Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Computer Clusters - Направете си суперкомпјутер!

Volkswagen

hello world
12 септември 2008
227
76
Бидејќи моментално сум на М-р :) и баш имам предмет ДКС (Дистрибуирани Компјутерски Системи) решив малце да го пронализирам ова поле наречено
Computer Clustering.

Што е идејата?

Идејата е да се креира суперкомпјутер т.е ДКС со мал буџет. Да речеме да добиете иста процесорска моќ за цена до 1000 евра, за што ако купите обичен мултипроцесорски компјутер (или нешто слично) да издвоите и 10000 евра (ако не и повеќе).

На овој начин буџетот за филмот Титаник бил намален за цели 10,000,000 долари, за ефектите на вода, пареа и сл.

Архитектура:

Повеќе компјутери (купете ги на старо без монитор) поврзани во LAN преку Switch/Router како сакате и со помош на софтвер MPI (Message Passing Interface) да ги синхронизирате остантатите компјутери со еден главен master компјутер.

Ова само нафрлив информации има и други работи да се опишат.

Софтвер за Message Passing:
http://www.mcs.anl.gov/research/projects/mpi/mpich1/mpich-nt/

Уште сум во фаза на истражување (нешто подетално навлегов благодарение на Andrew Tanenbaum - RESPECT \m/) и конкретно се интересирам за се во врска со ДКС.

Имате на торент Distributed Systems: Principles and Paradigms. Ја има книгата на The Pirate Bay, а на М-р и од таму учиме (резил: Учиме од англиска книга download-ирана од торент).

Ако има некој практично искуство со ова, нека пиши бидејќи навистина ме заинтригира темава.

За евтини пари можете да добиете мадафака компјутер.

Aleks

poweruser
18 мај 2007
5.748
289
Разлгедај за LAN-MPI и за Beowulf архитектурата на супер компјутери истата која НАСА ја користи =)

Volkswagen

hello world
12 септември 2008
227
76
Разлгедај за LAN-MPI и за Beowulf архитектурата на супер компјутери истата која НАСА ја користи =)

Па, да од Beowulf најмногу црпам инфо за оваа работа. Ама таа е Линукс базирана ова погоре работи и на Windows. (Реално, потребно ми е работа на Windows - гејминг :) )

Beowulf е веќе застарена практика (она што читам на нет) уште од 90-тите години.

MS излезе со некој оперативен систем наводоно (ама Netscape-от ми направи Illegal Operation и не видов) мислам се вика Windows HPC :ermm:

DaciSS

lurker
3 јануари 2008
949
289
San Francisco
www.linkedin.com
на пмф, на смерот компјутерски архитектури и мрежи имаме 2 предмети од оваа област, паралелно програмирање и мрежни и дистрибуирани оперативни системи, за кластери го затупевме со теорија, али од пракса нема ни П :D:D:D нешто помалце open MPI се работеше само.

Volkswagen

hello world
12 септември 2008
227
76
А што требаше? Еб*ни 5 минути да се сетира цела работа.

ПМФ my ass. Државни my ass. И јас еве на М-р...пракса (само РАКСА :)) )

Aleks

poweruser
18 мај 2007
5.748
289
Кое работи под Џиндоус ? МПИ ??? МПИ ти е цел интерфејс има и за Линукс - OpenMPI и LAM-MPI

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.116
3.602
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / 2x 2TB Samsung NVMe 990 Evo Plus / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
DDR4 3200MHz Kingston Fury Renegade Kit CL16 (2x32)
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855) / Keychron Q2
OS
ArchLinux
Денеска се прилично популарни (и нашироко се користат) системите како http://hadoop.apache.org/ .. претежно базирани на map/reduce процесирање, глобални фајл системи (но најчесто без целата Posix семантика туку key->value).

Тоа е архитектурата и позади Google, Facebook (http://incubator.apache.org/cassandra/) итн.

Туку.. не сфатив, која е идејата со Windows + gaming?

Aleks

poweruser
18 мај 2007
5.748
289
Колку што се сеќавам, кога учев за ова, и да имаш гигабитна мрежа, сепак неможеш да го процесираш дистрибуирано видео рендерингот затоа што многу ќе е споро...

Еве пример,

Играта (некоја) со процесорот комуницира да речеме со 4ГБпс. Процесорот комуницира со графичката со пример 5ГБпс.

Доколку ова го стаиш да се дистрибуира ќе треба да чекаш од клиентите податоците да се изрендерираат, па да ти вратат повратна информација, одговор па тој одговор да го процесираш т.е. да го склопиш со другите одговори од другите клиенти па пак преку твојата графичка да го прикажеш на монитор. Значи во овој случај ќе се намалува добрината на суперкомпјутерот .)

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.116
3.602
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / 2x 2TB Samsung NVMe 990 Evo Plus / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
OS
ArchLinux
Еве пример,

Играта (некоја) со процесорот комуницира да речеме со 4ГБпс. Процесорот комуницира со графичката со пример 5ГБпс.
Дури и да не е тоа проблем, латенцијата (времето потребно податокот да се спакува во некој пакет, да се прати низ мрежа, да се процесира на другата страна, резулатот да се спакува пак во пакет, да се прати назад низ мрежата) е за ред величина поголемо него комуникацијата CPU-GPU-RAM

FiC DoGG

user
17 април 2007
1.046
1.111
www.behance.net
FiC DoGG's setup  
Processor & Cooler
i7 2600k Noctua NH D14
Motherboard
Asus Sabertooth P67
Storage
840 pro 128GB + 500GB HDD + 1000GB HDD
PSU
CM Real Power 550W
RAM
2x4GB DDR3 1333
Video card
Gigabyte GTX 760 2GB
Case
CM Centurion 5
Mouse
A4tech X7
Monitor
2x Dell U2412m
OS
Windows 8.1 Pro
Ovoa samo za renderiranje na 3d, i simulacija na fizika itn, so odredeni programi koi mozat da gi iskoristat site procesori. Inace za gaming teska rabota

Maki

hello world
29 февруари 2008
135
3
Правев ја нешо со distcc, дури пробав да го презентирам (безуспешно) на емуцијадата у гостивар. Би можел со него да пробаш

ChemicalAngel

lurker
24 ноември 2008
822
230
Имам на форумот отворено тема за правење на суперкомпјутер со помош на PlayStation 3, а таму е и линкот побарајте ќе ја најдете и ако можете направете го.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.116
3.602
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
Gigabyte G750H
RAM
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
OS
ArchLinux
Денес веројатно најефтино/исплатливо е да си купиш cluster на Amazon EC2 - посебно за еднократни операции за кои не ти се потребни куп компјутери цело време.

Amazon EC2 наплаќаат за процесорско време, т.е. за времето кога ти работи виртуелната машина.

http://aws.amazon.com/ec2/

Garfield

hello world
9 декември 2007
277
5
@Volkswagen

Каде си на посдипломски?

Малку надвор од темата:).

mile.janev89

read-only
10 јануари 2010
1
0
Ако може некој да ми прате материјал на македонски јазик за дистрибуирани компјутерски системи треба ми за семинарска работа

nCounTr

hello world
5 мај 2009
474
41

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.116
3.602
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
Gigabyte G750H
RAM
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
OS
ArchLinux
Друго што ме интересира, што може да се прави со вака сетиран кластер, освен 3D рендерирање и дали би можело да се користи за конвертирање филмови?
може, зашто да не.. конвертирање филмови е операција која лесно се паралелизира.

На пр. го делиш фајлот на делови од по 20-30MB и секој node во кластерот, си зима дел го обработува, враќа назад резултат, зима друг дел и така додека има работа.

На делењето и спојувањето малце треба да се пази (не е просто делење на фајлови) но не тоа е помала работа.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно