Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Windows 10 генерална дискусија

Rac58

Баниран/a
5 јануари 2017
315
243
Скопје
Здраво, користам 2 ОС на лаптопот, Windows7 Ultimate и Windows 10 Pro. Откако ја инсталирав 10-та не ја користев многу ниту пак ја апдејтував се до денес. Откако се апдејтува на Верзија 1507 излегов и се вратив на 7-ца. Тука се случи мал проблем, имено 7-ца ме информира дека не е активирана, па морав повторно да ја активирам. Би Ве замолил тие со поголемо искуство да ми помогнат или упатат како да во иднина не ја губам активацијата на 7-ца после апдејт на 10-та.

Ab@ace

lurker
21 мај 2016
852
734
Здраво, користам 2 ОС на лаптопот, Windows7 Ultimate и Windows 10 Pro. Откако ја инсталирав 10-та не ја користев многу ниту пак ја апдејтував се до денес. Откако се апдејтува на Верзија 1507 излегов и се вратив на 7-ца. Тука се случи мал проблем, имено 7-ца ме информира дека не е активирана, па морав повторно да ја активирам. Би Ве замолил тие со поголемо искуство да ми помогнат или упатат како да во иднина не ја губам активацијата на 7-ца после апдејт на 10-та.
Никако на секој рикавери на 7 ке ти бара да ја активираш наново

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.169
16.258
Е стварно не е саглам Edge. Само форумов е отворен а 10 процеси у позадина тера.

upload_2017-7-21_13-20-23.png

l1d0v1c

lurker
10 март 2011
700
1.596
Е стварно не е саглам Edge. Само форумов е отворен а 10 процеси у позадина тера.

Погледнете го атачментот 57272
Не дека ми е примарен browser, али чат-пат знам да се уклучам на Edge. +20 табови, не мрда никад над 500mb (вкупно со сите останати гига да речеме)

Screenshot_7.png

Башка нешто ти го цица дискот, тоа треба да си провериш. Не може форумов да ти цица толку :)

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.169
16.258
Не дека ми е примарен browser, али чат-пат знам да се уклучам на Edge. +20 табови, не мрда никад над 500mb (вкупно со сите останати гига да речеме)

Погледнете го атачментот 57274

Башка нешто ти го цица дискот, тоа треба да си провериш. Не може форумов да ти цица толку :)
Ништо не ми го цица дискот другарче, него Edge се затупува и отвара сам процеси, гледаш таму 4 процеси за еден отворен прозорец и 4,4Gb RAM ангажирал а отворен само еден таб. Кујзнае што работи во позадина.

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.311
1.332
Ништо не ми го цица дискот другарче, него Edge се затупува и отвара сам процеси, гледаш таму 4 процеси за еден отворен прозорец и 4,4Gb RAM ангажирал а отворен само еден таб. Кујзнае што работи во позадина.
Зарем е тешко да се одговори :D Те шпионира што може друо :D

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.503
31.942
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

l1d0v1c

lurker
10 март 2011
700
1.596
@Astro не викам не, којзнае што прави у позадина. Али муабетот ми е, многумина се жалат ваква 10-ката, таква 10-ката, тиња, шпионирање и слично. Искрено, од моментот кога искочи официјално јас ама баш никаков проблем немам со 10-ката (користени Pro и Home).

Гасам милион ствари уште на старт како: location, file-sharing updates, нотификации, ги бришам сите pre-installed апликации, си местам што да работи у background што не, Cortana гасење инстант, selective sync селектирам само тоа што ми треба, сигурно има уште нешто што заборавам, али небитно.

Битното е тоа што веќе две години не можам да се пожалам на никаков посериозен проблем поврзан со 10-ката. Не викам дека е совршен OS, нормално дека при одредени хардвери, софтвери, марки на лаптопи и сл. си има проблеми и ќе си има во иднина, али не е и до толку очај ко што го правите.

Еве, типичен пример со Edge-ов. Кај тебе корне процесор/меморија/диск со отворен еден факинг таб. Кај мене +20 таба, пробано во десетина/стотина наврати, секогаш истиот резултат, макс гига од рамот, процесор не ни мрда. Једино при неколку 4к видеа пуштени наеднаш знае и тоа како да рипне usage на процесорот, али тоа е веќе нормална работа.

Малце повеќе да беше испеглан Edge-от со остали тракатанци, ќе беше најбоље browser според мене.

Сега за сега не постои некој browser што оскокнува од останатите, сите се исто г.... само во различно пакување.

MasteR_#0

poweruser
14 декември 2010
2.801
2.557
MasteR_#0's setup  
Processor & Cooler
Core i7 10700K | NH-U12A
Motherboard
Asus Z490 TUF
Storage
980 Pro 1TB | SM961 256GB | WD 1TB Blue EZEX
PSU
Riotoro Enigma G2 750W
RAM
2x8GB G.Skill SniperX @ 3200Mhz
Video card
Sapphire RX 5700
Case
CM H500
Mouse
Logitech G502 Hero | G.Skill MP780
Keyboard
Ducky One 2 SF w/ Kailh Box White
Audio
Logitech 2.1 X-240 | Sennheiser HD 559
Monitor
Dell P2720D
OS
Windows 10 x64
@Astro на Creators Update си? Верзијата на Edge на овој апдејт (и на Pro и на Education) има некои проблеми кои претходно ги немаше, пример ако пуштам видео на YT во еден таб и продолжам во други да сурфам, кога ќе се вратам на YT табот звукот некоја секунда застанува и плеерот нема слика, потоа продолжува како што треба.

Во глобала Creators има и други проблеми и од досегашните feature апдејти овој се покажал најлошо, иако забележав дека е нешто побрз на старт ап како и генерално, старт менито од некоја причина после инсталација е багосано и што и да промениш (тргање одредени tiles или додавање фолдери) на следен рестарт го враќа на дифолт, некои подесувања за приватност во Edge и Settings треба после инсталација да ги сетираш а претходно можеле да се подесат при инсталација итн.

Најголем проблем е што со 1060 имам огромен статер во BF игри поготово во 3 и 1, ама ова можеби е и конфликт со Nvidia драјверите, има еден куп што се жалат на geforce/ms форумите на истото со Pascal карти. На 1607 и 7/8.1 се е мазно и без дропови/статер па немав нерви да експериментирам со драјвери и реинсталирав.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.169
16.258
Имам 1607 на лаптопов. Ова е Toshiba Tecra A50-C
Дома имам Creator's апдејт и го немам овој проблем, мада дома не го ни користам. Овде го користам од што морам. Се навикнувам полека на него, ама мислам дека има уште фурни леб за јадење.

Ab@ace

lurker
21 мај 2016
852
734
Windows 10 секогаш ке има по ситни багови,никогаш нема да биде целосно комплетен и како што треба али не е страшно

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

bokiscout

user
17 март 2011
1.727
2.035
Скопје
Како да стиганм до "легална" 10ка на тазе PC?

- Инсталација на 7 / 8.1
- Активација со microsoft toolkit
- Assistive technologies (вајда работи уште оваа финта)
- Upgrade to 10.

И чиста инсталација на 10ка при што овојпат веќе ке ме препозане по hardware ID и не треба да внесам клуч?

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.884
3.812
Зашто директно не симнете 10ка од Микрософт, него преку 7ца комплицирате, па апгрејди па 300 чуда?
Download Windows 10
По инсталација за 2 секунди активираш со KMS Pico и готово.
Или на ибеј има лиценци по 2-3 долара, зимаш една и тераш.

Pane-G

user
9 мај 2012
1.678
1.005
Како да стиганм до "легална" 10ка на тазе PC?

- Инсталација на 7 / 8.1
- Активација со microsoft toolkit
- Assistive technologies (вајда работи уште оваа финта)
- Upgrade to 10.

И чиста инсталација на 10ка при што овојпат веќе ке ме препозане по hardware ID и не треба да внесам клуч?

Си го пропуштил тој воз требаше уште пред некои месеци да инсталираш ,а сега малку е забано околу клуч

Sent from my iPad Air 2 using Tapatalk

bokiscout

user
17 март 2011
1.727
2.035
Скопје
Зашто директно не симнете 10ка од Микрософт, него преку 7ца комплицирате, па апгрејди па 300 чуда?
Download Windows 10
По инсталација за 2 секунди активираш со KMS Pico и готово.
Или на ибеј има лиценци по 2-3 долара, зимаш една и тераш.
Божем да не активирам со KMS / MS toolkit е работава пошто ако активирам вака на реинсатлација пак ке терба да им барам клуч нели (или грешка сум)?

А ако добијам 10ка како апгрејд, клучот е како OEM врзам за матичната, и колку сакаат нека реинсатлираат секојапт ке биде активен.

Или нешто сум пропуштил.

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Божем да не активирам со KMS / MS toolkit е работава пошто ако активирам вака на реинсатлација пак ке терба да им барам клуч нели (или грешка сум)?

А ако добијам 10ка како апгрејд, клучот е како OEM врзам за матичната, и колку сакаат нека реинсатлираат секојапт ке биде активен.

Или нешто сум пропуштил.
Симни го изото директно од мајкрософт, од никое друго место, исклучиво од мајкрософт! Креирај бутабилно усб со нивната алатка . Направи чиста инсталација(за неа не ти треба клуч). Земи клуч за 4 долари од тука, инстантно го добиваш клучот на имејл. Внеси го и засекогаш ќе имаш лиценциран win 10 врзан за таа матична плоча. За 4 долари не ти се исплаќаат заебанциите со торенти, активатори и остали срања, за да на крај добиеш пиратерија за која ќе кукаш по форумиве дека не чинела, епа не чини зашто некој нешто таму си модификувал за свои потреби и не е тоа win 10 туку некоја сосема друга творевина.
Може да користиш и third party software алатки како rufus на пример за креирање на бутабилното усб али немој после да кукате и отварате теми по форумов како win 10 не чинел како не сте можеле да бутирате а проблемот бил во софтверот кој го креирал бутабилното усб или пак во изото кое сте го симнале од торент.

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.570
19.275
Ништо не ми го цица дискот другарче, него Edge се затупува и отвара сам процеси, гледаш таму 4 процеси за еден отворен прозорец и 4,4Gb RAM ангажирал а отворен само еден таб.
Да ти покажам логови и скрин шот од Norton Security firewall да видиш што све пробува да оди надвор и какви не портови да слушаат + егзотични протоколи кои би да одат на нет ќе ме бараш да им пукаме во нозе.

Уште NetBEUI не е излезен надвор. Работиш и опп.. Кенди Креш бара дозвола to listen on port...
Говеда!

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.169
16.258
Значи ѓубриња какви се:

Microsoft не оди никаде, акциите на компанијата највисоки во историјата ⋆ IT.mk

Леле ама ме влечат за јазик. Па Стив Балмер беше тој што го застана Миркософт на нозе бе и го елиминира Linux како сериозна закана за десктоп сегментот. Стив Балмер го врати Windows назад кај бизнис корисниците.
И сеа циганот Сатја најде да се фали со туѓи перја. Се знае од каде дојдоа до пари и основа за да се фалат со Market share, преку шпиунажа и кршење на сите разумни правила за приватност. Преку лижење и кодошење. 5 апдејти за WIndows извадија во ниту еден немаше ништо битно и значајно, све тоа шминка за да упикаат легитимен спајвер.

Морееее да има правда ќе се срушат ко кула од карти, а тоа цигото у затвор да скапе до крајот на пиунскиот живот.

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
Да замолам некој да ми пушти проверен активатор по ПП. Пробував со Microsoft Toolkit, нешо као помина успешно, но пак ми излага она дека треба да го активирам на секое уклучување.

Благодарност унапред.

6 ноември 2012
2.075
2.236
Скопје
-={K-O-R-U-N}=-'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 3700x / AMD Wraith Prism Cooler
Motherboard
ASUS ROG STRIXX B450-F
Storage
Kingston KC2000 NVMe PCIe SSD
PSU
Corsair HX1000 (full modular)
RAM
4 x 8gb G-SKILL Sniper X 3200Mhz
Video card
Gainward RTX 3090 Phoenix
Case
Lian-Li Lancool 215
Mouse
Razer Deathadder v2 X Hyperspeed
Keyboard
GMK67 Custom build
Audio
Asus ROG Delta Core \ HyperX USB Amp
Monitor
Samsung Odyssey G7 32" QHD 240Hz \ BenQ PD3200Q 32" QHD
OS
Windows 11 Pro
Да замолам некој да ми пушти проверен активатор по ПП. Пробував со Microsoft Toolkit, нешо као помина успешно, но пак ми излага она дека треба да го активирам на секое уклучување.

Благодарност унапред.

Zamunda - Re Loader 2.2

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.660
13.709
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Што ти се вика вештачка интелигенција.
085.gif

1.png
2.png
3.png

Sliderr

hello world
16 мај 2012
50
109

Благодарност унапред.

Имаш на замунда.нет колку сакаш, сите се проверени

Sent from my SM-G928F using Tapatalk

Cape

hello world
23 март 2011
129
61
Имам лаптоп Lenovo со preinstalled Win10Pro OEM лиценца на харддискот. На Lenovo сајтот пишува дека е квалификуван (претпоставувам платено) за downgrade на Win7Pro. Како тече процесот на downgrade кога немам никакво инсталационо DVD/USB добиено. Претпоставка е дека со било кое Win7Pro DVD ке пројде, ама нејасно ми е дали кај застапниците на Lenovo или во Microsoft треба да вртам. Имал некој искуство со вакво нешто ?

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.169
16.258
Не треба ништо да правиш. Нема downgrade на лиценцата тоа не постои. На хард дискот имаш веќе Windows 7 инсталиран и активиран, но не е активиран со твојата лиценца туку со фабричка некоја. Терај така, кога ќе решиш да одиш на Windows 10 нема ни да ти побара лиценца пошто тоа е Digital entitlement лиценца.

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно