Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Intel vs AMD

Кога би купиле процесор, би зеле

• Intel

• AMD

• Intel само ради игрите

• AMD само ради игрите

Резултатите ќе бидат видливи по гласање.

igor_igor

poweruser
2 септември 2012
2.286
3.985
Скопје
igor_igor's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-14400F + Deepcool AG400 V2 ARGB White
Motherboard
ASrock B760M-HDV/M.2 White
Storage
SSD Kingston NV1 500GB M.2 / HDD Seagate BarraCuda 2TB (ST2000DM008)
PSU
Cooler Master V750 GOLD V2
RAM
2 x 16GB (32GB) Kingston HyperX FURY RGB 6000MHz DDR5
Video card
ASRock Phantom Gaming D RX 6800 16GB OC
Case
White Shark Bullet Gaming GCC-2303 White
Mouse
A4 X5 MAX Bloody Gaming Esports Stone Black
Keyboard
X7 A4tech G800 MU
Monitor
Cooler Master GM238-FFS 144hz IPS / AOC D2357Ph Led 3D
OS
Windows 11 Pro

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.153
16.243
Сите шо му пушат на AMD нека земат 3300X, ќе земам 7700K на Asus z170 ITX матична плоча во ITX куќарче, ќе го клокнам па ај да ги споредиме. Изберете апликации од реалниот свет.

Ќе те скинат ко азиска потполошка.

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Сакам да сменам платформа ради тоа што сега сум на стара 3та генерација со ддр3 рам,и веќе не се исплати ни процесор да менувам.А сакам да прејдам на нова платформа ради,понатамошно менување на процесор,и повеќе рам.Графичката ми е искрено доволно.Играм Лол,Нба 2к20,Смајт,Гта 5,World of thanks,не сум фанатик некој по гејминг.Е сеа дали со и3 9100 ке одам надоле од ова што го имам сега(и5 3450).Јас мислам дека не одам надоле,ради тоа што добивам ддр4,поголем капацитет за рам од сеа,и поголема брзина од сега.
Друже еве ти споредба мешу твојот процесор и i3-9100F со RTX 2060.
Ама 2060 е дупло појака од RX570. Тако да освен чуството дека имаш понова генерација визуелно у перформанси нема ништпо да забележеш. Ја да сум на твое место би ја сменил графичката со појака.

DaVoRkNe

poweruser
1 септември 2011
4.082
4.347
Скопје
Друже еве ти споредба мешу твојот процесор и i3-9100F со RTX 2060.
Ама 2060 е дупло појака од RX570. Тако да освен чуството дека имаш понова генерација визуелно у перформанси нема ништпо да забележеш. Ја да сум на твое место би ја сменил графичката со појака.
Графичката ми е земена пред 10 дена,менување здравје за 1 год.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Сите шо му пушат на AMD нека земат 3300X, ќе земам 7700K на Asus z170 ITX матична плоча во ITX куќарче, ќе го клокнам па ај да ги споредиме. Изберете апликации од реалниот свет.

Супер, после за некоја година, што ќе стаиш на z170?

3300x служи како моментална солуција, и супер опција со апгрејд опции во иднина. Додека од друга страна, имаш платформа, која е мртва веќе со години.

1s3ct0wN

hello world
18 септември 2013
447
416
giphy.gif

i7 ќе го клокаш не наведе дали и 3300Х или тоа на фабрички да биде?

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Графичката ми е земена пред 10 дена,менување здравје за 1 год.
Тогај изнауживај ја графичката. Нема поента да се подновуваш за 2-30 % подобри перформанси кои се само бројки, а визуелно нема да си приметуваш. Да земеш нешто дупло појако е тоа ке се примете. Јас си шибам со G4560 2/4 трида спарен со 1060ка 3ГБ и и сум изненаден дека ја дига на макс графичката и реално не осеќам потреба од појако.
Значи со моменталната графичка и 6/12 процесор да земеш ке биде само фрлање пари за џабе. Јас евентуално би се подновил од мерак со R3100 4/8 ако дојде кај нас до крајо на годината, или па недај боже да прочитам на оглас i7-7700 4/8 за 2-3000 ден:D

DaVoRkNe

poweruser
1 септември 2011
4.082
4.347
Скопје
Тогај изнауживај ја графичката. Нема поента да се подновуваш за 2-30 % подобри перформанси кои се само бројки, а визуелно нема да си приметуваш. Да земеш нешто дупло појако е тоа ке се примете. Јас си шибам со G4560 2/4 трида спарен со 1060ка 3ГБ и и сум изненаден дека ја дига на макс графичката и реално не осеќам потреба од појако.
Значи со моменталната графичка и 6/12 процесор да земеш ке биде само фрлање пари за џабе. Јас евентуално би се подновил од мерак со R3100 4/8 ако дојде кај нас до крајо на годината, или па недај боже да прочитам на оглас i7-7700 4/8 за 2-3000 ден:D
Па да ја искористам бар графичката.иначе сакам да сменам од аспект на понов рам,ддр4 и нова платформа за во иднина само процесор да сменам.Јасно ми е дека нема да се препороди пц со и3 9100ф,ама дека колку толку ке добијам плус од моменталната состојба така?затоа што во иднина не би можел,наеднаш све да сменам(процесор,рам,матична).Затоа сеа сакам ова комбо со и3 да го земам додека имам можност.зошто за ефтини пари се ми искача(и3,матична,рам).

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.153
16.243
Па да ја искористам бар графичката.иначе сакам да сменам од аспект на понов рам,ддр4 и нова платформа за во иднина само процесор да сменам.Јасно ми е дека нема да се препороди пц со и3 9100ф,ама дека колку толку ке добијам плус од моменталната состојба така?затоа што во иднина не би можел,наеднаш све да сменам(процесор,рам,матична).Затоа сеа сакам ова комбо со и3 да го земам додека имам можност.зошто за ефтини пари се ми искача(и3,матична,рам).

Тогаш земај. Ако ти улета после ќе лапнеш еден 9600К и ќе ти трае тој за гејминг најмалце 5 години, одличен гејминг процесор е тоа.

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Ја ти предлагам да го контактираш @gOJDO , ако моментално има да ти понуди нешто за замена со доплата некој 4/8 или 6 јадрен процесор.

DaVoRkNe

poweruser
1 септември 2011
4.082
4.347
Скопје
Ја ти предлагам да го контактираш @gOJDO , ако моментално има да ти понуди нешто за замена со доплата некој 4/8 или 6 јадрен процесор.
Имам веќе човек за делови,не е тоа проблем.работата е што ова ми искочи непланирано,и за стварно доста доста ефтино.Иначе да во иднина планирам и5 да сменам.

Rukfash

Баниран/a
24 јануари 2019
1.496
1.101
Неврленд
Имам веќе човек за делови,не е тоа проблем.работата е што ова ми искочи непланирано,и за стварно доста доста ефтино.Иначе да во иднина планирам и5 да сменам.
Е ако веќе снемеш со човеко за мала доплата тоа е друго. Тогај не се мисли ногу ногу.

spanska

hello world
18 јули 2019
72
92
Ресен
Моментално си добар (графиката ти е тамам на процесорот) поарно кога ќе менваш мени се него сега да смениш CPU, Ram i MB. Ионака плочата ќе ти е некомпатибилна со наредни генерации на процесори.

DaVoRkNe

poweruser
1 септември 2011
4.082
4.347
Скопје
Моментално си добар (графиката ти е тамам на процесорот) поарно кога ќе менваш мени се него сега да смениш CPU, Ram i MB. Ионака плочата ќе ти е некомпатибилна со наредни генерации на процесори.

Ако гледаме така за 5 год,ке искочат уште 5 генерации на процесори,неможе да се брка технологијата пребрза е.

spanska

hello world
18 јули 2019
72
92
Ресен
Ако гледаме така за 5 год,ке искочат уште 5 генерации на процесори,неможе да се брка технологијата пребрза е.

Немој ни да ја бркаш ако немаш голема потреба. Ова е моето мислење, не мора да е исправно. Btw заминавме малку off topic. :)

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Абе ако ти се троши пари за ќеф да ти е дека имаш ддр4 троши твои се колку и да се. Ама факт е дека ништо плус не добиваш у твојава ситуација.

А за тоа платформа ќе кажам само дека на б450 плоча веќе можеш до 16 јадра и 32 нитки да ставиш у иднина и до 64 гига побрз рам. Па мисли сеа ти шо е попаметно. 9900К ти е најјак апгрејд за на плоча со 9100 и тоа валјда нема ти З плоча да зимаш така шо К процесор у иднина би било нелогично.

А најпаметно ти е ко шо ти кажавме чувај си парите и играј си на графичката пошо тоа се перформансите дали со 9100 дали со и5 3ХХХ

Испратено од s8+ преку IT.mk форум апликација

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Ќе те скинат ко азиска потполошка.
Од секад си бил многу вицкаст, ама не секогаш ти ги сфаќам вицовите.

Супер, после за некоја година, што ќе стаиш на z170?
Каде прочита дека за некоја година треба нешто да ставам на z170? Z170 e од пред 5 години, не планирам ништо да додадавам.

3300x служи како моментална солуција, и супер опција со апгрејд опции во иднина.
3300X може да ми служел во 2015-та како солуција, денес сигурно нема да ми служи мене. Пошто ја отрувте темава со 7700K, ете ќе направиме споредба на 3300X со Intel-ова архитектура излезена пред 5 години. Двата процесори ќе ги клокнеме на максимум и ќе видиме на што се мастурбира и по што се сече вени на темава.

Додека од друга страна, имаш платформа, која е мртва веќе со години.
Контрадикторен и смешен е муабетов. Како тоа еден компјутер со горе-долу слични перформанси е мртва платформа, а друг е со жива. Не разбирам како тоа 3300X служи како моментална солуција, а 7700K не?

Патем, објасни ми што ќе правиш за некоја година со 3300X кога ќе стаиш нешто друго на „живата“ платформа? Дали 3300X ќе го фрлиш во ѓубре или ќе го користиш како привезок?

i7 ќе го клокаш не наведе дали и 3300Х или тоа на фабрички да биде?
И двата ќе ги оверклокуваме на максимални фрекфенции со напони/температури безбедни за животот на процесорите.

Последна промена:

ChemicalAngel

lurker
24 ноември 2008
822
230
3300X може да ми служел во 2015-та како солуција, денес сигурно нема да ми служи мене. Пошто ја отрувте темава со 7700K, ете ќе направиме споредба на 3300X со Intel-ова архитектура излезена пред 5 години. Двата процесори ќе ги клокнеме на максимум и ќе видиме на што се мастурбира и по што се сече вени на темава.
3300x не е од 2015, туку од пред еден месец.
Ако сакаш да правиш подобра споредба почни 6700К и 7700К и 3300х
т.е колку се подобри перформансите помеѓу 6700К (2015, msrp $350) до 7700К (2017, msrp $350.00) и 7700К до 3300х (2020, msrp $120)

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.153
16.243
Од секад си бил многу вицкаст, ама не секогаш ти ги сфаќам вицовите.

Каде прочита дека за некоја година треба нешто да ставам на z170? Z170 e од пред 5 години, не планирам ништо да додадавам.

Контрадикторен и смешен е муабетов. Како тоа еден компјутер со горе-долу слични перформанси е мртва платформа, а друг е со жива. Не разбирам како тоа 3300X служи како моментална солуција, а 7700K не?

Патем, објасни ми што ќе правиш за некоја година со 3300X кога ќе стаиш нешто друго на „живата“ платформа? Дали 3300X ќе го фрлиш во ѓубре или ќе го користиш како привезок?

И двата ќе ги оверклокуваме на максимални фрекфенции со напони/температури безбедни за животот на процесорите.

Каква врска има оверклокот? Со азот и едниот и другиот ќе дигнат 6ghz, а АМД-то води во IPC, cache, сметаш дека ќе загуби од 7700К? Си ги видел ли моменталните бенчмарци?

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Не разбирам. Видеово со директна споредба шо го постираше @1s3ct0wN не чини и мора ние лично сите да се собереме за да видиме дали стварно е така?

View: https://youtu.be/QmXzGjieQlU

И аргументите за платформа се валидни. За 5 години од сеа ако сакаш можеш да најдеш на старо 3900Х и да си го ставиш на плочата шо ќе ја купиш денес за 3300Х.

На плоча за 9100 или за 7700К ќе нема ништо блиску до тоа во перформанси да можеш да ставиш. Исто ко денес шо има пазар за интел и5, и7 од трета генерација па навака, па дури и на core 2 процесори за по 2000 денари така очекувај дека ќе има пазар за пет години 3300Х да си го продадеш и да купиш нешто многу појако за истата плоча. Не мора привезок да биде.

Поентата е дека со 3300Х имаш опции, нормално ако сакаш да имаш опции. Ако е само за краткорочни планови сто пати кажавме дека најарно е да си чуваш шо и да имаш у моментот.

Ама коа се прави споредба 9100 наспроти 3300Х треба се тоа да се земе предвид. Цена, платформа/можности за надоградба у иднина, перформанси.

И не разбирам шо се плачкиве за дека споредувале со процесор стар 5 години коа ете стално тој процесор се промакнува као да е добар и денес у дискусија и дури и интел го користеше у споредбите за најновите и3 и и5 процесори за да покажат како тие се носат со 7700К. Значи ако е валиден и релевантен е валиден и релевантен за споредба толку.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.609
1.767
Да само што се споредува и цената, лесно е да се каже Мерцедес е подобар од Опел но секогаш е и цената фактор, а како што знаеме и7 7700К е користен поскап за 100€ од 3300Х.

ChemicalAngel

lurker
24 ноември 2008
822
230
Да само што се споредува и цената, лесно е да се каже Мерцедес е подобар од Опел но секогаш е и цената фактор, а како што знаеме и7 7700К е користен поскап за 100€ од 3300Х.
Тешко е да споредуваш две различни класи на автомобили што е подобро и истата таа аналогија да ја искористиш и кај процесорите. Мерцедес од пред 20 години е далеку подобар автомобил од било кој нов автомобил денес на пазарот до 10.000 евра.
Но такво нешто не можеш да кажеш за Intel Xeon процесор од пред 20 години и било кој нов процесор до 150 евра.
Реткост е да најдеш добра аналогија за процесори

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Intel 4c8t 14nm
Amd 6c12t 7nm
Божем АМД као какао понова технологија и повеќе јадра со треда, ама пак џабе. :eek:h:

Погледнете го атачментот 88218

Ова ме потсеќа како оние старине АМД кога излегоа со 8 јадра FX, леле брат 8 јадра па па па. :D
Битан је квантитет, није битан квалитет. :crazy:
Whatever,

Погледнете го атачментот 88219

Intel Core i3-10100 @ 3.60GHz vs AMD Ryzen 5 2600X [cpubenchmark.net] by PassMark Software

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.153
16.243

Немаат врска бројкиве. Не може 10100 да е на исто рамниште (па и за нијанса подобар) во single threaded performance сo R5 2600 а во Multi threaded performance да е помалку од половина ако земеме дека станува збор за 4c8t vs 6c12t.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
3300x не е од 2015, туку од пред еден месец.
Така де, ама овде го затупеа колку 3300X бил добар и споредуваа цени од пред 3 години на 7700К со цена на 3300X денес, небаре 7700K е единствен процеосор од Intel кој се пордава.

Каква врска има оверклокот? Со азот и едниот и другиот ќе дигнат 6ghz, а АМД-то води во IPC, cache, сметаш дека ќе загуби од 7700К? Си ги видел ли моменталните бенчмарци?
Оверклокот има врска затоа што овде сите кои зборуваме сме ентузијасти, а секој ентузијаст сака да извади максимум од својот систем, 7700К е излезен како ентузијастички процесор наменет за оверклок.
Не знам дали читаш што пишав или реплицираш без да дочиташ, оверклок со поставки за 24/7 работа при безбедни температури и напони со употреба на конвенционално комперцијално ладење.
За бенчмарци сум ги тестирал лично и 7700K и Ryzen 3700X со еден CCX(еквивалент на 3300X). Затоа предложив овде на сите кои запаѓаат во трансови за 3300X нека го земат и нека предложат тестови па ќе споредиме.

Не разбирам. Видеово со директна споредба шо го постираше @1s3ct0wN не чини и мора ние лично сите да се собереме за да видиме дали стварно е така?
Предложив да направиме тестови кои ќе ги предложите при максимален безбеден оверклок на двата процесори. Тоа нема врска со видеото на кое процесорите се возат на stock фрекфенции и на кое се тестирани само игри.

И аргументите за платформа се валидни. За 5 години од сеа ако сакаш можеш да најдеш на старо 3900Х и да си го ставиш на плочата шо ќе ја купиш денес за 3300Х.
Аргументите за платформа се благокажано нелогични затоа што по x години кога ќе сакаш побрз систем сигурно нема да го фрлиш во ѓубре 3300X туку како комплетен систем со матичната плоча ќе го пренамениш. Истата намена која би ја бркал 3300X тогаш ќе ја брка и 7700K.

На плоча за 9100 или за 7700К ќе нема ништо блиску до тоа во перформанси да можеш да ставиш. Исто ко денес шо има пазар за интел и5, и7 од трета генерација па навака, па дури и на core 2 процесори за по 2000 денари така очекувај дека ќе има пазар за пет години 3300Х да си го продадеш и да купиш нешто многу појако за истата плоча. Не мора привезок да биде.
ОК, и која е предноста не разбирам. После xx години од излегување на некоја платформа дефицитарни се матичните плочи, а не процесорите. Секој што има матична плоча од стара платформа бара појак процесор за таа платформа, а не најслаб кој може да го има. На пример денес сите што имаат i3 4-та, генерација бараат да купат i5 или i7.
Oд моето скромно искуство со продажба на хардвер, неспоредливо поедноставно е да продадеш процесор со плоча од постара платформа отколку само процесор.
Конкретно многу полесно ќе ги продадеш процесорот 3300X со матична плоча отколку само процесор кој практично никој нема да го сака тогаш бидејќи нели ќе биде outdated.

Поентата е дека со 3300Х имаш опции, нормално ако сакаш да имаш опции. Ако е само за краткорочни планови сто пати кажавме дека најарно е да си чуваш шо и да имаш у моментот.
Поентата е дека Z170 e од 2015 година и дека е смешна целата споредба на таа платформа со AM4 платформа и 3300X.

Ама коа се прави споредба 9100 наспроти 3300Х треба се тоа да се земе предвид. Цена, платформа/можности за надоградба у иднина, перформанси.
Мешаш брзини т.е. генерации нешто? Ваљда мислеше на 10300K?

И не разбирам шо се плачкиве за дека споредувале со процесор стар 5 години коа ете стално тој процесор се промакнува као да е добар и денес у дискусија и дури и интел го користеше у споредбите за најновите и3 и и5 процесори за да покажат како тие се носат со 7700К. Значи ако е валиден и релевантен е валиден и релевантен за споредба толку.
И ја не разбирам што се плачкиве со платформиве и слично, ете ќе земам 7700K и ајде де да ги споредиме со 3300X.

Матичната плоча Asus Z170I Pro Gaming ја платив 2000 денари, процесорот 7700K ќе ме чини вкупно 125 евра. Соодветна матична плоча за 3300X со каркатеристики како Asus Z170I Pro Gaming чини 150 евра, а 3300X ќе чини во најмала рака исто, т.е. 125 евра.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно