Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Телекабел оптички пакети

Godlike

lurker
11 октомври 2014
881
1.012

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.588
6.028
Битола
Sys administrator-и, инженери, и други слични лица, да дадете инпут што би можело да е проблемот? Лаик сум јас. Од Телекабел ме лажат дека вирус сум имал (нема никаква врска апсолутно).

Последна промена:

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.215
Струмица
Кажи им оти ќе им го вратиш модемот и ќе се префрлиш на Телеком оптика ако не те опраат, а дали имаш вирус или не, тоа нив ич да не ги интересира.

Мојот модем им го враќам до 30ти, после 6 години користење. Додека не се средат малце со квалитетот на оптиката и да ги адаптираат цените спрема конкуренцијата, а најмногу со корисничката поддршка и шо не дигаат телефони, не ни размислувам да се вратам кај нив.
Моментално Телеком оптиката гази со брзината и цените во државава.

20 декември 2015
1.156
856
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 1700 w/Stock Cooler (Wraith Spire RGB)
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
Cooler Master Vanguard 750+ Gold
RAM
HyperX Predator 2x8GB // 3200Mhz
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Gigabyte K85 Mechanical RGB
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro
Od koga staviv niven net, a spustam so 20Mbps ili 50 ili 100 ili 150, normalno so Cap na interfejsot go imam ovoj problem. Nitu mi krevaat na telefon nitu vrakjaat na mail. Koj sram zhiv se.

Niti videa se gledaat na YT nitu na zoom ne me slusaat kako sto treba.

Probano direkt na nivniot kockast terminal modem istoto e.

Kontaktirav AEK pa cekam next steps za ova da se sredi.

Ping do google fiksno nad 50 mi e 95 % od vremeto

Атачменти

• image (1).png
    image (1).png
    62,8 KB · Прегледи: 35

Godlike

lurker
11 октомври 2014
881
1.012
1700251067249.png
Важно bing.com работи :ROFLMAO:, 7 години имам оптика од телекабел досега вакво нешто не сум видел.
Овај месец го претераа.
Добро би било да се префрлиме на телеком, но луѓето чекаат со децении за да донесат оптика до нивниот дом.
Ајде можи во иднина Телеком ќе ги купи Телекабел.

1s3ct0wN

hello world
18 септември 2013
447
416
Истиот проблем го имам со Гоогле сервисите и истиот муабет, преинсталирај имаш вируси комедија... Шо е најтрагично на ВПН лета и Гоогле и се.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.588
6.028
Битола
Не можам со VPN да терам цело време, смета за некои работи. А потребни ми се Гугл сервисите бидејќи работата преку нив ми оди.

coki

:(){ :|:& };:
26 ноември 2021
429
620
/home/coki
Кај мене ги нема проблемиве што ги спомнувате. По ова што гледам, изгледа ги има само кај корисници на Телекабел што користат линија од друг провајдер? Видете некако групно ако можете да издејствувате за да се решат проблемите..

thrw

lurker
3 декември 2021
706
578
Баш тестирав и читав по темава и не можев да ги повторам проблемите што ги имавте. Од Скопје бевте чинам. Цел петок и цела сабота работев и само во рок од минута ми застана видео што гледав , работев со 13 прозорци со големи проток на информации при прикачување и превземање.

PeroLozac

hello world
11 јули 2018
196
226
Sys administrator-и, инженери, и други слични лица, да дадете инпут што би можело да е проблемот? Лаик сум јас. Од Телекабел ме лажат дека вирус сум имал (нема никаква врска апсолутно).
Кажи им ти дека си мрежен администратор и дека многу добро знаеш што говориш и што пријавуваш и дека бараш второ ниво корисничка поддршка бидејки со прво ниво не се разбираш премногу, а второ ниво ќе те сфати што збориш, каде им заглавува рутирањето.

Ако се упорни за вирусот, прашај ги веке кога знаат дека имаш вирус, кој тип на вирус го предизвикува тоа ? И кога ќе настане тишината, речи им знаете дека имам вирус на невидено, ама не знаете кој вирус го предизвикува ова ?
И веднаш побарај да те префрлат на погорно ниво во ИТ секторите таму.

Eве кај мене на А1 коаксиалец како оди рутирањето до гугл. И кај мене драпаат ташаци ДНС серверите на А1.
OwcH9IC.png

Последна промена:

Godlike

lurker
11 октомври 2014
881
1.012
Од Скопје бевте чинам
Од Битола сме јас и rikimaru, а другиот член од Охрид е мислам. Се работи за корисници кои имаат Телекабел оптика но интернетот му рутира преку Неотел.
Се надеваме ќе го средат, ако не ќе се обратиме до Неотел можи тие ќе го поправат побрзо од телекабел.
Денес е во ред како што гледам.

20 декември 2015
1.156
856
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
RAM
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro
Од Битола сме јас и rikimaru, а другиот член од Охрид е мислам. Се работи за корисници кои имаат Телекабел оптика но интернетот му рутира преку Неотел.
Се надеваме ќе го средат, ако не ќе се обратиме до Неотел можи тие ќе го поправат побрзо од телекабел.
Денес е во ред како што гледам.
Da od Ohrid sum.

Prvicno koga ko primetiv problemot rutirav preku Neotel, sega rutiram preku Telekom, no problemot e seuste tuka. So DNS resolution za cudo neam problem ili ne gi koristam istite servisi kako vas, no zatoa packet loss pri download da brichi

Godlike

lurker
11 октомври 2014
881
1.012
So DNS resolution za cudo neam problem ili ne gi koristam istite servisi kako vas, no zatoa packet loss pri download da brichi
Со google или cloudflare днс, истиот проблем го вади, треба да пробам со друг dns кога ќе има проблем, денес е ок.
Нормално е да имаш packet loss кога се користи целата брзина на интернетот кога се спушта нешто или уплоадира.
Пробај намести си QoS или лимитирај брзина на пола кога користиш up/down, а можи да е и до сигналот кој што го добиваш на модемот, оптиката да има губење во сигналот да не е добро сплајсована, оптичкиот кабел да е превиткан или некој друг проблем.

20 декември 2015
1.156
856
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
RAM
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro
Со google или cloudflare днс, истиот проблем го вади, треба да пробам со друг dns кога ќе има проблем, денес е ок.
Нормално е да имаш packet loss кога се користи целата брзина на интернетот кога се спушта нешто или уплоадира.
Пробај намести си QoS или лимитирај брзина на пола кога користиш up/down, а можи да е и до сигналот кој што го добиваш на модемот, оптиката да има губење во сигналот да не е добро сплајсована, оптичкиот кабел да е превиткан или некој друг проблем.
Se soglasuvam deka download moze da pravi packet loss no ne vo sekoj slucaj.

Probano direkt na niven interfejs go imam problemot, na mojot ruter probav agresiven QoS na 40/40 dodeka plakjam za 150, spustam igra na steam, se drugo loadira so godini.
Imam opcija da smenam koj servisi da bidat so pomal prioritet a koj so pogolem, ali nisto ne pomaga.

Koga ziveev SK, so telekom i neotel nemav nikakov problem so QoS ili packet loss pri download...

Godlike

lurker
11 октомври 2014
881
1.012
Se soglasuvam deka download moze da pravi packet loss no ne vo sekoj slucaj.

Probano direkt na niven interfejs go imam problemot, na mojot ruter probav agresiven QoS na 40/40 dodeka plakjam za 150, spustam igra na steam, se drugo loadira so godini.
Imam opcija da smenam koj servisi da bidat so pomal prioritet a koj so pogolem, ali nisto ne pomaga.

Koga ziveev SK, so telekom i neotel nemav nikakov problem so QoS ili packet loss pri download...
Тоа е телекабел, изгледа повеќе корисници се на едно влакно, па се прави тесно грло.
Не даваат пробно гигабит брзина, ако даваа ќе можеше да тестираш колку е загушена линијата.

А можи и некој да има гигабитен на таа линија што си, па да си прави 24/7 seed итн ...

Многу фактори влијаат врз брзината, имаат ли монтерите проверено дали имаш загуба на пакети од ормарот до дома?

20 декември 2015
1.156
856
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
RAM
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro
Тоа е телекабел, изгледа повеќе корисници се на едно влакно, па се прави тесно грло.
Не даваат пробно гигабит брзина, ако даваа ќе можеше да тестираш колку е загушена линијата.

А можи и некој да има гигабитен на таа линија што си, па да си прави 24/7 seed итн ...

Многу фактори влијаат врз брзината, имаат ли монтерите проверено дали имаш загуба на пакети од ормарот до дома?
Ne, samo dojdoa da proverat mojot kabel ca6 dali e vo red. Na mojot PC bez nikakva oprema...

Godlike

lurker
11 октомври 2014
881
1.012
Ne, samo dojdoa da proverat mojot kabel ca6 dali e vo red. Na mojot PC bez nikakva oprema...
Да побараш пак да измерат каде е загубата, ако си пробал повеќе кабли ca5,ca6 сигурно не е до тоа.

Сега 2 +саати , интернетот е тиња не креваат 5 минути на телефон, не лоадира социјални мрежи гоогле и слично резил.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.295
5.269
Скопје
hackitfree.github.io
Погледнете го атачментот 131801
Само за нови корисници, за постојаните од трите подолгото.
А ние постојани корисници на овој пакет по 750ден ќе го плаќаме - нели :mad:
Нека дадат барем 1 месец новогодишен попуст 600ден..Ако не и 3месеца зимски..
ЧИТАТЕ ТЕЛЕКАБЕЛ ? Јас пак само ве фалам овдека ...:cautious:

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.170
18.784
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Откажи ја услугата и стани “нов” корисник, нели нема договори. Што толку се напињате. Заштедата е 1800 денари.

Godlike

lurker
11 октомври 2014
881
1.012
А ние постојани корисници на овој пакет по 750ден ќе го плаќаме - нели :mad:
750? Како што знам 1000 ден е 150/150.
Имам јас оптика на времето кога се плаќаше за приклучок, барем парите од приклучокот да ги одбие во сметките.
Од крајот на Септември, до сега интернетот не е како што треба, а овие последни денови е катастрофа.
Барем овај месец да не земаат пари за интернет добро би било.
Нека се прошири телеком, па сите ќе заминат од телекабел за брзо.
Откажи ја услугата и стани “нов” корисник, нели нема договори. Што толку се напињате. Заштедата е 1800 денари.
Имам прашано порано кога имаа понуди на шалтер, не важи за постојани корисници, и да смениш на иста адреса и друго име да се води не важи.

4800 денари заштеда не се малце.

Нови мислења

Последни теми

ит маркет

На врв Дно