Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Ја блокираа темата таму. Очекувајте навала на тролови и пријавувајте сомнителни активности ревносно.

Alekso1981

hello world
4 декември 2017
61
56
Odblokirana e mislam ama dobiv ban zs moderatorite znaat, pretpostavuvam deka eden lik pocna sam da se zapletkuva vo lagite koi mu gi predociv i otkriv.

Batalete toa ako moze sega broj od nekoj preporacan za cistenje na klimava t.e vnatresnata edinica da isprska dezinfekcija kako i cistenje na turbina .

Изменето од модератор:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
Кајгана е на потполно исиот пат да пропадне, само овојпат не е ајфон, туку од еден продавач - пијаница од продажниот центар на Грее Сторе со 5-6 дупли јусери... Кајгана нема да тера уште долго. Скоро сите членови се банирани или заминаа самите бидејќи кајгана стана ненормално место за престој, таму остана уште Грее лобито...
Си им ги погледал другите делови од форумот?
Не да има полоши „дискусии“ таму, туку ужас е. Правила на однесување, или форумски правила? Ха, добар виц. Непостоечко модерирање, освен ако дотичните не се лично засегнати (што се дешава понекогаш, пошто егото им е единствената причина за нафаќањето на обврските кои не си ги извршуваат). Итн.

Ова ти го кажувам затоа што еднодимензионално го гледаш проблемот со „фамозното“ Гри лоби. Таму имаш повеќе од стотици примери на милион пати подисфункционални подфоруми и дискусии. За цел форум е крив тој еден спонзор? ;)

А што е тоа тоа „Гри лобирање“ всушност?
Јас еве имам три Гри клима уреди дома. Не познавам никој таму, ама за сите 3 клими сум добил попуст со едноставно прашување. Ама јас не само климите туку повеќето работи што ги купувам, купени ми се со попуст. Си прашувам, не се срамам: „За две клими, ако платам во КЕШ, колку ќе дадете попуст?“. Не е тешко, и со мала сугестија за актуелните понуди на конкуренцијата, малтене секогаш сите даваат попуст. Ова важи за било кој производ од бела техника, и било што всушност. А ако на едно место не дадат попуст, секогаш има алтернативни опции.

Од самите уреди, Гри климите, генерално сум задоволен. Како што повеќе пати сум напишал. Имаат мани, посебно можам да истакнам дека лошо работат во помали простории каде ретко работат на минимум моќност, што е проблем пошто и онака минималната модулација им е висока (400вати). Сепак за парите се одлични, за мене се подобри од други брендови (во таа класа) кои сум имал да ги видам како работат кај пријатели и познаници, или за кои читаме овде на форумов.

Но кажи ми ти сега, дали и јас сум припадник на „фамозното“ Гри лоби? :)
Или на пример, овде на форумов прашував за заинтересирани за купување на филтер уреди (за воздух), после и од приватни контакти се собравме неколкумина и добивме 10% попуст. Кажи, сите автоматски станаа „Гри лобисти“?

Проблем е да се споделуваат сопствените искуства?
Ако е тоа „лобирање“, тогаш признавам крив сум! :p

П.С. Кога купував уште една клима зимава, ја пратев неколку недели дискусијата и таму на тој форум. Тие за кои претпоставувам дека се жалиш дека биле банирани со истото однесување овде овој форум ќе беа банирани експресно, додека таму никој не се замара со модерирање се додека не експлодира ситуацијата до таму да не може да ја игнорираат темата (исто како и на сите други теми таму).

Јас сметам дека многуминаа не и разбираат што е тоа форумска дискусија. Сосема е во ред луѓе да имаат спротивни ставови за одреден бренд на клима уреди (или за било што друго).
Спротивни ставови, и разлика во мислењето, се потребни за квалитетна дискусија. Но ставовите и мислењата треба да се агрументираат со факти, и треба да се задржи одредено ниво на култура и на пристојна комуникација. Таму на Кајгана култура и на пристојна комуникација се мисловен поим, а агрументирање на мислењата е најмалку применувата пракса во „дискусијата“. Само ајде да не одиме подлабоко во офтопик, и да не ги пренесуваме овде глупостите од таму.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Лобирање = кога не знаеш да кажеш скоро ниедна позитивна работа, или многу малку за било кој бренд освен твојот што го продаваш.

Лобирање — Википедија, слободна енциклопедија
Лобирање је посебан облик придобијања утицајних појединаца или група. Подразумева процес развијања ефикасних и ефективних комуникација са онима који имају формалну и неформалну моћ. Процес је успео уколико утицајни појединци или групеуспевају да у будућности подржавају одређене иницијативе и интензивирају своје активности у правцу реализације планираних циљева.

Како и да е, кога некој што шитка некој бренд хејта други подобри брендови - тоа е пред се смешно и премногу проѕирно за оние кои знаат дека е продавач.
Грее не е лош бренд, си е океј кинеска клима. Исто како и Вивакс/Мидеа, или Haier, или сличните. Кои исто така се океј кинески клими.

Да имаа еуровент, ќе знаевме да кажеме дали се нешто подобри некои модели од просекот. Нажалост немаат. Да имаа се ќе беше кристално јасно и читко. Ако беа добри ќе ги препорачувавме насекаде, а ако беа слаби ќе паднеа во длабок заборав.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
Се разбира дека ние ќе се согласиме, дека не се согласуваме :) - дали се поважни перформансите на уредот, или е поважен сертификат од економска унија која има различни интереси од нашите интереси (на потрошачи и корисници кои живеат надвор од таа економска унија).
За мене дури и преферирање на одреден бренд, и хејтање на друг бренд е ОК, се додека се задржи објективноста кон фактите, и се додека сето тоа е во рамки на некоја цивилизрана дискусија. Пошто сите ние сме склони кон преферирање на одреден бренд со кој сме имале добро искуство.

Но за дискусија покрај спротиставени ставови е потребна и минимум лична култура, како и следење на форумските правила нели, без навредување и вреѓање, и папагалско повторување на истите (кратки) постови по милион пати, со целосно игнорирање на изнесените факти. Таму на тој форум, 90% од содржината беше меѓусебни навредувања и препукувања, и можеби 10% онтопик муабет, од што дали 1% се корисни информации.

На крај сите нас овде треба да не обедини заклучокот дека некој нов корисник, кој и клима уред да го одбере, сите ние заедно секако сме во добивка. Сме добиле уште еден загадувач помалку во градот.

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Ти @Lokvan не си грее лоби, тоа е очигледно. Грее лобито на тој форум е многу лесно да се воочи, впрочен на секоја гадост на продавачот маваат лајк или се согласуваат со секое негово мислење. Продавачот редовно наоѓа слики од лошо монтирани или расипани клими од конкуренцијата, лобито му мава лајк. Постира измислени еуровент сертификати од наводно ребрендирани грее клими, лобито му мава лајк. Продавачот вреѓа некој член, лобито му мава лајк. Некој купил Митсубиши клима, продавачов на Грее го прави идиот, лобито му мава лајк. Некој не е задоволен од својата Грее клима, продавачов на Грее го прави идиот, лобито му мава лајк. Пцости и гадости од продавачот милион, санкции нема. Потоплно истите работи ги прават и останатите членови од лобито, а другарчињата од лобито маваат лајк. Ретардирана околина. А Gree климите не се толку лоши како што е лошо тоа лоби со кое непотребно ствараат непријатели и одбиваат многу луѓе од помислата да купат Грее уред.

Juve_fanatic

hello world
4 март 2018
171
130
Decki, eve edno mnogu grubo merenje od mene. Grubo e bidejki merach za klimite ne najdov i ushte ne sum pominal eden cel mesec samo so klimite bidejki edno vreme koristev TA pecka samo na akumuliranje.
Za tie shto ne znaete, ziveam na vtor sprat od kukja, spratot e 140m2, pod mene se gree mnogu slabo. Imam edna Mitsubishi WN35 vo dnevnata soba koja e 55m2 (12,5 m dolga i 4,5 m shiroka) i ushte edna WN35 vo spalna soba koja e 22m2 so ushte 3-4 m2 posebno WC.
Bidejki dvata sprata bea na eden saat za struja, staviv kontrolen saat na 20.03.2018 za na mojot sprat, pa sega ke znam kolku tocno struja trosham na mojot sprat i skapa i evtina. Za zal, ne najdov merach za struja za klimite pa poracav od AliEkspress i chekam da mi stigne. Eve dosega, za 6 dena od koga e postaven kontrolniot saat imam potrosheno 117 kw na skapa i 96kw na evtina struja. Glavni potroshuvaci mi se klimite bidejki gore kaj mene ne se gotvi osven dorucek, frizider imam uklucen, boljer se pushta, televizor i slicno, a vo 6 dena 3 pati e pushtena mashina za perenje alishta (koja e slaba klasa) bidejki sme samo jas i soprugata na sprato. So ovaa matematika ispagja deka potroshuvackata na struja mi e 1,47kw/h ili 35kw za 24h. Da odbieme boljerot shto se pushta, friziderot,sijalicite (site mi se LED), televizorot, mashinata za alishta, fen i slicno, ke izleze deka sekoja od klimite vo prosek mi troshi nekade okolu 500W ili od tie 1,4kw/h, 1kw otpagja na klimite. Ova epten grubo presmetano. I ova ne mi deluva strashno, posebno ako zememe predvid deka klimata vo dnevnata mi e opteretena i sigurno troshi mnogu povekje nego taa vo spalnata.

Imam poracano Mitsubishi FH35 isto za vo dnevnata pa ocekuvam koga ke dojde FH-to, matematikava da se podobri.

Inace od klimite sum prezadovolen za ovoj kratok period shto gi imam no jas i ne sum bash nekoj relevanten faktor vo momentov bidejki prv pat vo zivot se gream na klima, a klimite gi staviv na 24.02.2018, no sepak WN-to shto mi e vo dnevna iako e za 30m2, sepak odlicno si odrzuvase temperatura i sama mi ja greeshe cela dnevna pa moze da zamislite kakva ke e situacijata koga ke dojdte FH-to.

Tolku od mene sega zasega, pozdrav.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Молам мислење за Toshiba Mirai 2.5kw ras10bkv. Благодарам.
e1VVWSv.png

Климиче 2.1KW, јапанско од Тошиба. Меѓу најефтините јапонски модели. Наменето е за бајаги мали простории и за добра изолација и прозори. И малку надворешни ѕидови.

Треба да се види дали 2.1KW е доволна јачина за просторот.

Конкурент би и бил Mitsubishi HJ25VA како што гледам по цена 28000 денари. Која има ем помала моќност, ем послаб COP/SCOP, така да подобра е Тошибата во случајов - по иста цена.
iAzRTIw.png

P.S. Во случајот на Јуве FH мора да е главна клима со соодветни сетизни за грење, и неделен тајмер за максимално користње на ефтина струја. А WN само да помагаат на FH, и да се секогаш испод неа во температура. Само така ќе се искористи максималниот SCOP на климите и глевниот терет сегакош да паѓа на таа со најголем SCOP и најдобар Eurovent.
FH да оди рецимо на:
30Ц во 5 наутро
24Ц во 7 наутро
30Ц во 14ч
25Ц во 16ч

А WN да се ставени константно на 22-23Ц на пример.

Секако сите со издув надолу.

Последна промена:

Juve_fanatic

hello world
4 март 2018
171
130
Inace @Lokvan ne znam dali si clen na kajgana, ama spored ova shto go pishish, ne si, pa ke ti kazam deka ima ogromna razlika megju lobiranje, zamaranje i vreganje od edna strana i postiranje korisnicko iskustvo od druga strana. Znaes, imam i post eden moj kade bash dobro go imam doloveno momentot i glavniot problem so Gree lobito. Imeno, koga gi kupiv dvete WN35-ki, postirav na forumot, cel presreken, i site mi cestitaa na izborot na klimata i brendot i opshto, bidejki e kulturno na nekoj da mu cestitas koga ke kupi neshto novo, a Gree lobito, posebno Strelec mi odgovori sarkasticno i podbivno vo smisla "So srekja da si gi koristis novite klimi so 7000btu, nameneti za italijanski i shpanski pazar, neprovereni, vakvi takvi". Toa e problemot brat, a ne e problemot da se ispofalis ti kolku ti e jaka klimata i kolku si zadovolen od Gree, da dade Gospod na site tuka klimite da ve sluzat 50 godini i da ste si najzadovolni na celiov svet.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
e1VVWSv.png

Климиче 2.1KW, јапанско од Тошиба. Меѓу најефтините јапонски модели. Наменето е за бајаги мали простории и за добра изолација и прозори. И малку надворешни ѕидови.

Треба да се види дали 2.1KW е доволна јачина за просторот.

Конкурент би и бил Mitsubishi HJ25VA како што гледам по цена 28000 денари. Која има ем помала моќност, ем послаб COP/SCOP, така да подобра е Тошибата во случајов - по иста цена.
iAzRTIw.png

P.S. Во случајот на Јуве FH мора да е главна клима со соодветни сетизни за грење, и неделен тајмер за максимално користње на ефтина струја. А WN само да помагаат на FH, и да се секогаш испод неа во температура. Само така ќе се искористи максималниот SCOP на климите и глевниот терет сегакош да паѓа на таа со најголем SCOP и најдобар Eurovent.
FH да оди рецимо на:
30Ц во 5 наутро
24Ц во 7 наутро
30Ц во 14ч
25Ц во 16ч

А WN да се ставени константно на 22-23Ц на пример.

Секако сите со издув надолу.

Ти благодарам. Станува збор за мал стан од 60 м2 со 4 соби. Значи сите соби со по некои 10-15 квадрати. Зградата има добра изолација а столаријата е PVC.

Значи ова климиче по едно во секоја соба би било доволно ако добро разбирам. Е сега мислам дека секоја од овие си има засебна надворешна единица. Ако има подобар избор за парите кажете. Пред се ме интересира за топлење нели.

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Ти благодарам. Станува збор за мал стан од 60 м2 со 4 соби. Значи сите соби со по некои 10-15 квадрати. Зградата има добра изолација а столаријата е PVC.

Значи ова климиче по едно во секоја соба би било доволно ако добро разбирам. Е сега мислам дека секоја од овие си има засебна надворешна единица. Ако има подобар избор за парите кажете. Пред се ме интересира за топлење нели.

Точно така, во секоја соба по една клима.
Ако сакаш да заштедиш со евтин кинез, еве ти препорака. Мидеа уред со Вивакс лепенка со 29кг надворешна единица за 22к:
VIVAX ACP-12CH35AESI+ по супер цена од 21.990 ден.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Точно така, во секоја соба по една клима.
Ако сакаш да заштедиш со евтин кинез, еве ти препорака. Мидеа уред со Вивакс лепенка со 29кг надворешна единица за 22к:
VIVAX ACP-12CH35AESI+ по супер цена од 21.990 ден.

Ја даваат тошибата со некој наводен попуст и затоа ме заинтересира. Гледам дека оваа е А++. Дали ќе купам посоодветен производ со кинезов или сепак бренд си е бренд.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Со 4 вакви треба да е солидно.

Прашање е дали две сега па здравје боже. Прво да ги видиш, бива-небива. Бучи-небучи, смета...
Па после уште две.
Инаку тошибава ако не се лажам е А+ SCOP4 на 2.4kw. Не е А++, тоа им е утка напишано.

Ако бараш A+++ најефтина опција е FH25 или 35 од мицубиши, колку што знам. Затоа и толку ја збориме.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK

Значи ова климиче по едно во секоја соба би било доволно ако добро разбирам...
И повеќе од доволна ќе биде по една во соба, гледано од аспект на греење. Но има еден аспект за кој треба да размислуваш, а ретко се дискутира: минимална модулација, односно најмал можен работен напон на кој инвертор сегментот може да ја симне моќноста на клима уредот. Кај мојата Тошиба Сузуми+ тоа се 220W, кај Гри е 440W. Важно е пошто во мали изолирани простории некогаш и минималната моќност е прејака, и тогаш климата се гаси. Кога се гаси, тоа е недостаток од комфор, работата наликува на обична on-off клима (со сите недостоци што го има тој вид на клими).

Потребно е да видиш која е најниската работна моќност на Мираи. Но гарантирам дека Мидеа (со или без Вивакс лепенка), и Гри нема да имаат пониска модулација од Тошибата.
Немаш многу избор. Јас би настапил со кеш, и барање на додатен попуст за 4 клими. Можам да ти дадам контакт и од добар монтер (и сервисер), некогаш знае да понуди попуст, си имаат контакти со фирмите.

Пази окулу монтажата, јас со Енергија се договорив дека нивна ќе биде монтажата (затоа и се решив од нив да земам), за на крај да испадне да ми испратат на монтажа некој тинејџер од но-нејм сервис. После ги преработувавме електричните конекции, криминално аматерски беа поставени (за цевната инсталација страв ме фаќа да мислам).

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Нема да е воопшто исто со он оф.

2.5ка клима кога ќе стигне да гаси значи дека веќе е бајаги топло надвор и загубите на објектот се минимални.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Со 4 вакви треба да е солидно.

Прашање е дали две сега па здравје боже. Прво да ги видиш, бива-небива. Бучи-небучи, смета...
Па после уште две.
Инаку тошибава ако не се лажам е А+ SCOP4 на 2.4kw. Не е А++, тоа им е утка напишано.

Ако бараш A+++ најефтина опција е FH25 или 35 од мицубиши, колку што знам. Затоа и толку ја збориме.

Благодарам. А++ мислев на кинезот предложен погоре наспроти А+ на тошибата.
И повеќе од доволна ќе биде по една во соба, гледано од аспект на греење. Но има еден аспект за кој треба да размислуваш, а ретко се дискутира: минимална модулација, односно најмал можен работен напон на кој инвертор сегментот може да ја симне моќноста на клима уредот. Кај мојата Тошиба Сузуми+ тоа се 220W, кај Гри е 440W. Важно е пошто во мали изолирани простории некогаш и минималната моќност е прејака, и тогаш климата се гаси. Кога се гаси, тоа е недостаток од комфор, работата наликува на обична on-off клима (со сите недостоци што го има тој вид на клими).

Потребно е да видиш која е најниската работна моќност на Мираи. Но гарантирам дека Мидеа (со или без Вивакс лепенка), и Гри нема да имаат пониска модулација од Тошибата.
Немаш многу избор. Јас би настапил со кеш, и барање на додатен попуст за 4 клими. Можам да ти дадам контакт и од добар монтер (и сервисер), некогаш знае да понуди попуст, си имаат контакти со фирмите.

Пази окулу монтажата, јас со Енергија се договорив дека нивна ќе биде монтажата (затоа и се решив од нив да земам), за на крај да испадне да ми испратат на монтажа некој тинејџер од но-нејм сервис. После ги преработувавме електричните конекции, криминално аматерски беа поставени (за цевната инсталација страв ме фаќа да мислам).

И ова е многу поучно. Може број од сервисерот кога ќе стигнеш по ПП. На што треба да се внимава при монтажа (онака на кратко, знам дека имаше на темава).

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
Кинезот може да е појак, ама за 10-15тина м2 изолиран простор не треба сила, требаaт финеси и комфор.

@gokica
- должина од 3 метри бакарни цевки, за да не се слуша фреонот (и заради перформанси, итн)
- убаво да се изолираат бакарните цевки, мене малку чудно ме гледаат монтерите ама јас инсистирам и на додатна изолација за водоводни цевки (која јас си ја набавувам), поставена над основната изолација (ова е забегување, признавам, на последната клима не го направив ова)
- солидно да се издува внатрешната единица со вакуум пумпа
- ако дупката во ѕидот се годи да биде позади внатрешната единица (естетски делува супер), да се пази да се затвори убаво дупката за да не влегува ладен воздух и да го лаже сензорот од климата (јас го имам овој проблем со првата Гри клима). Напонскиот кабел порепорачувам да не се крие позади климаа заради можност на ставање на мерач за потрошувачка, а ако веќе се крие убаво да се означи осигурачот на разводната табла.
- да се пази на локацијата на надворешна и внатрешна единица, верртикална разлика не е проблем ама да се запазат минимум дистанци од сите страни (горе, позади, лево десно), внатрешната едница да не дува директно во луѓе, кревет, работна маса, итн, ама ако може да дува по долгата страна од собата (кај мене во дневна ја наместивме дијагонално да дува, со специјален рачно изработен носач од метална плоча)
- итн, можеби има уште ама не ми текнува во моментов

WTB еден @Metuzalem на темава да направи еден индекс како од дискусијата за електронски цигари. ;)

Нема да е воопшто исто со он оф.

2.5ка клима кога ќе стигне да гаси значи дека веќе е бајаги топло надвор и загубите на објектот се минимални.
Не реков дека е исто. Всушност тоа што го реков беше дека: „работата наликува на обична on-off клима“. :)

Ајде вака. 2.5ките во најголем број случаи имаат иста надворешни единица со 3.5кв моделите. Што значи дека се поефикасни од 3.5ките. Згора на тоа, ако климата има висока минимална модулација, а некои не идат ни под 600вати, тогаш идеме до ситуација каде со некој среден СОР од 4 (за над 0с надворешна темп.) климата грее со 2.4кв (4х0.6). Во македонските климатски услови, над 0с се барем две третини од грејната сезона. Значи поголемиот дел од сезоната ќе се случува следново.

2.4 киловати топлина за 10 м2 изолиран простор е МНОГУ. Секоја клима (освен тие со ниска модулација) во такви услови би работела слично како он оф клима. Ќе постигне, ќе застане, ќе падне температура, сензорот ќе јави пониска температура и климата ќе почне релативно јако да дува (во ауто мод, како што треба идеално треба да биде)

Последна промена:

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Кинезот може да е појак, ама за 10-15тина м2 изолиран простор не треба сила, требаaт финеси и комфор.

@gokica
- должина од 3 метри бакарни цевки, за да не се слуша фреонот (и заради перформанси, итн)
- убаво да се изолираат бакарните цевки, мене малку чудно ме гледаат монтерите ама јас инсистирам и на додатна изолација за водоводни цевки (која јас си ја набавувам), поставена над основната изолација (ова е забегување, признавам, на последната клима не го направив ова)
- солидно да се издува внатрешната единица со вакуум пумпа
- ако дупката во ѕидот се годи да биде позади внатрешната единица (естетски делува супер), да се пази да се затвори убаво дупката за да не влегува ладен воздух и да го лаже сензорот од климата (јас го имам овој проблем со првата Гри клима). Напонскиот кабел порепорачувам да не се крие позади климаа заради можност на ставање на мерач за потрошувачка, а ако веќе се крие убаво да се означи осигурачот на разводната табла.
- да се пази на локацијата на надворешна и внатрешна единица, верртикална разлика не е проблем ама да се запазат минимум дистанци од сите страни (горе, позади, лево десно), внатрешната едница да не дува директно во луѓе, кревет, работна маса, итн, ама ако може да дува по долгата страна од собата (кај мене во дневна ја наместивме дијагонално да дува, со специјален рачно изработен носач од метална плоча)
- итн, можеби има уште ама не ми текнува во моментов

WTB еден @Metuzalem на темава да направи еден индекс како од дискусијата за електронски цигари. ;)

Не реков дека е исто. Всушност тоа што го реков беше дека: „работата наликува на обична on-off клима“. :)

Ајде вака. 2.5ките во најголем број случаи имаат иста надворешни единица со 3.5кв моделите. Што значи дека се поефикасни од 3.5ките. Згора на тоа, ако климата има висока минимална модулација, а некои не идат ни под 600вати, тогаш идеме до ситуација каде со некој среден СОР од 4 (за над 0с надворешна темп.) климата грее со 2.4кв (4х0.6). Во македонските климатски услови, над 0с се барем две третини од грејната сезона. Значи поголемиот дел од сезоната ќе се случува следново.

2.4 киловати топлина за 10 м2 изолиран простор е МНОГУ. Секоја клима (освен тие со ниска модулација) во такви услови би работела слично како он оф клима. Ќе постигне, ќе застане, ќе падне температура, сензорот ќе јави пониска температура и климата ќе почне релативно јако да дува (во ауто мод, како што треба идеално треба да биде)

Корисни совети. Ќе ми требаат многу наскоро. Благодарам многу. Сега многу подобро знам на што да внимавам и што да барам во поглед на инсталација.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
Мало дополнување, тоа „должина од 3 метри бакарни цевки“, всушност е минималната должина. Максимална според потреби.

Juve_fanatic

hello world
4 март 2018
171
130
Корисни совети. Ќе ми требаат многу наскоро. Благодарам многу. Сега многу подобро знам на што да внимавам и што да барам во поглед на инсталација.
Dupkata kade shto ke pominuvaat cevkite obavezno da ti ja zatvorat inache ke si imas problem so toa shto laden vozduh ke ti vleguva niz dupkite i ke go mami termostatot od klimata. Jas imav ogromen problem so klimata vo spalnata. Eve vo prilog da vidite kako beshe ostavena dupkata od cevkite. Ushte koga ke dodademe na sevo ova deka bash na zidot niz koj shto pominuvaa cevkite, nema izolacija od nadvor, moze da zamislite na shto licese. Klimata celo vreme duvashe na maks izduv (a na AUTO ja imav namesteno), na dalinsko imav ataveno 23 stepeni, temperaturata vo sobata ke dojdese na 26 stepeni, a klimata citashe kako da e 20 ili 17.
IMG_20180227_142304.jpg
A vaka ja zatvoriv jas so tatko mi, so stiropor i so fugenfiller, bidejki nemav gips, no zavrshi rabota i fugenfilerot.
IMG_20180227_145234.jpg
IMG_20180227_150232.jpg

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Мало дополнување, тоа „должина од 3 метри бакарни цевки“, всушност е минималната должина. Максимална според потреби.

ЗНачи од надворешната до внатрешната единица минимум 3м (оти немам поим што се овие бакарни цевки).

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.760
6.466
SK
Ја поврзуваат надворешната и внатрешната единица (затоа ги нарекуваат „сплит“ клими, прозорските се една кутија за се). Ска е бакарот и некогаш некои монтери штедат на цевките и ставаат пократки должини, некогаш и под еден метар (демек доволно е). Климата ќе работи, ама ќе има малку повеќе фреон одошто треба (количината е предвидена за волуменот од компресорот и волумен од два пара цекви од 3 метри. Обично се слуша повеќе фреонот, како да е под поголем притисок, а наводно и перформансите и животниот век страдаат.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв