Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Звучна изолација на ѕид

VaskaIlieva

hello world
30 април 2020
86
174
Неможев да отворам тема во офф топик затоа тука .
Дали некој ставал било што за изолација на звук на веќе постоечки ѕид ? Барам опција за панели или било што да ставам на ѕид за да не ги малтретирам комшииве кога гејмам ноќе .Единствено нешто што најдов на нет кај нас е ова Звучна изолациja - продавница за акустични материјали и изолација ама овие ко да не постојат , нема адреси,нема контакт цени ништо .
Пред да почнам да правам нешто у овој стил
View: https://www.youtube.com/watch?v=pABvTWSxOes
, ако има некој што може да помогне .

krema

OG
24 јуни 2009
15.718
15.813
youtu.be
Со овие ќе си поминеш најевтино.

ugkBjXJ.jpg

20 јуни 2008
644
698
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X & Noctua NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI
Storage
Samsung 980 Pro 1 TB + Toshiba MG07ACA14TE
PSU
ASUS TUF Gaming 1000W Gold
RAM
2x16 GB Kingston HyperX Fury DDR4 3600 MHz CL16
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Logitech G915 X Lightspeed
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
Dell S2721DGFA / BenQ BL3201PT
OS
Windows 10 Pro
Јас имам ставено камена волна и мислам дека е најефтина ефективна опција.

Jedah

user
6 ноември 2007
1.310
2.285
Jedah's setup  
Processor & Cooler
AMD RYZEN 5 1600AF 6-Core 3.2 GHz (3.6 GHz Turbo) & CoolerMaster Hyper H411R
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
SSD: M.2 Corsair NVMe MP510 240GB / HDD: SAMSUNG F1R HE103UJ 1TB / HDD TOSHIBA DT01ACA 1TB
PSU
Cooler Master MasterWatt Lite 700W, 230V, 80Plus, HDB fan, Active PFC
RAM
Kingston 16GB 2666MHz DDR4 CL16 DIMM (Kit of 2) 1Rx8 HyperX FURY Black
Video card
MSI Gaming Radeon RX 570 256-bit 4GB GDRR5
Case
DeepCool Tesseract BF
Mouse
Logitech Optical M100 USB Black
Keyboard
A4Tech A4 KR-85 ComfortKey
Monitor
LG 24'' Full HD IPS Monitor with FreeSync™ (24MP60G-B)
OS
Windows 11
Јас имам ставено камена волна и мислам дека е најефтина ефективна опција.
Зависи каква камена волна. Ако сакаш на долгорочен план да го убиеш ОP тогаш добар совет. :)

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.157
16.247
Лани бев во Децибел,само по домофон ми одговори женски глас: „Не можеме сега баш да ве услужиме, дојдете утре... не задутре“. Ок, фала пријатно.

20 јуни 2008
644
698
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X & Noctua NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI
Storage
Samsung 980 Pro 1 TB + Toshiba MG07ACA14TE
PSU
ASUS TUF Gaming 1000W Gold
RAM
2x16 GB Kingston HyperX Fury DDR4 3600 MHz CL16
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Logitech G915 X Lightspeed
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
Dell S2721DGFA / BenQ BL3201PT
OS
Windows 10 Pro
Зависи каква камена волна. Ако сакаш на долгорочен план да го убиеш ОP тогаш добар совет. :)
Не специфицирав марки и слично. Ако има разлика во производите членот може сам да си разгледа. Така да коментарот за убиство не ти е на место.

VaskaIlieva

hello world
30 април 2020
86
174
Лани бев во Децибел,само по домофон ми одговори женски глас: „Не можеме сега баш да ве услужиме, дојдете утре... не задутре“. Ок, фала пријатно.
Се гледа по странава, а само кај нив гледам панели за изолација.
Камена волна не ми е опција ми треба нешто на ѕид да закачам.

Vladimir Filevski

hello world
17 февруари 2019
273
630
Дали некој ставал било што за изолација на звук на веќе постоечки ѕид ? Барам опција за панели или било што да ставам на ѕид за да не ги малтретирам комшииве кога гејмам ноќе .
Ќе направиш ОГРОМНА грешка ако мислиш дека треба само „панели или било што да ставам на ѕид“ или „нешто на ѕид да закачам“! Звучна изолација е комплицирана работа, не се прави тоа со методот „плукни и залепи“. А и скапо е. Можам да ти изработам проект за звучна изолација, тоа ќе те чини 200 евра, а самата звучна изолација ќе те чини многу повеќе. Колку точно ќе чини - тоа ќе се знае откако ќе се направи проектот, бидејќи зависи од самата просторија.
Најевтино решение ти е да користиш некои добри гејмерски слушалки.

stefan_off

lurker
29 октомври 2009
508
392
Радовиш
stefan_off's setup  
Processor & Cooler
Intel i7 7700K
Motherboard
Eurocom Torando F5
Storage
Samsung 960 Evo 256Gb m.2; Intel 660P 1Tb m.2; Seagate 2Tb 2,5inc 5400RPM
PSU
230W brick
RAM
16Gb DDR4 2x8Gb Kingston @2400mhz
Video card
MXM nVidia GTX 1070 8gb
Mouse
Logitech MX Master 2S
Keyboard
Logitech K520
Monitor
Benq BL3200PT 32`
OS
Win 10 64bit
L Decibel нудат профи решенија за зук, ама како што се со цени у услуга незнам. На ФБ што имат објавувано имам видено...

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.157
16.247
Се гледа по странава, а само кај нив гледам панели за изолација.
За овие зборував:

Баш бевме со другар и со огледа на тоа како зборуваше девојката, другаров почна вака да прави едвај се додержав да не прснам од смеење.
070c5514a13125dabb854113f8a117cc.gif

triki123

Баниран/a
4 мај 2019
85
65
Ќе направиш ОГРОМНА грешка ако мислиш дека треба само „панели или било што да ставам на ѕид“ или „нешто на ѕид да закачам“! Звучна изолација е комплицирана работа, не се прави тоа со методот „плукни и залепи“. А и скапо е. Можам да ти изработам проект за звучна изолација, тоа ќе те чини 200 евра, а самата звучна изолација ќе те чини многу повеќе. Колку точно ќе чини - тоа ќе се знае откако ќе се направи проектот, бидејќи зависи од самата просторија.
Најевтино решение ти е да користиш некои добри гејмерски слушалки.

@VaskaIlieva ова е одговорот што ја затвара темава :) Ќе дополнам само, тие панели што ги гледаш, се за да ја средиш акустиката внатре во твојата соба, скоро никаква изолациска функција немаат. Изолацијата тебе што ти треба е на ниво на реновирање :) Рачунај треба цел ѕид да го преправаш за да добиеш нешто.

VaskaIlieva

hello world
30 април 2020
86
174
L Decibel нудат профи решенија за зук, ама како што се со цени у услуга незнам. На ФБ што имат објавувано имам видено...
Гледам имаат панели би требало да се ок .Ке треба да си пробам среќа и јас на домофон изгледа .

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.157
16.247
Ете го линкот појди до таму, зошто мислам тогаш јас не можев да ги добијам на телефон. Пробај. А и мислам дека се единствена фирма која нуди такви работи. Јас сакав да најдам такви излокациони панели да во кола кај мене, да го предизајнирам багажниот простор нешто модифицирав. Ама не отидов кај нив повторно и ја баталив идејата после тоа. Ако сакаш заедно ќе одиме јас сеуште сакам да го средам тоа, би и требале некои два квадрати некој цврст изолационен материјал

VaskaIlieva

hello world
30 април 2020
86
174
@VaskaIlieva ова е одговорот што ја затвара темава :) Ќе дополнам само, тие панели што ги гледаш, се за да ја средиш акустиката внатре во твојата соба, скоро никаква изолациска функција немаат. Изолацијата тебе што ти треба е на ниво на реновирање :) Рачунај треба цел ѕид да го преправаш за да добиеш нешто.
Да не се правам паметен не се разбирам у акустика и изолација ама мислам дека Владимир не ме разбра зашто ми предлага гејмерски слушалки како решение . Слушалките се баш причина што барам некое решение за ова .Баш поради тоа што ја не слушам ништо од надвор и неможам да замислам колку се дерам . Значи јас сакам да го задржам звукот внатре во собата не да се изолирам јас од надвор .
Кога мислам на звук немам јас студио или некој инструмент туку зборење погласно , викање . Сакам да и помогнам на комшииве зашто е слаба изолацијата ми вика те слушам како у спална да си ми . Замисли некој да ти се дере у 1 саат ноќе ONE SHORT, ONE LONG,PUSH B .
Се надевам сеа ме сфаќате што сакам да направам .
Мислењето е автоматски споено:

Ете го линкот појди до таму, зошто мислам тогаш јас не можев да ги добијам на телефон. Пробај. А и мислам дека се единствена фирма која нуди такви работи. Јас сакав да најдам такви излокациони панели да во кола кај мене, да го предизајнирам багажниот простор нешто модифицирав. Ама не отидов кај нив повторно и ја баталив идејата после тоа. Ако сакаш заедно ќе одиме јас сеуште сакам да го средам тоа, би и требале некои два квадрати некој цврст изолационен материјал

Нема проблем , ќе ти пишам приватна да се договориме .

triki123

Баниран/a
4 мај 2019
85
65
Да не се правам паметен не се разбирам у акустика и изолација ама мислам дека Владимир не ме разбра зашто ми предлага гејмерски слушалки како решение . Слушалките се баш причина што барам некое решение за ова .Баш поради тоа што ја не слушам ништо од надвор и неможам да замислам колку се дерам . Значи јас сакам да го задржам звукот внатре во собата не да се изолирам јас од надвор .
Кога мислам на звук немам јас студио или некој инструмент туку зборење погласно , викање . Сакам да и помогнам на комшииве зашто е слаба изолацијата ми вика те слушам како у спална да си ми . Замисли некој да ти се дере у 1 саат ноќе ONE SHORT, ONE LONG,PUSH B .

Многу добро те сфативме и двајцата затоа ти пишавме дека со обични панели тоа нема да го постигнеш.
Ова е common misconception кај нас, луѓе мешаат акустика на просторија и изолација, затоа реагиравме и двајцата :) Јас сум го учел ова на факс површно а и работам со звук, а ете и човекот го работи тоа и изработува проекти.
Обичните панели само ќе ти го намалат ревербот во твојата соба, просто кажано.

Проблемот што го имаш е поради тоа што е тапа градбата кај што живееш, сигурно има еден слој цигла и гипс картон макс.
Вака лаички објаснето пошо не сум архитект или граџевинац: Тебе ти треба ЦЕЛ слој плус на ѕидот, на цела негова површина, минимум, и прашање е дали тоа ќе ти помогне скроз, ете можно е и преку цевки од парно да се пренесува звукот, прозор ако има у близина или слично.

Једино решение од децибел е ОВА и прашање е колку чини, ама ете прочитај, 13 слоја, цел ѕид, 25cm дебелина. Ако е голем ѕидот, ова може да биде скапо. Ама ете прашај во децибел, јави се најдобро и исконсултирај се. Најдобро според мене измери ја површината на ѕидот и прашај ги колку ќе чини.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Затоа што членот разбра дека проблемот е гласноста на играта, а не на играчот. Затоа ти предложи слушалки како најевтино и наједноставно решение.

Играјте преку ден и нема да имаш проблем со комшиите :)

triki123

Баниран/a
4 мај 2019
85
65
Затоа што членот разбра дека проблемот е гласноста на играта, а не на играчот. Затоа ти предложи слушалки како најевтино и наједноставно решение.

Играјте преку ден и нема да имаш проблем со комшиите :)

И уште една евтина опција. @VaskaIlieva Уклучи си мониторинг на микрофонот дур играш, да се слушаш сам себе у слушалици и нема да викаш толку :)

VaskaIlieva

hello world
30 април 2020
86
174
Опцијава со 25 цм ѕид не ми одговара зашто ке ми ја скрати цела соба . Ме интересира дали го погледнавте видеото горе и дали тоа би немало никаков ефект?

triki123

Баниран/a
4 мај 2019
85
65
Опцијава со 25 цм ѕид не ми одговара зашто ке ми ја скрати цела соба . Ме интересира дали го погледнавте видеото горе и дали тоа би немало никаков ефект?

Да, го гледавме и затоа ти пишавме дека тие панели не се за изолација туку за да го подобриш звукот во самата соба. Народски решено ако има ехо да се намали :) Или малце боље кажано да се намали времето на реверберација или да намалат стојните бранови на одредени фрекфенции :)

Ете на сајтот имаш уште 2 опции за изолација, со 3 и 4 слоја 3 и 4cm верзии, ама прашање е дали некоја од тие ќе го го реши проблемот. За тоа мора некој да измери и да види. Вака може да фрлиш многу пари и да не завршиш работа. Јави се у децибел и прашај колку чинат трите опции.
Рачунај ако имаш длабок глас дека тоа е најпроблематично затоа што ниските фрекфенции најлесно пенетрираат ѕидови и најтешко се апсорбираат :)

InSides

lurker
21 февруари 2009
761
2.020
L-Decibel имаат решенија и за звучна изолација на простории.

Моето неколкугодишно искуство со нив е 100% позитивно. Дури до таму што имаат изработено акустички елемент за мои потреби / по мои замисли.

На сајтот на L-Decibel стои телефон. Не сум сретнал еден (се до темава тука) незадоволен (*) од нив досега.

ЕДИТ: (*) Да дополнам. Не сум сретнал еден незадоволен откако успеал барем да оствари контакт.

Последна промена:

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.157
16.247
L-Decibel имаат решенија и за звучна изолација на простории.

Моето неколкугодишно искуство со нив е 100% позитивно. Дури до таму што имаат изработено акустички елемент за мои потреби / по мои замисли.

На сајтот на L-Decibel стои телефон. Не сум сретнал еден (се до темава тука) незадоволен од нив досега.

Каде на темава ти си сретнал дека е некој незадоволен?

VaskaIlieva

hello world
30 април 2020
86
174
Ни јас ни никој друг не рековме дека сме незадоволни , не ни знам кои се . Иначе се слушнав ми дадоа понуди , @triki123 и они исто ми кажаа да се стави конструкција цело место панели . Ако некој го интересира цените се 2800 денари м2 за 9 цм и 3200 денари за 11 цм . Ова се два типа што они ги препорачуваат за вакви ситуации .
Услужливи се и информативни , може да се добијат на бројот на страната

Vladimir Filevski

hello world
17 февруари 2019
273
630
Јас сфатив дека проблемот е во прегласните звучни ефекти генерирани од самата игра (преку звучници), зато предложив слушалки. Неколку пати претходно апелирав прашањата да бидат јасни и со сите потребни информации, за да нема недоразбирања.
Значи, проблемот е што прегласно викаш додека играш игри, но тоа е идентично со проблемот со прегласната репродукција на звучните ефекти од игрите! Тојпроблем се решава или со адекватна звучна изолација во твојата соба (како што веќе објаснив погоре - сето тоа останува во важност!), или со играње дење. Како што ти објасни и @triki123 , треба целиот зид (или ѕидови) кон комшијата да се третира со звучна изолација, а јас би дополнил и дека наверојатно ќе треба да се опфати и поголема површина од тој еден ѕид.

Последна промена:

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно