Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Windows 11

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.660
13.709
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Што е поентата на сето тоа?

Подобар е од на пример Ghost затоа што овој не знае да сликне диск со 4k сектори. Можеш да направиш VHDX од кој подоцна ќе бутираш. Бутирањето на нив или на бекапот се средува со една или неколку наредби во CMD. Можеш да ја отвориш архивата со 7zip и да вадиш работи (не знам дали и да ставаш) - подобро од Macrium Reflect или Acronis (кај еден од нив не можеше да ги отвораш архивите). Бесплатен и вклучен со секој Windows.

Новиве како Hasleo не знам како ќе се покажат во сите ситуации и дали по неколку години ќе постојат да можам да работам со нив, затоа ги гледам само најкористените. Ако има некој проблем со нив (најкористените), има шанси да најдам некое решение на интернет. Или ако Гејц смени нешто во Пенџерите да не работат старите програми, дали ситнишов како Hasleo ќе реагира/постои за да го среди тоа.

Последна промена:

Chiller

user
8 март 2012
1.558
1.164
Скопје Аеродром
Што е поентата на сето тоа? Ако само сакаш да направиш бекап, имаш наменски бекап софтвери кои сето тоа го прават подобро (пократко/полесно, контрола врз компресија, типови на бекап - фул, инкрементален, дифренцијален, итн, итн). :)

Кој сеуште немате слушнато за Hasleo бекап, ете ви бесплатна а навистина добра бекап алатка. Проверено работи, подолго време ми е главен бекап софтвер. Помалку проблеми прави од Акронис за бекап на активен ОС (така го „открив“ кога баш таа функционалност ми требаше), има свој winPE имиџ за бутирање, а го има интегриран и во последните пар верзии на Стрелец компилацијата (после чести барања од корисниците).

Ова од видеото е дел од системските алатки за деплој имиџи. Инаку за да се направи deploy инсталација, тогаш има уште работа.
Гледам на гугл ми дава резултат од https://www.hasleo.com/ ама падната им е страната.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.766
6.476
SK
Гледам на гугл ми дава резултат од https://www.hasleo.com/ ама падната им е страната.
Oва е линкот: Best Free Backup Software for Windows 11/10/8/7/Vista in 2026 - Hasleo Backup Suite
Ама можеш директно со winget да си инсталираш, полесно после за апдејт.

edit: Моја грешка, уште го немаат внесено во вингет индекс. Мора од сајтот. :-/
Подобар е од на пример Ghost затоа што овој не знае да сликне диск со 4k сектори. Можеш да направиш VHDX од кој подоцна ќе бутираш. Бутирањето на нив или на бекапот се средува со една или неколку наредби во CMD. Можеш да ја отвориш архивата со 7zip и да вадиш работи (не знам дали и да ставаш) - подобро од Macrium Reflect или Acronis (кај еден од нив не можеше да ги отвораш архивите). Бесплатен и вклучен со секој Windows.

Новиве како Hasleo не знам како ќе се покажат во сите ситуации и дали по неколку години ќе постојат да можам да работам со нив, затоа ги гледам само најкористените. Ако има некој проблем со нив (најкористените), има шанси да најдам некое решение на интернет.
Со години постои, функционира и станува прилично популарен. Е сега размислувањето за документирани проблеми ти стои, ако тој аспект ти е баш важен... За тоа дали утре ќе престане да постои не знам што да мислам. Сегашната верзија би требало да подржува уште барем неколку годишни апдејти (верзии) на 11-ка. 2-3 години од сега за мене не би биле проблем ни од професинален аспект (во бизнис околина), не па за дома.

Но нормално, ако тебе ти легнуваат бејзик CLI алатки апсолутно да си ги користиш (и патем печен си за Линукс. (y)

За повеќето корисници сепак GUI и сите тие опции од бекап софтверите се баш потребни. Инкрементален бекап е сериозно корисна опција во повеќето бекап сценарија (посебно во комбинација со автоматски неделни/месечни бекапи).

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.660
13.709
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.757
3.922
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.766
6.476
SK
Само ако правиш апдејти. :)
Мислењето е автоматски споено:

Секако треба да може стариот ноутпад да с екористи/инсталира... Ама ако требаат функционалностите на новиот ноутпад тогаш notepad++ e подобар. само без автоматски апдејти.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.757
3.922
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Само ако правиш апдејти. :)

Секако треба да може стариот ноутпад да с екористи/инсталира... Ама ако требаат функционалностите на новиот ноутпад тогаш notepad++ e подобар. само без автоматски апдејти.
Ноутпадот го користам за бејзик ствари..запиши нешто, линк или шо и да е. Notepad+ ми е оверкил :)))
Воглавно го користам EditPad Lite

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.766
6.476
SK
Ноутпадот го користам за бејзик ствари..запиши нешто, линк или шо и да е. Notepad+ ми е оверкил :)))
Воглавно го користам EditPad Lite
Новиот виндовс ноутпад е по истата логика.

Инаку мене текст едитори ми одговараат за куцање текст повеќе отколку фул ворд процесор. На Линукс Kate a на виндовс ноутпад ++, тоа завршувањето на зборовите после 3 карактери многу ми убрзава/олеснува работа. Го има тоа и во ворд процесор, ама некако не е така добро.

Потоа во ворд процесор само ќе средам малку форматирање и ете го документот.

За ова ти што викаш, на виндовс го имам стариот ноутпад. За набрзина нешто да запишам.

beret

read-only
28 септември 2008
22
25
Море додека 10ка тера - ни 11ка ни 12ка а богами ни Боки13ка не ме занима :cautious:
Исто и јас си ја користам 10-ката еве веќе добри 5-6 години, исклучени ми се апдејтите преку Services и супер ми е, користам десктоп од 2013 со 6 гига ддр3 рам и си сурфам брзо и без проблеми, битна е оптимизацијата и навременото чистење на Windows-от, така да сите оние залуденици и снобови по најновото демек тоа е најдоброто знајте дека само фрлате пари, овде зборам за секојдневни, нормални корисници

Chiller

user
8 март 2012
1.558
1.164
Скопје Аеродром
Исто и јас си ја користам 10-ката еве веќе добри 5-6 години, исклучени ми се апдејтите преку Services и супер ми е, користам десктоп од 2013 со 6 гига ддр3 рам и си сурфам брзо и без проблеми, битна е оптимизацијата и навременото чистење на Windows-от, така да сите оние залуденици и снобови по најновото демек тоа е најдоброто знајте дека само фрлате пари, овде зборам за секојдневни, нормални корисници
Се супер ќе ти работи, но да знаеш секогаш излагаат нови безбедносни дупки, па на таков оперативен систем пробај да правиш плаќања дали во крипто или банкарски сметки. Има да те избушат како швајцарско сирење.

Да не зборам па доколку имаш приватни документи, верувај нема ни да знаеш кога ти се земени.

Можеш и XP да користиш ама ако те намирисаат со сите негови слабости сам од себе ќе почнат вируси да ти влагаат.

Ако го користиш само за игри тогаш немаш проблем, мада ако ти се инфицира, целата твоја домашна мрежа од уреди може да ги испозарази.

Последна промена:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.766
6.476
SK
Малку е кликбејт, ама послушајте го човеков. Посебно ако виндовс ви е преку таквото.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.569
19.267

Новиве како Hasleo не знам како ќе се покажат во сите ситуации и дали по неколку години ќе постојат да можам да работам со нив, затоа ги гледам само најкористените. Ако има некој проблем со нив (најкористените), има шанси да најдам некое решение на интернет. Или ако Гејц смени нешто во Пенџерите да не работат старите програми, дали ситнишов како Hasleo ќе реагира/постои за да го среди тоа.
Acronis. tib архива може уредно да се mount-а како read /write диск. Лесно се конвертира во VHD. Архивите се отвораат на двоклик.

Се држам до Acronis заради истите причини.
Сега брзо упаднав во фрка и не можев да најдам (пра) стар емаил од Outlook. Отворив стар Windows XP имиџ од Акронис и завршив работа.

Старите верзии еве работат на Windows 11. Само што старите имиџи кои де правени од hdd може да немаат правилна геометрија при restore.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.757
3.922
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Acronis. tib архива може уредно да се mount-а како read /write диск. Лесно се конвертира во VHD. Архивите се отвораат на двоклик.

Се држам до Acronis заради истите причини.
Сега брзо упаднав во фрка и не можев да најдам (пра) стар емаил од Outlook. Отворив стар Windows XP имиџ од Акронис и завршив работа.

Старите верзии еве работат на Windows 11. Само што старите имиџи кои де правени од hdd може да немаат правилна геометрија при restore.
Acronis е супер кога работи. Користев иста верзија години ама на последниот лаптоп (кој имаше слични спецификации со стариот) не работеше.
Мада за право проблемот беше во недостиг на драјвери за ССД-то..
Го решив со ИСО од стрелец на кој имаше акронис кој го гледаше ссд-то, највероватно исото има и драјвери за ссд-ја и слично

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.569
19.267
Acronis е супер кога работи. Користев иста верзија години ама на последниот лаптоп (кој имаше слични спецификации со стариот) не работеше.
Мада за право проблемот беше во недостиг на драјвери за ССД-то..
Го решив со ИСО од стрелец на кој имаше акронис кој го гледаше ссд-то, највероватно исото има и драјвери за ссд-ја и слично
Користеше готово iso или сам си го направи преку Acronis во Windows?

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.757
3.922
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Користеше готово iso или сам си го направи преку Acronis во Windows?
Готово исо од официјалниот сајт. Интересн ое што иста верзија користев години ама ето со некој лаптоп/десктоп работеше со друг не. Дури се дешаваше да не работи и на исти лаптоп истото исо што сум го користел стално.
Бутабилно исо дирекно од акронис користев ако е битно тоа. Нема драјвери за ссд-ја на него (многу корисници се жалеа дека нем ожат да направат имиџ), истотот што м исе случи и мене.
Затоа на крај проработе Акронисот од ИСО-то од Стрелец.
btw Го користев Ghost уште кога се појави пред 20 и кусур години ама времињата се сменија па и технологијата па продолжив со Акронис
Добро е и тазе инсталација ама некогаш просто нема време и акронисот е супер

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.569
19.267
На Десктоп верзијата има можност да креираш WindowsPE based media.

Ти дава можност да ставиш драјвери.
Ако имаш WD диск, макар и екстерен, можеш да го добиеш бесплатно.

И другите производители го даваат бесплатно со нивните дискови.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.757
3.922
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
На Десктоп верзијата има можност да креираш WindowsPE based media.

Ти дава можност да ставиш драјвери.
Ако имаш WD диск, макар и екстерен, можеш да го добиеш бесплатно.

И другите производители го даваат бесплатно со нивните дискови.
Знам дека може да се креира WinPE disk ама никогаш не сум ја користел win верзијата..премногу натрупана ми е за моите потреби.
Затоа работев со bootcd-ја исо-ја. Тоа е добро ама попрактично ми е да имам boot исо како она од стрелец со се и сешто на него, него да с3е маткарам со акронис vindows програмот.

моето бут усб....

Атачменти

• Screenshot 2026-02-16 221714.jpg
    Screenshot 2026-02-16 221714.jpg
    55,3 KB · Прегледи: 25
Последна промена:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.766
6.476
SK
Знам дека може да се креира WinPE disk ама никогаш не сум ја користел win верзијата..премногу натрупана ми е за моите потреби.
Затоа работев со bootcd-ја исо-ја. Тоа е добро ама попрактично ми е да имам boot исо како она од стрелец со се и сешто на него, него да с3е маткарам со акронис vindows програмот.

моето бут усб....
Им помина времето на hbcd, ама на времето беа во врвот. Тој обичниот пак и ќе се најде некогаш многу ретко за прастара машина но протеус колекцијата само место ти фаќа. Ионака шансите се дека нема да бутира Вентој на толку стара машина. Јас Хирен уште го чувам на прастар пола гига стик... Некад се наоѓа. :)

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.757
3.922
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Им помина времето на hbcd, ама на времето беа во врвот. Тој обичниот пак и ќе се најде некогаш многу ретко за прастара машина но протеус колекцијата само место ти фаќа. Ионака шансите се дека нема да бутира Вентој на толку стара машина. Јас Хирен уште го чувам на прастар пола гига стик... Некад се наоѓа. :)
Јасно е ама ми стојат сите алати од времето на едно место. Никогаш не се знае кога може да притреба некој програм. Имам место на усб (128гб).

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.731
4.320
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
Уууууууууу
Windows-11-KB5077241-internet-speed-test-696x404.jpg

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.059
3.504
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.412
1.643
Дали massgrave и Raphire/Win11Debloat (github) се доволни за да се среди Windows 11 ?
Одамнa не сум инсталирал, а ми е потребно за не-техничко лице, да го средам еднаш и веќе да не се дира ништо на таа тема.
Дали има некои подобри алатки од овие погоре, или некои дополнителни (пример за гасење апдејти и слично)

При правење бутабилно УСБ со Руфус, претпоставувам овие вака е пожелно да се штиклираат?
Читав нешто порано за проблеми со TPM 2.0 па колку што разбрав пожелно (и потребно) е да биде активно TPM 2.0 (станува збор за овој лаптоп )
1773780307027.png

Последна промена:

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.757
3.922
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
massgrave е таман, ништо друго не ти треба. Како што се опциите во руфус така терај си. Има програмчиња за стопирање на аупдејти ама незнам колку се сигурни и ефикасни. Исто побарај на гугл туторијали за стопирање на апдејтите.
Пример ова: How to Stop Windows 11 Update? – Complete Guide 2025 | Action1

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно