Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Windows 10 генерална дискусија

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.570
19.276
Почнуваат да се опаметуваат. Порано да се подеси ова мораше да се гњури низ регистри (со сомнителен резултат)
Untitled.png

Одложување на Windows Update. Sweet! Почнуваш проект па имаш можност да ги откачиш барем на 7 дена
Untitled.jpg

Меѓутим, тоа што е шпиунско гомце и ти го следи секој чекор е за секоја осуда. На долната слика се само мал дел од апликациите кои сакаат да одат на интернет
nort.png
. За среќа Нортон може да се намести да бара дозвола но за жал Bitdefender, KIS и останата екипа непотребно искомплицирале со овие пермисии па не е баш едноставно да се забрани или дозволи пристап на интернет.
outl.png

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.100
2.342
Дали да се префрлам од 7ца на 10ка? Ова е сериозно прашање и немам читано ништо за 10 освен тоа на почетокот дека собираат податоци(иако и 7ца го прави сега тоа). Ми доаѓа време за реинсталација па да знам на што да се префрлам.

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.166
3.219
Струмица
Ајде доста кукавте и скокајте на десетката. Како и да е, секако ќе мора да скокате во блиска иднина, кога ќе почнат да ви крашираат дури и браузерите на постарите Прозорци.

Гледајте по секоја цена да е Enterprise/LTSB билдот. Не знам што сте запнале со Win 10 Pro, а после кукате дека имало се' и сешто на него.

incontempt

hello world
24 февруари 2016
238
224
Скопје
incontempt's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700x3d BQ Dark Rock Pro
Motherboard
ROG STRIX B550-F GAMING
Storage
KINGSTON SKC1000 240gb, SAMSUNG 990PRO 2TB, WDC 12TB
PSU
Antec High Current Gamer Modular 850 W
RAM
G.Skill FlareX 4x8gb 3800Mhz cl16
Video card
PowerColor Radeon RX 6900 XT Red Devil
Case
NZXT S340 Elite
Mouse
Logitech G502, Attack shark X3
Keyboard
Keychron K7 Max
Audio
Onkyo TX-SR373, Wharfedale Diamond 11.1
Monitor
AOC 24G2U x2 + 43" Philips TV
OS
Windows 11 IoT Enterprise LTSC
Дали да се префрлам од 7ца на 10ка? Ова е сериозно прашање и немам читано ништо за 10 освен тоа на почетокот дека собираат податоци(иако и 7ца го прави сега тоа). Ми доаѓа време за реинсталација па да знам на што да се префрлам.

Без размислување, тотално непотребно замарање за шпиунирање и сл. проблем едино според мене беше ауторестарт после снимање апдејти и ауто апдејт на драјверите, а сега за тоа има опции да се деактивира така е тип топ и за играње игри и за работа.

Cape

hello world
23 март 2011
129
61
Не треба ништо да правиш. Нема downgrade на лиценцата тоа не постои. На хард дискот имаш веќе Windows 7 инсталиран и активиран, но не е активиран со твојата лиценца туку со фабричка некоја. Терај така, кога ќе решиш да одиш на Windows 10 нема ни да ти побара лиценца пошто тоа е Digital entitlement лиценца.

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk
Значи има на харддискот 10ка про оем, на интернет читам дека опфаќа и downgrade до 7ца про(кај некој модели стои дека неможе). Прашањето е како да инсталирам 7ца про кога немам ни цд ни усб добиено од производителот.Значи целта е да си остане легален оперативниот.Ме интересира процедурата на преинсталација и каде да вртам ако заглавам,кај леново застапниците или нашиот микрософт.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.570
19.276
@FLEGMA кај мене уште нема за колку Down speed да користи :/
Ова е на Fall Creators Update (16275.1000)

Ајде доста кукавте и скокајте на десетката. Како и да е, секако ќе мора да скокате во блиска иднина, кога ќе почнат да ви крашираат дури и браузерите на постарите Прозорци.
Уште е рано ама мислам дека е време да се селам на ова. Ама..јас за секој случај ќе почекам уште малку (официјално)

Некни, по некој случај „поправав“ компјутер со Windows 10 од 2015 (немам поим како им успеало да му забранат апдејти, во секој случај стар хардвер беше) и не можам да ви опишам колкаво го*но сме пробувале да користиме.
Од тогаш наваму има прилично напреднато. Сепак Десеткава е повеќе „тач центрична“(tm) и за корисниците на глушец има воведено непотребно многу компликации (на пример подесувањата се раштракани и во Control Panel и во Settings)

И дефинитивно лајк за Night Light.

[edit]
И дефинитивно да му е. све на тој што ми го тура она срање OneDrive

DarthJe5us

poweruser
2 јануари 2012
3.100
2.342
Без размислување, тотално непотребно замарање за шпиунирање и сл. проблем едино според мене беше ауторестарт после снимање апдејти и ауто апдејт на драјверите, а сега за тоа има опции да се деактивира така е тип топ и за играње игри и за работа.

Фала ти, заборавив и на ова со рестартирање сам од себе.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.570
19.276
Уште да го решат самоволното инсталирање на драјвери супер ќе бидете.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.170
16.258
Значи има на харддискот 10ка про оем, на интернет читам дека опфаќа и downgrade до 7ца про(кај некој модели стои дека неможе). Прашањето е како да инсталирам 7ца про кога немам ни цд ни усб добиено од производителот.Значи целта е да си остане легален оперативниот.Ме интересира процедурата на преинсталација и каде да вртам ако заглавам,кај леново застапниците или нашиот микрософт.
Сигурен ли си? Дали е тоа Thinkpad?
Од фабрика треба да дојде со 7ка преинсталирана на дискот.

Cape

hello world
23 март 2011
129
61
Сигурен ли си? Дали е тоа Thinkpad?
Од фабрика треба да дојде со 7ка преинсталирана на дискот.

Thinkpad точно. Еве што пишува:
Downgrade from Microsoft Windows 10, 8/8.1: What is Eligible? - ThinkCentre, ThinkStation, ThinkPad, Idea Tablet, IdeaPad, IdeaCentre
Значи 10кава не е направена со upgrade па да има опција Go back to Win7. Има по форумот на леново пишуваат дека си нарачуваат од ленови и им праќаат recovery DVD (со Win7 и драјвери) ама тоа е US. Тука во МК кој се опциите?

SmartGuru

hello world
27 јануари 2013
350
345
www.kennedytech.mk
Thinkpad точно. Еве што пишува:
Downgrade from Microsoft Windows 10, 8/8.1: What is Eligible? - ThinkCentre, ThinkStation, ThinkPad, Idea Tablet, IdeaPad, IdeaCentre
Значи 10кава не е направена со upgrade па да има опција Go back to Win7. Има по форумот на леново пишуваат дека си нарачуваат од ленови и им праќаат recovery DVD (со Win7 и драјвери) ама тоа е US. Тука во МК кој се опциите?

Доколку ја имаш COA лепенката со серискиот број од Windows 7, си ја симнуваш конкретната едиција на Windows 7 од страната на MicroSoft и си преинсталираш.

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Искрено, не се сеќавам кој туторијал го бркав да исклучам перманетно абдејти, немам добиено абдејт ниту нотификација доле од било кој програм (освен антивирусот) , уште од април кога средив, онака буквално ништо не ме замара после Креатор големиот абдејт..и предтоа знам чепкав исто, ама залудно беше.(излеа не сум чепкал тоа што треба предтоа :) )

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.570
19.276
Искрено, не се сеќавам кој туторијал го бркав да исклучам перманетно абдејти, немам добиено абдејт ниту нотификација доле од било кој програм (освен антивирусот) , уште од април кога средив, онака буквално ништо не ме замара после Креатор големиот абдејт..и предтоа знам чепкав исто, ама залудно беше.(излеа не сум чепкал тоа што треба предтоа :) )
Windows Update сервисот ќе го изгасниш и готово.

Ab@ace

lurker
21 мај 2016
852
734
А за што го гасите кога еднаш у средина на месецот добивате апдејт и тоа 3 комулативен флеш и она за малвери

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
Case
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Windows Update сервисот ќе го изгасниш и готово.
Тоа стално го гасам, ама чинам и предходно ми беше изгасен, па знае пак да ми се протнат абдејти, така се сеќавам, а може и грешам не знам
- Али како и да е, вака ми е топ..само менуелно инсталирам поголеми абдејти кога ќе искочат.

MasteR_#0

poweruser
14 декември 2010
2.801
2.557
MasteR_#0's setup  
Processor & Cooler
Core i7 10700K | NH-U12A
Motherboard
Asus Z490 TUF
Storage
980 Pro 1TB | SM961 256GB | WD 1TB Blue EZEX
PSU
Riotoro Enigma G2 750W
RAM
2x8GB G.Skill SniperX @ 3200Mhz
Video card
Sapphire RX 5700
Case
CM H500
Mouse
Logitech G502 Hero | G.Skill MP780
Keyboard
Ducky One 2 SF w/ Kailh Box White
Audio
Logitech 2.1 X-240 | Sennheiser HD 559
Monitor
Dell P2720D
OS
Windows 10 x64
Јас сум уште на 1607 и имам исклучено и сервис и во GPE за автоматски да не симне 1703, кога ќе искочат закрпите на Patch Tuesday еднаш месечно ги симнувам од Catalog, го пуштам WU сервисот за да се инсталира и пак го гасам.

Веќе имав еднаш пишано за проблемот со 1703 кај мене, голем број на луѓе со Pascal карти се жалат на статер/дропови во игри генерално мултиплеер, кај некои на сите игри кај други не, пример кај мене BF3 и BF1 се неигриви на мултиплеер ради статер, BF4 некако ќе помине, ама затоа други игри пр. DOOM од лани или Crysis немаат гајле.

Ко бајаги инженерите од M$ собираа податоци преку Feedback hub од M$ па со 16273 демек средиле нешто, ама дали кај еден исчезнал или се ублажил проблемот, јас ќе тестирам за некој ден па ќе проверам.

А за апдејтов што треба да искочи наредниов месец, каша попара ја направија работата со Fluent Design, во некои апликации има во некои не, некаде ги има во едно мени во друго нема, на некои листи каде имаше ефекти ги тргнаа итн. исто и други работи како 3D можностите во Story Remix нема да ги има.

Не знам во што е проблемот ако нешто не е готово да се имплементира целосно понатаму (и соодветно да се презентира подоцна), моментално интерфејсот им е комбинација од Aero + Metro + некои стари/нови елементи и сеуште после 2 години истиот дава впечаток на бета софтвер. Знам дека сега во мода е Windows as a Service ама некои работи не личат да се цепкаат толку.

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
Case
Mouse
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Али закон јазик е FD :)

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
Јас сум уште на 1607 и имам исклучено и сервис и во GPE за автоматски да не симне 1703, кога ќе искочат закрпите на Patch Tuesday еднаш месечно ги симнувам од Catalog, го пуштам WU сервисот за да се инсталира и пак го гасам.

Веќе имав еднаш пишано за проблемот со 1703 кај мене, голем број на луѓе со Pascal карти се жалат на статер/дропови во игри генерално мултиплеер, кај некои на сите игри кај други не, пример кај мене BF3 и BF1 се неигриви на мултиплеер ради статер, BF4 некако ќе помине, ама затоа други игри пр. DOOM од лани или Crysis немаат гајле.

Ко бајаги инженерите од M$ собираа податоци преку Feedback hub од M$ па со 16273 демек средиле нешто, ама дали кај еден исчезнал или се ублажил проблемот, јас ќе тестирам за некој ден па ќе проверам.

А за апдејтов што треба да искочи наредниов месец, каша попара ја направија работата со Fluent Design, во некои апликации има во некои не, некаде ги има во едно мени во друго нема, на некои листи каде имаше ефекти ги тргнаа итн. исто и други работи како 3D можностите во Story Remix нема да ги има.

Не знам во што е проблемот ако нешто не е готово да се имплементира целосно понатаму (и соодветно да се презентира подоцна), моментално интерфејсот им е комбинација од Aero + Metro + некои стари/нови елементи и сеуште после 2 години истиот дава впечаток на бета софтвер. Знам дека сега во мода е Windows as a Service ама некои работи не личат да се цепкаат толку.
Истиот проблем го имам и јас на CS GO лагира менито или пак ако стиснеш ESC чекаш 10 15 секунди дур ти се покаже менито, а истото е и со ГТА 5 паѓаат фрејмови и лагира цела игра како луда не се игра воопште....... али според ова ти што го збориш јас открив дека е до драјверите на nvidia или пак јас најдов некоја верзија на драјвери каде што нема фрејм дроп на ниедна игра али чим инсталирам понови драјвери одма почнува да лагира или пак чим направам CLEAN инстал на постарите се си работи...Муабетот е за оваа верзија на драјвери 378.92-notebook-win10-64bit-international-whql
Јас сум на најпоследна верзија од windows 10 и со овие драјвери 378.92-notebook-win10-64bit-international-whql нема никаков проблем со лагирање и дроп на фрејмови но чим инсталирам понова верзија одма т.е ИНСТАНТНО пак почнува да кочи неподносливо и не се игра ниедна игра.

Eдит : Малер вчера тестирав најновите драјвери очекувајки дека ако вратам назад на стариве пак ќе работи .... како што треба и еве сега палам CS GO и на старите го прави истото МАЛЕР !!!! ќе правам формат ќе му ебем матер.. се накурчив

Едит 2 : Го решив ставив уште постари драјвери 378.78-notebook-win10-64bit-international-whql и пак се вратија фрејмовите како што треба без лагирање

Последна промена:

MasteR_#0

poweruser
14 декември 2010
2.801
2.557
MasteR_#0's setup  
Processor & Cooler
Core i7 10700K | NH-U12A
Motherboard
Asus Z490 TUF
Storage
980 Pro 1TB | SM961 256GB | WD 1TB Blue EZEX
PSU
Riotoro Enigma G2 750W
RAM
2x8GB G.Skill SniperX @ 3200Mhz
Video card
Sapphire RX 5700
Case
CM H500
Mouse
Logitech G502 Hero | G.Skill MP780
Keyboard
Ducky One 2 SF w/ Kailh Box White
Audio
Logitech 2.1 X-240 | Sennheiser HD 559
Monitor
Dell P2720D
OS
Windows 10 x64
@DemoUser исто мислам дека пробав со некои 378.xx драјвери не ми текнуваат последните 2 бројки, на BF3 неколку минути немав лаг ама после пак почна исто да лагира, ај најверојатно ќе пробам на insider build-те за неколку денови. Инаку на 1607 (и Win 7/8.1) немам проблем со било кој драјвер.

Али закон јазик е FD :)

Замислата е закон, да видиме уште дали ќе им успее во наредни 3-4 feature апдејти да го имплементираат целосно :D

wolverine

user
27 јуни 2012
1.340
1.576
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
кога сме кај cs:go што е работава ко ќе минимизираш прозорец од играта (ALT) и пак се вратиш поминува 5-10 секунди дур дојде во состојба за играње инаку стои закочен?

Speedster

hello world
1 јануари 2016
463
427
кога сме кај cs:go што е работава ко ќе минимизираш прозорец од играта (ALT) и пак се вратиш поминува 5-10 секунди дур дојде во состојба за играње инаку стои закочен?
И јас го имав истиот проблем ??? Ако има некој да помогне ...

Nightingale

lurker
28 јануари 2014
618
533

Јас користам Win 7 Ultimate и го имам истиот проблем. Нема врска тоа со 10. Пробај намести Fullscreen Borderless.

Истиот проблем го имам и јас на CS GO лагира менито или пак ако стиснеш ESC чекаш 10 15 секунди дур ти се покаже менито, а истото е и со ГТА 5 паѓаат фрејмови и лагира цела игра како луда не се игра воопште.......

На моја конфигурација, да потенцирам ипак дека е Dual Core, GTA V на Windows 7 неможе да има повеќе од 30 фрејма, а на Windows 10 може и до 40 да оди и да кренам некој сетинзи на High, Very High, АМА, така е зошто на Windows 10, зградите и остали работи се рендаат покасно, значи има случаи патот да фали па да се појави после 3-4 секунди, цела зграда да е нема па да се ренда од после итн. што доведува до повисок фрејмрејт. На Windows 10 GTA V тотално поинаку работи од него на 7-ца.

Последна промена:

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно