Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Windows 10 генерална дискусија

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.114
14.238
Нека внимаваат сите со постар софтвер кој работи со кернел драјвери. Anniversary Update (1607) знае да го загорчи животот зашто форсира потпис од Dev Team на овие драјвери. Програмите магично ќе престанат да работат. Доколку ви се случи тоа пробајте да исклучите Secure Boot.

Виндовс станува се полоша опција за користење во корпоративна околина. Сакаат да го направат побезбеден (и попрофитабилен за Микрософт) ама многу ќе оди курбан додека да го реализираат тоа што го наумиле.

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Откако се појави Windows10 се зголеми и бројот на корисници на Linux. Уште еден факт што никој не сака да брои колку е голем бројот на корисници.

Друг факт со мојот компјутер. Ако не го уклучам Windows10 неколку дена, веднаш се буни. Почнува да „чури“ од сите страни, само некакви процеси се активираат, де AdobeUpdater, де нешто друго... буквално се збрлавува и му треба цел ден да се стабилизира да дојде при себе. Кај Linux ова не постои, ама и кај него има триста „тракатанци“ од виртуелни околини и други „занимации“ на кого му е досадно да си ги чепка за надвор од секојдневна употреба.

Со текот на времето и те како ќе сфатите дека Linux е многу user-frendly околина. Башка што константно температурите се драстично помали, а ги добивам/користам истите работи како кај Windows10.
Да, ама исто така не заборавај мн. битни факти, кои до пред 2 години не важеа, а тоа е активното усовршување на драјверите на nvidia, nvida по излегувањето на Steam OS кој е форк од линукс кернел....и нивните SHIELD уреди кој се со Андроид, кој исто така е линкус форк.... :)

Нека внимаваат сите со постар софтвер кој работи со кернел драјвери. Anniversary Update (1607) знае да го загорчи животот зашто форсира потпис од Dev Team на овие драјвери. Програмите магично ќе престанат да работат. Доколку ви се случи тоа пробајте да исклучите Secure Boot.

Виндовс станува се полоша опција за користење во корпоративна околина. Сакаат да го направат побезбеден (и попрофитабилен за Микрософт) ама многу ќе оди курбан додека да го реализираат тоа што го наумиле.
Баш сакав ова да го пишам, пошо бара исклучиво сертифицирани драјвери....така последниов абдеит на виндоус, кој дојде како Сервис Пак практично, реинсталација на виндоус направи и стариот виндоус го запакува во стар фолдер......Имено....пошо користев модирани драјвери за звучната карта....ми го поеба цел експорт преку медиа енкодер cc 2015.3 верзија (една верзија постара, од најновата..) ...го корумпираше аудиото од а до ш.....

E

emet_

Гостин
Да, ама исто така не заборавај мн. битни факти, кои до пред 2 години не важеа, а тоа е активното усовршување на драјверите на nvidia, nvida по излегувањето на Steam OS кој е форк од линукс кернел....и нивните SHIELD уреди кој се со Андроид, кој исто така е линкус форк.... :)
Овие работи не сум го земал во предвид затоа што за моите потреби не ми се неопходни драјверите на nVidia/amd. Можам да го користам компјутерот и со генеричките драјвери што доаѓаат со самиот „прозорец“ без разлика дали се базирани на Linux кернелот или некоја постара верзија. Да не ме разбереш погрешно и го почитувам/разбирам твоето мислење, но јас не сум „гејмер“ или некој што има амбиции да заработува преку играње игри или да се занимавам со графика и визуелизација каде верувам дека овие драјвери се нужни за понатамошен развој. Не го следам нивниот развој во детали како што си навлезен и во овој дел „кревам рамења“ затоа што (јас) немам нивна потреба од „последната верзија“, а можам да функционирам и со драјверите на линукс за кои сите знаеме дека немаат таква поддршка и обнова на верзии како што се кај Windows-от.

Има корисници кои едноставно сакаат да го палат компјутерот и да возат без да „чури“ од сите страни поради греење. 60-75 степени е висока тепмература со самото палење на лаптопот после последната надградба на redstone. Што треба да очекувам ако стартувам фотошоп, уклучам youtube или некое ide во исто време? За истата оваа работа има алтернатива и се врши на линукс со пониски температури што во одредени моменти до некаде се приближно наполу (35-45 степени) и со 0 (нула) вртежи на кулерот. Верувам дека секој ќе се определи за оној OS што помалку ќе му го „тормози“ хардверот доколку има таква опција. Никој нема да се фати за „прозорецот“ само затоа што бил продукт на Microsoft, туку затоа што немал друг избор и проценил дека тоа е најдобрата опција за него.

Следејќи го мојот пример, дали реално секој има нужна потреба од Windows?
Инаку ги користам двата система паралелно, случајно „некој“ да не ме разбере дека го „хејтам“ Windows-от. :)

boriseto

lurker
7 јули 2013
524
493
boriseto's setup  
Processor & Cooler
AMD 5900X
Storage
1TB
RAM
96GB
Video card
6700XT
OS
Windows 11
Следејќи го мојот пример, дали реално секој има нужна потреба од Windows?
Се е до навика, ама и линуксот го бие кај нас лош глас, ради закоравените верзии шо ги користат по школите. На која Убунту верзија се, 6/7?

E

emet_

Гостин
Пробај со search да го најдеш овој фајл AdobeUpdaterAdminPrefs.dat

Не мора да биде во патеката каде што ти кажав јас. Иначе не знам дали ќе делува ако креираш сопствен
Сам ја креирав датотеката и до сега еве втор ден не се појавил AdobeAAMUpdater. :) // Да не го урочам само да не се „разбуди“ во меѓувреме. :D

Се намалија и температурите ама повторно нешто го кочи системот. Тоа изгледа ќе ми остане за понатаму да го најдам и да го средам, но за сега ќе морам да се служам со линуксот за како што реков да не го „тормозам“ хардверот.

Фала за инфото уште еднаш! ;)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.612
19.347
Се намалија и температурите ама повторно нешто го кочи системот. Тоа изгледа ќе ми остане за понатаму да го најдам и да го средам, но за сега ќе морам да се служам со линуксот за како што реков да не го „тормозам“ хардверот.
За почеток најди guide и избриши ги сите windows store апикации (дури и фабричките)
Заќути ги сите програми односно сервиси за телеметрија, кажи му на Windows Update да не изиграва torrent client и кажи резултати.

Да сум безобразен би ти рекол дека бадијала се чудиш кога веќе имаш Десетка ама не сум безобразен и не велам така :)

E

emet_

Гостин
За почеток најди guide и избриши ги сите windows store апикации (дури и фабричките)
Заќути ги сите програми односно сервиси за телеметрија, кажи му на Windows Update да не изиграва torrent client и кажи резултати.

Да сум безобразен би ти рекол дека бадијала се чудиш кога веќе имаш Десетка ама не сум безобразен и не велам така :)
Претпоставувам дека на ова мислиш!? :-/
И внатре се имам исклучено, од камера, профил, календар-малендар до WiFi да си зема податоци.
...
Пробав да ја искористам опцијата и да ги извадам сите оние "build in apps" преку PowerShell со админ привилегии. Исто како да не сум ги извадил и не приметив некоја промена. :( Можеби тие се наменети или штетат само на „приватноста“ и не го оптеретуваат до толку системот/хардверот... појмам немам, не сум истражувал до толку.
...

Проблемот настана после надградбата и како подесувањата да се „ресетираа“. Дали има некое такво „копче“ и да го изгасам преку него и да не се ресетира како нему или на Microsoft му одговара? Мислам дека тука настана проблемот, а претходно се беше во ред. Ја користев десеткава од самиот почеток па немаше вакви појави.

За „чудењето“ да ми биде уште поголемо, десктоп компјутерот мува не го лази. Како ништо да не е променето, а и тој е освежен со поновата верзија. Инсталиран е redstone и тера понатаму без мака. Лаптопов „чуреше“, се нешто го оптеретува. Некој нека му најде НЗС на оперативниов и имам мислење како да имам два различни оперативни. :(

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.736
4.343
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64

maci

poweruser
2 април 2008
3.393
978
Пуштете линк во пп од десетка.
Користев в10 инсајдер бев задоволен, но се вратив понекое време на 7.
Сега пак сакам да свртам на windows 10, па доколку можете линк пп. :)
Истиот инсајдер апдејтирај го во про и ќе биде добро.
Денес на инсајдер ми отфрли активација иако беше активиран
По апдејт се среди се.

RN2

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.368
12.004
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Немам многу време да гуглам, па ке пишам тука да не знае некој зошто што и како...

Пред некое време приметив, али ај да прашам сега. Терам со Win10 Pro и кога одам доле во локал адаптер ми дава аптајм 8 дена а лаптопов не ми беше уклучен 2,3 дена. Последен пат кога го користев(синоќа) направив ShutDown не Sleep.
12.png
Исто и тука:
capture.png

Не ми претставува проблем, но зошто го регистрира како да не ми е исклучен/ставен на sleep лаптопов?

Фала, поздрав.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.612
19.347
А зошто баш почнало од пред 2 недели да го рачуна тоа а не од почеток.
Затоа што си направил рестарт во меѓувреме. А така ти брои затоа што е уклучен хибрид слип. (хибернација без програми, само системските фајлови се запишуваат во hyberfil.sys)

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.679
13.738
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Microsoft UX expert talks about Windows 10

Stefan.Taz

hello world
30 април 2008
285
43
Куманово
www.lookup.mk
Stefan.Taz's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-760 Processor (8M Cache, 2.80 GHz) | DeepCool GamerStorm Gabriel
Motherboard
Asus P7P55 LX
Storage
HDD
RAM
10 GB
Video card
ATI Radeon™ HD 5570 Graphics - AMD
Mouse
NEOCOM
Keyboard
China, Made by 2001
Audio
Zvucnici
Monitor
Philips
OS
Win7
Напредувала 10ка. Место блу скрин сга има оринџ скрин оф дет.
3 дна неможу да гу инсталирам :)

StOrMK

lurker
25 јули 2015
974
484
Скопје
StOrMK's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 - 4440
Motherboard
Gigabyte H81M-S
Storage
TOSHIBA DT01ACA100 1TB
RAM
Kingston HyperX Fury 8GB
Case
Ментална :D
Mouse
Motospeed V70
Keyboard
Motospeed CK 104
Audio
Realtek HD Audio
Monitor
Benq DL2215-B 1920x1080 Full HD
OS
Windows 10 PRO 64bit
Кој е најдобар (ако постои воопшто) Win 10 активатор и за офис 2010? Прочнаа овие нотификации да замараат.

StOrMK

lurker
25 јули 2015
974
484
Скопје
StOrMK's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 - 4440
Motherboard
Gigabyte H81M-S
Storage
TOSHIBA DT01ACA100 1TB
RAM
Kingston HyperX Fury 8GB
Case
Ментална :D
Mouse
Motospeed V70
Keyboard
Motospeed CK 104
Audio
Realtek HD Audio
Monitor
Benq DL2215-B 1920x1080 Full HD
OS
Windows 10 PRO 64bit
@StOrMK или KMSpico или Microsoft Toolkit.
Абе брат го симнав вчера Toolkit ама прво знаеш антивирус и хромот блокираа ама тоа е вообичаено и скенирав со малвербајтс немаше ништо ама кога ја покренав апликацијата името беше некако сумљиво и ја избришав. Прати некој добар линк по пп да не закачам вирус.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.459
11.528
Скопје
Абе брат го симнав вчера Toolkit ама прво знаеш антивирус и хромот блокираа ама тоа е вообичаено и скенирав со малвербајтс немаше ништо ама кога ја покренав апликацијата името беше некако сумљиво и ја избришав. Прати некој добар линк по пп да не закачам вирус.
Илјада пати е кажано.
Гуглај mydigital life microsoft toolkit
Првиот линк.
Првиот пост во спојлер доле, магнет линк...

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно