Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Мобилни Оператори во Македонија - Искуства, забелешки, коментари

worker_x

hello world
17 март 2010
404
416
Освен ако тарифирањето не им е од 1ви до 1ви, тогаш или е кражба или грешка во системот што праќа пораки. Нема никаква смисла телефонот при мерење да направи грешка од 200 мб во мојов случај или 2гб во друг случај. И јас не верував на истово се додека не ми се случи мене.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.655
1.817
Освен ако тарифирањето не им е од 1ви до 1ви, тогаш или е кражба или грешка во системот што праќа пораки. Нема никаква смисла телефонот при мерење да направи грешка од 200 мб во мојов случај или 2гб во друг случај. И јас не верував на истово се додека не ми се случи мене.
На мене ми е тарифирањето од 1ви до 1ви, додека на брат ми и на многу други познаници е до 25ти, па така да можно е да до 1ви.

worker_x

hello world
17 март 2010
404
416
На мене ми е тарифирањето од 1ви до 1ви, додека на брат ми и на многу други познаници е до 25ти, па така да можно е да до 1ви.
Ете се јавив да проверам, кај мене тарифирањето ми било од 21ви до 21ви, а кога ги прашав во салонот(при склучувањето на договорот) за да наместам тарифeн интервал во телефонот ми рекоа од 1ви до 1ви дека бил. Вака веќе има смисла да 80% биде потрошено. Сепак од 21ви во претходниот до 1ви во овој месец има 10тина дена.

Извинете ВИП, не сте биле лопови :)

yasho

hello world
11 јануари 2014
481
638
Скопје
Има неколку билинг циклуси, на секоја сметка пишува кој е твојот. На телефонот може да се намести кога е пресекот (billing cycle) секој месец, за да имаш точна контрола колку е потрошено.
Инаку, немам забележано до сега грешка во потрошувачката... Обично колку е на телефонот, толку е на сметката плус-минус неколку МБ.

Andrejrulz

hello world
14 октомври 2014
107
108
Ретко пишувам по форумов.. ама нема смисла сега да не пишам.
Ги „утепаа“ вип дека краделе едно друго... до сега околу 5 години сум на вип на пост пејд и секогаш биле коректни. И тоа што сум правел поголема сметка во роаминг било поради моја глупост. Моментално сум на тарифа од пред 2 години, роденденската со 8гб интернет 4G. Во јуни месец обновив договор на нови две год со истата тарифа.
Никогаш не ми фалело интернет, имало месеци кога според мерењето на тел сум имал 7,90 gb и тогаш ми стигала порака дека сум потрошил 99% од нетот. Единствено нешто што може да се нарече крадење е тоа што 1 mb = 1000kb наместо 1024kb, ама тоа е така низ цел свет... така да не е до вип.
Мислам дека клучниот момент што предизвикува реакции кај корисници кога им стига порака за искористеност на интернет е пресметковниот период. Има различни периоди што очигледно повеќето не се свесни за тоа. Кога ги слушам некои, добивам впечаток како некој DB администратор да си седи во канцеларија и да чепка низ база и да трола корисници. Значи не е можно. Систем е. Конфигуриран е исто за сите. Ако знаеш како да го користиш системот, нема да имаш проблем...

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.200
18.878
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech MX Master 4
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
Имаме премногу информатички неук народ и сите имаат пристап до интернет. Е тоа е проблемот. Јас верувам дека се можни грешки и дека и системот може да потфрли и да заебе, ама во случајов луѓето незнаат што е тоа интернет. Се расправав на неколку пати со луѓе кои тврдеа дека им го крадат интернетот и сите ја имаа девизата, па ништо не сум симињал, само на инстаграм и фејсбук што вртам... и временска прогноза и статии понекад од фб... ФАК, епа тоа е интернет! Сите имаат оставено на дифолт аутоплеј на видеа и на инста и на фб, а инста воведе прво третиот па деветиот пост да е реклама и секад е видео! Да не збориме за сторијата. Еден момак му стигнала порака дека надминал 80% и вика еј и мене почнаа да ме заебаваат и вика отварам дата каунтер и гледам 6ГБ на инста потрошени!

lynx

poweruser
4 септември 2008
3.722
3.574
Некој сега што потпишал од комбото од Вип може да каже дали има сега во договорот FUP дел за фиксниот интернет и мобилните услуги?

stavrov69

lurker
26 ноември 2008
515
327
Неможе на сред претплата да мењаат период на тарифирање. И мене ми го сменија периодот на тарифирање и на 4 ти мене ми беше пола интернет искористен. Со незнам колку јавувања во ВИП го опоравија пак на старо како што сум го користел 5 години. Значи доколку го сменат периодот и не реагираш и набилдаш сметка од незнам колку ќе ја рекламираат? Сигурно дека не. Значи неможе кога ќе ти текне да си мењаш по нешто, некој си го планира тој интернет или минути за цел месец а не да се мисли дали некој нешто му сменил или ќе му смени во наредниот месец.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.200
18.878
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
RAM
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
Стварно ти го смениле интервалот на тарифирање? Го гледаш тоа на мојвип сајтот? Не сум сигурен ни дека можат да го сменат без да те мигрираат низ стари/нови/оне/вип системи. Што вика @yasho на темава?

stavrov69

lurker
26 ноември 2008
515
327
Стварно ти го смениле интервалот на тарифирање? Го гледаш тоа на мојвип сајтот? Не сум сигурен ни дека можат да го сменат без да те мигрираат низ стари/нови/оне/вип системи. Што вика @yasho на темава?
Да ми го сменија без никаква најава и искористениот интернет значително се разликуваше со data counter на телефонот. Од кога реагирав ми го вратија стариот интервал и сега си е се по старо, инѕервал од 1 ви до 31 ви.

yasho

hello world
11 јануари 2014
481
638
Скопје
Да бидам искрен не знам точно што се случило кај @stavrov69 , ама сигурно не се менува пресметковен период туку така. Можеби може да се смени со некаква миграција или сл, ама тоа секако не е секој месец како некому ќе му текне.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.200
18.878
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
И мене ми е чудно, јас кога барав да ми го сменат ми рекоа дека треба да се мигрирам и да се потпишуваат договори нови и бла бла. Ако другарот ставрво вика дека било така... можно е, ако уште и го поткрепи со слика од фактура кајшто се гледаат различни пресметковни периоди ке биде поуверливо.

worker_x

hello world
17 март 2010
404
416
Затоа пишав и јас погоре, во салон кога склучив договор ми рекоа дека е од 1ви до 1ви, а сега испадна дека бил од 21ви до 21ви. Или продавачот од старт ме излажал или во скоро време Вип направиле промена.

stavrov69

lurker
26 ноември 2008
515
327
Да бидам искрен не знам точно што се случило кај @stavrov69 , ама сигурно не се менува пресметковен период туку така. Можеби може да се смени со некаква миграција или сл, ама тоа секако не е секој месец како некому ќе му текне.
Незнам што и како се случило но кај мене имаше разлика и тоа на почеток на месец. Не мењав ни договор ни картичка, на facebook видов дека многу луѓе се жалат на искористеноста на интернетот и кога проверив видов дека и кај мене е сменето. Се јавував во ВИП и ме убедуваа дека апликациите трошеле интернет бла бла. По 100 пати кога се објаснив дека ако ми потрошеле апликациите ќе ми пишуваше во data usage се најде еден пописмен за да ми до среди интервалот. Од тогаш немам проблем и нивното тарифирање ми е идентично со тоа од data usage.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.200
18.878
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
ОК, можеби, не тврдам дека не се десило. Ама тоа пак не ги објаснува оние што пишуваат дека секој месец им се случувало истото.

stavrov69

lurker
26 ноември 2008
515
327
ОК, можеби, не тврдам дека не се десило. Ама тоа пак не ги објаснува оние што пишуваат дека секој месец им се случувало истото.
Па реално им се случува Интервалот им е од 25 ти пример а тие мислат дека им е од 1 ви. Секој месец мислат дека имаат помалку интернет а не се доволно информатички едуцирани за да можат да реагираат.

turbiny

hello world
20 декември 2016
231
123
Па реално им се случува Интервалот им е од 25 ти пример а тие мислат дека им е од 1 ви. Секој месец мислат дека имаат помалку интернет а не се доволно информатички едуцирани за да можат да реагираат.

Вип 4 години на 25 ми завршува сметка се генерира после неколку дена (5-10) според смс

АЕК пробав електронски да пријавам нешто не успеав да средам некои сертификати за internet explorer/edge
Во мој телеком стои за 499 ден 8хххх МВ
И активирав само да ги натерам да го поправат ама неможев да се разберам или се прават глупи дека не разбираат и баталив,
Ако пријавува некој во аек ке му ги пратам доказите

8ebe1232de4434fd45cdaa3673bf72ea.jpg

Majestic

hello world
25 јули 2008
199
196
Битола
Имам поднесено поплака во врска со технички проблем до ВИП, сеуште го немаат ни решено, ни контактирано назад.
Кажано ми е дека е препратен до техничка служба, и е сешуте отворен за разгледување - ОК!

Прашањето е: колкав е законскиот рок во кој се обврзани да го решат проблемот, или барем ме искомуницираат за апдејт на истиот?
Слушнав дека било 15 работни дена, но ако некој има знаење/искуство со ова, би било супер да потврди... да си знам.

kirev

senior
31 мај 2010
9.096
7.783
Имам поднесено поплака во врска со технички проблем до ВИП, сеуште го немаат ни решено, ни контактирано назад.
Кажано ми е дека е препратен до техничка служба, и е сешуте отворен за разгледување - ОК!

Прашањето е: колкав е законскиот рок во кој се обврзани да го решат проблемот, или барем ме искомуницираат за апдејт на истиот?
Слушнав дека било 15 работни дена, но ако некој има знаење/искуство со ова, би било супер да потврди... да си знам.
Ја добиваш услугата или не? Јави се во АЕК и распрашај се како иде процедурата.

Majestic

hello world
25 јули 2008
199
196
Битола
Ја добиваш услугата или не? Јави се во АЕК и распрашај се како иде процедурата.

Фала @kirev прашав во АЕК(на бесплатен телефонски број "190").
Да, се работи за услуга која не ја добивам.

@сите: Законскиот рок за решавање на проблемот е 15 дена, вклучувајќи и сабота/недела.
Кога ќе помине тој рок се отвора приговор со АЕК, а тука треба да имаш копија од поплката направена кон операторот (во мојот случај, тоа веројатно ќе биде печатена верзија на емајлот кој беше потврда за примената поплака).

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.200
18.878
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
PSU
RAM
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
Должни се на твое барање да ти дадат писмен извештај за акциите што ги превземале и сознанијата до кои дошле во тие 15 дена. Казниво е и не издавањето на ваков извештај во тој рок од 15 дена. Оди на шалтер кажи им дека ти треба тој извештај за приговор до АЕК и види што ке се деси. Го имав некаде ова извадено од законот ама неможам да го најдам моментално и брзо.

Bubache

hello world
11 октомври 2015
456
261
Должни се на твое барање да ти дадат писмен извештај за акциите што ги превземале и сознанијата до кои дошле во тие 15 дена. Казниво е и не издавањето на ваков извештај во тој рок од 15 дена. Оди на шалтер кажи им дека ти треба тој извештај за приговор до АЕК и види што ке се деси. Го имав некаде ова извадено од законот ама неможам да го најдам моментално и брзо.
законите се добри, арно ама не се имплементираат, согласно закон треба да му одговорат за 15 дена, а за сложени предмети најкасно за 30 дена, арно ама...

damil

user
2 јануари 2015
1.067
1.361
Дали некој имал искуство со осигурување на мобилен телефон во телеком?

Цените се 1.800 денари годишно за вредност до 400 еур и нешто повеќе за до 700 еур.

eX3v1l

user
2 мај 2011
1.367
1.232
eX3v1l's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X
Motherboard
ASRock Fatal1ty X470 Gaming K4
Storage
Samsung 970 EVO 500GB
PSU
Cooler Master MWE 750w
RAM
32GB 3200MHz G.Skill Trident Z
Video card
RTX 3070 EAGLE
Case
Cooler Master K380
Mouse
G502
Keyboard
RIPJAWS KM570 MX-Brown
Monitor
Dell S2721DGF
OS
Windows 10
Овие од ВИП се толку необучени и толку неинформирани за своите услуги што со еден збор објаснето КАТАСТРОФА. 5 пати идам да пренесам број од фирма на физичко лице и потоа од тоа лице на мое име и секогаш различни одговори добивам и никако да си го средат "системот".

Како иде процедурата да се пребацам на Т-дома ? :)

krema

OG
24 јуни 2009
15.749
15.841
youtu.be
Подмири ги сите сметки кон VIP и право во салон на Т-дома, они ја средуваат процедурата за пренос на број.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно