Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења во прв пост)

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.786
6.488
SK
Мерните станици
Битола1 е на периферија на градот поточно кај градските гробишта -тие сигурно не.греат.
Битола 2 е најстрог центар -ќумбе парти ,автомобили повеке од луге.
Затоа има голема разлика.
ОК, токму тоа и ми е поентата. Загадувањето го прават градовите, затоа најзагадено е таму каде е најгусто населена популацијата. Следствено на се што кажа, тогаш и следново мора да е точно:
- РЕК е далеку од главен загадувач во Битола, не е ни блиску до тоа. Битола1 мерна станица е на периферија која е најблиску до РЕК.
- Во 8-9 навечер нема сообраќајни гужви, ама сите ќумбиња се запалени. Пикот во загадувањето јасно го покажува тоа, графикот долу се кажува. Слични пикови имаме секој ден кога прекинало да дува ветер а загадувањето секогаш најмногу скока кога повеќето луѓе се прибрани дома и им треба греење па ги палат ќумбињата. Ова е патерн, шема која често се повторува и јасно кажува дека најголемите загадувачи се ќумбињата.

upload_2018-12-31_14-14-43.png

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
ОК, токму тоа и ми е поентата. Загадувањето го прават градовите, затоа најзагадено е таму каде е најгусто населена популацијата. Следствено на се што кажа, тогаш и следново мора да е точно:
- РЕК е далеку од главен загадувач во Битола, не е ни блиску до тоа. Битола1 мерна станица е на периферија која е најблиску до РЕК.
- Во 8-9 навечер нема сообраќајни гужви, ама сите ќумбиња се запалени. Пикот во загадувањето јасно го покажува тоа, графикот долу се кажува. Слични пикови имаме секој ден кога прекинало да дува ветер а загадувањето секогаш најмногу скока кога повеќето луѓе се прибрани дома и им треба греење па ги палат ќумбињата. Ова е патерн, шема која често се повторува и јасно кажува дека најголемите загадувачи се ќумбињата.

Погледнете го атачментот 70121
Со.дрва да се.греат проблемот би бил помал-се греат со иверици гуми со.што уште не.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.101
6.046
Daikin FXTF50
Gree Hansol 18
Mitsubishi SF50VE
Toshiba Suzumi 24
Gree Hansol 24
Daikin FXTF60

За да не прашувам квадратура и изолации и остало, една од горниве и завршена работа.

darko1010

read-only
13 август 2018
18
1
Daikin FXTF50
Gree Hansol 18
Mitsubishi SF50VE
Toshiba Suzumi 24
Gree Hansol 24
Daikin FXTF60

За да не прашувам квадратура и изолации и остало, една од горниве и завршена работа.

Thanks. Повеќе од доволни ќе се за соба со изолација од 15-20м2.

Дали според тебе вреди евентуално да се заштеди +200-300 евра и да се земе Daiseikai 9? Пред 6-7 год, кога искочи 5ката, мн ја фалеа на МК и БГ форумиве, али гледам од тогаш се помалку го препорачуваат Daiseikai-то.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.101
6.046
Тие се за 60-100 квадрати салони.

За 15м2 изолирани, треба нешто многу послабо.

bxxxn

user
11 март 2011
1.663
1.815
Дали некој е запознат со оваа марка на клими ,и ако можи мислења од сите
C&H Arctic CH-S18FTXLA 5,5 kW - Инвертер клима уред

Имам земено 3,5 и 5,5 од Мепринг системи. Одлични уреди, ко што имаат спомнато на форумот доста наликуваат на некои од Грее моделите, така да можно е да се произведени од нив, но и двата уреда се користат во неизолирана куќа и беше супер топло минатата зима. Од геџетите имаат iFeel и WiFi вградено, има грејач на надворешната единица, доста ретко правеа дифрост ... Исто препорака, одлично искуство со Мепринг, домаќинска фирма.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.610
19.344
чадот од ќумбињата е тежок
И ладниот воздух друже @Lokvan , и ладниот. Тоа дополнително ја отежнува ситуацијата.
За провев е потребна разлика во притисоците. Него вечерва ви дувна ветер Скопјани, а? :)
4eb26b09-f198-415e-a281-b4cbe08923dd.png

Dzodza

read-only
31 декември 2018
1
0
Dali nekoj ja ima ovaa klima
ch-s12ftxla arctic, se dvoumam pomegu nea i gree fairy lclh gwh12acc, isklucivo mi e potrebna samo za greenje na 20 m2 stan, ve molam pomognete

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
Среќна Нова!
Помалку ќумбиња, а повеќе клими во 2019 и сите наредни години. Да не греат добро и економично климите, независно од марката/моделот. :)
1.gif
Dali nekoj ja ima ovaa klima
ch-s12ftxla arctic, se dvoumam pomegu nea i gree fairy lclh gwh12acc, isklucivo mi e potrebna samo za greenje na 20 m2 stan, ve molam pomognete
Cooper&Hanter Arctic = Gree Lomo LCLH
Јас би одел со Fairy, тој модел е замена за ломото LCLH кое веќе нема да се продава. Бидејќи си во стан и ако имаш добра изолација би можел да поминеш и со Gree Lomo LC или Haier Tundra 12. Ако имаш/решиш да грееш и друг простор во станот освен тие 20 м2, или си со слаба изолација, сепак Fairy или C&H Arctic.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.786
6.488
SK
Вистинската комедија во декларацијава погоре, е во тоа што Купер Хантеров е всушност Gree со Купер Хантер лепенка! Така да следствено - овој Купер Хантер врти кругови околу самиот себе? Inception? :D

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.610
19.344
Вистинската комедија во декларацијава погоре, е во тоа што Купер Хантеров е всушност Gree со Купер Хантер лепенка! Така да следствено - овој Купер Хантер врти кругови околу самиот себе? Inception? :D
Кој Gree? Наведи го моделот

ante1

read-only
11 јануари 2017
49
100
Ako Gree шугаво тогаш и Копер Хантер е шугав нели Грее=Копер Хантер(посочените модели) следствено на тоа Ако Мидеа е шугава тогаш и Вивакс е шугав,Мидеа=Вивакс?! Сите тие ОЕМ имаат се некој модел на Мидеа,Грее или друг кинески модел...
Муабетот ми е ако некој сака сега да земи клима и да ја монтира на снегот или минусните температури кои се најавуваат и ја монтира во претходно незагрееан простор, кој и да е модел макар и Мицибуши ФХ(сега ја нема) ќе се понаша како шугава..
Треба да се научи како истата работи а не да се и очекуваат чуда, особено не на вакво време..Зборувам за оние кои сега ќе се одлучат да земат и минтираат клима...Другите што имаме горе долу знаеме како работи..

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.786
6.488
SK
Кој Gree? Наведи го моделот
Koj Купер Хантер? ;)

Сериозно - јас лично не сум проверувал за ова, но од истиот физички изглед и истите сервисни мануали уште преклани се заклучи дека Арктик моделот од Купер Хантер е ремаркиран Гри Ломо ЛЦЛХ.

Понатаму дискусии lampopumput.info го велат истото:
Google Translate
Или пребарај на гугл со „Cooper and Hunter powered by Gree“ како клучни зборови за пребарување, и ќе најдеш моменти како ова: Cooper Hunter /GREE
И овде имаше некој муабет, ама не наоѓам со пребарување. Искрено за Купер Хантер не се нафаќам да пребарувам ни овде, а ни под разно во каша-попарата од дискусија таму на Омлетот (каде повеќе се коментираше К&Х).

Колку што паметам нели Купер Хантер се OEM продавачи (читај лепачи на налепници)?
Ќе ти биде тешко да објасниш врз основа на што ти ги цениш Купер Хантер како добра HVAC компанија? Или ако не добра, тогаш подобра од Гри...

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.610
19.344
Јас прееска на хрватски форум прочитав дека Купер Хантерот има Дакин компресор и двореден изменувач а Gree LCLH има две изведби (еднореден и двореден изменувач )

Уствари и да се ребрендирани едните и другите од каде да знаеме што програмска логика користат?

bxxxn

user
11 март 2011
1.663
1.815
Да имаат двореден изменувач, за компресорот не знам. Но, како корисник да кажам дека нема потреба да се трола марката, грејат и ладат одлично, ниска е сметката за струја и не знам што повеќе обичен корисник би барал. :)

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.786
6.488
SK
Јас прееска на хрватски форум прочитав дека Купер Хантерот има Дакин компресор и двореден изменувач а Gree LCLH има две изведби (еднореден и двореден изменувач )
Гри и Даикин имаат joint venture бизнис. Све Даикин од средна и ниска класа се произведува од Гри, а во Даикин од Јапонија само висока класа моделите. Ова е стара информација. Така да тоа што си прочитал хрватскиот форум може и да е точно.

Најпосле нели те поканив да пребараш со „Cooper and Hunter powered by Gree“ како клучни зборови за пребарување. Кликни на слики и еве што ќе добиеш:
upload_2019-1-2_23-58-1.png

Потополно ист дизајн на надворешни единици, ист дизајн на внатрешни единици, исти далечиниски управувачи...

Уствари и да се ребрендирани едните и другите од каде да знаеме што програмска логика користат?
Чекај малку другар. Едниов е најголем светски прозведувач на клима уреди и топлотни пумпи, вториов е ОЕМ препродавач кој лепи свои лепеки на климите од Гри... И ти правиш споредба меѓу брендовите?

За софтверот, 100% е истиот кој и на Гри климите. Истата електроника, истото све е, барем така е кај моделите кои ги купуваат од Гри, којзнае од кои се други брендови препродаваат роба... Но сигурно не развиваат посебен софтвер и посебна електорника. Тоа е некоја помала ОЕМ фирма. Лепат свои лепенки, препакуваат - и продаваат. Всушност ни тоа не го прават, сигурно уште во фабриката на Гри им се лепат какви лепенки сакаат.

Ги споредуваш Купер Хантер со еден Гри.
Ме чудиш со вакви елементарни непознавања, те сметав за поинформиран дечко.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.610
19.344
Исти се колку што се исти сите матични плочи произведени во Foxcon.

Со нагаѓање ме тераме никаде. Инфантилни тврдења "лепат лепенка" исто така. Дај ти ваму сервисни упатства да споредиме.

Иста електроника, можеби. EPROM флешнат со што не знаеме.
Иначе изработката на C&H е две класи подобра од Гри.

Гри факинг Амбер кој има програмиран дефрост на секои 50 минути no matter what. Крцка како луд, бучен и ваљда ефикасен

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.786
6.488
SK
Повторно би те замилил да бидеш озбилен.

Не споредувај баби и жаби. Гри навистина е Фокскон во светот на климите, но климите не се матични плочи а софтвер за клими не се пишува тек така.

Некоја таму минијатурна ОЕМ компанија која нема никакво производство и се бави исклучиво со препродавање на кинеска роба - и ти сега ќе ме убедуваш дека тие ќе ти развивале свој софтвер? И софтверот ќе го направеле подобро од најголемиот светски произведувач на клима уреди?

Инаку дека софтверот на Гри не им е најдобар, тоа и јас лично ќе го посведочам пошто користам и Гри и Тошиба паралелно. Само што Тошибата кошта колку две Гри. А поевтиниов Гри сепак доволно добро се понаша, главната замерка е што не можеш лесно да форсираш економски мод на работа, на пример кога не си дома да грее минимум со мала потрошувачка. Може и тоа, само треба експерименти додека да се утврди дека со 17с поставени, глупиот Гри ќе одржува темп на 20с. Ова делумно е до сензорот, неговата позиција и идење на провев од ѕидот.

На крај секако климата ОДЛИЧНО работи како за евтина клима.
Да бидеме објективни малку, а?

А за Гри Амбер јас лично знам само за двајца корисници кои се пожалиле на такво однесување со дефрост на секои 50 минути. Едниот е рандом нуб од Омлет, за кој испадна дека во сред зима ставил клима во стара неизолирана градба - и очекувал во истиот момент дека магично ќе стане топло. А сите знаеме како греат климите и дека на стара изладена куќа и требаат неколку денови 24/7 греење за да се подстопли саглам. Вториот таков корисник што се жали е нашиов Влав, кој не сакам да го коментирам.
Како и да е, дури и тие две поплаки за мене се доволно да продолжам да препорачувам Хансол а не Амбер.

едит: И уште еднаш риалити чек за фамозната „подобра изработка на Купер Хантер“, ако не се разбираме со зборови тогаш ете ти слика пошто нели сликата зборува повеќе од илјада зборови. Исти клими се, ист изглед, иста пластика, се исто минус лепенките на Купер Хантер. Дури и даљинските им се ИСТИ:
upload_2019-1-3_11-30-42.png

Последна промена:

CobeT

read-only
16 октомври 2017
19
18
Гри факинг Амбер кој има програмиран дефрост на секои 50 минути no matter what. Крцка како луд, бучен и ваљда ефикасен

Па сега, може да зборувате за потрошувачка и за било што лошо за Амбер али за дефрост сте 100% грешка

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

stefan_mkd

lurker
18 март 2015
843
669
Ете така, затоа гасификација на РЕК е лесно и најбезболно. Како и на останатите индустриски капацитети.

А најважно од се забрана за горење по градовите и субвенција на инвертери како решение кое ќе донесе инстантни резултати.

Мислам дека не си озбилен со коментарот. Претпоставувам си свесен за разликата помеѓу парна и гасна термоцентрала и кој дел од побарувачката истите го покриваат

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно