Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Apple Pay во Македонија

Ervo

hello world
7 септември 2008
365
653
Последниве 1-2 години од шо глеам се повеќе и повеќе наплаќаме со contactless картички низ Македонија, шо искрено ме радува, мислам дека повеќето ќе се согласат е многу боље него да се замараш со кеш. Исто така, неколку пати во контакт со Халкбанка имам дознаено дека како банка они се спреми да го донесат сервисот, но најверојатно Apple или некој друг ја кочи работата.

Пред нецела година од прилика овој сервис е овозможен и во Србија, покрај што веќе подолго време го има истиот сервис и во Грчка, Бугарија, и скоро сите ЕУ држави.

Следниов линк е до петиција за со надеж дека ќе го убрзаме процесот за Apple Pay во Македонија, со што сите iPhone / Apple Watch / Mac корисници би можеле да плаќаат на многу попрактичен начин.

Линк: http://chng.it/yF5D6gWFLj

Исто така би било убаво да ја споделувате петицијава и со вашите пријатели за да собереме што повеќе потписи.

Фала,
Поздрав.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.792
4.506
Неготино
Ај дилит.

Ervo

hello world
7 септември 2008
365
653
Постот беше мој на групата на Facebook, не знаев дека и тука го шернале, фала за информација!

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.133
МК банките - „Не сакаме да работиме со APPLE"

Apple:
29d.jpg

Petarys

hello world
28 јули 2009
254
449
Прага, Чешка
Потпишано. Искрено, со Apple Pay животов ми е олеснет за 100%. Не се замарам да носам новчаник на искачање. Скоро секаде има терминали а таму кај што не примаат картички пак можеш да користиш кеш пошо повеќето нови банкомати даваат безконтактно да извадиш пари. Идеш да трчаш и ти притребува вода од маркет, си плаќаш со саатот. Се надевам во 2022 барем една македонска банка ќе го донесе сервисов.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.864
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Буквално истата функционалност ја има и на пример NLB Pay а мислам и барем една од другиве МК банки исто нудат ваква услуга. Само не ми е јасно зошто ја има само за Android уреди.
Поголема е веројатноста да се смени нешто ако потпишувате петиции за да ја стават апликацијава и на Apple Store отколку петиција до Apple да го донесе нивниот сервис во Македонија.

Petarys

hello world
28 јули 2009
254
449
Прага, Чешка
Проблемот е што Apple моментално не дозволува трети апликации да имаат пристап до NFC технологијата на самите Apple уреди и држи монопол. Сега скоро Европската Комисија ги искара поради тоа и можно е да дозволат под присила на судска одлука во следниве години.

Едит: Линк до статијата. Reuters: Apple to face EU antitrust charge over NFC chip - sources

dim29

29
14 ноември 2020
160
213
Проблемот е што Apple моментално не дозволува трети апликации да имаат пристап до NFC технологијата на самите Apple уреди и држи монопол. Сега скоро Европската Комисија ги искара поради тоа и можно е да дозволат под присила на судска одлука во следниве години.

Едит: Линк до статијата. Reuters: Apple to face EU antitrust charge over NFC chip - sources

Така знаев и јас, најверојатно сме грешка, како NLB Pay Slovenija ја има на appstore?

Petarys

hello world
28 јули 2009
254
449
Прага, Чешка
Така знаев и јас, најверојатно сме грешка, како NLB Pay Slovenija ја има на appstore?
Не би знаел да ти одговорам. Слободно пиши им мејл и прашај ги :)
Мислењето е автоматски споено:

Океј, ја најдов апликацијата, и прочитав опис и одговорот е таму. Нема NFC функционалност туку некаков workaround (Flik што и да е).
1635931460900.png

xhktw

x
2 август 2009
1.463
1.943
xhktw's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700X3D / Macbook Pro M4 14' 16/512
Motherboard
MSI B350 Tomahawk
Storage
Samsung 870 EVO 1 TB SSD
PSU
Gigabyte Odin 1200W PSU
RAM
G.Skill DDR4-3200 64GB
Video card
PNY 3090 24GB
Case
Logic Portos Case
Mouse
ROG Harpe Ace AimLab Edition
Keyboard
AK820Pro / Monsgeek Fun60 Pro / Custom 3D Printed
Monitor
34" MSI MAG342CQPV 100Hz / ASUS 27" ROG Strix OLED XG27AQDMG
OS
macOS Sequoia / Arch Linux
И еве скоро после една година, донесе ли некоја банка можност за плаќање со Apple Pay кај нас? :D

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.279
2.709
најверојатно нема доволно ејпл корисници да се замараат банките со тоа, не им се исплати ваљда.

Ervo

hello world
7 септември 2008
365
653
Од тоа што повеќе пати ги имам прашано Халкбанк, еве пробајте и вие самите пишете им email, велат дека веднаш штом Apple го дозволат сервисот за Македонија ќе имаат поддршка. Исто така сум во комуникација со вработени од Apple стриктно за Apple Pay development, исто велат дека работат на случајот.

Исто така според НБРМ ќе има нови закони од 01.01.2023, што по ова мислам дека од следна година ќе имаме поддршка.

Ако познавате некој што има повеќе детали, share it, sharing is caring. :)

xhktw

x
2 август 2009
1.463
1.943
xhktw's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700X3D / Macbook Pro M4 14' 16/512
Motherboard
MSI B350 Tomahawk
Storage
Samsung 870 EVO 1 TB SSD
PSU
Gigabyte Odin 1200W PSU
RAM
G.Skill DDR4-3200 64GB
Video card
PNY 3090 24GB
Case
Logic Portos Case
Mouse
ROG Harpe Ace AimLab Edition
Keyboard
AK820Pro / Monsgeek Fun60 Pro / Custom 3D Printed
Monitor
34" MSI MAG342CQPV 100Hz / ASUS 27" ROG Strix OLED XG27AQDMG
OS
macOS Sequoia / Arch Linux
Од тоа што повеќе пати ги имам прашано Халкбанк, еве пробајте и вие самите пишете им email, велат дека веднаш штом Apple го дозволат сервисот за Македонија ќе имаат поддршка. Исто така сум во комуникација со вработени од Apple стриктно за Apple Pay development, исто велат дека работат на случајот.

Исто така според НБРМ ќе има нови закони од 01.01.2023, што по ова мислам дека од следна година ќе имаме поддршка.

Ако познавате некој што има повеќе детали, share it, sharing is caring. :)
Пишав и на Стопанска сега, да видиме они што ќе кажат. :)

supergamer

hello world
1 октомври 2022
166
201
Се гледа и по активноста во темава колку корисници на Apple Pay ќе има, па нормално банките не се заинтересирани. Соберите 100к потписи па можеби и ќе размислат.

Aowek

user
14 април 2012
1.213
1.170
Се гледа и по активноста во темава колку корисници на Apple Pay ќе има, па нормално банките не се заинтересирани. Соберите 100к потписи па можеби и ќе размислат.
До сега имало продадени 3000-5000 пс5 легално кај нас плус 1000 на црно шитнати, сигурно има уште добри 10к 4ки Сони нема абер да пушти регион Македонија. За Apple pay сигурно се помали бројките од ова.

Ervo

hello world
7 септември 2008
365
653
1666186815812.png

Малце стар одговор но според ова може да заклучиме дека Халкбанка сигурно ќа ја понуди услугата. Според мене од Јануари натака ќе имаме поддршка со новиот закон најавен од НБРМ.

Gilfoyle

lurker
10 септември 2009
571
2.026
Малце сте грешка со тоа што го зборите дали на Apple или на банките ќе им се исплати или не. Кога се работи за end-user да троши пари тогаш на сите финансиски институции им се исплати.

Apple ги чарџа банките на квартално ниво per authorized card (додадена картичка на Apple Pay), цената се движи од 0.15$ до 0.40$ по корисник по картичка - што значи за нашите банки повеќе им се исплати да го нудат сервисот а да има помалце корисници за истиот затоа што ќе плаќаат помалце према Apple.

Потоа Apple зима процент од процентот на Interchange Fees што се јавно достапни од payment провајдерите Visa/Mastercard. Без разлика дали користиме ние Apple Pay или whatever pay, Visa и Mastercard си ги чарџаат банките на база на трансакции направени преку нивните картички, па така тука не губи нешто банката туку дел од процентот на payment provider-от оди за Apple.

MasterCard Serbia - Domestic Interchange Fees
MasterCard MK - Domestic Interchange Fees

Прво нешто што банките го прават за овие сервиси е токенизацијата на картичките, тоа се прави преку MasterCard Digital Enablement Service (MDES) и VISA Token Service (VTS) овој процес на токенизација кај големите банки е веќе направен бидејќи скоро 95% од банките во МК се банки од странски групации па така Procredit MK го дели системот на Procredit Group, Стопанска Банка е дел од системот на NBG Group, HalkBank e дел од Halk Bankasi, NLB е дел од NLB Group итн. Сите овие групации веќе имаат целосно токенизирани картички години уназад, што значи тие фази за PKI, NIST стандарди, симетрична и асиметрична криптографија, trial-and-error, apple/google QA е се веќе поминато.

Затоа и голем дел од банките одговараат во стилот штом Apple даде амин ние веднаш ќе го пуштиме во употреба и тоа е стварно до негде така. Е сега зошто до негде? Затоа што една од главните работи што банките треба да ги направат за да користат Apple Pay е задолжително да мора да има опција во сопствената банкарска апликација (mKlikMakedonija, mBanka, HalkBankSkopje, m-banking by Stopanska etc.) да може да ги ексопритраат виртуелно картичките во Apple Pay. Тука иако банката може да ги има сите делови поминато за токениазции и слично, треба да се направи сериозен update на самите апликации за да го поддржуваат тоа. А кај нас пример комерцијална уште нема ни update направено за 12/13/14 pro max резолуцијата а камоли за други работи.

И тука доаѓа последниот дел уствари зошто сеуште Apple/Google немаат дадедно амин, а тоа е поради законските регулативи на државата. Како што спомна @Ervo не чекаат од 01.01 измени во тој дел но со ситуацииве во моментов не знам дали воопшто тоа ќе почне да важи или ќе го поместат. Овие измени доаѓаат од делот на усогласување на EU/EEA легислативите, Србија иако уште не е во ЕУ штом почнаа да ги отвараат тие глави за банкарскиот дел и започнаа со усогласување на законите веднаш добија и PayPal и Google Pay и Apple Pay и се што во ЕУ се користи како нормална алатка за функционирање. Не е поентата да навлагаме во политики во темава но најбитниот фактор е само тоа усогласување на легислативите што потоа отвара врати за овие имплементации, што се тиче до банките не е тоа избор на некое шефче од МК или некој директор за маркетинг или рандом тип, туку е одлука на групациско ниво. Пример НЛБ имаат одлучено да не склучат такви договори и ниту една банка во НЛБ групација нема Apple/Google Pay иако 90% од банките во таа групација се во ЕУ.

Ervo

hello world
7 септември 2008
365
653
Одличен одговор, @Gilfoyle.

Иначе ја ги спамав executives mail од Apple и до сега двајца ми вратија, Lead Development Apple Pay EU и девелопер дека работат на случајот, но не ми кажуваат детално што, нормално, ама според мене го чекаат ова од НБРМ од 01.01.2023.

Ervo

hello world
7 септември 2008
365
653
Како и што ми потврдија од Apple дека работат на поддршка за Македонија, по се изгледа дека сме блиску.

Ова е нов page индексиран и објавен за en-mk (MK сајтот) а и новиот закон за платежни услуги стапува од Јануари.

Се надевам за некој месец ќе имаме поддршка од Халкбанл/ПроКредит.

И

Избришан член 41324

Гостин
Малце сте грешка со тоа што го зборите дали на Apple или на банките ќе им се исплати или не. Кога се работи за end-user да троши пари тогаш на сите финансиски институции им се исплати.

Apple ги чарџа банките на квартално ниво per authorized card (додадена картичка на Apple Pay), цената се движи од 0.15$ до 0.40$ по корисник по картичка - што значи за нашите банки повеќе им се исплати да го нудат сервисот а да има помалце корисници за истиот затоа што ќе плаќаат помалце према Apple.

Потоа Apple зима процент од процентот на Interchange Fees што се јавно достапни од payment провајдерите Visa/Mastercard. Без разлика дали користиме ние Apple Pay или whatever pay, Visa и Mastercard си ги чарџаат банките на база на трансакции направени преку нивните картички, па така тука не губи нешто банката туку дел од процентот на payment provider-от оди за Apple.

MasterCard Serbia - Domestic Interchange Fees
MasterCard MK - Domestic Interchange Fees

Прво нешто што банките го прават за овие сервиси е токенизацијата на картичките, тоа се прави преку MasterCard Digital Enablement Service (MDES) и VISA Token Service (VTS) овој процес на токенизација кај големите банки е веќе направен бидејќи скоро 95% од банките во МК се банки од странски групации па така Procredit MK го дели системот на Procredit Group, Стопанска Банка е дел од системот на NBG Group, HalkBank e дел од Halk Bankasi, NLB е дел од NLB Group итн. Сите овие групации веќе имаат целосно токенизирани картички години уназад, што значи тие фази за PKI, NIST стандарди, симетрична и асиметрична криптографија, trial-and-error, apple/google QA е се веќе поминато.

Затоа и голем дел од банките одговараат во стилот штом Apple даде амин ние веднаш ќе го пуштиме во употреба и тоа е стварно до негде така. Е сега зошто до негде? Затоа што една од главните работи што банките треба да ги направат за да користат Apple Pay е задолжително да мора да има опција во сопствената банкарска апликација (mKlikMakedonija, mBanka, HalkBankSkopje, m-banking by Stopanska etc.) да може да ги ексопритраат виртуелно картичките во Apple Pay. Тука иако банката може да ги има сите делови поминато за токениазции и слично, треба да се направи сериозен update на самите апликации за да го поддржуваат тоа. А кај нас пример комерцијална уште нема ни update направено за 12/13/14 pro max резолуцијата а камоли за други работи.

И тука доаѓа последниот дел уствари зошто сеуште Apple/Google немаат дадедно амин, а тоа е поради законските регулативи на државата. Како што спомна @Ervo не чекаат од 01.01 измени во тој дел но со ситуацииве во моментов не знам дали воопшто тоа ќе почне да важи или ќе го поместат. Овие измени доаѓаат од делот на усогласување на EU/EEA легислативите, Србија иако уште не е во ЕУ штом почнаа да ги отвараат тие глави за банкарскиот дел и започнаа со усогласување на законите веднаш добија и PayPal и Google Pay и Apple Pay и се што во ЕУ се користи како нормална алатка за функционирање. Не е поентата да навлагаме во политики во темава но најбитниот фактор е само тоа усогласување на легислативите што потоа отвара врати за овие имплементации, што се тиче до банките не е тоа избор на некое шефче од МК или некој директор за маркетинг или рандом тип, туку е одлука на групациско ниво. Пример НЛБ имаат одлучено да не склучат такви договори и ниту една банка во НЛБ групација нема Apple/Google Pay иако 90% од банките во таа групација се во ЕУ.
Супер ти е одговоров, и се согласувам до делот каде што рече дека банките мора да ги ажурираат апликациите , но да ти кажам дека така во србија , ни па во балканот е така бидејќи проверив и немаат преку m-bank апликациите туку дека само отвараш Apple Wallet и имаш опции од која банка што подржува да додадеш и така е тоа , но исто така да ви кажам да си извадите Procredit Mastercard картичка дека во Србија се жалеле дека многу банки не сакат да да се адаптираат со apple pay , но верувам дека Procredit,Halkbank,STB,Sparkasse ќе бидат први бидејќи во другите балкански земји каде што има Apple pay они имаат овозможено , но и со новите закони на НБРМ читав и видов дека се зборува за интернет банки што е можно дека сервиси ко што се : Revolut,iCard,Wise,Paysend ќе ги овозможат.Ајде има уште 3 недели па дај боже не само Apple Pay туку и Google Wallet(Google Pay) да дојдат заедно. :)
View: https://youtu.be/5wdavaFDLSk
f0490f25b5ebb54ffd32b0059c7c875f.jpg

Sent from my SM-G988N using Tapatalk

И

Избришан член 41324

Гостин
Па да се каже "Интернет Банки" или "Онлајн" знам дека нр се такви банки како што се другите у таа смисла.

Sent from my SM-J320FN using Tapatalk

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно