Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

ИТ хорор

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.301
11.844
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
И некој ќе рече ИТ било чиста работа...

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
:eek: :eek: :eek:
laowmHm.jpg

Ова би било пандан на напуштен замок, навечер на полна месечина и лилјаци летаат наокулу... Класичен хорор, ама во IT верзија. :)

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.300
5.278
Скопје
hackitfree.github.io

thrw

lurker
3 декември 2021
706
578
Вака ми беше и моето со gtx690. Ама не искривено вака туку исечени горните катови на кафезот за тврдите дискови.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.165
16.254
Вака ми беше и моето со gtx690. Ама не искривено вака туку исечени горните катови на кафезот за тврдите дискови.
Кафезот за хард дисковите е и столб за потпора на кучевиштето. Примети го виткањево тука:
1696499641611.png
Сигурно и капакот му е извиткан и целата геометрија на куќиштето, па после и плочата ќе биде под тензија. Лоша идеја секако, особено на овие куќишта од многу мек метал.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
По мене тука проблемот е вентилацијата, мислам ако бараме проблем наместо естетски забелешки. ;)
Плус 1 минута работа е каблине малку да се потсредат, не заради естетика туку заради поефикаен провев и ладење.

Инаку кога би морал да го употребам ова куќиште, би направил засек со брусилка. Не онака кромањонски. Ама очигледно и онака е фунцкционално.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.300
5.278
Скопје
hackitfree.github.io
По мене тука проблемот е вентилацијата, мислам ако бараме проблем наместо естетски забелешки. ;)
Плус 1 минута работа е каблине малку да се потсредат, не заради естетика туку заради поефикаен провев и ладење.

Инаку кога би морал да го употребам ова куќиште, би направил засек со брусилка. Не онака кромањонски. Ама очигледно и онака е фунцкционално.
Абе ти незнаеш каква возбуда е нова картица кога ќе инсталираш изгледа .
Отвараш буташ - не собира - трчаш до подрум зимаш чекан алат „Море ќе ти е. куќиштето - мора да ја собере ! „:ROFLMAO:
+1 за „шмишајбна„
Иначе се глеа дека овој има мавано со чекан :)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.260
Кај мене има кафез за дискови кој се вади и фиксен, најдолу. Нитнуван со 4 нитни.
Готов бев да му влезам со бормашина на нитните кога видов дека всушност долниот кафез е додатно заштрафен со 4 мали цевчиња за предната метална плоча на која се предните вентилатори.

Ако го извадев куќиштето ќе ја изгубеше торзионата цврстина. По нашки, ќе се усукуваше.
Ако се одважиш истото да го направиш со 5,25 кафезот, кој е прицврстен на ист начин, ќе добиеш кифла. Ниедна дебелина на лим не помага во тој случај.

На прв поглед делѕва пре драматично но во секојдневие при било какво преместување цело оптерерување ќе оди на матична и уште полошо на графичка.

Затоа, решив да си останам коркач :)

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.300
5.278
Скопје
hackitfree.github.io
Кај мене има кафез за дискови кој се вади и фиксен, најдолу. Нитнуван со 4 нитни.
Готов бев да му влезам со бормашина на нитните кога видов дека всушност долниот кафез е додатно заштрафен со 4 мали цевчиња за предната метална плоча на која се предните вентилатори.

Ако го извадев куќиштето ќе ја изгубеше торзионата цврстина. По нашки, ќе се усукуваше.
Ако се одважиш истото да го направиш со 5,25 кафезот, кој е прицврстен на ист начин, ќе добиеш кифла. Ниедна дебелина на лим не помага во тој случај.

На прв поглед делѕва пре драматично но во секојдневие при било какво преместување цело оптерерување ќе оди на матична и уште полошо на графичка.

Затоа, решив да си останам коркач :)
Боље што не си му викнал со бормашина.. Струганици метални ако се рашетале по матичната или слотовите .. :eek:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Затоа прво вадиш се, демонтираш, и работиш без замарање. После работа ќе издуваш со компресор и нема гајле.

Абе ти незнаеш каква возбуда е нова картица кога ќе инсталираш изгледа .
Отвараш буташ - не собира - трчаш до подрум зимаш чекан алат „Море ќе ти е. куќиштето - мора да ја собере ! „:ROFLMAO:
+1 за „шмишајбна„
Иначе се глеа дека овој има мавано со чекан :)
Брзање??
Јас сум еден од оние што прво ги модува драјверите (вадење телеметрија и блоат), ама претходно чита за постапката (иако е направена повеќе пати, да не има нешто ново). Претходно и детално чистење, обавезно менување паста, итн... Па после тестирање.

Предигра Никола, предигра. :)

Инаку последнава карта кога ја земав (од Пане), го сечев куќиштето со брусилка, оддолу направив два кружни отвори директно испод вентилаторите од видео картата, и таму поставив два 80мм вентилатори кои дуваат директно на картицата. Целото куќиште е дигнато на четири парчиња тврда пена за да има подобар проток и оддолу. Таман така дуваат и директно на PCIe aдаптерот со NVMe ссд драјвот (не дека грееше и без ладење). Итн. :geek:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.260
Најбитно е да не се прави типичната грешка при возбуда од инсталирање на нов хардвер а тоа е да не го исклучиш напојувањето.

Друга just for fun грешка е да ги "вртиш" вентилаторите на турбо кога усисуваш или дуваш

Sparkplug folf

hello world
5 јануари 2021
362
280
Кафезот за хард дисковите е и столб за потпора на кучевиштето. Примети го виткањево тука:
Погледнете го атачментот 130123
Сигурно и капакот му е извиткан и целата геометрија на куќиштето, па после и плочата ќе биде под тензија. Лоша идеја секако, особено на овие куќишта од многу мек метал.
Личи како кога некој брат ќе завлезе во бандера со мерцедесот од отпад.

kolesk

lurker
6 февруари 2016
765
1.186
Ова како татко ми да го правел.
Фалат уштe шајки, зaковани на сила, и силикон за да не диши од капакот. :D

krema

OG
24 јуни 2009
15.726
15.818
youtu.be
Драпај си мео со шајка.

За прецизно дупчење се користи столбна дупчалка, а ако дупчиш рачно тогаш за да не ти бега бургијата има алат за кернирање (кернер или center punch).

Spring_Center_Punch.jpg

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.165
16.254
Место да правел 200 мали дупки, можел да направи пола ама дупло поголеми, ќе добиел бајаги повеќе проток на воздух.

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно