Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Vivaldi Browser v2

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Добри промени со табовите, уште во претпоследниот помал апдејт и уште повеќе сега со последниов 3.7. Една од поголемите замерки ми беше дизајнот на табовите, всушност се работи за моја лоша навика да отварам премногу табови (и да не ги затварам).

Треба да ги разгледаат и периодичните вчитувања на табовите за некои сајтови, и можноста за команди во адрес барот.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Да, вчера излезе верзијата 3,7.

Главна новина е комплетна конфигурација на сите контекстни менија (на десно копче). Покрај веќе постоечките, сега може да се конфигурираат и менијата на веб страницата, на селектиран текст, на линк, на слика и на полињата за пишување, со што чинам се опфатени сите менија. Воедно се додадени и нови команди достапни за поставување во менијата.

Претходната верзија овозможи поставување на групираните табови на две нивоа, со што се зголемува прегледноста и манипулацијата со табовите во групите.
Имаше промени и во начинот на влечење на табовите, но привремено ги повлекоа за понатамошна доработка. Беа малку баговити а и голем број корисници баш и не им ги бендисавме :)

Треба да ги разгледаат и периодичните вчитувања на табовите за некои сајтови, и можноста за команди во адрес барот.
Не разбирам кој што треба да разгледа? Можноста за периодично вчитување е од поодамна, сега само ја проширија на панелите.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
И официјално е дека е забрзан.
Паа, добро...

Сите и секогаш тврдат дека забрзале ама сега дефинитивно се осеќа. Прво мислев дека е субјективно ама очигледно е (барем за мене)

Иначе ми „скршија“ екстензија (Xtranslate) за преведување на селекција од текст ама се снајдов па инсталирав слична која ми ја брка истата работа.

12 април 2017
1.918
1.259
Не користам Вивалди, ама ако може некој да ми објасни? Во артиклот пишува дека 2x побрзо ќе отвара табои и 1.25x ќе отвара нов прозорец. Ова ви прави разлика на вас? До сега не сум видел броусер кој отвара нов таб за повеќе од 200-300ms.

Да правиме тест кој повеќе може да отовори со држење CTRL + T 10 секунди меѓу Vivaldi и други броусери :D ?

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Не разбирам кој што треба да разгледа? Можноста за периодично вчитување е од поодамна, сега само ја проширија на панелите.
Мислев да напишам дека *јас треба да ги разгледам*

едит:
инаку многу добро им е новото „stack tabs by host“, многу корисно.

Последна промена:

krema

OG
24 јуни 2009
15.726
15.818
youtu.be
Иначе ми „скршија“ екстензија (Xtranslate) за преведување на селекција од текст ама се снајдов па инсталирав слична која ми ја брка истата работа.
Некако кај мене не работи на хром (или не знам како да подесам). :)
Која е алтернативата за вивалди?

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Јас ја користев Translator од sailormax, ама гугл ја означи како малвер и ја тргна од сторот уште пред повеќе месеци. А нема везе, ена ја на опера си тера без проблем. Тогаш пробав некои десетина и ниедна не ми беше по ќејф. Па си направив кастм пребарувања и сега така терам и веќе не ни имам потреба од екстензија.
Ти која ја користиш?

Не користам Вивалди, ама ако може некој да ми објасни? Во артиклот пишува дека 2x побрзо ќе отвара табои и 1.25x ќе отвара нов прозорец. Ова ви прави разлика на вас?
Лично мене не ми прави голема разлика, но многу корисници се жалеа дека бавно им се отворале нови табови и ете им удоволија. И навистина се забележува разлика во однос на претходната верзија. Разликата не само во отворање на нов таб (празен) туку и при останати операции, напр. клонирањето табови сега е исто многу побрзо.
Мислев да напишам дека *јас треба да ги разгледам*

едит:
инаку многу добро им е новото „stack tabs by host“, многу корисно.
Во тој случај press F2.

Ова не е ново, го има многу одамна, само функционираше за кликнатиот хост. Новото е што сега може одеднаш да ги групира сите.

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Да правиме тест кој повеќе може да отовори со држење CTRL + T 10 секунди меѓу Vivaldi и други броусери :D ?
На лисичката за 3 секунди 2-30 таба се отворија. Едни минута ми требаше да ги затворам. Каков вивалди, какви бакрачи. Ватрена лисичка руулз :D

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
На лисичката за 3 секунди 2-30 таба се отворија. Едни минута ми требаше да ги затворам. Каков вивалди, какви бакрачи. Ватрена лисичка руулз :D
Е на вивалди за 3 секунди и ќе ги затвореше и ќе заштедеше минута :)
Features vs Performance.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
Која е алтернативата за вивалди?
Ти која ја користиш?
До вчера ја користев XTrnaslate која од мистериозни причини престана да работи (што не значи дека нема да работи и кај вас)

Сега ја ставив оваа, opensource, екстензија која ја брка истата работа. Не е „исполирана“ како XTranslate ама, како што реков, ја брка истата работа.
XTranslate на десен клик даваше избор помеѓу Bing, Google, Yandex за фул пејџ и кој енџин да се користи во поп-ап прозорот.

Simple translate додека не ја поправат.

19-03-2021 Vivaldi Browser v2 _ Страница 6 _ IT.mk _ Форум (1).png
19-03-2021 Vivaldi Browser v2 _ Страница 6 _ IT.mk _ Форум.png

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Е на вивалди за 3 секунди и ќе ги затвореше и ќе заштедеше минута :)
Features vs Performance.
Е да неам друга работа, ќе отварам и затварам табове по цен ден.
Вивалди може само да сања да биде како лисичката. ;)

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Не би им било многу сложено, интерно да имплементираат превод. Штета, пошто една од причините зошто се пребацив од Фајрфокс (покрај другото), е и тоа што не мора да инсталирам еден куп екстензии (не се сите опен сорс, и не сите опен сорс секогаш 100% се безбедни).

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
Вчера ја пробав не работеше, сега пробувам работи. :)
19-03-2021 XTranslate - Chrome Web Store.png

Освен Enhancer for YouTube дали користите некоја друга екстензија?

Не ми требаат екстри за блокирање на реклами. Се што ми треба е да може да направи скриншот (не е пресудно ова!), да ми запре аутоплеј, да запамти дека сакам 1080p и слични практични ствари.

Зезалици од типот црно Јутубе, розово Јутубе, црно со зелен текст... вакви работи за Rukfash и несреќна екипа која користи Лисичка™

@Rukfash! Читаш?
Овие фори се веќе вградени во Вивалди. Додека ти се мачиш да подесиш тема јас и @moongose одиме до Стража, јадеме мекици и се враќаме назад.
:cool:

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Погледнете го атачментот 98787

Не ми требаат екстри за блокирање на реклами. Се што ми треба е да може да направи скриншот (не е пресудно ова!), да ми запре аутоплеј, да запамти дека сакам 1080p и слични практични ствари.

Зезалици од типот црно Јутубе, розово Јутубе, црно со зелен текст... вакви работи за Rukfash и несреќна екипа која користи Лисичка™

@Rukfash! Читаш?
Овие фори се веќе вградени во Вивалди. Додека ти се мачиш да подесиш тема јас и @moongose одиме до Стража, јадеме мекици и се враќаме назад.
:cool:
Патем донеси некој мекица навам. Не биди скржав ;)

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511

Порано користев Magic Actions for Youtube, има сѐ што бараш. Сега се сведов на само две екстензии, Bitwarden и Selection Search.
Рекламите ги блокира вградениот блокер. Аутоплеј прекидач има на самиот плеер, а резолуцијата ми ја памти по последно одбрана. Ова последново не знам дали е до јутуб, некое подесување или до прелистувачот. Ако треба скриншот, тука е capture tool.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
A решение за општо запирање на аутоплеј на видеа на разни сајтови?
Гледам на нет со години се бара ова, ама не се испорачува.

Инаку јублок ориџин за мене не е заменлив со вградениот блокер. Блокирање делови/елементи од вебсајтови ми е есенцијална.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
На повеќе различни сајтови, единствена концесија е што звукот е исклучен по дифолт.
На пример овде:

Или овде:

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Морав да го исклучам блокерот за да ми се појават видеата. Изгледа ги пуштаат како реклами, затоа само почнува видеото.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Вградениот блокер ги стопира видеата?
Треба да му ги погледам правилата (ако е до нив).

Инаку не се реклами туку медија контент, на илјадници сајтови има видеа со автоматско вклучување. Среќа без звук, ама замараат и одвлекуваат внимание, а некогаш не е занемарливо ни што јадат сообраќај.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно