Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Windows 10 генерална дискусија

E

emet_

Гостин
и јас треба да го продавам стариот компјутер со дуал кор процесор пошо не можам да користам фотошоп и Visual Studio.

сите сме зафатени од тој проблем од сите страни, а не само од Микрософт.
технологијата брзо застарува... не е како порано да користиме уште XP и сите програми да се прилагодуваат на тој оперативен.

edit>> реакцијата на стив балмер :D:D:D

CD7v_Tr7_UUAIqd1f.jpg

Изменето од модератор:
E

emet_

Гостин
@goranzoran абе само мобилен треба да си купиш.
стариот компјутер нема да ти треба во иднина.
значи нема да има потреба од процесор, кулер, напојување, графика, рам.

од сите овие работи ќе куртулиш, а само монитор, маус и тастатура ќе ти треба.
на крајот помала цена ќе платиш вака отколку сега.
башка ко ќе патуваш нема да има потреба да носиш со себе ранец и лаптоп од 5кг. само мобилката во џеб и компјутерот е со тебе. ;)

The_Man

poweruser
18 ноември 2009
2.341
2.044
@goranzoran a што ќе ти е continuum ? Ќе возиш мобилни апп. на монитор?
Кул е тоа што автоматски во таблет иде интерфејсот кога ќе го поврзиш со поголем екрен ама толку, само кул.

Користи си го стариот телефон додека има поддршка и уживај си.

edin.ademovic

lurker
16 февруари 2014
524
319
а колку телефони се фрлаат во ѓубре глобално на годишно ниво?
што е толку проблемот со старите/новите модели? :annoyed:

Графичкиот процесор.

@goranzoran абе само мобилен треба да си купиш.
стариот компјутер нема да ти треба во иднина.
значи нема да има потреба од процесор, кулер, напојување, графика, рам.

од сите овие работи ќе куртулиш, а само монитор, маус и тастатура ќе ти треба.
на крајот помала цена ќе платиш вака отколку сега.
башка ко ќе патуваш нема да има потреба да носиш со себе ранец и лаптоп од 5кг. само мобилката во џеб и компјутерот е со тебе. ;)

Дали ке заштедиш не верувам, бидејќи ако е потребен понов хардвер, веројатно ќе биде и поскап, претпоставувам нешто околу 250-300 евра (се разбира и поскап) по телефон, за да го надокнади отсуството од стандардниот PC, кој за истите потреби што би ги користел преку телефон, би ти вршел работа. Но се разбира- повеќе струја би влечело, погломазно би било и најверојатно после некое време ќе почне напајањето да му брмчи.
Тука си у право - практичноста пред се'.

Изменето од модератор:
E

emet_

Гостин
Дали ке заштедиш не верувам, бидејќи ако е потребен понов хардвер, веројатно ќе биде и поскап, претпоставувам нешто околу 250-300 евра (се разбира и поскап) по телефон, за да го надокнади отсуството од стандардниот PC, кој за истите потреби што би ги користел преку телефон, би ти вршел работа. Но се разбира- повеќе струја би влечело, погломазно би било и најверојатно после некое време ќе почне напајањето да му брмчи.
Тука си у право - практичноста пред се'.
едно време и за смартфоните имаше аверзија ама денес скоро сите ги користат.
ова секогаш се случувало кога ќе се појавела нова технологија. треба време да помине за да им легне на сите.
пари секогаш ќе се најдат пошо нема да бидат тие телефони некое огромно богатство.

E

emet_

Гостин
@tenkot добро го најдов 21 век. ;)
шуќур нешто асално да се случи последниве години.

повторно некој да не се најде да каже дека дури сега микрософт почнале да користат мулти десктоп опција или можеби на некого му недостасува "aero glass" од Win7! :D

The_Man

poweruser
18 ноември 2009
2.341
2.044
шуќур нешто асално да се случи последниве години.

повторно некој да не се најде да каже дека дури сега микрософт почнале да користат мулти десктоп опција или можеби на некого му недостасува "aero glass" од Win7! :D
Па дури сега ја вградија таа опција која други ја имааат со години. И ќе почекаме финална верзија да видиме дали ќе имплементираат можност за манипулација со виртулните десктопи. На пример да можам да одберам една програма секогаш да ја отвара на трет десктоп и сл. ствари.

Се надевам и дека нема да чекаме 22-ри век за подобар фонт smoothing(барем 50% од она што го има osx) ,табови во фајл менаџер и отворање фолдери со еден клик .

Основни работи се ова кои други ги имаат со години, не се холографи.

25 ноември 2014
1.553
1.989
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Па дури сега ја вградија таа опција која други ја имааат со години. И ќе почекаме финална верзија да видиме дали ќе имплементираат можност за манипулација со виртулните десктопи. На пример да можам да одберам една програма секогаш да ја отвара на трет десктоп и сл. ствари.

Се надевам и дека нема да чекаме 22-ри век за подобар фонт smoothing(барем 50% од она што го има osx) ,табови во фајл менаџер и отворање фолдери со еден клик .

Основни работи се ова кои други ги имаат со години, не се холографи.
Фонт смутингот е одличен.
Моеш да отвараш фолдери со еден клик --Click the General tab, and then click Single-click to open an item. (To switch back to the standard double-click, click Double-click to open an item.)--
Табови во фајл менаџер се ситница и реално ми е по хаос коа треба да шалтам меѓу табови наместо меѓу прозори али ок е да се има ко опција.

Не знам зашо доаѓаш наострен да пљукаш по виндоус - никој не те тера да го користиш.

The_Man

poweruser
18 ноември 2009
2.341
2.044
Барање работи што други ги имаат со години не е плукање. Овие работи се кажани и на почеток на темава, ти тогаш не си бил член на форумов па ќе те замолам да ги прочиташ пред да судиш дека некој плука.

Фонт смутингот на виндовс е очаен, јас а верувам и многу други корисници користиме програмчиња како mactype за добар фонт смутинг. И сега лошо е што барам од мајкрософт да поправат нешто што нечини ?

А за тоа дека никој не ме тера да користам не си во право си, на времето мајкрософт да дозволеше компаниите да развиваат софтвер за линукс сега кујзнае дали ќе постоеше виндоус.

Така да на некој начин мајкрософт ме принудува да користам виндоувс, а и јас сакам да користам(сакам да си поиграм некоја игра од време на време) само не заслужуваат да ги величам додека не направат добар ос.

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.959
4.169
Барање работи што други ги имаат со години не е плукање. Овие работи се кажани и на почеток на темава, ти тогаш не си бил член на форумов па ќе те замолам да ги прочиташ пред да судиш дека некој плука.

Фонт смутингот на виндовс е очаен, јас а верувам и многу други корисници користиме програмчиња како mactype за добар фонт смутинг. И сега лошо е што барам од мајкрософт да поправат нешто што нечини ?

А за тоа дека никој не ме тера да користам не си во право си, на времето мајкрософт да дозволеше компаниите да развиваат софтвер за линукс сега кујзнае дали ќе постоеше виндоус.

Така да на некој начин мајкрософт ме принудува да користам виндоувс, а и јас сакам да користам(сакам да си поиграм некоја игра од време на време) само не заслужуваат да ги величам додека не направат добар ос.
Твое е како член да пресудиш на кои членови вреди да им појаснуваш, а на кои не. :)

RagingDemon

senior
24 март 2009
6.490
5.609
Јас лично од Њ10 сакам само две работи да видам, уште подобри перформанси и уште подобра сигурност.

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Нека светка :)
Free Upgrade Offer*
Great news! We will offer a
free upgrade to Windows 10 for qualified new or existing Windows 7, Windows 8.1 and Windows Phone 8.1 devices that upgrade in the first year! And even better: once a qualified Windows device is upgraded to Windows 10, we will continue to keep it up to date for the supported lifetime of the device, keeping it more secure, and introducing new features and functionality over time – for no additional charge. Sign up with your email today, and we will send you more information about Windows 10 and the upgrade offer in the coming months.
http://windows.microsoft.com/en-us/windows-10/about

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.678
6.960
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Касниш едно 3 месеца со постов :).

Иначе она што си размислував и што ме загрижува мене во врска со понудава е: "we will continue to keep it up to date for the supported lifetime of the device". Што значи ова, има ли некое појаснување?

E

emet_

Гостин
се е ова супер нели, бесплатен оперативен систем на миксрософт од самиот почеток и негово одржување... бла, бла бла! но, дали навистина е бесплатно или можеби на крајот ќе го преплатиме?

да не испадне како fb месинџерот и нивната полиса на користење која дозволуваше да ги придобие сите контакти па дури да си уклучи камера кога на „џукелберг“ ќе му текне/свирне во умот!

останува да видиме до последниот момент што е она навистина што микрософт ќе добие од нас како корисници! ;)

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.226
18.922
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech MX Master 4
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
да не испадне како fb месинџерот и нивната полиса на користење која дозволуваше да ги придобие сите контакти па дури да си уклучи камера кога на „џукелберг“ ќе му текне/свирне во умот!

Треба да прекинеш да читаш македонски портали а и нивните странски пандани од каде всушност преведуваат.

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.959
4.169
Мислам дека е ова "тројански коњ" на Мајкрософт. Не се мутави да даваат нешто бесплатно, бидејќи ако сакаа тоа можеа одамна да го направат. Нешто има во позадина на ова, се прашувам што. Едноставно ми е нелогично некој што претходно наплаќал ѓаол-и-пол за еден осакатен оперативен систем сега одеднаш нуди нешто екстра и тоа бесплатно( ова што го кажав важи само доколку со бесплатната надоградба се опфатени и пиратските верзии).

Сигурно имаат најдено начин да го искористат квантитетот на податоците кои име се на дофат за да профитираат. Информациите носат пари во денешно време повеќе од било кога. А со овој чекор тие ќе имаат на тацна многу податоци/информации. Буквално(можеби, моја теорија) ќе имаат профил за секој корисник. Не коментирам за тоа дали и со пиратските верзии некој имал пристап за каков што зборувам тука. Мојот разум се обидува да ја изџвака идејата за бесплатен оперативен систем од M$.

Dark HaCkeR

Баниран/a
14 јули 2009
2.632
1.420
Ма каков тројански коњ, имаат нов директор и нормално е да имаат промени и други планови и да понудат друга алтернатива нема што да те буни

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно