Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Aliexpress

Blagojce

lurker
26 декември 2007
918
87
Прилеп
Blagojce's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5-3570 3.40GHz
Storage
2 TB
RAM
8 GB
Monitor
ASUS 24" LED Full HD
OS
Windows 10
Јас вчера нарачував некои ситници и пишува дека поради кинеската нова година од 31ви јануари до 6ти февруари може да има одложување на порачките и времето на одговор на жалба (доколку има) во овој период би се зголемило за 5-12 денови.

Qwerty29

hello world
21 септември 2021
125
106
ГостиJар
Ви праќаат нешто од кога почнаа празниците или апла ништо не им работи?
Ме зачуди еден продавач, ми доставил тракинг преку сингапурска пошта во понеделникот ама не мрда.
Денес ми стигна една нарачка порачана на 23ти декември тука во пушта пишуваше дека се прима од испраќачот на 18 јануари и вчера на 02.03 примена во пошта денес стигна.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Вовеле некоја 2-way заштита со СМС?
Само што направив прва нарачка годинава... Кога кликнав на плаќање, преку смс ми стигна код. Помина после, ама прв пат го гледам ова.

Малку чудно пошто не сум менувал сетинзи во профилот (форсирани промени). Добра новина во секој случај, не може некој да ги украде логинот и шифрата од профилот, да промени адреса, и да си нарачува.

Mickraven

read-only
30 септември 2018
15
5
Само што направив прва нарачка годинава... Кога кликнав на плаќање, преку смс ми стигна код. Помина после, ама прв пат го гледам ова.

Малку чудно пошто не сум менувал сетинзи во профилот (форсирани промени). Добра новина во секој случај, не може некој да ги украде логинот и шифрата од профилот, да промени адреса, и да си нарачува.
мислам дека од предтоа така функционира ама само ако не си нарачувал подолго време

Coach

hello world
6 декември 2020
66
121
Skopje

Ако имаш нарачка над 100 ЕУР имаш верификација од банка дека дозволуваш. Ако се појавило за помала сума онда не знам :)

krema

OG
24 јуни 2009
15.726
15.818
youtu.be
Има ли некој нарачано преку Турција, гледам достава од 7 до 30 дена.
Генерално е китајска експозитура во турција, во последно време се појавуват многу вакви продавници со испорака од турција.
Битно е дали пратката преку оваа пошта е регистрирана!?
Моја препорака е прво да контактираш со селерот и да направиш два-три реда муабет околу шипингот.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511

Сомнителен си им нешто :)

Код ти стигна од банката или од али?

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Испраќачот е KB§BANKA, сега им вртевме во Комерцијална и кажаа потврдија дека се они праќачи на смс-от. Значи кодот е од банката, ама пошто се внесува во апликацијата на Алиекспрес веројатно они ја иницираат проверката.

Во Комерцијална велат дека по случаен избор се правеле проверки, ама тоа Али најубаво може да го одоговори... Но доволно се замарав. :)

20 јуни 2008
644
698
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X & Noctua NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI
Storage
Samsung 980 Pro 1 TB + Toshiba MG07ACA14TE
PSU
ASUS TUF Gaming 1000W Gold
RAM
2x16 GB Kingston HyperX Fury DDR4 3600 MHz CL16
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Logitech G915 X Lightspeed
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
Dell S2721DGFA / BenQ BL3201PT
OS
Windows 10 Pro
Испраќачот е KB§BANKA, сега им вртевме во Комерцијална и кажаа потврдија дека се они праќачи на смс-от. Значи кодот е од банката, ама пошто се внесува во апликацијата на Алиекспрес веројатно они ја иницираат проверката.

Во Комерцијална велат дека по случаен избор се правеле проверки, ама тоа Али најубаво може да го одоговори... Но доволно се замарав. :)
Точно, проверката е од банката и се вика 3D заштита. Самата страна каде го внесуваш кодот е од банката (пренасочен си).
Кај мене претежно се појавува кога сумата е повисока, но и кога ќе надминам некој потрошен лимит. Голема е веројатноста да се активира и кога е сомнителен трговецот или ако имало случаи на плаќања со крадени картички.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.773
4.498
Неготино
Која пошта им е оваа? Првпат гледам, обично беше LV100 или така нешто.
Сингапурската е, ама не сум видел ваков статус до сега.
1644313741547.png

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Точно, проверката е од банката и се вика 3D заштита. Самата страна каде го внесуваш кодот е од банката (пренасочен си).
Кај мене претежно се појавува кога сумата е повисока, но и кога ќе надминам некој потрошен лимит. Голема е веројатноста да се активира и кога е сомнителен трговецот или ако имало случаи на плаќања со крадени картички.
Би било фино ова да може да се конфигурира и како постојана заштита.

Mickraven

read-only
30 септември 2018
15
5
Би било фино ова да може да се конфигурира и како постојана заштита.
во НЛБ на пример намерно не го имплементираат, за да плаќаш стандард пакет 70ден месечно, и да ти овозможи со апликација да лимитираш интернет трансакции сам...

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.182
1.620
Скопје
во НЛБ на пример намерно не го имплементираат, за да плаќаш стандард пакет 70ден месечно, и да ти овозможи со апликација да лимитираш интернет трансакции сам...
Си имаш и варијанта без претплата, мтокен мислам дека му е името, апликацијата на плејстор се вика Nlb Token Makedonija. Барање се поднесува во експозитура, и дали некои 200 денари еднократно се плаќаа не ми текнува пошто може од пред 10 години ми е земено.
Некој чекор плус имаш споредено со апликацијата mklik, но ок е процедурата ако имаш компјутер пред тебе. Се логираш на онлајн банкарство, менуваш лимит, и генерираш лозинка со андроид токен апликацијата кој го внесуваш за да се усвои промената.
Може и преку мобилен со токенот и мобилен бровсер логиран на онлајн банкарството, али ако ти треба да правиш често промени и во тие прилики немаш пц на располагање малку е мачно.
Во тој случај да не те боли глава ќе си платиш 70 ден. месечно за мклик пакетот.

28 ноември 2014
1.224
820
Скопје
Антониј.К's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 5600
Motherboard
Asus Prime B550M-K
Storage
Samsung SSD 980
PSU
Cooler Master
RAM
ADATA 2x8gb
Video card
MSI N750TI/OC EDITION
Case
Cooler Master MB511 RGB
Keyboard
GHOSTWRITER CLASSIC | RIOTORO
Monitor
SAMSUNG C24F396FHU 24" Curved AMD Freesync Monitor
OS
Microsoft Windows 10 Pro
Вреди ли да се нарачува сега од Алиекспрес, или се заглавени со кинескава нова година?

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.660
13.709
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Помина.

Од сега до почеток на лето (додека фатат одмори) е најдобро да се нарачува ако сакаш брзина.

Тоа „одмори“ важи и за попатните пошти.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.773
4.498
Неготино
Прејако саатче. Да видиме колку батерија ќе држи за 1200 денари
ezgif-5-0da15ab2fa.gif

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Вреди ли да се нарачува сега од Алиекспрес, или се заглавени со кинескава нова година?
Сите пратки, нарачки и од пред некој ден ми се веќе испратени, освен една од 4 февруари. Денес за истата добив ваква порака, откако прашав кога ќе биде пуштена.

1645029604263.png

Инаку, периодов наназад, се' тече најнормално.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.773
4.498
Неготино

krema

OG
24 јуни 2009
15.726
15.818
youtu.be
Прејако саатче. Да видиме колку батерија ќе држи за 1200 денари
Ајде кога ќе помине тест периодот пиши како стои со нотификации, батерија колку држи со сите опции вклучени, и други твои забелешки и пофалби. :).
Колку точно и редовно ја ажурира временската прогноза?
Која апликација се користи?
tnx

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно