Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења во прв пост)

turbiny

hello world
20 декември 2016
231
123
Хмм сега ми текна дека има еден круг горе за вентилација ама води нанадвор. Таму ви собрало еден добар 140мм ац вентилатор, ама што со тоа.
...
Чекај сега со ова вентилацијава ќе пробам нешто. Имам јаки AC вентилатори, ако го свртам да дува во влез, ќе влече воздух од собчето и теоретски ќе зголеми проток.

Јаки ќе бучат, пробај 2/3 на 12в големи и тивки, врата малце отворена=доле ладен воздух ќе влече, горе топлиот ќе издува

N56 via jailbroken Monarch

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.236
5.549
Скопје

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.387
5.531
Ме интересира мислење од упатените за инвертер за во викендица кој ќе се користи за греење и ладење на просторија од 45m3. Изолацијата е камена волна од 10cm во сендвич од блокови, PVC прозори. Во принцип нема да се оди таму кога температурата е под 0, но инцидентно ако се задеси да фати студ да може да го затопли тој простор. Дополнително, ако фатат епски студови има и греење на дрва.

Буџетот е 800-1000 евра.
Колку време се престојува во викендицата?

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Колку време се престојува во викендицата?
Во принцип ќе се користи многу ретко зимно време, најчесто на пролет и есен, но не повеќе од 2-3 месеци годишно.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.387
5.531
Во принцип ќе се користи многу ретко зимно време, најчесто на пролет и есен, но не повеќе од 2-3 месеци годишно.
Тогаш направи една математика дали воопшто ти се исплати да лупнеш 50-60000 за клима или можеш да пројдеш со еден панел од 3-4000 и со разликата да ја плаќаш струјата следниве 10-15 години. Плус панелот побрзо ќе загрева.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Тогаш направи една математика дали воопшто ти се исплати да лупнеш 50-60000 за клима или можеш да пројдеш со еден панел од 3-4000 и со разликата да ја плаќаш струјата следниве 10-15 години. Плус панелот побрзо ќе загрева.
Во заблуда си околу панелот, а не е само греење, летоска ќе се користи да лади

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
Во многу делови:
Прво дека Панел од 3-4KW може да ја загрее побрзо просторијата од инвертер со 6-7kW грејна моќ. Напротив обратно е, инвертер кој троши 3-4kW ќе ја загрее просторијата многу побрзо од две панелки по 3-4kW секоја.
Второ, дека со разликата во цена ќе плаќам струја 10-15 години. За да добијам ефект на загревање блиску до оној кој би го постигнал инвертерот ќе треба да монитрам 3 панелки од по 3-4kW. Доколку активно ги користам за греење раазликата во цена ќе ја изгорам за не повеќе од 4 години. Доколку купам и некоја клима за летно време да брка работа ќе испадне дека нема да има разлика за горење

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.387
5.531
Во многу делови:
Прво дека Панел од 3-4KW може да ја загрее побрзо просторијата од инвертер со 6-7kW грејна моќ. Напротив обратно е, инвертер кој троши 3-4kW ќе ја загрее просторијата многу побрзо од две панелки по 3-4kW секоја.
Второ, дека со разликата во цена ќе плаќам струја 10-15 години. За да добијам ефект на загревање блиску до оној кој би го постигнал инвертерот ќе треба да монитрам 3 панелки од по 3-4kW. Доколку активно ги користам за греење раазликата во цена ќе ја изгорам за не повеќе од 4 години. Доколку купам и некоја клима за летно време да брка работа ќе испадне дека нема да има разлика за горење
Клима што троши 3-4kW не е 60000, а за една просторија не ти ни треба таква. Најверојатно мислиш на клима што оддава толку топлина. Тоа е исто топлина како и панел од 3kW. Значи не ти требаат три панели, еден грее како една клима со тоа што мање-више троши три пати повеќе струја од неа.

Затоа те прашав колку време ќе се престојува во викендичката, дали има простор за ваква математика. Сепак ти си знаеш најдобро кога и колку ќе ти треба греење и која опција ти е поисплатлива.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
@moongose

Принципот на работа на инвертерот е таков што за одредена потрошувачка на ел. енергија дава двојно(и повеќе од двојно) топлотна моќ, односно прави трансфер на топлина од надворешната кон внатрешната единица. За разлика од него панелката прави едноставна конверзија на електрична во топлотна енергија со однос 1:1, па така за ист конзум панелка не може да оддаде ни пола од топлината која ја оддава инвертерот.
Понатаму инвертерот во внатрешната единица има вентилатор кој го разнесува топлиот воздух насекаде низ просторијата. За разлика од неа панелката зрачи од одредена точка така што за да се загрее воздухот во одредена просторија е потребно неспоредливо многу повеќе време. Дури и да се стават повеќе панелки на различни локации пак нема да можат ефективно да го затоплат воздухот во просторијата како што тоа ќе го направи инвертерот.
Така да панелка, т.е. термо-електрична греалка, не е воопшто соодветен избор ако се сака да се заштеди.
Нејсе, имам веќе термо-електрични греалки(неколку по 3kW), но не се доволно кадарни да загреат брзо и ефикасно, ни приближно како што тоа го може грејно тело со вентилатор. И, многу битно, летно време инвертерот ќе се користи за ладење.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.096
6.039
Имаш опции од типот на:
Haier Tundra 18
Vivax AEMI 18
Gree Lomo LC 18

И брендирани:
Daikin FXTF50
Toshiba Suzumi Plus 16
Panasonic Z15TKE

Грубо јас би одел на FXTF50 ако може да се земе некој попуст и да се добие со WiFi (за муабетот ако има вифи во местото за да си ја упалиш ден порано да си загрее се на 22ц, или да си олади се на 22ц). Ако немаш Вифи тогаш немора. А од буџет опција пошто сепак е викендица Lomo LC 18 сосе вифи доаѓа, меѓу најефтините е - чао пријатно. (ДА СЕ ПРОВЕРИ ДАЛИ ВИФИТО РАБОТИ ПРЕКУ ИНТЕРНЕТ, И НА НОТАР ДА СЕ ЗАВЕРИ ДЕКА РАБОТИ. ДА НЕ ИСПАДНЕ ДЕКА Е САМО ЗА ВО РАМКИ НА ТОЈ ВИФИ)

Стандардни процедури да се запазат, надворешната НИКАКО да не е на ѕид од спална. Што подалеку од спална да биде. Да има убаво спроведено каде да капе и надворешната и внатрешната. Да е добро вакуумирана барем половина час. Да се изолирани бакарните цевки ЕДНА ОД ДРУГА секоја посебно. Да се долги бакарните цевки повеќе од 3 метри. Никако пократки да се. А опционално ако може да се стават буфери на надворешната единица за да е мир во куќа.

Со здравје да се служиш.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.583
19.289
Врие од научници со факти (кои во принцип се точни) но:
  • Се работи за 45 квадрати кои претпоставувам дека се една просторија. Ако не се тогаш уште полошо.
  • Објектот нема да има континуирано загревање со клима што значи дека кога влезеш ќе наидеш на мраз куќа.
  • Тој "мраз" треба наеднаш да се загрее без да вртиш палци, да се нервираш и да користиш панели.
  • Кога со клима загреваш просторија која долго не е греена, истата ќе работи со полна снага, ќе натрупа мраз и или ќе дефростира или ќе нема ефикасност.
  • 7,2/7,5-ка односно 24.000 Btu нема ова да го прави.
Од вишок глава не боли

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Врие од научници со факти (кои во принцип се точни) но:
  • Се работи за 45 квадрати кои претпоставувам дека се една просторија. Ако не се тогаш уште полошо.
  • Објектот нема да има континуирано загревање со клима што значи дека кога влезеш ќе наидеш на мраз куќа.
  • Тој "мраз" треба наеднаш да се загрее без да вртиш палци, да се нервираш и да користиш панели.
  • Кога со клима загреваш просторија која долго не е греена, истата ќе работи со полна снага, ќе натрупа мраз и или ќе дефростира или ќе нема ефикасност.
Од вишок глава не боли
Vo prolet i esen ako se koristi i 18ka klima ke ja krene temperaturata brzo.
A ako e ladno mnogu moze i pripomos nekoj cas so drva za da krene pobzo temperatirata pa da prodolzi potoa sama klimata.
Eden moj prijatel stavi jaka 24ka vo 40m2kuka bez izolacija jas mu predlagav 18ka . Gree jako 24kata i na -20 si nema maka ama prva brzina e mnogu jaka mnogu silno duva uragan e 800m3/h i minimumot ne sleze od 900w
Mora kompromis da se pravi tuka.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.096
6.039
Апсолутно. 24ка во простор кој е за домашна употреба е многу лошо. Прејаки се брзините и за одржување е бучна и сецкава. 18ка е многу подобар избор баш заради тој послаб вентилатор и модулација под 600W.

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Vo vakov slucaj postoja2-3klimi 18ki sto mozat da se spravat i bez pripomos
Fucicu 18lfc-ne se pravi poveke
Mitsu FH50ve-i za ovaa dali uste postoi i
Gree Amber nordik 18ka

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.583
19.289

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.521
Така е
Тие имаат споствена мерна станица на која треба да и веруваме
Чии мерења соодведствиваат со надворешните. На фабрикине има какви такви филтри барем, дома на ќумбињата, пола ги немаат ни оџаците зачистено. Бар за усје со 102% можам да кажам дека цел јануари не работеше. Одам барем 2 пати неделно во с. Усје, на 300-500м од оградата. Самиѕе селани кажуваат дека од пред 20години е уживанција сега. Нит чад имало нит како порано цементен прашак.

Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
Кога со клима загреваш просторија која долго не е греена, истата ќе работи со полна снага, ќе натрупа мраз и или ќе дефростира или ќе нема ефикасност.
Од вишок глава не боли
Дап, секако може да пукне 3 пати повеќе пари за добра 24К BTU инвертор клима... Или па може на првото идење у викендица да го пали ќумбето (кое ионака веќе го има), и иницијалното загревање да го постигне така. Ќумбето се обложувам дека по дифолт му е предимензионирано за просторот, како и 99.99% од сите ќумбиња кои се користат овде. Ова на гОЈДО сигурно е барем 10 киловати, ако не и повеќе... @gOJDO кажи ги живтисе спецификациите на печката на дрва?

Во случајов предимензионирано ќумбе за неколку часови ќе го загрее просторот, во секој случај побрзо од 24К BTU инвертор клима од пар илјади евра. А потоа тој така предзагреан простор некоја 14К BTU клима како Тошиба Сузуми+ би требало без да го одржава загреан просторот од таква викендичка со опишаната изолација.

Јас сум противник на греење со ќумбиња, но не сум противник за паметна повремена употреба - на пример за бекап. И самиот планирам да купам едно за дома, не да го користам туку за златна резерва. За кога би снемало струја на пример. Инаку климите без проблеми ми загреваа и на прекланската најладна зима, немам потреба од дополна. Клими се топ опција за основно греење, без разлика на филмовите што повремено се прават овде на дискусијава.

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864
Несакам да ме разберете дека ги бранам ќумбињата, ама медалот има и друга страна!
Се додека инспекциските служби се такви кави што се загадување ќе има се повеќе, пример, исповед од вработен во железарница Скопје: ''после 20 часот(летно време а зимно после 17 часот) се до наутро до 06 часот се отвара бајпасот од оџаците да се заобиколат филтрите и чадот оди надвор во атмосвера нефилтриран''. Зарем не мислите дека истото се случува во сите други фабрики кои ''наводно ги задолжија да вградат филтри''.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.583
19.289
Дап, секако може да пукне 3 пати повеќе пари за добра 24К BTU инвертор клима... Или па може на првото идење у викендица да го пали ќумбето (кое ионака веќе го има), и иницијалното загревање да го постигне така.
Ок! Ај да не му правиме распоред со што и како да се грее. Бараше совет за клима, даваме совет за клима. Ваљда не е ретардиран да не знае со што да се топли.

Туку нешто друго ми падна во очи! Да фак! Твојата неконзистентност и шалтање на ставовите низ дискусииве. Значи, да почнеме:

Јас сум противник на греење со ќумбиња
До овде океј. Ова го знам од претходните постови.
но не сум противник за паметна повремена употреба
Каква е оваа паметна повремена употреба? На кој начин ова „повремена употреба“ го замислуваш? Ако употребуваш котел на пелети „за повремена употреба“ се важи ли?
на пример за бекап
Бекап во случај на што?
И самиот планирам да купам едно за дома,
Нели ќумбињата ве трујат и ја загадуваат околината? Од каде сега ова?
не да го користам туку за златна резерва
Договори се веќе..
Инаку климите без проблеми ми загреваа и на прекланската најладна зима, немам потреба од дополна
Мислам, хелоу! Мачно е веќе
Клими се топ опција за основно греење, без разлика на филмовите што повремено се прават овде на дискусијава.

Сума сумарум. Ако некој се одлучи во најладните месеци да се грее на пелети/дрва заради:
а) економска исплатливост (сумата од климите еднакво на пелети со резултат ненадјебово поголема топлина)
б)Заради тоа што климите од N причини не му ги задоволуваат потребите.

Тогаш „труе“, „примитивно“ , „праисторија“, „глупо“ (ова се дел од епитетите кои ти ги имаш употребено)
Кога ти користиш ќумбе тогаш тоа е за бекап и „виши цели“ така ли?

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно