Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Пред 20 години Скопје исто со магли. Сите грееја по една соба, евентуално две.

Сега Скопје пута 3 у жители. Мерни станици ставени. Сите грејат цели куќи со 10 пати повеќе квадратура од порано.

Прво да ги решиме отпадите што се горат и ќумбињата, а тек после тоа ќе размислувњме за следни чекори.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Тајсон, никој не спори дека е потребен добар јавен превоз, подобра организација на сообраќајот, и намалување на загадување од аутата.

Но некако не ти влегува во глава фактот дека тоа е неколку класи помал фактор од загадувањето со ќумбињата. Никако да разбереш дека целата теза ти е поставена на погрешни претпоставки а не на податоци... Ќе илустирам подобро подолу.

Еве да дискутираме малку логично...
Скопје денес 1.000.000 + жители, бројот на ќумбиња исти или намален со тоа што сега и се гледа некоја економија на истите, број на возила над 300.000 ( од кои половината истрошени дизели кои загадуваат и те како повеќе отколку мерената за норма од 92 година).
Скопје е нараснато х10 во жители, ама ти тврдиш дека бројот на ќумбиња е останат ист??

Ајде ти се молам. Дојди да видиш во прилично урбани населби како Карпош 4 како повеќе од две третини од куќите имаат оџаци кои чадат, ич да не зборуваме за населбите како Ѓорче, Лисиче, Драчево... Периферијата во Скопска котлина? 99% се на ќумбиња.
Башка како што ти објаснија, порано една соба се греела. Сега печки со котли, парно се спроведува, печки со горилници од 20 киловати не загадуваат колку пампурче од 5 киловати.

Нема никаква логика твојата теза. Да имаше, Скопје ќе беше загадено преку цела година. Пошто аута се возат цела година, а само во зима се палат ќумбињата.

И не, не сме офтопик. Пошто кога наместо да препорачувате клими за грееење, и зборувате вакви глупости - со тоа ширите незнаење по луѓето, и придонесувате кон проблемот со загадувањето.
Краткорочно, Скопје од загадување го спасува само промовирање на користење на клима уреди. После може да зборуваме и за тој едноцифрен процент загадување од аутата, но и за двоцифрениот процент од индустријата (вклучувајќи го и градежништвото).

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Кучињата лаат, авионите не слушнаа.
Проблемот ќе стане поголем пред да се намали. Скопје сега е 700к, за 15тина години ќе стане 1 милион затоа што другите градови масовно се селат во Скопје или Германија. Мерките на старата влада беа непостоечки. Новава влада има идеја, како да го искористи проблемот со загадувањето. Ќе се актуелизира проблемот со загадувањето секогаш кога ќе треба да помине некој непопуларен закон на собрание, кога ќе се продава државата, кога треба нешто да поскапи и слично.
Претходната влада ни го реши проблемот со паркинг просторот така што во сите градови направи платен паркинг. Новава на ист начин ќе го реши проблемот со загадувањето, така што ќе поскапи бензин, нафта, плин, струја, регистрација, телефон, леб..Подобро е да не го решаваат.

Да сакаа да го решат ќе донесеа неколку очигледни чекори во правец на решавање на проблемот а такво нешто нема.

Последна промена:

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864
Но некако не ти влегува во глава
Ајде бе ортак дојди во Лисиче и поточно ќе се објасниме колку куќи се изградени во Лисиче последните 20 години, колку од нив преминале на клими, ама и ќе броиме колку 10+ илјади стана се направија (НИЕДЕН ОД НИВ НЕМА ЌУМБЕ) ама сите имаат по два па и + автомобила колку отворен простор се загради и се умртви колкави индустриски зони околу се изградија и дополнително се обремени и те како најнепроветрениот дел од Скопска Котлина.

Најди уред за мерење па ќе мериме колу загадуваат камионите во Лисиче по 20 и кусур години стари, Автобусите увезени половни од “липа нам ЕУ“ во кој ранг спаѓаат.

А не ми е јасно кој дел од мојот муабет за 200% акциза на дрвата не ти јасен или тоа не е мерка за намалување на загадувањето, туку промоција на греење со клима уред е мерка.
Метар кубен дрва се 3500 денари со акциза би дошле на 10000 денари, кој луд ќе купи дрва.

Мерката за целосна забрана за сечење на шумите во Македонија, не го перцепираш како мерка.
Ако не се сечат дрвата цената на огревно дрво ќе порасне најмалку 3 пати, во комбинација со акциза на увоз од 200% на истото и ете ти магично заборавени ќумбињата.

И каде стои податокот дека летно време не е Скопје загадено, или во месеците кога пола Скопје е на одмор па нема сообраќај и од Лисиче до Ѓорче се стасува за 20 минути, не доволен доказ дека загадувањето од возилата на нафта и нафтени деривати е и те како двоцифрена бројка и тоа јака!

Оваа зима имаше денови кога дуваше убав ветер, имаше тогаш загадување? Да имаше ама ветрот го оддува. Не е мерка рушење на сите спорни точки на зградурини кои го поречуваат протокот на ветер и возила?? Најсилната струја (ружа) на ветер доаѓа од Косово, и погледни неписмена раја поставена за Архитектонско и Урбано планирање како “УСПЕШНО“ го сопрела тоа струење почнувајќи прв Кензо Танге со попречно поставување на Главната Железничка Станица(човекот мислел урагани ќе маваат по неа), па Градски Ѕид, со Порта Влае и да не редам што све натека е испреплетено. Втора главна струја на ветер од Водно со Капиштец тотално блокирано итн.....

Проблемите треба да се решаваат целосно и истрајно со решавање на ќумбињата нема да се реши загадувањето, со ова темпо на доселување и градење на урбаната мафија, со дозвола да се тркала на улиците се што може ние само ќе се гушиме се повеќе и повеќе.

И да владата нема интерес да бранува по рајата, поарно е вака ќе си купат дрвциња (како викаат зимницата ја обезбедивме), ќе си купат мало дизелче (баба га е возила по немачку, куче е шетала) “не троши али добро загаџује“, а децата што до 5 годишна возраст барем трипати ќе завршат во Козле и ќе дишат на шкрги никому не му е гајле, а да има акција на прочистувачи на воздух (само малиот се жали за по надвор тежок му бил за носење ќе почекаме “лајт“ верзија)

maci

poweruser
2 април 2008
3.385
972
ало дечки темава не е екологија и загадување на скопје последниве 20 год.
админи,модератори бришете ова темиве.

ајде постручните ако ги има на форумот нека дадат мислење
инвертер беко 3,5 кв,работела цела ноќ без проблем до пладне,кога од 21 е ставено на даљинско на 25.климата од тогаш не работи добро.
внатрешната дува како на прва брзина со млак издув.
и често оди во дифрост.
неможе да се појача вентилаторот на внатрешната....
се е пробано ,проверка на модови ладно,топло,влажно,вентилирање...исто е.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Момци, да не ве бришам....држете се на темата.

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
ало дечки темава не е екологија и загадување на скопје последниве 20 год.
админи,модератори бришете ова темиве.

ајде постручните ако ги има на форумот нека дадат мислење
инвертер беко 3,5 кв,работела цела ноќ без проблем до пладне,кога од 21 е ставено на даљинско на 25.климата од тогаш не работи добро.
внатрешната дува како на прва брзина со млак издув.
и често оди во дифрост.
неможе да се појача вентилаторот на внатрешната....
се е пробано ,проверка на модови ладно,топло,влажно,вентилирање...исто е.
да не е уклучено silent mod, ifell или нешто слично

maci

poweruser
2 април 2008
3.385
972
еве го даљинското.
нема и фил,незнам за тивок мод
би помогнало ли да се ресетира даљинското?
што е она 2 and F?
и што е она копче долу помеѓу плазма и автоматско чистење?

67172a.jpg

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.046
1.132
Куманово
maci види во прирачник, тоа 2ndF му е second function 100%.... секое копче ти има втора функција после стискање на него

maci

poweruser
2 април 2008
3.385
972
мене ме збунува...цела ноќ работела климата,сабајле било ок и некаде околу пладне кога ја појачале температурата на даљинското климава не работи добро.
да не е нешто стиснато што не треба?

maci

poweruser
2 април 2008
3.385
972
не е до батериите,
на дисплејот од внатрешната не покажува никаков код за грешка

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Некогаш се работи за банални проблеми, посебено кога новаци (нубови) се во прашање. Баш вчера пријател кој е на пат ме замоли да видам што е со климата кај него дома, наводно не работела. Дојдов, ја вклучив, работеше. Ама не веднаш, прво си направи долг дефрост циклус. Испадна дека децава негови на вклучување на климата не дочекувале да се заврши дефрост циклусот кој климата го прави по дифолт на секој хард ресет (алгоритамот е така дизајниран пошто нели, климата „не знае“ дали претходно пред исклучувањето била замрзната надворешната единица). Децата едноставно после пола минута или минута, ја исклучувале повторно пошто нели, „не работи климата“. :)

Муабетот ми е дека треба некој да провери на лице место. Некој што колку толку разбира што прави.

едит: Некои внатрешни единици од клими немаат дисплеј со температура кој може да се искористи и за приказ на грешки (на пример мојата Тошиба нема). Но скоро секогаш има неколку лед сијалички за работи како дефрост циклус, итн. Кај ваквите клими кодовите за грешки може да се прикажуваат како комбинации од овие сијалички. Треба сервисно упатство да се набави, и да се провери.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Некогаш се работи за банални проблеми, посебено кога новаци (нубови) се во прашање. Баш вчера пријател кој е на пат ме замоли да видам што е со климата кај него дома, наводно не работела. Дојдов, ја вклучив, работеше. Ама не веднаш, прво си направи долг дефрост циклус. Испадна дека децава негови на вклучување на климата не дочекувале да се заврши дефрост циклусот кој климата го прави по дифолт на секој хард ресет (алгоритамот е така дизајниран пошто нели, климата „не знае“ дали претходно пред исклучувањето била замрзната надворешната единица). Децата едноставно после пола минута или минута, ја исклучувале повторно пошто нели, „не работи климата“. :)

Муабетото ми е дека треба некој да провери на лице место. Некој што колку толку разбира што прави.
Страшна нетрпеливост. Исто како и „палење и гасење“ на климата постојано без исаф. Не грее, сега грее, нешто неќе, ми дува... Човек смири се. Упали ја и остај ја. Аман. Стави ја на 26 и заборави дека постои климата.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
ADHD денес е норма кај омладинава... :)

... не дека и постарите се многу подобри. ;)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Напротив. Старениалс е во случајов кај постари од 40 години навикнати на горење дрва во село.

wezzy

read-only
6 јануари 2017
18
2
Имам вивакс клима он оф ја користев цело зимо, све си беше ок, сега гледам на греење се гаси после некое време внатрешната и приметив дека мрзне саќето, а надворешната си работи си врти? Ја чистев баш пред некој ден беше затнато цревото.До што би можел да е проблемот? Приметив и бакарните цефки ( вентили на надворешната се многу загреани) дали така треба незнам?

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Се си е најнормално. Одлично ти работи климата.

wezzy

read-only
6 јануари 2017
18
2
Се си е најнормално. Одлично ти работи климата.
На -10 15 коа беше не застануваше толку време тоа надвор врти а внатрешната не работи мрзне и стои по пола саат така,секогаш за 5,6 мин почнувала да работи и пишува дф и одмрзнува и почнува,сега стои на зададена а не дува внатрешната, ке ја изгасам упалам и после добро работи додека не и текне да изгаси.

Juve_fanatic

hello world
4 март 2018
171
130
Dobar den na site. Ova e mojot prv post na forumov. Pred 10 dena kupiv 3 inverter klimi od koi 2 se Mitsubishi WN35 (nadgradba na nivniot DM model od prethodno), a tretata e Mitsubishi FH35. Ziveam na vtor sprat od kukja, 140m2, dnevna so kujna spoeno, 2 WCa, edna spalna (vo koja e vtoroto WC), i dve detski sobi koi doprva ke gi polnam :) so standardna fasada, bez dopolnitelna izolacija (termo fasada e sleden chekor). Imam dnevna soba 55m2 (12,5m*4,5) i vo nea ke bidat ednata WN i FHto (FHto ke pristigne kraj na Mart), a drugata WH ja staviv vo spalna soba, 22m2 so 5m2 WC.

Neznam shto bi kazal za klimive osven deka za tolku kratko vreme kolku shto gi imam sum mnogu zadovolen, prv pat vo zivot se gream na klima. Za potroshuvackata ke mora da pochekam da mi dojde smetkata, ama i toa ne ke bide sega nekoe merilo bidejki dvata sprata sme na eden saat, a dolu ziveat moite, jas so zena mi gore. Chekam vo tekov na nedelava ke mi stigne merach za potroshuvack na struja, pa ke mozam da spodelam informacii za potroshuvackata na klimite, no ne znam kolku ke se tie informacii bitni sega zoshto zimata gore-dolu zavrshi, ama ete, ke spodelam cisto informativno.

Pozdrav

maci

poweruser
2 април 2008
3.385
972
Имам вивакс клима он оф ја користев цело зимо, све си беше ок, сега гледам на греење се гаси после некое време внатрешната и приметив дека мрзне саќето, а надворешната си работи си врти? Ја чистев баш пред некој ден беше затнато цревото.До што би можел да е проблемот? Приметив и бакарните цефки ( вентили на надворешната се многу загреани) дали така треба незнам?
Нешто сличен проблем пишав и јас за Веко инвертер.

Sent from my Redmi Note 2 using Tapatalk

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Како ја поминавте зимава? Ајде импресии и резултати, кој мерел кој на што се грееше. Што заклучивте? Што треба да се коригира, што треба да споделите со сите нас за поефтино и поеколошки да се грееме следната година.

Ете има и тема за резултати, ретко кој става. Јас имам ставено резлутати и за овој и за прошлиот месец. Убедливо најефтина зима во историјата на мојот живот, ем температури во + скоро цела зима, а со тоа и SCOP во плафон.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно