Си им ги погледал другите делови од форумот?Кајгана е на потполно исиот пат да пропадне, само овојпат не е ајфон, туку од еден продавач - пијаница од продажниот центар на Грее Сторе со 5-6 дупли јусери... Кајгана нема да тера уште долго. Скоро сите членови се банирани или заминаа самите бидејќи кајгана стана ненормално место за престој, таму остана уште Грее лобито...
Лобирање је посебан облик придобијања утицајних појединаца или група. Подразумева процес развијања ефикасних и ефективних комуникација са онима који имају формалну и неформалну моћ. Процес је успео уколико утицајни појединци или групеуспевају да у будућности подржавају одређене иницијативе и интензивирају своје активности у правцу реализације планираних циљева.
Молам мислење за Toshiba Mirai 2.5kw ras10bkv. Благодарам.
![]()
Климиче 2.1KW, јапанско од Тошиба. Меѓу најефтините јапонски модели. Наменето е за бајаги мали простории и за добра изолација и прозори. И малку надворешни ѕидови.
Треба да се види дали 2.1KW е доволна јачина за просторот.
Конкурент би и бил Mitsubishi HJ25VA како што гледам по цена 28000 денари. Која има ем помала моќност, ем послаб COP/SCOP, така да подобра е Тошибата во случајов - по иста цена.
![]()
P.S. Во случајот на Јуве FH мора да е главна клима со соодветни сетизни за грење, и неделен тајмер за максимално користње на ефтина струја. А WN само да помагаат на FH, и да се секогаш испод неа во температура. Само така ќе се искористи максималниот SCOP на климите и глевниот терет сегакош да паѓа на таа со најголем SCOP и најдобар Eurovent.
FH да оди рецимо на:
30Ц во 5 наутро
24Ц во 7 наутро
30Ц во 14ч
25Ц во 16ч
А WN да се ставени константно на 22-23Ц на пример.
Секако сите со издув надолу.
Ти благодарам. Станува збор за мал стан од 60 м2 со 4 соби. Значи сите соби со по некои 10-15 квадрати. Зградата има добра изолација а столаријата е PVC.
Значи ова климиче по едно во секоја соба би било доволно ако добро разбирам. Е сега мислам дека секоја од овие си има засебна надворешна единица. Ако има подобар избор за парите кажете. Пред се ме интересира за топлење нели.
Точно така, во секоја соба по една клима.
Ако сакаш да заштедиш со евтин кинез, еве ти препорака. Мидеа уред со Вивакс лепенка со 29кг надворешна единица за 22к:
VIVAX ACP-12CH35AESI+ по супер цена од 21.990 ден.
И повеќе од доволна ќе биде по една во соба, гледано од аспект на греење. Но има еден аспект за кој треба да размислуваш, а ретко се дискутира: минимална модулација, односно најмал можен работен напон на кој инвертор сегментот може да ја симне моќноста на клима уредот. Кај мојата Тошиба Сузуми+ тоа се 220W, кај Гри е 440W. Важно е пошто во мали изолирани простории некогаш и минималната моќност е прејака, и тогаш климата се гаси. Кога се гаси, тоа е недостаток од комфор, работата наликува на обична on-off клима (со сите недостоци што го има тој вид на клими).Ти благодарам. Станува збор за мал стан од 60 м2 со 4 соби. Значи сите соби со по некои 10-15 квадрати. Зградата има добра изолација а столаријата е PVC.
Значи ова климиче по едно во секоја соба би било доволно ако добро разбирам...
Со 4 вакви треба да е солидно.
Прашање е дали две сега па здравје боже. Прво да ги видиш, бива-небива. Бучи-небучи, смета...
Па после уште две.
Инаку тошибава ако не се лажам е А+ SCOP4 на 2.4kw. Не е А++, тоа им е утка напишано.
Ако бараш A+++ најефтина опција е FH25 или 35 од мицубиши, колку што знам. Затоа и толку ја збориме.
И повеќе од доволна ќе биде по една во соба, гледано од аспект на греење. Но има еден аспект за кој треба да размислуваш, а ретко се дискутира: минимална модулација, односно најмал можен работен напон на кој инвертор сегментот може да ја симне моќноста на клима уредот. Кај мојата Тошиба Сузуми+ тоа се 220W, кај Гри е 440W. Важно е пошто во мали изолирани простории некогаш и минималната моќност е прејака, и тогаш климата се гаси. Кога се гаси, тоа е недостаток од комфор, работата наликува на обична on-off клима (со сите недостоци што го има тој вид на клими).
Потребно е да видиш која е најниската работна моќност на Мираи. Но гарантирам дека Мидеа (со или без Вивакс лепенка), и Гри нема да имаат пониска модулација од Тошибата.
Немаш многу избор. Јас би настапил со кеш, и барање на додатен попуст за 4 клими. Можам да ти дадам контакт и од добар монтер (и сервисер), некогаш знае да понуди попуст, си имаат контакти со фирмите.
Пази окулу монтажата, јас со Енергија се договорив дека нивна ќе биде монтажата (затоа и се решив од нив да земам), за на крај да испадне да ми испратат на монтажа некој тинејџер од но-нејм сервис. После ги преработувавме електричните конекции, криминално аматерски беа поставени (за цевната инсталација страв ме фаќа да мислам).
Не реков дека е исто. Всушност тоа што го реков беше дека: „работата наликува на обична on-off клима“.Нема да е воопшто исто со он оф.
2.5ка клима кога ќе стигне да гаси значи дека веќе е бајаги топло надвор и загубите на објектот се минимални.
Кинезот може да е појак, ама за 10-15тина м2 изолиран простор не треба сила, требаaт финеси и комфор.
@gokica
- должина од 3 метри бакарни цевки, за да не се слуша фреонот (и заради перформанси, итн)
- убаво да се изолираат бакарните цевки, мене малку чудно ме гледаат монтерите ама јас инсистирам и на додатна изолација за водоводни цевки (која јас си ја набавувам), поставена над основната изолација (ова е забегување, признавам, на последната клима не го направив ова)
- солидно да се издува внатрешната единица со вакуум пумпа
- ако дупката во ѕидот се годи да биде позади внатрешната единица (естетски делува супер), да се пази да се затвори убаво дупката за да не влегува ладен воздух и да го лаже сензорот од климата (јас го имам овој проблем со првата Гри клима). Напонскиот кабел порепорачувам да не се крие позади климаа заради можност на ставање на мерач за потрошувачка, а ако веќе се крие убаво да се означи осигурачот на разводната табла.
- да се пази на локацијата на надворешна и внатрешна единица, верртикална разлика не е проблем ама да се запазат минимум дистанци од сите страни (горе, позади, лево десно), внатрешната едница да не дува директно во луѓе, кревет, работна маса, итн, ама ако може да дува по долгата страна од собата (кај мене во дневна ја наместивме дијагонално да дува, со специјален рачно изработен носач од метална плоча)
- итн, можеби има уште ама не ми текнува во моментов
WTB еден @Metuzalem на темава да направи еден индекс како од дискусијата за електронски цигари.
Не реков дека е исто. Всушност тоа што го реков беше дека: „работата наликува на обична on-off клима“.
Ајде вака. 2.5ките во најголем број случаи имаат иста надворешни единица со 3.5кв моделите. Што значи дека се поефикасни од 3.5ките. Згора на тоа, ако климата има висока минимална модулација, а некои не идат ни под 600вати, тогаш идеме до ситуација каде со некој среден СОР од 4 (за над 0с надворешна темп.) климата грее со 2.4кв (4х0.6). Во македонските климатски услови, над 0с се барем две третини од грејната сезона. Значи поголемиот дел од сезоната ќе се случува следново.
2.4 киловати топлина за 10 м2 изолиран простор е МНОГУ. Секоја клима (освен тие со ниска модулација) во такви услови би работела слично како он оф клима. Ќе постигне, ќе застане, ќе падне температура, сензорот ќе јави пониска температура и климата ќе почне релативно јако да дува (во ауто мод, како што треба идеално треба да биде)
Dupkata kade shto ke pominuvaat cevkite obavezno da ti ja zatvorat inache ke si imas problem so toa shto laden vozduh ke ti vleguva niz dupkite i ke go mami termostatot od klimata. Jas imav ogromen problem so klimata vo spalnata. Eve vo prilog da vidite kako beshe ostavena dupkata od cevkite. Ushte koga ke dodademe na sevo ova deka bash na zidot niz koj shto pominuvaa cevkite, nema izolacija od nadvor, moze da zamislite na shto licese. Klimata celo vreme duvashe na maks izduv (a na AUTO ja imav namesteno), na dalinsko imav ataveno 23 stepeni, temperaturata vo sobata ke dojdese na 26 stepeni, a klimata citashe kako da e 20 ili 17.Корисни совети. Ќе ми требаат многу наскоро. Благодарам многу. Сега многу подобро знам на што да внимавам и што да барам во поглед на инсталација.
Мало дополнување, тоа „должина од 3 метри бакарни цевки“, всушност е минималната должина. Максимална според потреби.
CPU INTEL ULTRA 5 225 max turbo 4,9GHz, 10 CORE, 22MB s.1851, BOX w/o cooler BX80768225
11.900,00 ден
MONITOR 24.5" GIGABYTE GS25F2A SS-IPS, 1ms, 240Hz, 1920 x 1080, 2x HDMI, DP
7.490,00 ден
LED ROAD SIGNAL LIGHT RED EXTRALINK
730,00 ден
VGA ASUS DUAL RTX5060 OC 8GB GDDR7,3xDP, HDMI, 90YV0N12-M0NA00
22.580,00 ден
PHONE CHARGER XIAOMI HYPERCHARGE (USB-A) 67W charging cable not included, BHR07SKEU
880,00 ден
CABLES POWER EXTENSION ORVALDI 3m, 5xSHUKO surge protection, ORV5
830,00 ден