Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Хард дискови - тестови и искуства

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.593
19.311
Фала пуно момци можеби девојки :D
До крајов на неделава планирам да се подновам од Амц, па ќе видиме ќе пишам импресии.
Али сигурно ќе биде 10 EZEX....
тој диск е поскап во АМЦ за едно 500 и кусур денари
отвори очи

Razor-mk

hello world
7 јули 2013
147
71

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.593
19.311
Мора да е ова.... :) Баш и имав намера овој да го земам.

Ај ако не те мрзи накратко кажи ми ги разликите.

План Б во случај да го нема овој може ли да биде Toshiba или строго „блу“

Фала и се извинувам на замарање. :)
Да, тој е. Се корегирале со цената ама сепак во Анхоч е поевтин.

На кратко Гринот е наменет за сториџ диск кој е потивок и поштедлив, врти на 5400 (Блу на 7200) и има полоши перформанси. Значи, Green се зема како втор диск а не како boot/system диск.
Јас ги имам и двата кај мене и ги користам баш така. со таа разлика што во последниов месец и Блуто ми стана storage затоа што земав SSD.

За Toshiba не знам што да кажам но има полоши перформанси и разликата во цена не вреди да се зема. За плус 200-300 денари Blue е подобар избор.
Строго Блу.

Razor-mk

hello world
7 јули 2013
147
71
@FLEGMA Фала пуно брат, до сабота сигурно земам па се читаме, ќе пишам импресии. :)

techwar77

read-only
8 октомври 2012
8
0
Едно прашање, каква конекција користи SSD диск, дали може да се стави на мојава плоча: Intel DP35DP. Колкава е разликата во брзина према обичен SATA2 диск каков што имам моментално и ако може да се поврзе на мојата матична дали може да служи како системски хард диск, на него да ми биде ОС и програмите.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.099
14.216
Едно прашање, каква конекција користи SSD диск, дали може да се стави на мојава плоча: Intel DP35DP. Колкава е разликата во брзина према обичен SATA2 диск каков што имам моментално и ако може да се поврзе на мојата матична дали може да служи како системски хард диск, на него да ми биде ОС и програмите.

Може.

Колку е побрз процесорот и системот толку се поголеми и бенефитите.

Твојата плоча е постара со Sata 2 (3GB/s) портови. SSD функционира најбрзо на поновите плочи со Sata 3 (6GB/s) портови.

Но сепак ќе може да користиш било кое SSD и ќе имаш придобивки односно пореспонзивен систем.

smole

poweruser
18 април 2007
3.901
4.582
Ја знае некој фирмава за враќање податоци од HDD? Искуства некакви?

Од Куманово е инаку.

http://www.sistrum.mk/index.html

Не дека ми треба но ете можеби на некој некогаш ќе му затреба.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.953
8.451
Ова што го нудат може да го изведе скоро секој. Пробај преформатирај до дискот со податоци, бриши, снимај нови врз тие и потоа однеси им го да ти кажат неможе дечко оштетени ти се податоците.. Секој 18- годишник во Македонијава ни стана експерт за враќање податоци..

DrMTR

senior
27 март 2014
7.953
8.451
Мислам дека враќањево на податоци од диск оди по вратен GB. Колку повеќе вратени податоци , толку си плаќаш. Некоја од ИТ компанииве нудеше вакво нешто нудеше пред некоја година, ама не заживеа работава, пошо освен ако не работиш во НАСА или НСА никој не би платил толку пари за да си ги врати турбо фолк албумите од дискот. :D Мислам дека беше 20Е по GB вратени податоци (не ме фаќајте за збор точно)

ileste

user
26 јануари 2012
1.243
311
i mene bas mi treba nekoj gigabajt da spasam, ama mislam deka nema samo za niv da mi naplat tuku za site gigabajti kolku sto e golemot hardot

DrMTR

senior
27 март 2014
7.953
8.451
Што е оштетено на дискот? Здрав е физички, или поради лоши сектори е оштетувањето на дискот? Ако ти се даваат >100E за едно DVD со податоци бујрум :D

Систрум

read-only
31 мај 2014
8
34
Здраво на сите,
Еве да пишам некој ред за враќање на податоци, не би требало да биде реклама туку информација.Доколку администраторите мислат дека е реклама него го избришат постот.

Систрум постои од 2009 година и се уште работи. Враќањето на податоци се врши кај нас во сервис, дисковите не се праќаат надвор од Македонија. Покрај софтвер за враќање на податоци, поседуваме хардвер за пристап до дискови на ниско ниво т.е. ROM, firmware, SMART, табели на лоши сектори итн. Не се враќаат податоци само од форматирани дискови, туку и од дискови кои не се препознаваат во BIOS. Во случај на физички проблем со дискот поседуваме чиста комора за менување на глави. Работиме и на RAID, NAS,уреди со SCSI и SAS дискови. Пред неколку месеци се комплетиравме со опрема за NAND технологија, моментално враќаме податоци од USB стикчиња и картички и SSD дискови.

Цената се одредува во зависност од проблемот со дискот.

И никогаш не работиме со дискот на клиентот. се прави имиџ и од наш диск се праќаат податоци. По завршена работа клиентот добива листа на фолдери и фајлови, селектира што треда да се врати.
Не секогаш сите податоци може да се вратат, затоа е најбитно да не се чепка по дискот или да се експериментира со разни програми.

Доколку има прашања посетене на http://www.sistrum.mk пишеите ке ми биде задволсто да ви одговорам.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.593
19.311
На Систрум да му се избрише она n00b. Ништо од нуб да не остане, Flegma велит.

Steff_Maja

poweruser
30 мај 2010
4.174
1.710
Поддршка за Sistrum.
Имам позитивно искуство со нив, поздрав Дејан ;)

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
R.I.P. Seagate ST31500341AS = 1.5TB ... Околу пола година беше користен како примарен диск, после тоа го ставив во кутија, вкупно околу 10тина пати го изнесов претежно седеше дома на маса или во дневна на телевизор беше приклучен...постојано беше сумљив во принцип...последниве неколку денови, почна да прави кликови и вчера комплетно цркна, ќе го упалам и не го препознава во Win, не пробав да го поврзам директно преку сата или да му дадам proper струја преку напојување, деновиве ќе пробам, ако успеам да го подигнам ќе направам апдејт на firmware, imidiatly, читав на нет, после фирмвер апдејт работел како нов без сумљиви однесувања. Тотално сум разочаран од Seagate како фирма, новиве, откако се споиа со Samsung, не знам какви се, ама според оценки на newegg што знам некако сумљиви и новите се....
- Заборавив да пишам, не знам точно колку е стар, можеби околу 4 години одприлика. Не знам за гаранција, купен е преку gOJDO од сет компјутери, не се сеќавам колку ми спомна, дали 2, дали 3 или 5 години...ако е 5, ќе проверам баш да видам со гаранција. Ако чита @gOJDO, би му бил благодарен ако повторно ми се најдево пресрет.

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
Case
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.593
19.311
Дискот е со битни ρаботи? Немаше ли знаци во SMART?

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
Case
Mouse
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Дисков ми се врати во живот, ми стоеше покрај прозор, а тие денови беше многу ладно, се сеќавам дека кутијата ја пипнав беше мраз, излеа поради тоа не ми се палеше. Еве го сеа топ е...инаку пробав да направам firmware update, отиде во dos, прошараа некој ствари на екран и застана, го рестартирав, истиот фирмвер е останат....
Највероватно, нејќе да направи апдејт зошто е преку usb...ќе треба директно да го поврзам преку САТА.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.593
19.311
Дисков ми се врати во живот, ми стоеше покрај прозор, а тие денови беше многу ладно, се сеќавам дека кутијата ја пипнав беше мраз, излеа поради тоа не ми се палеше. Еве го сеа топ е...инаку пробав да направам firmware update, отиде во dos, прошараа некој ствари на екран и застана, го рестартирав, истиот фирмвер е останат....
Највероватно, нејќе да направи апдејт зошто е преку usb...ќе треба директно да го поврзам преку САТА.
Не може апдејт преку USB ако го имаш ставано во кутија. Што кажува SMART?

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно