Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Windows 11

^^GoRiLLaZ^^

hello world
7 април 2008
256
186
massgrave, 10 секунди работа

За Windows 10 одлично помина ова, до скоро инсталирав на едно пријателче Win11 и не ми дозволи ова со massgravel... како вирус мислам го детектираше, уште е вака или го средија? Некој пресно инсталиран Win11 со massgravel лиценца да каже искуство.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.611
19.347
За Windows 10 одлично помина ова, до скоро инсталирав на едно пријателче Win11 и не ми дозволи ова со massgravel... како вирус мислам го детектираше, уште е вака или го средија? Некој пресно инсталиран Win11 со massgravel лиценца да каже искуство.
Кај мене помина од прво со команда во Powershell

Chiller

user
8 март 2012
1.575
1.186
Скопје Аеродром
Од каде купувате клучеви за вин 11 ?
Ми стигна порака Acrivate Windows а не ми се зафркава со кмспико, па гаси огнен ѕид, итн.
Scdkey го бива?

Само следи упатство и нетреба ништо да плаќаш.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.458
11.528
Скопје
Некој пресно инсталиран Win11 со massgravel лиценца да каже искуство.
Не знам еден месец колку ти е пресно но последниов месец три пати имам активирано без никакви фрки.

Mar tiN

lurker
2 јануари 2014
895
656
Mar tiN's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-12400F
Motherboard
ASUS PRIME B660M-A D4
Storage
SAMSUNG 500GB SSD 970 EVO Plus M.2 + Western Digital 4TB
PSU
Cooler Master B500 ver.2
RAM
Kingston HyperX FURY™ 64GB
Video card
ASUS Dual GeForce RTX™ 3050 OC Edition 8GB
Case
Cooler Master K350
OS
Windows 11 Pro x64

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.611
19.347
Ти им кажуваш команда во Powershell со која ни лук јал ни лук мирисал овој му дава линк до лиценца која исто така не е легална.

Dear Gen Z
За да биде легално ти треба:
a) COA Sticker или
b) GML sticker
c) Во Македонија и фактура пошто инспектор Стеван к*р го боле за некакви си таму налепничиња и покажувања proof of purchase

Истиве полемики беа и за DaZ Loader

Еве што вели ChatGPT за Massgravel и неговиот HWID начин на активација

HWID (Digital License) – поопасниот, но „потраен“ метод
Ова е посуптилно.
Windows официјално:
креира хардверски отпечаток (HWID)
го врзува со лиценца на Microsoft сервери
Massgrave:
присилува Windows сам да си генерира валиден HWID
и го регистрира како да потекнува од легитимен канал
Резултат:
Windows серверите велат:
„Овој хардвер веќе има дигитална лиценца“
Затоа:
можеш да реинсталираш Windows
и пак автоматски се активира
Тука Windows е „легален“ од своја перспектива, бидејќи:
не детектира компромитација
нема модифицирани системски фајлови
Зошто Microsoft тешко го блокира ова?
Ова е клучниот дел
Microsoft не може лесно да разликува:
вистинска корпоративна активација
од
ваква „лажно валидна“
Ако почнат агресивно да блокираат:
ќе скршат реални фирми
ќе предизвикаат хаос во ентерпрајз светот
Затоа:
толерираат одреден „leak“
а фокусот им е на:
Microsoft 365
Cloud
Azure
Pretplati
Windows веќе одамна не е главниот извор на приход.

Скратено. Еднаш со Massgravel и потоа секоја следна инсталација ќе биде активирана од Microsoft itself

Последна промена:

greenline

Баниран/a
19 мај 2012
354
161
Добро бе, не ќаривте дигитална лиценца кога ги даваа бесплатно од Мајкрософт?
Секоја пиратска верзија на Win 7 можеше да се лиценцира бесплатно од Мајкрософот и истата важи и ден денес на Win 11.

Еве ви и за Microsoft 365 и све осталло од Microsoft

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.804
6.500
SK
Ти им кажуваш команда во Powershell со која ни лук јал ни лук мирисал овој му дава линк до лиценца која исто така не е легална.

Dear Gen Z
За да биде легално ти треба:
a) COA Sticker или
b) GML sticker
c) Во Македонија и фактура пошто инспектор Стеван к*р го боле за некакви си таму налепничиња и покажувања proof of purchase

Истиве полемики беа и за DaZ Loader

Еве што вели ChatGPT за Massgravel и неговиот HWID начин на активација

HWID (Digital License) – поопасниот, но „потраен“ метод
Ова е посуптилно.
Windows официјално:
креира хардверски отпечаток (HWID)
го врзува со лиценца на Microsoft сервери
Massgrave:
присилува Windows сам да си генерира валиден HWID
и го регистрира како да потекнува од легитимен канал
Резултат:
Windows серверите велат:
„Овој хардвер веќе има дигитална лиценца“
Затоа:
можеш да реинсталираш Windows
и пак автоматски се активира
Тука Windows е „легален“ од своја перспектива, бидејќи:
не детектира компромитација
нема модифицирани системски фајлови
Зошто Microsoft тешко го блокира ова?
Ова е клучниот дел
Microsoft не може лесно да разликува:
вистинска корпоративна активација
од
ваква „лажно валидна“
Ако почнат агресивно да блокираат:
ќе скршат реални фирми
ќе предизвикаат хаос во ентерпрајз светот
Затоа:
толерираат одреден „leak“
а фокусот им е на:
Microsoft 365
Cloud
Azure
Pretplati
Windows веќе одамна не е главниот извор на приход.

Скратено. Еднаш со Massgravel и потоа секоја следна инсталација ќе биде активирана од Microsoft itself
Биди реален, разбери дека добар дел не те ни процесираат што уствари кажуваш. Како инаку нешто толку пати е повторувано (и топ решение), сепак не е меинстрим решение како „еве линк од продавница со 5 долари лиценца“. И тоа на ај-ти форум. Што правиме за широки народни маси?

Всушност малку повеќе да се размислуваше, Линукс ќе беше меинстрим go-to решение. Сега со перформансите во игрите, остануваат само уште niche корисници, како тие што работат со Адоуб и слични виндовс/мек only софтвери. Другите комотно може да се селат. И за најбазичните корисници, да најдат некој да им инсталира некој од оние „како фирмвер“ Линукс дистроа (каде малтене не може ни да се додаваат ни да се одземаат компоненти).
Мислењето е автоматски споено:

Добро бе, не ќаривте дигитална лиценца кога ги даваа бесплатно од Мајкрософт?
Секоја пиратска верзија на Win 7 можеше да се лиценцира бесплатно од Мајкрософот и истата важи и ден денес на Win 11.

Еве ви и за Microsoft 365 и све осталло од Microsoft
Треба да се замараш да инсталираш виндовс 7, и од него да покренеш надградба. Зошто кога со една команда во powershell завршуваш работа?

Плус можеш и ентерпрајз верзија да активираш, и да немаш заглупувања со реклами и срања како копиљот во старт мени и таскбар.

А ако е за пред инспектор (фирми, итн), тогаш ништо од сето тоа не ти вреди. Ќе ти бара фактура за купување на хардвер со ОЕМ лиценца, или фактура од купување OS.

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.611
19.347
Биди реален, разбери дека добар дел не те ни процесираат што уствари кажуваш. Како инаку нешто толку пати е повторувано (и топ решение), сепак не е меинстрим решение како „еве линк од продавница со 5 долари лиценца“. И тоа на ај-ти форум. Што правиме за широки народни маси?

Всушност малку повеќе да се размислуваше, Линукс ќе беше меинстрим go-to решение. Сега со перформансите во игрите, остануваат само уште niche корисници, како тие што работат со Адоуб и слични виндовс/мек only софтвери. Другите комотно може да се селат. И за најбазичните корисници, да најдат некој да им инсталира некој од оние „како фирмвер“ Линукс дистроа (каде малтене не може ни да се додаваат ни да се одземаат компоненти).
Сега брзо испробѕвав Zorin OS. Многу ми се допадна. Временски бев ограничен па не се занимавав понатаму како да го овозможам Logitech MX Master во полн потенцијал.

Adobe After Effects сеуште нема достојна замена. Линукс гикивите треба да најдат начин што помалку да мора да се користи Терминал за најмала ситница.

Не ми се бега во офтопик сега.

greenline

Баниран/a
19 мај 2012
354
161

Треба да се замараш да инсталираш виндовс 7, и од него да покренеш надградба. Зошто кога со една команда во powershell завршуваш работа?

Плус можеш и ентерпрајз верзија да активираш, и да немаш заглупувања со реклами и срања како копиљот во старт мени и таскбар.

А ако е за пред инспектор (фирми, итн), тогаш ништо од сето тоа не ти вреди. Ќе ти бара фактура за купување на хардвер со ОЕМ лиценца, или фактура од купување OS.
Не знам дали ме прочита убаво. Значи не даваат веќе бесплатни дигитални лиценци за пиратски верзии. Тоа беше 2015, 2016. Кога ги тераа сите од Win7 да преминат на Win10.
Сега после 10 години мојава уште важи за дома. И не мора Win7, одма при инсталација на Win11 и тоа е тоа.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.801
4.514
Неготино
Не знам дали ме прочита убаво. Значи не даваат веќе бесплатни дигитални лиценци за пиратски верзии. Тоа беше 2015, 2016. Кога ги тераа сите од Win7 да преминат на Win10.
Сега после 10 години мојава уште важи за дома. И не мора Win7, одма при инсталација на Win11 и тоа е тоа.
Kакви се тие пиратски верзии? Оние со интегрирани апдејти? Ништо нема пиратско таму.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.804
6.500
SK
Ок, кул. Мислев го кажуваш како општ метод а не свое искуство.
Поентата сеуште стои дека со скриптиве се врши работа лесно и ефикасно.

Сега брзо испробѕвав Zorin OS. Многу ми се допадна. Временски бев ограничен па не се занимавав понатаму како да го овозможам Logitech MX Master во полн потенцијал.

Adobe After Effects сеуште нема достојна замена. Линукс гикивите треба да најдат начин што помалку да мора да се користи Терминал за најмала ситница.

Не ми се бега во офтопик сега.
Зорин не е бесплатен, ама па велат дека навистина имаат работено на пренесување на чувството на „виндовс искуство“. Проблемот е што јас не можам да се видам себе да плаќам за Линукс (како домашен корисник).

Ова на линков долу би било најблиску до „нуб френдли“ варијанта, апликациите се инсталиаат како контењери (со сите зависности средени), значи најсредено што може и без многу можности некој да ги усере подесувањата и работата:
Fedora Silverblue is a variant of Fedora Workstation. It looks, feels and behaves like a regular desktop operating system, and the experience is similar to what you find with using a standard Fedora Workstation.
However, unlike other operating systems, Fedora Silverblue utilizes a read-only root filesystem. This means that every installation is identical to every other installation of the same version. The operating system root filesystem that is on disk is exactly the same from one machine to the next, and it never changes as it is used.

Тоа погоре е со Gnome десктоп. За бивши виндовсаши подобро е KDE декстоп, многу повеќе личи на виндовс гуи (и може да се подесува на миљон начини):

Нормално, ова е Линукс и има уште мал милион други опции. Овие ги спомнав пошто се „atomic“ варијанти (како фирмвер), и со инсталирање апликации во флетпак формат па сите потреби од подесувања веќе се „фабрички“ направени најдобро што може.

greenline

Баниран/a
19 мај 2012
354
161
@Lokvan Се врши работа и со скрипттите, затоа и ете споделив линк, ама не од Мајкросфот.
Сеа сфатив оти си ме разбрал погрешно.

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.736
4.343
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
WTF е со последниов апдејт, го усраа старт менито пак :(

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.804
6.500
SK
Зошто не ги деферираш aпдејтите?
QC во м$ е отидено и три лепе, одамна. Свежи апдејти = работиш бесплатен бета тестинг за м$

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.801
4.514
Неготино
Ако де, не е проблем, не ми смета мене, ја сум човек што секојдневно проверува дали има нови driver и BIOS updates, мислиш биоси прават секој ден.

kebe

hello world
29 март 2012
306
280
Последна промена:

Steam.

user
31 мај 2011
1.098
1.025
Чаир
Steam.'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5700X3D w/ Thermalright Peerless Assassin 120 Digital ARGB White
Motherboard
ASUS TUF B550M-PLUS
Storage
Samsung 970 EVO PLUS 1TB + 2TB WD20EZRX x2 + WD SN770 1TB
PSU
Corsair RM1000e
RAM
32GB DDR4@2666MHz
Video card
Gigabyte RTX 5070 Ti WINDFORCE OC SFF
Case
LIAN LI Lancool 206 White
Mouse
Darmoshark M2
Keyboard
Epomaker HE80
Audio
JCally JM20 MAX w/ Sennheiser HD 599
Monitor
AOC Q27G4ZR + ASUS ROG XG27ACS
OS
Windows 11
Ако де, не е проблем, не ми смета мене, ја сум човек што секојдневно проверува дали има нови driver и BIOS updates, мислиш биоси прават секој ден.
имаш изгасено дефендер или removeнато или било кој сервис што доаѓа по дифолт со виндовс. Ја го приметив истово почна секој пат да го вади за секој security update откако имав тргнато дефендер скроз(не само изгасено). Едини начин да го опраиш да пројде ероров е да отидеш овде на Reinstall now за да симне Windows "repair" image и да го инсталира од ново Виндовсот(userdata останува, нема гајле, ама се гледа дека враќа дефендер пример и друга работи што би ги тргнал/избришал со овој метод), ама и сите апдејти ги пушта вака успат.
1769200513647.png

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.801
4.514
Неготино
имаш изгасено дефендер или removeнато или било кој сервис што доаѓа по дифолт со виндовс. Ја го приметив истово почна секој пат да го вади за секој security update откако имав тргнато дефендер скроз(не само изгасено). Едини начин да го опраиш да пројде ероров е да отидеш овде на Reinstall now за да симне Windows "repair" image и да го инсталира од ново Виндовсот(userdata останува, нема гајле, ама се гледа дека враќа дефендер пример и друга работи што би ги тргнал/избришал со овој метод), ама и сите апдејти ги пушта вака успат.
Ништо од тоа.
Еве шо е проблемот, мило ми е што не ми дава да го инсталирам. Реддит е исто полн со дискусија за ова:
1769261885809.png

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.828
4.040
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Ништо од тоа.
Еве шо е проблемот, мило ми е што не ми дава да го инсталирам. Реддит е исто полн со дискусија за ова:
Погледнете го атачментот 157984
Милион проблеми со апдејтоф ама за чудно чудо кај мене нема јавено проблем...додуша не користам outlook и немам nvidia/amd графичка (лаптоп со интегрирана).
Значи нема апдејт од миркософт што излегува а да нема куп проблеми..тоа е од пусто брзање да извадат нешто.
Препораки по нетов е ако нема проблеми да не се деинсталира...

Последна промена:

Chiller

user
8 март 2012
1.575
1.186
Скопје Аеродром
Многу добро видео за комплетен бекап на цел виндовс без да се губат програми и сетинзи.

Кога Виндовсот е наштелуван најдобро ова е одличен начин за бекап, после тоа работи како нормална инсталација.

View: https://www.youtube.com/watch?v=OjtOOtmkltc

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.804
6.500
SK
Што е поентата на сето тоа? Ако само сакаш да направиш бекап, имаш наменски бекап софтвери кои сето тоа го прават подобро (пократко/полесно, контрола врз компресија, типови на бекап - фул, инкрементален, дифренцијален, итн, итн). :)

Кој сеуште немате слушнато за Hasleo бекап, ете ви бесплатна а навистина добра бекап алатка. Проверено работи, подолго време ми е главен бекап софтвер. Помалку проблеми прави од Акронис за бекап на активен ОС (така го „открив“ кога баш таа функционалност ми требаше), има свој winPE имиџ за бутирање, а го има интегриран и во последните пар верзии на Стрелец компилацијата (после чести барања од корисниците).

Ова од видеото е дел од системските алатки за деплој имиџи. Инаку за да се направи deploy инсталација, тогаш има уште работа.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно