Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Препорака за антивирус

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.769
4.487
Неготино
Да се надоврзам, коа сте почнале за дефендер.
Имаше една игрица што се викаше Marvel Heroes Omega, беше MMORPG, и додека си дремев на неа и користеф дефендер, хард дискот се убиваше од крцкање и од Usage, CPU Usage скокаше ко ненормално итн итн.
Ја ставив во exclusions, немаше фајде.
Се префрлив на Касперски, проблемот го снема.
Дефендерот на нормална работа знае да качи 120 - 250 MB RAM Usage (не е многу, ама мене ми смета ете, навикнат сум на помалце) додека Касперски си спие на 40 - 60 MB Usage.

Иста приказна беше кога почнав WoW - Legion да играм.
Така да дифендер за мене више, не.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.492
Скопје
Да се надоврзам, коа сте почнале за дефендер.
Имаше една игрица што се викаше Marvel Heroes Omega, беше MMORPG, и додека си дремев на неа и користеф дефендер, хард дискот се убиваше од крцкање и од Usage, CPU Usage скокаше ко ненормално итн итн.
Ја ставив во exclusions, немаше фајде.
Се префрлив на Касперски, проблемот го снема.
Дефендерот на нормална работа знае да качи 120 - 250 MB RAM Usage (не е многу, ама мене ми смета ете, навикнат сум на помалце) додека Касперски си спие на 40 - 60 MB Usage.

Иста приказна беше кога почнав WoW - Legion да играм.
Така да дифендер за мене више, не.
Во кој период се овие 2 работи?

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
^ ^
AV whisperer :p

@mihovkris истово или слично многу пати сум читал да го пишуваат гејмери по нетот за дефендерот, богами и јас лично сум искусил „сецкања“. Не дека RAM Usage му е толку голем проблем (за мене, за други со 8ГБ и помалку секако Е проблем). Правиот проблем е CPU Usage, пошто тоа и тоа како се приметува.

Инаку чудно е што Авид не го видел ова и сам, пошто Авид како avid гејмер (pun intended) би требало прв да примети проблеми во гејминг. ;)

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
Според последните квартални тестови на MRG Effitas:
MRG_Effitas-2018Q4-360.JPG

На кого му одговара фифти-фифти заштита со Дефендер, бујрум. :)
Во е-банкарство се котира малку подобро.

Q1 2019 In-the-Wild real financial malware test results.JPG

Но колку подобро?
Capture.JPG
Од ОС последниве години користам Win10 LTSB затоа што нема ништо од сра*ата што ги има Про верзијата ... освен Дефендер и One Drive. Прво што правам е комплетна деинсталација на дефендерот.
Не ми се потребни никакви тестови за да осетам сериозно успорување на PC-то од него. Не сум фанатик по заштита и антивируси и добро знам како ми функционира компјутерот без AV, како и со поголемиот број антивируси што ги инсталирам од време на време чисто поради тестирање.

Имам и една постара конфигурација каде полесно може да се приметат разликите. Без AV имам добра претстава како функционира, а со AV вака изгледаат моите субјективни впечатоци:

1. Webroot SecureAnywhere - супер брз, као да немаш антивирус. Во тестовите на Effitas скоро секогаш го делеше првото место со Касперски. Од лани тргна на лошо, во позадина данлоудираше фајлови од 10 GB и повеќе, во неколку наврати ми ја блокираше C: партицијата и конечно го пензионирав.

2. ESET Internet Security - приоритет ми беше минимум ресурси и успорување на ПЦ-то и можам да кажам дека се погоди топ. Во последнава година од кога почнав да го користам имам чувство како да немам антивирус. Нема успорување, кога треба реагира веднаш, има едноставен интерфејс за користење... Единствен проблем е на неколку месеци да побарам лиценца на интернет и терам даље.

3. Kaspersky Free - по фри од ова здравје, а си работи топ. Милион години е понапред од фри верзиите на Битдефендер, Аваст, АВГ, кои знаат да направат каша попара, некогаш комплет да го зезнат оперативниот систем...
Касперски знае да се осети при работа со по некој микро стутер, но е подносливо дури и на стара машина. Ако ништо друго, те потсетува дека си заштитен. :)

Сумирано, ESET Internet Security ако се плаќа, или ако се бараат клучеви по нет на неколку месеци (а ги има секогаш), или Kaspersky Free. За домашна употреба не би се замарал со ништо друго.

Инаку сум терал периодично без антивируси со години и никогаш ништо не сум закачил - не гледам порниќи на интернет, не симнувам игри/кракови, не кликам 'јес' кај што не треба... :innocent:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Зошто бе не може два лајка да се стават? :hay:
(еден за содржината, а вториот за формата)

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.492
Скопје
Зошто бе не може два лајка да се стават? :hay:
(еден за содржината, а вториот за формата)
За погрешна работа ставаш лајк... лајк треба да ставиш ако конечно си сфатил дека тестовиве се бесмислени.
Еве го твојот скриншот во кој слепо веруваше. Види го ЕСЕТ
upload_2019-5-28_20-19-43.png

А сега еве го ЕСЕТ од друг тест што го постирал чико
upload_2019-5-28_20-20-12.png

И сега ти тука можеш да направиш асален спин дека ова се две различни работи, а всушност не се баш.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Спиновите ти ги оставам, а еве ти и на тебе лајк да ме набедуваш дека сум скржав. :innocent:

Во меѓувреме прочитај разлика меѓу општ и financial malware (и види што споредуваш).
Поентава можеше сосема успешно да ја направиш со AV тестовите за општ малвер (еве јас да ти помогнам). Есет баш таму има добри резултати во тестирањата (хинт, дури и дефендер). Ама површен си (како и за повеќето работи, вклучително и за тролањево?) те мрзеше макар и накратко да ги погледаш тестовите па едноставно го ископира скриншотот од Чико, наместо да направиш свој со соодветна содржина. Ја пропушти приликата и пак испадна лош дискутатнт (дури и тролањето е потпросечно)... ;)

едит: Тестовите не се бесмислени, употребуваат различни методолгии, тестираат различни работи... И нормално имаат различни резултати. А тестовите може и да се дополнуваат меѓу себе, ете MRG Effitas изгледа повеќе се фокусирани на тестирање на безбедноста на финансискиот аспект на ај-ти работењето.

Последна промена:

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-3930K CM Hyper D92
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
Windows 10, Windows Server 2016
Ај-ти секторот што е задолжен за компјутерите работи со заврзани раце, односно онолку колку што дозволува буџет. Објаснив дека тоа што има луѓе на форумов кои не ги фаќа вирус, тоа ваљда во домашни услови со компјутер со ограничен пристап. Го напоменав случајот зашто било каква заштита што ја имаа останатите компјутери во фирмата спречија тотален колапс. Ете во случајов дефендер кој го успорува системот, што е подобро од мртов систем, или бесплатната солуција што јас ја имам на компјутерот а тоа е касперски (за домашни услови зедов лиценца за kis), или моменталната што ја исталираа откако се случи крахот - панда антивирус. Секој има различни потреби, некој го користи компјутерот за работа и не може да си дозволи крах или рандом ај-ти форумџии на кои не им е проблем да мавнат формат еднапш месечно. Независно која солуција, дефендер, бесплатен или платен е подобра од немање никаква заштита, муабетите дека додека играш игрици и ти се успорува систем дур копираш а имаш дефендер, или друг антивирус се живи глупости, освен нели ако не користите се уште пентиум 2 конфигурации, a компјутерот ви служи за разонода а не за работа.
Проблемот кај тебе на работа е немање ИТ како што треба.

1. Купувате Windows лиценци кои нудат долгогодишни безбедносни закрпи. 1 WSUS сервер решава се и компјутерите се up-to-date.
2. Windows Defender, Windows Firewall и Shadow Copies се must во ова време на Randsomeware.
3. Генерален мрежен фајрвол, 3000 еура годишно за 200 корисници и немате проблем.

Некад не е до буџетот, туку до тоа што имате и како управувате со истото. Гледам на нет корисници со лаптопи стари 7-8 години им наоѓаат намена.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.555
19.231
За погрешна работа ставаш лајк... лајк треба да ставиш ако конечно си сфатил дека тестовиве се бесмислени.
Во почетокот ќе ти биде интересно но како што одминува времето се повеќе ќе чувствуваш тиха језа заради изгубеното време и (особено) енергија.
Подобро играј Solitaire

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.701
3.344
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
Јас мислам дека ЕСЕТ не се така лоши, ова со блокирање на веб страни кои се заразени ми се допаѓа, што ти дава малце повеќе детали, истото го има и дефендер, за другите не знам.

Не е лош ЕСЕТ, и цената е примамлива за лиценца.

pipelin

Caffeine & IT.mk
8 мај 2010
2.701
3.344
Skopje
pipelin's setup  
OS
macOS
ESET Internet Security? Кач пара ако може да знам?

IS да, 3$ - 1 уред.
bMTtt29.png

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Сумирано, ESET Internet Security ако се плаќа, или ако се бараат клучеви по нет на неколку месеци (а ги има секогаш), или Kaspersky Free. За домашна употреба не би се замарал со ништо друго.

Инаку сум терал периодично без антивируси со години и никогаш ништо не сум закачил - не гледам порниќи на интернет, не симнувам игри/кракови, не кликам 'јес' кај што не треба... :innocent:

Зошто би платил за ESET, кога има KIS за 5$?

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.769
4.487
Неготино
Јас есет престанав да користам од коа пуштив на 2 машини кај што не најде ништо, додека касперски и дури AVG Free партали направија.
Зборам за постарите верзии, сеа не знам како е.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.439
11.492
Скопје

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно