Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Windows 10 генерална дискусија

boro1

user
13 август 2009
1.816
1.631
Препорака за некоја апликација или скрипта што ќе функционира како toggle?
Конкретно ми треба нешто што кога ќе го кликнам ( или притиснам shortcut на тастатурата ) да го мести телевизорот ( поврзан преку HDMI на графичката ) да биде primary display и звукот да го намести да биде преку HDMI ( да се слуша од телевизорот ). И да ја прави истата операција обратно, да го намести мониторот ( поврзан преку DP на графичката ) да биде primary display и звукот да биде преку интегрираната звучна.

ПС: Знам дека се на се се 7 клика, но здосадува кога се повтара повеќе пати во денот :D.

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.882
3.809
Препорака за некоја апликација или скрипта што ќе функционира како toggle?
Конкретно ми треба нешто што кога ќе го кликнам ( или притиснам shortcut на тастатурата ) да го мести телевизорот ( поврзан преку HDMI на графичката ) да биде primary display и звукот да го намести да биде преку HDMI ( да се слуша од телевизорот ). И да ја прави истата операција обратно, да го намести мониторот ( поврзан преку DP на графичката ) да биде primary display и звукот да биде преку интегрираната звучна.

ПС: Знам дека се на се се 7 клика, но здосадува кога се повтара повеќе пати во денот :D.
Види од овие 2 опции, првото како да е некоја апликација/кратенка:
Create Display Switch shortcut in Windows 10

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.765
4.484
Неготино
Значи кое срање е 1803 човече .. Darksiders 1 ја играм со 60 фпс, и од време на време паѓа на 35 - 40 онака без причина, на 1709 имав константни 60 цела игра до крај ..

confusi0n

hello world
14 ноември 2014
269
204
Значи кое срање е 1803 човече .. Darksiders 1 ја играм со 60 фпс, и од време на време паѓа на 35 - 40 онака без причина, на 1709 имав константни 60 цела игра до крај ..
Немора да значи, ја на 1803 немам никаков проблем, играм р6, пабг, цс. Исти перформанс имам како и претходно, пробај да не ти е уклучено Фокус асист(settings > system > focus assist) отштиклирај све и стави на офф.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.765
4.484
Неготино
Немора да значи, ја на 1803 немам никаков проблем, играм р6, пабг, цс. Исти перформанс имам како и претходно, пробај да не ти е уклучено Фокус асист(settings > system > focus assist) отштиклирај све и стави на офф.
Ќе пробам утре дома. Фала.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.765
4.484
Неготино
Исто не напоменав дека и хард дискот ми е при крај, ама мислам дека тоа нема врска со губење фрејмови ако почнам да се вртам у круг ..

Avid

senior
21 јануари 2009
6.438
11.491
Скопје
User log on service failed
ај се пуштам на другиот јузер, HI WEVE GOT SOME UPDATES FOR YA
па се праеше apdejt
идам на главниот јузер, пак сервис фејлд
идам рестарт и автоматски ме пушта на резервниов јузер
идам у ц јузерс едвај влегов во јузерот 3 пати ме праша рестрикции админ аксес
рестартирав и конечно се среди
се апдејтнал и со цел памет ми ја смени позадината
и со цел памет 30 нотификации стигнаа за наводни проблеми со апликациите за такви и такви фајлови со такви и такви екстензии
ама најјака беше првата
.rar имало проблем (а винрар ми беше секако) па ја сменил во ФОТОС
ВО ФОТОС
.РАР МИ НАПРАИЛ ДА ОТВОРАМ СО ФОТОС
Е ПА ДОБРО Е МАЈКРОСОФТ ТРИЛИОНСКА КОМПАНИЈА

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.958
4.168
Користев 10-ка половина година...никогаш повеќе. Се работи како подмачкано на оригинална 7-ка со сите апдејти(оригинална од 5 евра). Гледам уште не ја досредиле 10-ката по муабетиве во темата. Добро што се деси со Мајкрософт, одеднаш заборавија како се прави оперативен систем? Им заминаа клучни програмери?

bxxxn

user
11 март 2011
1.659
1.812
њтф на екстерниот ми клал некој фајл
Погледнете го атачментот 66250

лелееле добро е што не ми го сахранил

Dude :) не го бриши .ESD, конвертирај го во .ISO и за навек ќе имаш инсталационен фајл.

https://www.itechtics.com/convert-esd-to-iso-easily-using-dism-gui/

Едит: со исо фајлот потоа можеш да направиш чиста инсталација на најновата верзија на 10-ка и веројатно да ги немаш овие проблеми што настанале при апдејт

Avid

senior
21 јануари 2009
6.438
11.491
Скопје
Dude :) не го бриши .ESD, конвертирај го во .ISO и за навек ќе имаш инсталационен фајл.

https://www.itechtics.com/convert-esd-to-iso-easily-using-dism-gui/

Едит: со исо фајлот потоа можеш да направиш чиста инсталација на најновата верзија на 10-ка и веројатно да ги немаш овие проблеми што настанале при апдејт
океј е сето тоа ама не глеам како успеале на екстерниот да го клаат

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Добро што се деси со Мајкрософт, одеднаш заборавија како се прави оперативен систем? Им заминаа клучни програмери?

Имам две варијанти за објаснување на ова:
  1. Знаат точно во кој правец ќе се движи десктопот и дека во догледно време сите ќе имаме некаква форма на тач. Дали преку периферија дали директно на екран, не знам. По се изгледа премногу касно се вклучија во таа трка па добивме тоа што добивме. Килав OS, со нефункционален стор, рестриктивен во секој поглед, без јасни граници што е професионална верзија а што домашна. Со дупли подесувања што не се преклопуваат (или се преклопуваат) на две места: Во класичниот Контрол Панел и во “Сетингс“.
    Ела ако си маж најди да синхронизираш време, да подесиш звук како тебе ти паше, уклучиш команд промпт наместо повер шел и тако даље. Windows Update е mess. Дифолт програмите се шачтаат наваму натаму како ним им одговара. Кулпритот е во застарена програма која редовно може да ти ги зезнува асоцијациите ама ти треба да изиграваш форензичар низ Event Viewer со знак прашање дали ќе најдеш. Мене на пример такви проблеми ми правеше стара верзија на WinZip (ај сега да те видам?)
  2. Одгледуваат програмери во визба без дневна светлина и без интернет на кои, нормално, им е забранет секаков контакт со надворешниот свет.

Последна промена:

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.658
13.705
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
3. Azure (клауд услуги) им носат најмногу пари. И Виндоус го тераат кон тоа да биде само глуп клиент на клауд ОС-от.

(за 2.) Пред некое време имаше написи дека ги откачија најдобрите програмери (долгогодишни, што работеле на сите верзии на Виндоус) и ги заменија со почетници. Штедња, јбга. (помали плати)

Не е важно со каков квалитет е ОС-от (клиентот) кога си врзан за нив и немаш алтернатива.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
3. Azure (клауд услуги) им носат најмногу пари. И Виндоус го тераат кон тоа да биде само глуп клиент на клауд ОС-от.
И Офисот им носи (пре)многу пари. Згора на се, сега брзо прочитав дека се шушка дека ќе наплаќаат месечно на корпоративни корисници за апдејти и одржување.
Ние „остатак света“ ќе им бидеме платформа за реклами и експерименти.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.438
11.491
Скопје
Не знам што подразбираш под нормално @FLEGMA , но за мене не е нормално оперативниот автоматски на екстерен да става било што.

И уште нешто, пред недела дена го избришав каталист контрол центарот на амд за графичкава пошо имав некои проблем и мислев до него дека е (испадна не е до него, но не го вратив и онака) и самиов апдејт ми го инсталирал пак.

GreenRoot

user
1 октомври 2011
1.039
1.008
Охрид
mvpring.com
GreenRoot's setup  
Processor & Cooler
i5 4200U
Storage
Samsung Evo 850 240gb
RAM
8GB
Video card
AMD 8670m
Monitor
15,4''
OS
Windows 7 Home Premium
Пoнекoгaш (реткo) дoбивaм желбa дa се aпгрејтнaм нa 10ткa. Сaмo јa oтвaрaм темaвa и рaaт сум следните некoлку месеци.

Sent from my LG-H830 using Tapatalk

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Не знам што подразбираш под нормално , но за мене не е нормално оперативниот автоматски на екстерен да става било што.
Ни за мене не е нормално ама работите така функционираат. Ако немало место на C:\ тогаш инсталацијата (ESD) мора да ја стави на првиот слободен простор на кој ќе наиде иначе ќе добиеш insufficient space грешка.
И не е чудо заради тоа да ти се има појавено оној error со корисниците.

И уште нешто, пред недела дена го избришав каталист контрол центарот на амд за графичкава пошо имав некои проблем и мислев до него дека е (испадна не е до него, но не го вратив и онака) и самиов апдејт ми го инсталирал пак.
Јас кога се бунев за ваквото самоволие ти велеше дека цепидлачам or something.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.438
11.491
Скопје
Ни за мене не е нормално ама работите така функционираат. Ако немало место на C:\ тогаш инсталацијата (ESD) мора да ја стави на првиот слободен простор на кој ќе наиде иначе ќе добиеш insufficient space грешка.
И не е чудо заради тоа да ти се има појавено оној error со корисниците.
Не бе брату, имам доволно простор на C, секогаш има околу 30-40-50 гига.
Јас кога се бунев за ваквото самоволие ти велеше дека цепидлачам or something.
Во право си.
Иначе уште нешто, откако ми се деси април апдејтов, на секое пуштање му треба две минути овие две да ги изврти
upload_2018-8-19_16-35-36.png

И ова знакчево секако си стои со црвено долу дур не завршат
upload_2018-8-19_16-36-10.png
Зошто му треба 2 минути еве не знам, ссд имам.

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.765
4.484
Неготино
Не бе брату, имам доволно простор на C, секогаш има околу 30-40-50 гига.

Во право си.
Иначе уште нешто, откако ми се деси април апдејтов, на секое пуштање му треба две минути овие две да ги изврти
Погледнете го атачментот 66377

И ова знакчево секако си стои со црвено долу дур не завршат
Погледнете го атачментот 66378
Зошто му треба 2 минути еве не знам, ссд имам.
Мене дефендерот ми е жива нервоза и троши рам за безвезе. Си користам Kaspersky Free од коа испадна, и неам мака.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.438
11.491
Скопје
Мене дефендерот ми е жива нервоза и троши рам за безвезе. Си користам Kaspersky Free од коа испадна, и неам мака.
Никогаш не ми праел проблеми дифендерот и имам Авира.
Само да се задржиме до „проблемов“ а не до тоа дали ми треба дифендер или не.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Никогаш не ми праел проблеми дифендерот и имам Авира.
Само да се задржиме до „проблемов“ а не до тоа дали ми треба дифендер или не.
Види дали неговиот сервис е Automatic (Delayed) и (или) употреби го ова

Enable or Disable Startup Delay in Windows 10

btw
Тоа е normal behavior за пресно инсталиран систем. Рестартирај го пред излегување и остави го Windows Superfetch и boot optimization да си ги завршат работите.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно