Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Apple Pay во Македонија

Magical

hello world
15 август 2008
435
453
Јас од самиот почеток ја користам апликацијата за мобилно плаќање од Комерцијална Банка (KomPay) и никогаш не сум имал проблем со неа, 99% од време плаќам со телефон, кеш скоро и да не користам ептен кај што нема треминал.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.792
4.506
Неготино
Нешто сте грешка и двајцата, NLB Pay работи само со отклучен телефон и вклучен NFC. Никако не е поспоро така отколку со Apple Pay или да вадиш физичка картичка.

Зошто ја палите апликацијата?
Кај мене на узми шаоми брате работи еднаш во 10 пати вака. Морам да вклучам апликација.
Пробав еднаш отклучив телефон да извадам пари така, 5 - 6 пати ми мавна грешка банкоматот па после дури прочита. Реков така веќе не правам. Вклучи си апликација и раат.

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Ке се замешам само на кратко. Додека бев со Андроид, без проблем функционираше нлб пеј. Знаеше да не помине од прва па да мора да почекаш уште една секунда повеќе врз терминал.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Кај мене на узми шаоми брате работи еднаш во 10 пати вака. Морам да вклучам апликација.
Пробав еднаш отклучив телефон да извадам пари така, 5 - 6 пати ми мавна грешка банкоматот па после дури прочита. Реков така веќе не правам. Вклучи си апликација и раат.

Смени го ова ако не ти е.

Атачменти

• Screenshot_2023-01-10-10-10-33-102_com.android.settings.jpg
    Screenshot_2023-01-10-10-10-33-102_com.android.settings.jpg
    235,9 KB · Прегледи: 66

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Нешто сте грешка и двајцата, NLB Pay работи само со отклучен телефон и вклучен NFC. Никако не е поспоро така отколку со Apple Pay или да вадиш физичка картичка.

Зошто ја палите апликацијата?
Не работеше кај мене само со отклучен телефон последно кога пробав, немам Android уред при рака за да пробам сега за жал.

Плус, отклучување на телефон не ти е потребно кај Apple Pay, така да одма имаш чекор помалце. Само дупли клик на Lock копчето и плаќаш.

Aowek

user
14 април 2012
1.213
1.170
Сум немал проблем при плаќање со NLB Pay. Не знаев дека не ми треба да ја упалам апликацијата за да платам. Ќе тестирам денес дали ќе работи тоа.

Magical

hello world
15 август 2008
435
453
Apple pay сервисот функционира во Македонија ама со картички од странски банки, нашите банки не се подржани.
Google pay воопшто не функционира во Македонија.

kirev

senior
31 мај 2010
9.068
7.751
Apple pay сервисот функционира во Македонија ама со картички од странски банки, нашите банки не се подржани.
Google pay воопшто не функционира во Македонија.
И Гугл пеј ми успеа со странски картички

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Плус, отклучување на телефон не ти е потребно кај Apple Pay, така да одма имаш чекор помалце. Само дупли клик на Lock копчето и плаќаш.

Ако веќе ги тенчиме толку работите, отклучување со фингерпринт на дисплејот сепак е помал чекор од дупли клик на Lock копчето - пак е помалку од Ајфон :)

Не кликам ништо јас - вадам од џеб, прстот на екран и го доближувам телефонот до терминалот. Не знам за помалку чекори, а да е сепак secure (мене не ми е сигурно некој да ми плаќа во мое име со заклучен телефон).

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Ако веќе ги тенчиме толку работите, отклучување со фингерпринт на дисплејот сепак е помал чекор од дупли клик на Lock копчето - пак е помалку од Ајфон :)

Не кликам ништо јас - вадам од џеб, прстот на екран и го доближувам телефонот до терминалот. Не знам за помалку чекори, а да е сепак secure (мене не ми е сигурно некој да ми плаќа во мое име со заклучен телефон).

Ти дури ставиш прст на екран, јас правам дупли клик. Ќе да се исто брзи :) Ми беше муабетот дека мораш да отвориш апликација од NLB, ама ете го решиле и то.

Останвит на крај то дека си ограничен со твојата банка, вака ќе имаш опции за повеќе банки/платежни сервиси/loyalty картички, се на едно место. Корисно би било во секој случај, само дали ќе се десит.

И

Избришан член 41324

Гостин
Ти дури ставиш прст на екран, јас правам дупли клик. Ќе да се исто брзи :) Ми беше муабетот дека мораш да отвориш апликација од NLB, ама ете го решиле и то.

Останвит на крај то дека си ограничен со твојата банка, вака ќе имаш опции за повеќе банки/платежни сервиси/loyalty картички, се на едно место. Корисно би било во секој случај, само дали ќе се десит.

Убаво е тоа ти што збориш се да ти биде во една апликации да на ги тежи новчаник јас така имам направено.
69fb9a59c0e0aaa9001e4b380dbde483.jpg

chroot

lurker
12 ноември 2021
773
1.102
Скопје
Се согласувам! Мое искуство со NLBPay:

1. 4ца пред мене тинекс зебра, ја пушам апликацијата, врти не ми ја вчитува картичката, гасам апликација, пак пуштам пак исто. Се заинаетив и чекав да видам колку ќе врти, стигнав на каса, со телефонот ко некоја тинејџерка, додека таа ми ги куцаше производите. Платив со картичка.

2. Неколку дена подоцна рамстор што е кај беверли во сивата зграда (менхетен ценарот) вадам апликација, пуштено НФЦ се тоа, пак loading. Си помислив дека е ова скриена камера и некој ме зеза.

Толку беа моите обиди да платам со NLBPay, и се уште ја телефон и секогаш кога не сум во продавница ми работи, а стапнам на каса и проблем.
Хахаха ме изнасмеа со тоа скриена камера.

Он топик, КомПеј на комерцијална работи супер.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.720
3.393
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Зошто се мислев дека пола од банкиве во Македонија се под Ассеко. Јас сум песимист за ова дека ќе дојде кај нас.

И

Избришан член 41324

Гостин
Зошто се мислев дека пола од банкиве во Македонија се под Ассеко. Јас сум песимист за ова дека ќе дојде кај нас.

И јас тоа го приметив ама има банки на балканот кој што се со ассеко и имаат Apple Pay.

Ervo

hello world
7 септември 2008
365
653
Ако сакате да користите Apple Pay има сервис шо го користам подолго време како алтернатива додека пуштат кај нас.

Прво треба на iPhone во Region Settings да смените на Србија, пошо таму има поддршка за Apple Pay, потоа ќе можете да додавате credit/debit card. Откако ќе ја додадете картичката може да се врати на Македонија.

Втора работа е да се регистрирате на сервисот FinTrust - https://bit.ly/3GF1UAi и да поминете верификација.

Откако ќе поминете верификација ќе креирате виртуелна картичка која кошта еднократко 10 EUR, после си креирате Currency EUR и можете online да правите top up.

Image.png

1673601185498.png

И последно ќе си ја имате во Wallet.

Image_2.png

Да се надеваме дека годинава ќе пуштат официјално и кај нас, пробувам да добијам нова имформација од Apple engineers, maybe very soon.

Последна промена:

Steff_92

hello world
28 јули 2017
293
210
Куманово
Ако сакате да користите Apple Pay има сервис шо го користам подолго време како алтернатива додека пуштат кај нас.

Прво треба на iPhone во Region Settings да смените на Србија, пошо таму има поддршка за Apple Pay, потоа ќе можете да додавате credit/debit card. Откако ќе ја додадете картичката може да се врати на Македонија.

Втора работа е да се регистрирате на сервисот FinTrust - https://bit.ly/3GF1UAi и да поминете верификација.

Откако ќе поминете верификација ќе креирате виртуелна картичка која кошта еднократко 10 EUR, после си креирате Currency EUR и можете online да правите top up.

Погледнете го атачментот 121161

Погледнете го атачментот 121164

И последно ќе си ја имате во Wallet.

Погледнете го атачментот 121163

Да се надеваме дека годинава ќе пуштат официјално и кај нас, пробувам да добијам нова имформација од Apple engineers, maybe very soon.
Дали со вакво плаќање се соочуваш со некои плус провизии кога префрлаш пари од македонска трансакциска кон оваа виртуелна картичка? И исто така дали има провизија при самото плаќање, можеби за некоја конверзија во валута или сл.?

И

Избришан член 41324

Гостин
Дали со вакво плаќање се соочуваш со некои плус провизии кога префрлаш пари од македонска трансакциска кон оваа виртуелна картичка? И исто така дали има провизија при самото плаќање, можеби за некоја конверзија во валута или сл.?

Не верувам, Може Enzo ќе каже нешто

Ervo

hello world
7 септември 2008
365
653

Епа за жал има провизии, мора од нешо пари да праат. :D

Еве ти пример за 50 ЕУР колку зема провизија за top-up, а после имаш и една ептен мала провизија кога правиш top-up на виртуелната картичка.

1673613697074.png

И нормално се губи нешо малце и на конверзија зашо сепак плаќаш МКД со ЕУР виртуелна картичка.

Искрено го користам сервисов за некој мали трансакции и такви глупости, ко за забава, ќе си стаам 50-100 ЕУР и терам некое време.

И

Избришан член 41324

Гостин
Епа за жал има провизии, мора од нешо пари да праат. :D

Еве ти пример за 50 ЕУР колку зема провизија за top-up, а после имаш и една ептен мала провизија кога правиш top-up на виртуелната картичка.

Погледнете го атачментот 121166

И нормално се губи нешо малце и на конверзија зашо сепак плаќаш МКД со ЕУР виртуелна картичка.

Искрено го користам сервисов за некој мали трансакции и такви глупости, ко за забава, ќе си стаам 50-100 ЕУР и терам некое време.

Вака можеш и со Wise само кај нив мораш првин да порачаш физичка картичка па потоа можеш да ја користиш тас или пак да вадиш виртуелни, Сум видел у некој држави каде што нема Apple Pay , тоа го прават така што местат на акаунтот дека се во австралија, и после само ти бара адреса што ќе си ставиш од тука од МК и , ќе имаше дали сакаш бесплатно да ти ја достават или со DHL express евтино е се DHL и готово.

Ама вака е полесно што е на ензо , дека неможе на Wise кога ќе наместиш други држави во европа не ти дава достава до МК.

Затоа најубаво да си дочекам без овие работи.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно