Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Цени на графички картички ( добри „дилови„ во моментов)

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.300
5.275
Скопје
hackitfree.github.io
Нели недостаток со чипови имале? Или ги ископале од Сахара?
Па ние дури бамбуриме овде - они произведуваат. Нели пишав дека ја закупиле машината за чипови TSMC .. Си платија и си ја закупија ..

NVIDIA Pays TSMC $7 Billion to Secure 5nm Chips for RTX 4080/4090 GPUs​

Pane24

GpuHardware
31 октомври 2012
6.486
7.752
Скопје
www.facebook.com
Па ние дури бамбуриме овде - они произведуваат. Нели пишав дека ја закупиле машината за чипови TSMC .. Си платија и си ја закупија ..

NVIDIA Pays TSMC $7 Billion to Secure 5nm Chips for RTX 4080/4090 GPUs​

Е тогај ке биде друга играва, и полесно ке се дојде до графички ако е овоа вистина.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.300
5.275
Скопје
hackitfree.github.io
Taman sobra AMD sea pak li ke gi menjas za Nvidia 4000?:D
Не закупиле за производство само за 4000 серија - 3000 ќе прават до јуни а после септември октомври 4000 серија ќе излезе. Терминот и машината штом е закупена - што има потреба - си порачуваат..

Според гласините во индустријата, NVIDIA му плати на TSMC 1,64 милијарди долари минатиот квартал за да го резервира својот дел од колачот од 5 nm, а уште 1,79 милијарди долари ќе бидат платени во првиот квартал од 2022 година. Севкупно, производителот на чипови ќе потроши 6,9 милијарди долари за да го обезбеди своето снабдување со чипови од 5 nm. Овие чипови ќе се користат за производство на процесорите Ryzen 5000 на AMD, графичките процесори Radeon RX 7000, MediaTek и мобилните SoC на Qualcomm, како и серијата RTX 40 на NVIDIA. Ова може да доведе до тесно грло во синџирот на снабдување на самиот врв, но TSMC ги увери своите партнери дека е обезбеден многу капацитет.

Последна промена:

neobugs

hello world
11 април 2020
125
318
RTX 3060 Ti 41,390 денари
Ја немаат уште промовирано на нивни страници така да некој од форумов изгледа земал веќе 6 комада, вчера беше 10+ залиха

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Ке видите наредната недела на риг, со цена од 8000 евра, не се брзајте. :)

Sent from my SM-G998B using Tapatalk

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Ја немаат уште промовирано на нивни страници така да некој од форумов изгледа земал веќе 6 комада, вчера беше 10+ залиха
И тоа е добро, колку повеќе се увезат графички во овој период, толку подобро. Па дури и кога се скалпираат, пак ќе останат на овој пазар, што ќе придонесе за дополнително преплапување на пазарот. При што треба да имаме само 3-4 месеци копани ефтини графички после јуни-јули.

Deksa

user
9 февруари 2012
1.001
905
И тоа е добро, колку повеќе се увезат графички во овој период, толку подобро. Па дури и кога се скалпираат, пак ќе останат на овој пазар, што ќе придонесе за дополнително преплапување на пазарот. При што треба да имаме само 3-4 месеци копани ефтини графички после јуни-јули.
Од каде ова инфово за ефтини графички после Јуни-Јули?
Ако е нешто во врска со шпекулацијата за ЕТХ ПОС што кружи од 2018 година, одложено е за Декември (и во Декември ќе биде одложено за 2023 Јуни-Јули) како и секоја година во последниве 5 :D

Еве за некое чудо и да бидне тој Мит, има 8000 други коини од кои 70% се mineable.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.719
12.634
Skopje
www.wemaxa.com
Многу набрзо ќе има мерки за лимитирање на потрошувачка на ел. енергија по домаќинство што користи над Х kW/ месечно како што е во регионот (Косово).

Таму цените на kW/h над 800кW/месечно се тарифираат дупло. Очекувам истата мерка да се примени и кај нас бидејќи субвенционирањето и одливот на буџетски средства веќе станува нецелисходно, беше планирано како краткорочна мерка и да се балансираат политичките турбуленции.

Цените на пазарот на струја растат заради цените на гасот, а доколку се точни информациите што кружат дека контра-санкциите на Москва ќе резултираат со комплетно стопирање на испорака на гас за Европа, очекувајте не само вртоглав раст на цените на струјата туку и рестрикции.

Злоупотребата на ел.енергија за т.н. копање многу брзо ќе престане, пазарот ќе биде преплавен со графички карти за беспари.

Deksa

user
9 февруари 2012
1.001
905
Многу набрзо ќе има мерки за лимитирање на потрошувачка на ел. енергија по домаќинство што користи над Х kW/ месечно како што е во регионот (Косово).

Таму цените на kW/h над 800кW/месечно се тарифираат дупло. Очекувам истата мерка да се примени и кај нас бидејќи субвенционирањето и одливот на буџетски средства веќе станува нецелисходно, беше планирано како краткорочна мерка и да се балансираат политичките турбуленции.

Цените на пазарот на струја растат заради цените на гасот, а доколку се точни информациите што кружат дека контра-санкциите на Москва ќе резултираат со комплетно стопирање на испорака на гас за Европа, очекувајте не само вртоглав раст на цените на струјата туку и рестрикции.

Злоупотребата на ел.енергија за т.н. копање многу брзо ќе престане, пазарот ќе биде преплавен со графички карти за беспари.

Ај вака, лимитирање нема да има, туку ќе има можеби скалесто наплаќање, тој што троши повеќе и ќе си плати поскап киловат/час. Тоа се вика плати па клати.
Второ е дека ако нешто се продава (во случајов струјата) и се купува со пари, не е никаква ЗЛОУПОТРЕБА или КРИМИНАЛ или КАЗНИВО.

Еве за пример да земеме еден риг со 6 од горенаведените карти:
Добивка во коини $330 - $80 струја = $250 профит

Да се дуплира цената како што кажуваш е следново:
Добивка во коини $330 - $160 струја = $170 профит

Колку мислиш дека ќе се качи цената за поголеми потрошувачи? х5? х10?

Знам дека сакаш да купиш 3090 за 850е и јас сакам да си купиш за толку, ама реални да бидеме, бројките кажуваат друго.

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
PSU
RAM
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Од каде ова инфово за ефтини графички после Јуни-Јули?
Ако е нешто во врска со шпекулацијата за ЕТХ ПОС што кружи од 2018 година, одложено е за Декември (и во Декември ќе биде одложено за 2023 Јуни-Јули) како и секоја година во последниве 5 :D

Еве за некое чудо и да бидне тој Мит, има 8000 други коини од кои 70% се mineable.
Во врска со преминот на EHT 2.0, дур нема од официјален извор, соопштение дека повторно се одлага ETH 2.0 по јуни/јули 2022, токму муабетите дека повторно ќе има одлагање се шпекулации. Напротив има демант со кое се тврди спротивното.
А за тие 70% minable коини, мислам дека и врапчињата знаат што ќе се случи со профитабилноста на истите кога вкупниот хашрејт кој сега отпаѓа на ETH од 1.05 PH/s ќе се насочи кон овие коини. Ова, ми дава за право да верувам дека сме на крај од овој копачки циклус и дека во Август имаме реприза на 2018 година. Ова под претпоставка криптово да остане релативно стабилно до тогаш, односно да не се издиши балонот дополнително, при што овој процес би се забрзал.
Знам дека ова на многу на форумов и пошироко не им од личен финаниски интерес, и не сакаат да го прифатат ова, меѓутоа уверен сум дека на поискусните копачи, им е многу јасен ризикот кој го сносаат оние кои купуваат ригови по овие цени во моментов.
Ова е мое мислење кое секако не мора да е точно затоа со критово никогаш 100% ништо не се знае, и секако немора никој да се сложи со истото, ќе покаже времето еве го кај е Август.

Deksa

user
9 февруари 2012
1.001
905
Во врска со преминот на EHT 2.0, дур нема од официјален извор, соопштение дека повторно се одлага ETH 2.0 по јуни/јули 2022, токму муабетите дека повторно ќе има одлагање се шпекулации. Напротив има демант со кое се тврди спротивното.
А за тие 70% minable коини, мислам дека и врапчињата знаат што ќе се случи со профитабилноста на истите кога вкупниот хашрејт кој сега отпаѓа на ETH од 1.05 PH/s ќе се насочи кон овие коини. Ова, ми дава за право да верувам дека сме на крај од овој копачки циклус и дека во Август имаме реприза на 2018 година. Ова под претпоставка криптово да остане релативно стабилно до тогаш, односно да не се издиши балонот дополнително, при што овој процес би се забрзал.
Знам дека ова на многу на форумов и пошироко не им од личен финаниски интерес, и не сакаат да го прифатат ова, меѓутоа уверен сум дека на поискусните копачи, им е многу јасен ризикот кој го сносаат оние кои купуваат ригови по овие цени во моментов.
Ова е мое мислење кое секако не мора да е точно затоа со критово никогаш 100% ништо не се знае, и секако немора никој да се сложи со истото, ќе покаже времето еве го кај е Август.
Nema da ima premin druze, bez PoW nema koj da verificira transakcii na blokcejnot na eth kako da ti objasnam, mrtov e PoS proektot, nema apsolutno nikakov interes za nego, bas zatoa I samiot Vitalik davase svoi pari od dzeb za da go aktivira, citajte malce pred da objavuvate bilo sto na forumov, znaci vlijaete na odluki na lugje so pogresni informacii.

I pak ke recam, za nekoe cudo I da se sluci toj PoS, celiot toj hashrate sto go zboruvas I te kako ke si se raspredeli pomegju etc, rvn, ergo, cfx, flux, I mnogu drugi koini koi vo momentov ne mi pagjaat na um.

Znaci miningot I kriptoto opsto ne zavisat od eth, osven nekoi isklucoci sto tranzitiraat na netoviot blokcejn. Nikogas ne bilo okolu eth, se e okolu btc I popularnosta na odredeni altovi koja ja pravat minerite. Hasrejtot ke isforsira I renomira drug koin, nema da umre miningot so eth.

Ako sakas da si kupis graficka slobodno kupi si, nemoj da ocekuvas da go snema kriptoto vo avgust pa da ima rtx 3000 za 100e vo izobilie, toa vreme umre.

Vo momentov imame mass world adoption, nezavisno dali toa na nekoj od nas mu se svigja ili mu smeta, ednostavno takvi se rabotite.

Giganti firmi, celi drzavi pa duri I nekoi sojuzni amerikanski drzavi go validiraat kriptoto kako sekojdnevie. Ne e vekje mitot sto bese vo 2018.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Последна промена:

neobugs

hello world
11 април 2020
125
318
Тие што сега купувате викате дека ќе остане вака, тие што чекате викате дека ќе се подобри ситуацијата, ептен сте досадни.

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
PSU
RAM
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Nema da ima premin druze, bez PoW nema koj da verificira transakcii na blokcejnot na eth kako da ti objasnam, mrtov e PoS proektot, nema apsolutno nikakov interes za nego, bas zatoa I samiot Vitalik davase svoi pari od dzeb za da go aktivira, citajte malce pred da objavuvate bilo sto na forumov, znaci vlijaete na odluki na lugje so pogresni informacii.

I pak ke recam, za nekoe cudo I da se sluci toj PoS, celiot toj hashrate sto go zboruvas I te kako ke si se raspredeli pomegju etc, rvn, ergo, cfx, flux, I mnogu drugi koini koi vo momentov ne mi pagjaat na um.

Znaci miningot I kriptoto opsto ne zavisat od eth, osven nekoi isklucoci sto tranzitiraat na netoviot blokcejn. Nikogas ne bilo okolu eth, se e okolu btc I popularnosta na odredeni altovi koja ja pravat minerite. Hasrejtot ke isforsira I renomira drug koin, nema da umre miningot so eth.

Ako sakas da si kupis graficka slobodno kupi si, nemoj da ocekuvas da go snema kriptoto vo avgust pa da ima rtx 3000 za 100e vo izobilie, toa vreme umre.

Vo momentov imame mass world adoption, nezavisno dali toa na nekoj od nas mu se svigja ili mu smeta, ednostavno takvi se rabotite.

Giganti firmi, celi drzavi pa duri I nekoi sojuzni amerikanski drzavi go validiraat kriptoto kako sekojdnevie. Ne e vekje mitot sto bese vo 2018.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk
Ова е класика, пост за замена на тези, у стилу класика увертира... ти незнаш ништо за крито.... дај јас да ти објаснам, читни малце пред ги бркаш наивните новопечени копачи, треба некој да профитира од тоа или не ?
Па, следи клучен наратив за промена на тези копање=крипто. Напротив очекувам криптото да постои и многу после август, со постепена регулација и адаптација на мал дел валутите и постепено исчезнување на огромен дел на останатите, со тоа што копањето ќе биде мртво барем за извесен период(здравје за 3-4 години), до нареден циклус со некоја нова ваулта/валути, кој ќе можат да го апсобрираат хашрејтот и при тоа да останат профитабилни.
За сите тие валути кој ги наброја или не можеш да ги наброеш (оти толку се релеватни), распореди го поднеднакво хашрејтот на ETH, и види ја нивната профитабилност.
Извини другар,за лично обраќање немам ништо против тебе лично, едноставно имаш личен бизнис интерес, а тоа те прави крајно необјективен, и покрај тоа што ова што го пишувам го знаеш многу подобро од мене, со оглед на тоа што ова не ти е прв циклус на копање. Едноставно за да некој профитира во шемава некој треба да изгуби.
Отука, понатаму не гледам причина да спорам со тебе на оваа тема, а јас ќе продолжам да го споделивам моето мислење, независно тоа дали некому му се допаѓало или не.

Последна промена:

Deksa

user
9 февруари 2012
1.001
905
Ова е класика, пост за замена на тези, у стилу класика увертира... ти незнаш ништо за крито.... дај јас да ти објаснам, читни малце пред ги бркаш наивните новопечени копачи, треба некој да профитира од тоа или не ?
Па, следи клучен наратив за промена на тези копање=крипто. Напротив очекувам криптото да постои и многу после август, со постепена регулација и адаптација на мал дел валутите и постепено исчезнување на огромен дел на останатите, со тоа што копањето ќе биде мртво барем за извесен период(здравје за 3-4 години), до нареден циклус со некоја нова ваулта/валути, кој ќе можат да го апсобрираат хашрејтот и при тоа да останат профитабилни.
За сите тие валути кој ги наброја или не можеш да ги наброеш (оти толку се релеватни), распореди го поднеднакво хашрејтот на ETH, и види ја нивната профитабилност.
Извини другар,за лично обраќање немам ништо против тебе лично, едноставно имаш личен бизнис интерес, а тоа те прави крајно необјективен, и покрај тоа што ова што го пишувам го знаеш многу подобро од мене, со оглед на тоа што ова не ти е прв циклус на копање. Едноставно за да некој профитира во шемава некој треба да изгуби.
Отука, понатаму не гледам причина да спорам со тебе на оваа тема, а јас ќе продолжам да го споделивам моето мислење, независно тоа дали некому му се допаѓало или не.
Кој да профитира и каков бизнис? Јас? Од новите копачи?
Напротив друже.... Јас губам од секој нов копач, но зошто да бидам себичен? Ако јас сум успеал јас, зошто да не го споделам моето знаење и искуство да некој излезе од некоја беда, или па да му помогнам да немора да го трпи искомплексираниот шеф од 8-16 часот, па да си работи сам за себе и неговиот труд да биде ценет и да знае дека колку ќе вложи толку и ќе добие за разлика од тапшање по рамо и дел во кеш на рака, рестото на трансакциска? Знам дека ми било тешко и сакам да им олеснам да другите, не да ги плашам со рекла-казала муабети.

Јас копав и купував ригови и кога ЕТХ беше $90-100, затоа што не копав ЕТХ, така е и сега, никој не мора да го копа тој коин, разликата со други алтови е ништожни 5-10% профит, дури и без популарноста на неговите следбеници и хашрејт.

Како мислиш да се подели хашрејтот па според тоа да се зрачуна профитот? Ако некој коин што сега го копаат со 20% од хашрејтот со кој што го копаат ЕТХ и вреди пример $20, кога на него ќе се приклулучат 40-50% од тие 80% од ЕТХ, тој коин веќе нема да биде $20 туку ќе биде многу повеќе, а со тоа и профитот од копањето. Тие 2 работи се пропорционални. Затоа ЕТЦ направи форк за ДАГот на 4ГБ картиците, за да конкурира на ЕТХ и да превземе дел од хашот, односно добие популарност, наместо да изгине како некои други коини.

Не е ова таква шема со тоа еден да изгуби за друг да добие. Да не се повторувам, што повеќе копачи, помало парче од колачот за мене.

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
PSU
RAM
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Кој да профитира и каков бизнис? Јас? Од новите копачи?
Напротив друже.... Јас губам од секој нов копач, но зошто да бидам себичен? Ако јас сум успеал јас, зошто да не го споделам моето знаење и искуство да некој излезе од некоја беда, или па да му помогнам да немора да го трпи искомплексираниот шеф од 8-16 часот, па да си работи сам за себе и неговиот труд да биде ценет и да знае дека колку ќе вложи толку и ќе добие за разлика од тапшање по рамо и дел во кеш на рака, рестото на трансакциска? Знам дека ми било тешко и сакам да им олеснам да другите, не да ги плашам со рекла-казала муабети.
Не можам да поверувам дека искусен човек во ова сфера, да не е свесен за ризикот од купување на ригови по овие цени во оваа фаза од циклусот, при што да не ги земе во предвид фактите (не шпекулации, не рекла казала) кој познати во овој момент во смисла ETH 2.0, трендот на цените на крипто, трендот на цените графичките и нивната достапност, искуства од минатите циклуси и тоа да е објективен непристрасен став кој не е под влијание од бизнис интерес.

Ако ETH веќе нема да може да се копа, логично е копачите да се насочат кон следниoт коин/ни по профитабилност ETX, RVN или сите наредни 10 коини (патем актуелниот хашрејт на ETX е помалку од 2.5% споредено со хашрејтот на ETH, RVN со 0.4% во однос на ETH, сите останати далеку помалце). Ова за последица ќе има огромно зголемување на нивниот хашрејт и следствено намалување на нивната профитабилност, со што практично ќе ги направи неисплатливи за копање.
Едноставно кажано, нема во моментов на пазарот било кој коин/коини можат да апсорбираат ниту 50% (не мора 100%) од хашрејтот на ETH а при тоа да останат профитабилни.
Доколку ова се случи (што е веројатно), не сметам дека таканаречената подршка на копачите, ќе влијае доволно во раст на цената (доколку воопшто ја има) на овие коини, при што овој потенцијален раст ќе го компензира енормниот пад на профитабилноста.
Отука, не сметам дека подршката на копачите е од релеватно значење (дотолку повеќе што 90% од нив се опортунисти, се копа тоа што е профитабилно, додека е профитабилно, што е нормално), види ги SOL или Cardano, никогаш немале подршка од копачи па пак се во топ 10.
Дополнително, ETH по преминот на POS, нема да исчезне, напротив креаторите се надеваат на поголема апликативна примена и пополарност кај купувачите.

Последна промена:

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно