени тарифи за вадење пари од банкомат, јави се прашај дали имаат и за трансфер... Генерално за поголеми суми ти е побоље со фиксни трошоци, да не се процентуални...

Petarys

hello world
28 јули 2009
253
449
Прага, Чешка
Што ќе ти е Wise? Замисли да имаш проблем со големата сума, каде ќе се жалиш? Кај Фон Дер Лејен? И со Revolut, Curve и сл. Убај се заради апликациите и сл., ама па за големи суми, хм, некако не ми личи дека човек ќе може да ја истера работата ако има проблеми. Еве и за провизиите https://www.flyertalk.com/forum/tra...transferwise-still-good-value-safe-use-2.html или гуглај wise large sum transfer horror stories ... Или Ask HN: Do you know what is going on at Wise? | Hacker News

Туку сам на себе си праќаш?

И еве ги споредбени провизиите: Македонски - Споредете ги надоместоците за платежните услуги

Знаеш дека Ерсте/Шпаркасе групација имаат некакви повластени тарифи за вадење пари од банкомат, јави се прашај дали имаат и за трансфер... Генерално за поголеми суми ти е побоље со фиксни трошоци, да не се процентуални...
Планот беше сам на себе, но крајната цел е парите да стигнат до моите дома, ако може ќе ти пишам у ПП да ти ја објаснам дилемата, да не споделувам random thoughts олку јавно :D

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.733
Планот беше сам на себе, но крајната цел е парите да стигнат до моите дома, ако може ќе ти пишам у ПП да ти ја објаснам дилемата, да не споделувам random thoughts олку јавно :D
Друг пат прашувај за другар :)

Ata

hello world
21 април 2007
418
15
Jas sum ispratil 3000 eur i stignaa vo red. 12 evra provizija na intermediate banks, 3 i nesto eur na wise i mkd banka 5 evra, total 20 eur fee. Pisi na privatna poraka za poveke detali

Blagojcebt

hello world
1 септември 2009
219
94
Дали некој има добиено mail од нив за дополнителна верификација?
И дали после верификацијата ја кинат картичката (бидејќи е добиена со промена на адреса финтата)или ?

Атачменти

• Screenshot_2023-11-30-16-05-44-866_com.microsoft.office.outlook.jpg
    Screenshot_2023-11-30-16-05-44-866_com.microsoft.office.outlook.jpg
    401,4 KB · Прегледи: 64

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.409
1.643
Дали некој има добиено mail од нив за дополнителна верификација?
И дали после верификацијата ја кинат картичката (бидејќи е добиена со промена на адреса финтата)или ?
Немај гајле, слободно дај точни информации со МК податоци и нема да ти ја скинат картичката.

marjan__

read-only
26 февруари 2017
10
2
Imam veke Wise so MK podatoci, dali moze da se smeni ova ili toa treba da se napravi od pocetok? druga opcija, da imas nekoj od EU sto ke otvori smetka i ke ti pusti kartica, znaci ovie se edinstveni opcii taka?

Kamcevik1

read-only
4 јануари 2020
26
15
Здраво дечки, дали некој може да му испратам на wise пари а тој да ми прати на сметка во банка, нека стави процент (не е проблем), ми се потребни за да платам кирија.

Cypher

hello world
29 јули 2012
291
128
Здраво дечки, дали некој може да му испратам на wise пари а тој да ми прати на сметка во банка, нека стави процент (не е проблем), ми се потребни за да платам кирија.
за која сума станува збор?
или пиши ми приватна

Tommy P

hello world
4 април 2011
99
96
Сакам да пратам поголема сума од Вајс во Тутунска. Сфаќам дека ке мора да си платам данок. Прашањето ми е дали сега бараат било каков документ за да ги прокнижат парите во банка? Знам дека порано беше да потпишеш само од каде доаѓаат парите. Ако некој праќал во скоро време, би му бил благодарен ако пише каква е процедурата.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.542
3.143
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Сакам да пратам поголема сума од Вајс во Тутунска. Сфаќам дека ке мора да си платам данок. Прашањето ми е дали сега бараат било каков документ за да ги прокнижат парите во банка? Знам дека порано беше да потпишеш само од каде доаѓаат парите. Ако некој праќал во скоро време, би му бил благодарен ако пише каква е процедурата.
Бараат извод од Wise во дополнување на стандардното барања за приложување фактура. Без изводот од трансферот преку Wise нема да ти ги прокнижат и ќе треба да праќаш мејлови, ми се случи два пати, еднаш кога префрлав прв пат и еднаш кога заборавив. Секој месец си праќам сам на себе така да знам како оди. Значи додаваш два атачменти при распоредување на парите - извод од Wise за трансферот како и фактура.

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.409
1.643
Дополнително, ако си праќаш сам на себе ќе ти бараат и документ за престој во државата каде што имаш креирано Wise акаунт. Барем мене така ми направија. Многу побрза варијанта беше да ги пратам парите од Wise на банкарска сметка на некој од фамилија. Ова за еднократно брка работа, со постојано веројатно ќе се направи проблем...

Tommy P

hello world
4 април 2011
99
96
Проблемот е што немам фактура, ова се пари кои би ги добил како бонус од Upwork, со цел да не ме репне Upwork 10%, а потоа и тука 10% за данок.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.542
3.143
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Дополнително, ако си праќаш сам на себе ќе ти бараат и документ за престој во државата каде што имаш креирано Wise акаунт. Барем мене така ми направија. Многу побрза варијанта беше да ги пратам парите од Wise на банкарска сметка на некој од фамилија. Ова за еднократно брка работа, со постојано веројатно ќе се направи проблем...
Ова не знам, затоа што сум од Македонија и акаунтот ми е регистриран во Македонија.
Проблемот е што немам фактура, ова се пари кои би ги добил како бонус од Upwork, со цел да не ме репне Upwork 10%, а потоа и тука 10% за данок.
Е ова е веќе нешто ново. Не разбирам како да не те репне Апворк 10%, каква врска има тоа со Вајс?
Инаку процедурата е веројатно иста - извод од Вајс и фактура т.е. извод од трансакцијата од Upwork.

Tommy P

hello world
4 април 2011
99
96
Ова не знам, затоа што сум од Македонија и акаунтот ми е регистриран во Македонија.

Е ова е веќе нешто ново. Не разбирам како да не те репне Апворк 10%, каква врска има тоа со Вајс?
Инаку процедурата е веројатно иста - извод од Вајс и фактура т.е. извод од трансакцијата од Upwork.

Разликата е во тоа што клиентот бонусот би ми го уплатил на Вајс директно, наместо на Upwork, каде автоматски е 10% помалку.

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.733
Не е тоа против правилата на UpWork? Ризикуваш бан колку што знам, така?

Tommy P

hello world
4 април 2011
99
96
Е, но работам со овој клиент веќе 9 години, и овој договор го правиме надвор од платформата.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.542
3.143
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Е, но работам со овој клиент веќе 9 години, и овој договор го правиме надвор од платформата.
После 2 години соработка со клиентот на Апворк, можеш да работиш надвор од платформата без никакви проблеми. Точка 7 од правилата на користење на платформата.

sasemkd

hello world
24 јануари 2010
326
135
здраво дали може преку wise да се праќа пари наЧ
турска картица ?

kirev

senior
31 мај 2010
9.059
7.733
Само што ми легна плата на Wise , ги пратив на тутунска на мое име преку SWIFT.

дали ке има проблем нешто момци ?
Не би требало. Ќе ти бараат документи од банка и ќе треба да го пријавиш приливот и да платиш персоналец

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно