Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Apple паметни телефони - генерална дискусија

Pero

hello world
28 декември 2010
51
55
linux-от неупотреблив...тука многу грешиш. најверојатно (претпоставувам) си видел линукс, не си го разбрал цел еко систем, како функционира, не си склон на промена и ти се видел како нешто бљак, али ставот од тебе за ова прашање повеќе ignorance неко здраво резонирање. не треба да си хакер (LMGTFY) за да користиш линукс, доволно се напредни и јузер френдли за работа. неупотреблив за нормален јузер е ако инсталираш линукс сервер.

секурити е супериорен? хихи, само ќе те потсетам на последните неколку големи утки - the fappening, да влезеш како рут јузер ако икс пати кликниш на бекспејс при логин скрин, итн итн итн ...

Линукс = незнам, сварно ќе згрешам, зборам од впечаток... кој користи нека каже не сум бил мотивиран да го користам...

за ПЦ и МАК ... имам доволно искуство

Имале проблеми и едните и другите за секурите.. последниве 6 години сум на МЕК фул.. пред тоа 15-17 ПЦ.. од Пентиум 2ка .. навака, сам ги склапам расклапам.. хекс едитирам.. од заебанција хакинтош си склопив.. едно време на оглас им праев на луѓе за пари...хакинтош ме преобрати полека...како му навлагав
Си купив имак, па мак лаптоп... па све после апле... пц више само по казна на работа... каква сака конфигурација нека е... после некое време сваќаш дека виндовс е лоша копија на макинтошш... многучекори е понапред аппле има визија на секоја промена за наредни 10 години..тоа може да го видиш или ако многу се разбираш или ако ич не се разбираш... по мое гледање... може грешам...али вреди секој денар.. држи цена да го препродадеш...
апликации за Видео едитинг, за аудио... слики... камера.. нема конкуренција... Виндовс предничи во Геминг сектор.. оффисот е исто алатка предност на виндовс ама ја имаш и за мек...пакетот на мек оффис станува се подобар, ќе видиме дали ќе го помине офис.. за сега уште не го поминал.. Всушност прв производ на Микрософт е оффисе по нарачка на аппле... се понатака е копија нивна..

секурити...едно време тоа правев тестирав вируси У ВМ на пц... тројанци, чернобил се заебав биос ми еба.. ехее пред 15 години и више може... со мек брат абе едноствно функционира и вади макс продуктивност од тебе..нема ерор, нема блу скрин, нема дривер, тоа е мое искуство дечки.. почитувам различни мислења али..

за ифон .. купив и самсунг галакси и ксиаоми 3 месеци ги користев само да тестирам да не пропуштам нешто... тој навидум опен пристап "слобода" навидум за мене е само замарање за 5-10 долари апликација која може да ме кошта многу повеќе.. ги шитнав и наредни 5 години не планирам да тестирам пак. За екранот држи апле направија грешна проценка тука и се забавија.. оваа година најавуваат поголеми екрани.. тука веќе следат , не водат

на страна елитизмот и хејтерството .. има повеќе од тоа

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Не очекував ваков игнорантен пост од тебе, само толку ќе речам. :D
Не знам за кој дел од мојот пост се однесува тоа игнорантен, но не се согласувам дека е игнорантност во прашање туку само реалност. Не дека не се снајдов со WebMail и слични мизерии, ниту дека не можев да седнам и да научам нешто ново, но едноставно не сакав и немав време да се замарам со глупости. Онака изгубив 2 драгоцени вечери во читање и барање решение за проблемот, но и при толку гуглање и IT искуство во мојот живот, не успеав, од за мене сеуште необјасниви причини, да го профункционриам MS Outlook-от на MacOS. Секако ни „стручњаците“ од ИТ сектор на работа не успеаа, ниту се обидоа да се замараат колку мене. На работа имавме Outlook Server 2010 во 2014 година, а причината за нефункционирањето беше едноставно затоа што Apple решиле да не дозволат да функционира, а не дека не може(пази, работеше на iOS на Ајфон 6).
А тек замисли која мизерија ми беше кога презентацијата која сум ја спремав 20+ саати и која изгледаше безпрекорно од технички и синтаксички аспект на е*абниот Мек ОС на Мекбук Про, и која ја презентирав во Енергетска Заедница на ЕУ пред сите директори на енергетските компании во регионов и пошироко, не личеше на ништо(фалеа букви, имаше непознати каркатери, сите слики беа диспозиционирани, табелите непорамнети и слично) само затоа што беше правена во MS Power Point под еб*н Mac ОС.
Или пак си снимив филмови за да ги гледаме на одмор и кога присакавме да гледаме открив дека нема звук на филмовите затоа што за да слушам DTS 5.1 аудио под еб*н MacOS треба да платам дополнителни $19.99 (или $9.99, но небитно) за да ми го овозможат звукот. И така натаму, да не тупам со други примери кои Mac OS го прават неупотребливо срање, ќе кажам дека јас можам да го користам само за сурфање и играње Dota2 (само таа игра која повремено ја играм постои за срањето), но и за тое е проблем и срање бидејќи сите шорткати се различни од Windows, па наместо саканата наредба при употреба на шорткат се дешава нешто друго, непосакувано. Тоа можеби се решава со промена на шорткатите, но немам ни намера, ни нерви, ни време за да се замарам со такви непотребни глупости кога едноставно наместо срањето можам да си инсталирам Windows и се да ми функционриа безпрекорно.

Последна промена:

mkextremer

user
4 февруари 2014
1.275
1.145
Не знам за кој дел од мојот пост се однесува тоа игнорантен, но се согласувам дека е игнорантност во прашање туку само реалност. Не дека не се снајдов со WebMail и слични мизерии, ниту дека не можев да седнам и да научам нешто ново, но едноставно не сакав и немав време да се замарам со глупости. Онака изгубив 2 драгоцени вечери во читање и барање решение за проблемот, но и при толку гуглање и IT искуство во мојот живот, не успеав, од за мене сеуште необјасниви причини, да го профункционриам MS Outlook-от на MacOS. Секако ни „стручњаците“ од ИТ сектор на работа не успеа, ниту се обидоа да се замараат колку мене. На работа имавме Outlook Server 2010 во 2014 година, а причината за нефункционирањето беше едноставно затоа што Apple решиле да не дозволат да функционира, а не дека не може(пази, работеше на iOS на Ајфон 6).
А тек замисли која мизерија е презентација која сум ја спремал 20+ саати и која изгледала безпрекорно од технички и синтаксички аспект на е*абниот Мек ОС на Мекбук Про, и која ја презентирам во Енергетска Заедница на ЕУ пред сите директори на енергетските компании во регионов и пошироко, да не личи на ништо(фалат букви, има непознати каркатери, сите слики се диспозиционирани, табелите непорамнети и слично) само затоа што е правена во MS Power Point под ебан Mac ОС. Или си снимаш филмови за да ги гледаш на одмор и кога присакуваш да гледаш откриваш дека нем звук на филмовите затоа што за да слушаш DTS 5.1 аудио под еб*н MacOS треба да платиш дополнителни $19.99 (или $9.99, но небитно) за да ти го овозможат звукот. И така натаму, да не тупам со други примери кои Mac OS го прават неупотребливо срање, ќе кажам дека јас можам да го користам само за сурфање, но и за тое е проблем и срање бидејќи сите шорткати се различни од Windows, па наместо саканата наредба се дешава нешто друго. Тоа можеби се решава со промена на шорткатите, но немам ни намера, ни нерви, ни време за да се замарам со такви непотребни глупости кога едноставно наместо срањето можам да си инсталирам Windows и се да ми функционриа безпрекорно.
Не ти треба промена на MacOS, ако веќе си ја вршиш работата на Windows. Не планирам четиво да пишам, али MacOS ти е создаден за xcode според мене, кој јас како iOS/MacOS девелопер си ја вршам мојата работа 99% од времето тука.
Другите проблеми/багови што ги наведе не се повеќе проблем, а не знам ни кога биле искрено.
И да, MacOS е дефинитивно лош систем за гејминг, едно големо НЕ тука.

Кај телефоните нема смисла да се мешам затоа што тоа е дискутирано на темава одкако е отворена.

Pero

hello world
28 декември 2010
51
55
Нема! Јас и сите останати 500 души на работа, како и останати 20000 со кои потенцијално соработувам и ќе соработувам користат MicroSoft Office пакет. А и да има, за кој к*р би се замарал со глупости кога едноставно се ми функционира безпрекорно добро и брзо на Windows.

Многу напето дискутираш дечко, соработувај со кого сакаш ова општа дискусија, не е темава " да го натераме гојдо да се замара и да се пребаци на мак"
Твој став твоја работа, знам дека користиш хај енд опрема, ...пц ориентирана.. сум читал доста во продавам секторот од тебе
Јас порано размислував слично, понатака сватив дека постои добро, подобро и најдобро.

Последна промена:

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.841
4.989
Писти Охту
Не ти треба промена на MacOS, ако веќе си ја вршиш работата на Windows. Не планирам четиво да пишам, али MacOS ти е создаден за xcode според мене, кој јас како iOS/MacOS девелопер си ја вршам мојата работа 99% од времето тука.
Другите проблеми/багови што ги наведе не се повеќе проблем, а не знам ни кога биле искрено.

Кај телефоните нема смисла да се мешам затоа што тоа е дискутирано на темава одкако е отворена.
xжити очи во постот шо си го цитирал, тој конкретен пост, кај се спомнува гејмање?

mkextremer

user
4 февруари 2014
1.275
1.145
Многу напето дискутираш дечко, соработувај со кого сакаш ова општа дискусија, не е темава " да го натераме гојдо да се замара и да се пребаци на мак"
Твој став твоја работа, знам дека користиш хај енд опрема, ...пц ориентирана.. сум читал доста во продавам секторот од тебе
Јас порано размислував слично, понатака сватив дека постои добро, подобро и најдобро.
Интимно мојот став е дека ПЦ е срање и дека го користат луѓе што незнаат подобро
И ова ти е малку одпојќе игнорантно :D, има само ~10% MacOS корисници во светот

• ми се допаѓа
Реакции: Pero

Pero

hello world
28 декември 2010
51
55
И ова ти е малку одпојќе игнорантно :D, има само ~10% MacOS корисници во светот

Во право си сакав малце да звучам така чисто ради миррор ефект. Последниот пасус е несоодветен и го избришав не сакам да провоцирам неутралци

Испратено од iPhone преку IT.mk форум апликација

Последна промена:

toshex

the fool
18 септември 2013
6.593
8.240
Мелмак
MacOS / iOS = незаменливи за девелопмент за истите, пошо алатките ги немаш на линукс/виндоус. Виртуелка може, ама ако си про мора да имаш и оригиналки за да тестираш ради клиенти.

Linux = free, секоја година се подобар, има интересни предности ама премногу е комплициран кај шо е комплициран а премногу едноставен кај шо ти треба повеќе можности кои на виндоус се поинтуитивни и со години веќе едноставно „работат“. Плус се шо можеш на виндоус можеш на линукс а обратното не важи се уште. Сепак доста популарни дистрибуции има и има голем fan-base. Не за џабе ставија Linux кернел во Windows баш ради тоа шо е топ за поврзување на root на разни сервери.

Windows = најдоброто од сите светови у моментов за десктопи и лаптопи. Посебно со тач лаптопи и тоа дека го направија лесен за тач (а не као макос со тоа тач лентата - лол!) извонреден е и за обични корисници и за power users и девелопери. Едини недостаток е неможноста да користиш сафари и остали ајоес алатки пошо епл се гомна. Софтверот е најдобар за сега, но многу од мобилниве уреди стануваат многу моќни и ќе има доста конкуренција од андроид апликации и хромиум системи многу бргу. Затоа е добро шо почнаа да емулираат виндоус и на ARM таблети, па ќе видиме шо и како ќе донесе иднината.

АЈФОН - шо е и тема на дискусија овде, се поврзува сосема добро со сиве овие, но најдобро со MAC. НО - за многу корисници, вклучувајќи ме и мене, самиот iOS како и целиот екосистем е препрост и пренаметлив да правиш одредени работи на одреден начин. Предност - се е многу seamless и се шо велат дека работи, работи одлично. Има многу работи шо треба со 2-3 различни апликации/протоколи/уреди да ги правиш на андроид/виндоус за да постигнеш ист ефект а тука се интегрирани во самото јадро на оперативните - добар пример е споредбата iMessage и нешто као Pushbullet за виндоус/андроид... но коа сакаш нешто посложено да изведеш или нешто да приспособиш на свои потреби кои отскокнуваат од таа наметната апл норма - е тогаш пуши кур ти е.

И тоа е тоа. Хардвер има најдобар ајфонот (со исклучок на екрани до завчера), дизајн е субјективна работа, статусен симбол има се уште непокорлив... и такааа.

Остатокот е само ние шо си го тупиме чисто за дискусија по форуми и шо си браниме некои ставови и лични избори.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Пробав да му дадам шанса, баш од пирчина што не сум игнорантен и сакам да искусам/научам нешто ново/различно. Инаку сите овие работи се дешаваа во втора половина на 2014-та. MacOS оперативнот систем сеуште е инсталиран, но покрај Windwos (dual boot) не го користам MacOS. Не сум проверил дали апдејтираните верзии на MS Office пакетот сеуште се така багосани, но ќе проверам баш кога ќе се приберам од работа. Проблемот не знам во што се состоеше, но имаше проблеми и во Word и во Excel и во PowerPoint. Некои карактери од регуларни TTF на кирлица изостануваа. Некаде се испишуваа карактери на крај на речеченици зборови, не знам дали CR+LF или некои други кои се со различен код под Windows, и под Word и под PP. Табелите во PP презентацијата не беа секогаш подредени во линија, иако супер си изгледаа под MacOS. Верувам дека тоа се ситници кои лесно се средуваат(со апдејт на Office) или можеби некакви сетирања во оперативниот поврзани со јазик, спејсинг и слично, ама тоа е сосема ирелевантно затоа што лаптопот беше купен за работа, а не за да си играм играчки и да учам MacOS на него. Штом не можам да завршам работа со него и имам проблеми тогаш тој ОС е тотално неупотреблив за мене и нема никакво оправдание.

Кај телефоните е прашање на навика, затоа се глупи муабетите за суперироност на оперативниот, екосистемот и незнам што бидејќи тоа воопшто не е виста за етаблирани Андроид корисници. Многу е полесно да се научиш да го употребуваш Ајфон, Андтроид или било кој друг оперативен ако ништо не знаеш и немаш никакви навики отколку кога веќе си добро обучен и имаш стекнато искуство со употреба на едено од нив. И ова важи не само за телефони и компјутери туку за било што. На пример веќе 4 месеци возам кола со автоматски менувач на брзини. Земав од пријател да возам кола со стандарден менувач и погоди што се случуваше, т.е. каква комедија и фрустрација со можност за трагедија во исто време.

Исто и ти дечко, твој став, твоја работа. И ја може порано сум размислувал ко тебе, ама ете се разнапетувам кога ќе се спомне колку фини биле оперативните системи на Епл и/или нивните телефони и кога ќе се присетам на моите исксутва со истите. Единствена разлика е што сум сватил дека такво генерално нешто како најдоброто за сите не постои!

Последна промена:

mkextremer

user
4 февруари 2014
1.275
1.145
MacOS / iOS = незаменливи за девелопмент за истите, пошо алатките ги немаш на линукс/виндоус. Виртуелка може, ама ако си про мора да имаш и оригиналки за да тестираш ради клиенти.

Linux = free, секоја година се подобар, има интересни предности ама премногу е комплициран кај шо е комплициран а премногу едноставен кај шо ти треба повеќе можности кои на виндоус се поинтуитивни и со години веќе едноставно „работат“. Плус се шо можеш на виндоус можеш на линукс а обратното не важи се уште. Сепак доста популарни дистрибуции има и има голем fan-base. Не за џабе ставија Linux кернел во Windows баш ради тоа шо е топ за поврзување на root на разни сервери.

Windows = најдоброто од сите светови у моментов за десктопи и лаптопи. Посебно со тач лаптопи и тоа дека го направија лесен за тач (а не као макос со тоа тач лентата - лол!) извонреден е и за обични корисници и за power users и девелопери. Едини недостаток е неможноста да користиш сафари и остали ајоес алатки пошо епл се гомна. Софтверот е најдобар за сега, но многу од мобилниве уреди стануваат многу моќни и ќе има доста конкуренција од андроид апликации и хромиум системи многу бргу. Затоа е добро шо почнаа да емулираат виндоус и на ARM таблети, па ќе видиме шо и како ќе донесе иднината.

АЈФОН - шо е и тема на дискусија овде, се поврзува сосема добро со сиве овие, но најдобро со MAC. НО - за многу корисници, вклучувајќи ме и мене, самиот iOS како и целиот екосистем е препрост и пренаметлив да правиш одредени работи на одреден начин. Предност - се е многу seamless и се шо велат дека работи, работи одлично. Има многу работи шо треба со 2-3 различни апликации/протоколи/уреди да ги правиш на андроид/виндоус за да постигнеш ист ефект а тука се интегрирани во самото јадро на оперативните - добар пример е споредбата iMessage и нешто као Pushbullet за виндоус/андроид... но коа сакаш нешто посложено да изведеш или нешто да приспособиш на свои потреби кои отскокнуваат од таа наметната апл норма - е тогаш пуши кур ти е.

И тоа е тоа. Хардвер има најдобар ајфонот (со исклучок на екрани до завчера), дизајн е субјективна работа, статусен симбол има се уште непокорлив... и такааа.

Остатокот е само ние шо си го тупиме чисто за дискусија по форуми и шо си браниме некои ставови и лични избори.
Точно, но имаш мала грешка. iOS алатките се достапни на виндоус во бета од пред неколку месеци. Наскоро ќе ги имплементираат лајв - достапни за сите.

mkextremer

user
4 февруари 2014
1.275
1.145
Пробав да му дадам шанса, баш од пирчина што не сум игнорантен и сакам да искусам/научам нешто ново/различно. Инаку сите овие работи се дешаваа во втора половина на 2014-та. MacOS оперативнот систем сеуште е инсталиран, но покрај Windwos (dual boot) не го користам MacOS. Не сум проверил дали апдејтираните верзии на MS Office пакетот сеуште се така багосани, но ќе проверам баш кога ќе се приберам од работа. Проблемот не знам во што се состоеше, но имаше проблеми и во Word и во Excel и во PowerPoint. Некои карактери од регуларни TTF на кирлица изостануваа. Некаде се испишуваа карактери на крај на речеченици зборови, не знам дали CR+LF или некои други кои се со различен код под Windows, и под Word и под PP. Табелите во PP презентацијата не беа секогаш подредени во линија, иако супер си изгледаа под MacOS. Верувам дека тоа се ситници кои лесно се средуваат(со апдејт на Office) или можеби некакви сетирања во оперативниот поврзани со јазик, спејсинг и слично, ама тоа е сосема ирелевантно затоа што лаптопот беше купен за работа, а не за да си играм играчки и да учам MacOS на него. Штом не можам да завршам работа со него и имам проблеми тогаш тој ОС е тотално неупотреблив за мене и нема никакво оправдание.

Кај телефоните е прашање на навика, затоа се глупи муабетите за суперироност на оперативниот, екосистемот и незнам што бидејќи тоа воопшто не е виста за етаблирани Андроид корисници. Многу е полесно да се научиш да го употребуваш Ајфон, Андтроид или било кој друг оперативен ако ништо не знаеш и немаш никакви навики отколку кога веќе си добро обучен и имаш стекнато искуство со употреба на едено од нив. И ова важи не само за телефони и компјутери туку за било што. На пример веќе 4 месеци возам кола со автоматски менувач на брзини. Земав од пријател да возам кола со стандарден менувач и погоди што се случуваше, т.е. каква комедија и фрустрација со можност за трагедија во исто време.

Исто и ти дечко, твој став, твоја работа. И ја може порано сум размислувал ко тебе, ама ете се разнапетувам кога ќе се спомне колку фини биле оперативните системи на Епл и/или нивните телефони и кога ќе се присетам на моите исксутва со истите.

Многу често го користам Офис пакетот и не сум имал такви проблеми. Тоа останува за дискусија.
Првиот пост ми беше наменет со намера да не постираш од аспект дека ние/некој ти наметнува да користиш MacOS/iOS. И најчесто тие што зборуваат за ЕКО системот се обични медиа корисници, кои купуваат Мек од $3000 во МКД за филмови да гледаат.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.593
8.240
Мелмак
Точно, но имаш мала грешка. iOS алатките се достапни на виндоус во бета од пред неколку месеци. Наскоро ќе ги имплементираат лајв - достапни за сите.

Јас сум Web Developer, сакаш да кажеш сафари ќе има за виндоус пак? Иначе за iOS apps се знаеше дека нема да можат да водат инает до бескрај и ќе ги стават со се емулатор... али ајде може емулаторот да го користам место сафари :)

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135
Не знам за кој дел од мојот пост се однесува тоа игнорантен, но не се согласувам дека е игнорантност во прашање туку само реалност. Не дека не се снајдов со WebMail и слични мизерии, ниту дека не можев да седнам и да научам нешто ново, но едноставно не сакав и немав време да се замарам со глупости. Онака изгубив 2 драгоцени вечери во читање и барање решение за проблемот, но и при толку гуглање и IT искуство во мојот живот, не успеав, од за мене сеуште необјасниви причини, да го профункционриам MS Outlook-от на MacOS. Секако ни „стручњаците“ од ИТ сектор на работа не успеаа, ниту се обидоа да се замараат колку мене. На работа имавме Outlook Server 2010 во 2014 година, а причината за нефункционирањето беше едноставно затоа што Apple решиле да не дозволат да функционира, а не дека не може(пази, работеше на iOS на Ајфон 6).
А тек замисли која мизерија ми беше кога презентацијата која сум ја спремав 20+ саати и која изгледаше безпрекорно од технички и синтаксички аспект на е*абниот Мек ОС на Мекбук Про, и која ја презентирав во Енергетска Заедница на ЕУ пред сите директори на енергетските компании во регионов и пошироко, не личеше на ништо(фалеа букви, имаше непознати каркатери, сите слики беа диспозиционирани, табелите непорамнети и слично) само затоа што беше правена во MS Power Point под еб*н Mac ОС.
Или пак си снимив филмови за да ги гледаме на одмор и кога присакавме да гледаме открив дека нема звук на филмовите затоа што за да слушам DTS 5.1 аудио под еб*н MacOS треба да платам дополнителни $19.99 (или $9.99, но небитно) за да ми го овозможат звукот. И така натаму, да не тупам со други примери кои Mac OS го прават неупотребливо срање, ќе кажам дека јас можам да го користам само за сурфање и играње Dota2 (само таа игра која повремено ја играм постои за срањето), но и за тое е проблем и срање бидејќи сите шорткати се различни од Windows, па наместо саканата наредба при употреба на шорткат се дешава нешто друго, непосакувано. Тоа можеби се решава со промена на шорткатите, но немам ни намера, ни нерви, ни време за да се замарам со такви непотребни глупости кога едноставно наместо срањето можам да си инсталирам Windows и се да ми функционриа безпрекорно.

Твојата грешка е што пробуваш да користиш Windows на Мек ОС, нормално е дека нема да работи како што треба. Аутлук, PowerPoint итн, тоа се алатки кои се замислени да работат на друг систем, си имаш на Мек ОС алтернативи.

Те разбирам дека немаш време да се заебаваш, ама барем биди реален, не си го пробал како што е замислено да биде користен.

П.с. За презентацијата, твоја грешка е што не си вклучил твој лаптоп да презентираш од него. Ако ја немаш таа опција, се знае, презентација во Office 2003 формат за да минимизираш проблеми. :)

toshex

the fool
18 септември 2013
6.593
8.240
Мелмак
„не си го пробал како што е замислено да биде користен.“

тоа е проблемот во една реченица со корисници кои сакаат да користат работи на свој начин, не сакаат неметнати правила.

тоа е и проблемот со тие шо неќат епл, си сакаат поинаку.

mkextremer

user
4 февруари 2014
1.275
1.145
Јас сум Web Developer, сакаш да кажеш сафари ќе има за виндоус пак? Иначе за iOS apps се знаеше дека нема да можат да водат инает до бескрај и ќе ги стават со се емулатор... али ајде може емулаторот да го користам место сафари :)
За apps мислев. Safari повеќе не го гледаме на windows :D

toshex

the fool
18 септември 2013
6.593
8.240
Мелмак
За apps мислев. Safari повеќе не го гледаме на windows :D

T-T шмрк шмрк, ајде може ќе може да се користи ако стават iOS емулатор за билдање апс, и има сафари у него по некое чудо, па ќе си ставиш iPAD емулација и ќе си отвараш сафари... и после комплицирано - епа комплицирано. А имам и ајпад ама не можеш да го конектираш со виндоус лаптоп па да користиш дебагинг... мора MAC уред да имаш за тоа.

mkextremer

user
4 февруари 2014
1.275
1.145
T-T шмрк шмрк, ајде може ќе може да се користи ако стават iOS емулатор за билдање апс, и има сафари у него по некое чудо, па ќе си ставиш iPAD емулација и ќе си отвараш сафари... и после комплицирано - епа комплицирано. А имам и ајпад ама не можеш да го конектираш со виндоус лаптоп па да користиш дебагинг... мора MAC уред да имаш за тоа.
Новите мек мини што ќе ги ваѓаат ќе се ОДЛИЧНИ за девелопмент, по многу достапни цени.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.593
8.240
Мелмак
Новите мек мини што ќе ги ваѓаат ќе се ОДЛИЧНИ за девелопмент, по многу достапни цени.

Абе и хакинтош моеш да направиш со многу замарање ама се ова значи станување/ребутирање од еден во друг систем... место се да ти е на ALT+TAB

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135
„не си го пробал како што е замислено да биде користен.“

тоа е проблемот во една реченица со корисници кои сакаат да користат работи на свој начин, не сакаат неметнати правила.

тоа е и проблемот со тие шо неќат епл, си сакаат поинаку.

Која е поентата тогаш да земеш оперативен систем што е целосно различен од Windows и да го користиш ИСТО како WINDOWS?!

Логиката е ќе го купам скапиов лаптоп со уникатен оперативен и апликации за да може преку буткемп да ги користам моите стари апликации...

Pero

hello world
28 декември 2010
51
55
Која е поентата тогаш да земеш оперативен систем што е целосно различен од Windows и да го користиш ИСТО како WINDOWS?!

Логиката е ќе го купам скапиов лаптоп со уникатен оперативен и апликации за да може преку буткемп да ги користам моите стари апликации...

Нема логика, во принцио мак е супериорен иако мн нема да се сложат. има програми фирми што прават само поддршка на виндовс затоа јас ги имам во исто време двете секогаш. Вин само кога морам друго све мак . Два дисплеја со скрол ги мењам. Путер

Тоа со офис не разбирам, презентации нон стоп правам никад проблем сум немал, можда тоа мноооогу порано имало нрзнам

За телефон ете ви доле што е тел на сликата ни ифон ни андроид , олдскул ;-)
Еве привју
1012 FB41 1311 47 F0 8 F9 A 3 C6 DAA7 DBF98

Испратено од iPhone преку IT.mk форум апликација

Последна промена:

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
Многу често го користам Офис пакетот и не сум имал такви проблеми. Тоа останува за дискусија.
Ќе пробам да ја најдам и конкретната презентација, ќе ја отворам во MS Office под Windows и ќе направам скрин шот. Во секој случај, проблемот може да се адреесира и кај Windows-от или Office-от под него, бидејќи истиот не постоеше на MacOS. :D Но, бидејќи речиси сите се на Windows, негативните поени му ги препишувам на MacOS кој во конкретниов случај треба да биде прилагоден кон Windows-от, а не обратно.

Првиот пост ми беше наменет со намера да не постираш од аспект дека ние/некој ти наметнува да користиш MacOS/iOS. И најчесто тие што зборуваат за ЕКО системот се обични медиа корисници, кои купуваат Мек од $3000 во МКД за филмови да гледаат.
Го избрав MacBookPro-то бидејќи идеално ги задоволуваше сите мои желби и потреби за конкретната намена за кој беше набавен. Воопшто не ме интересираше оперативниот систем, ниту сакав да го користам, но бидејќи доаѓаше со него решив едноставно да пробам да му дадам шанса и да ги искусам „благодетите“ на епломаните кои за јаблоко вени сачат. :D Eдинствените параметри валидни за избор за мене беа од хардверски аспект, поточно тоа што е мал, елегантен, убав и изработен врвно со доволно перформанси за намената, а тоа е офис работа, сурфање и мултимедија. Имаше најдобар и неспоредливо подобар екран од било што друго со негови димензии, најдобар трек пад кој и до ден денес (иако скоро 4 годин стар) е без никаква конкуренција од неЕпл бренд, феноменална батерија која трае и ден денес повеќе од некои нови ѓубрарии и т.н. Останатото (i5 haswell 2C/4T со 128MB L4 crystalwell кеш, 8GB DDR3, 512GB PCI-e SSD) исто така беше сосема задоволително за намената.

Твојата грешка е што пробуваш да користиш Windows на Мек ОС, нормално е дека нема да работи како што треба. Аутлук, PowerPoint итн, тоа се алатки кои се замислени да работат на друг систем, си имаш на Мек ОС алтернативи.
Нема(ше), едноставно не можеше да симнуваш праќаш мејлови од Outlook Server 2010 во 2014 година со било која апликација. Сето тоа се среди кога го надградија mail серверот со Outlоok 2012.

Те разбирам дека немаш време да се заебаваш, ама барем биди реален, не си го пробал како што е замислено да биде користен.
Јас го пробав чисто од ентузијазам за најелементарни офис работи како што до сега во животот имам користено сототици други компјутери без проблем, т.е. да пратам мејл, да напишам некој офис документ, да пуштам некој филм и да посурфам. Жално и смешно, ни за тоа не го биваше MacOS-от, а не па за нешто повеќе. Практично со MacOS, мојот нов Мекбук Про од 1850 евра беше неупотребливо срање. Среќа што на него се инсталриа Windows, инаку ќе беше само ултра скап послужавник за кафе или украсна лампа.

П.с. За презентацијата, твоја грешка е што не си вклучил твој лаптоп да презентираш од него. Ако ја немаш таа опција, се знае, презентација во Office 2003 формат за да минимизираш проблеми. :)
Не е моја грешка воопшто. Сите презентации беа побарани од модераторот на состанокот уште два дена однапред и сите се пуштаа на еден компјутер на кој е приклучен бим и даљинско за вртење слајдови со ласер. Таман работа ако 15 души за презентација од 15-20 минути треба да се заебаваме со тури-претури на лаптоп, па резолуции, па драјвери за даљински и слично , а особено во сериозна институција каде слушатели се топ менаџмент на врвни европски енергетски компании.

Последна промена:
членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно