Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Враќање на производ

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.201
18.879
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech MX Master 4
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
Нормално дека не важи за случаеви каде се потпишува купопродажен договор. Закон е за малопродажба каде одиш, плаќаш и добиваш фискална. На некој начин претставува општ договор за ваквите стоки. Нема предходни договарања, нема потпишувања, нема нотари, нема адвокати. Кога има договор, важат условите од договорот и секога е напомената дека за непошитување или раскинување на договорот е надлежен тој и тој суд. Многу забегавте и се задалабочивте, ко што вика Трајче (како му беше презимето, нешто со дрвење.... Дрварчето изгледа), да не сакате и сладолед да враќате во Палма пошто не ви се свиѓа вкусот што сами сте го одбрале? Сигурно и тоа е возможно, ако Палма почне да наплаќа 3 евра за топче сладолед, за да може да си ги покријат трошоците се дежурните лижачи-враќачи.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.612
19.347
Негледам у законов нешто за колите, автомобилите, патнички возила дека има изземање. Не тврдам ама на срч ама баш ништо посебно не ми излага за нив.
Со посебен закон се решени тие работи

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.805
6.500
SK
Што ќе се случи после со овој лаптоп?
...
б) Ќе го препродадат како нов иако е користен неколку саати излезен е од салон и којзнае што кур му правел дотичниот корисник?
Ако е оштетен производот (дури и само ако амбалажата ја нема), продавницата нема обврска да го врати производот.

Што после со тоа парче хардвер? Не можеш да го продадеш како ново. Ако го продаваш како ново, фактички заебуваш некој друг. 13 дена некој да го користи и на 14ти да ти го врати тоа не е ново.
Кое оправдување ќе го има тогаш добавувачот ете Макпетрол или ИТД? Ќе го пресуваат и ќе го фрлат во отпад затоа што некој направил превид во своите финансиски можности?
Ќе го продаваат како Outlet производ?

Дап, ако визуелно или било како се гледа дека производот е отваран/користен, тогаш ќе стават 3 до 10% попуст (зависно од случајот) и ќе го продадат со мала загуба. Најголемото мнозинство од луѓето се чесни, ваквите случаи со злоупотреба на законот се малку. Работите се такви какви што се, ова влегува во пресметани трошкови на сите продавници.

Профитот на продавниците е и повеќе од доволно голем за да ги апсорбира ваквите мали загуби. Купувачите имаат права, тоа е така секаде во светот (со одредени разлики во текстот на законите).

XGeorge27

hello world
13 декември 2018
97
90
www.youtube.com
Еве со случај на дечкото сигурно е имало и друѓи случаеви каде сигурно имат го враќано произоводо и продавам како "НОВ" ја лично секогаш кога купувам нешто гледам да го зимам од магацин еве случај со лаптоп порачав Acer Nitro од магацин исто и другар тогаш имаше земено но не од салон изложен во продажен салон ја во лаптопот добив еден куп стикери корисничко мени и се тоа за разлика кај другар немаше буквално ништо пунач и гаранција тоа што е :)

imortel

hello world
18 февруари 2012
197
312
Скопје
Еден совет ако може.
Купив ајфон од Нептун, на 12.07.2022, но видов дека не можам толку лесно да ги пренесам функционалностите од Android и сакам да го вратам да го заменам за поскап производ.
Се јавив во контакт центарот на Нептун и ги прашав за замена и ми река дека е Ајфон и дека е активиран, враќањето на тој производ не е возможно.
Дали да се повикам на законот или да ги избегнам малтретирањата и да го продадам на оглас?

stefan_mkd

lurker
18 март 2015
843
669
Еден совет ако може.
Купив ајфон од Нептун, на 12.07.2022, но видов дека не можам толку лесно да ги пренесам функционалностите од Android и сакам да го вратам да го заменам за поскап производ.
Се јавив во контакт центарот на Нептун и ги прашав за замена и ми река дека е Ајфон и дека е активиран, враќањето на тој производ не е возможно.
Дали да се повикам на законот или да ги избегнам малтретирањата и да го продадам на оглас?
Мислам дека и во Apple Store после отварање не можеш да го вратиш. Прочитај убаво полиса, во Септември гледав јас

coNNectMKD

user
13 март 2017
1.313
1.551
Skopje
Еден совет ако може.

Официјално Ејпл вика дека може да се врати производ. Пишале дека и од официјални дистрибутери ако е купен, може да се врати. Така да, мислам дека пуштенка ти прават.

Screenshot_2.jpg
пс: Т.е, нека кажат поискусни, ова Apple Retail Store, што точно во превод значи? Да не имаат политика некоја дека мора апла од нивни салони што ги водат да се купи, па тогаш да има политика на враќање?

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.209
16.360
Немаш право да го вратиш производот. Имаш право да го вратиш ако не е користен а ти си го користел, макар и 6 саати важно си го користел.
Ако ти го вратат треба свеќа да им запалиш и да се исповедаш во црква.

mrmarko4fun

hello world
26 јули 2017
220
229
Куманово
Со самото вклучување на ајфон автоматски се активира гаранција од Епл (1 година) која се врзува за серискиот број и затоа не може, ако е се во ред со уредот не би одобриле замена.

vladimir171

lurker
15 ноември 2007
632
455
За apple производи неможеш да го вратиш кај нас, се активира гаранцијата во моментот кога ќе го активираш и сетираш уредот и од тој момент имаш 12 месеци. Нашите се Reseller а не Retail што значи не важи погоре споменатото бидејќи после они нема што да му прават на уредот и ќе треба да оштетат друг купувач што ќе го земе со веќе активирана гаранција. Од оваа причина имате сегде изложени apple уреди за да си ги пробате дали ќе ви се допаднат пред земање (нема љутиш) :)
Затоа и при враќање на било кој уред важи уредот да биде со оригиналното пакување, неоштетен и не употребен, темава беше од некој што имал земено лаптоп го по користел и сакал да го врати назад без разлика на неговите причини уредот не треба да биде вратен.
И за тие што не знаат, лаптопите не доаѓаат празни туку со дос, бришење на хардот и враќање на уредот така со празен диск одма се гледа дека бил користен и било снимано нешто на него.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.209
16.360
Здраво, вчера купив лаптоп од нептун и поради неочекуван финансиски проблем приморан сум да го вратам, лаптопот е се на се користен 5-6 саати. Само еден проблем имам, лаптопот доаѓа без оперативен систем а јас инсталирав windows 10, дали ова ќе претставува проблем при враќање?
За кој модел на лаптоп станува збор?

gloria borger

hello world
10 мај 2018
447
841
херцажа
Има и друга опција. Ако направиш доволно голем проблем и скандал во салонот со викање и дерење, тврдоглавост, многу е битно да покажеш дека нема разбирачка со тебе и точка. Дека не излегуваш додека не ти го заменат, ќе ти го сменат само за да не те гледаат и трпат веќе. Само треба да има ептен викање и урлање по салон, со свои очи имам видено. Не е најдобро решение ама има мала шанса да ти успее. Тоа е.

@Astro случката со лаптопот се десила пред 4 години :D

9 јуни 2015
1.390
2.208
Скопје
Еден совет ако може.
Ќе се повикаш сам себе си. Законот важи само доколку производот е некористен.

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.201
18.879
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech MX Master 4
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6
Monitor
Dell U2725QE
OS
Windows 11 + MacOS
Има и друга опција. Ако направиш доволно голем проблем и скандал во салонот со викање и дерење, тврдоглавост, многу е битно да покажеш дека нема разбирачка со тебе и точка. Дека не излегуваш додека не ти го заменат, ќе ти го сменат само за да не те гледаат и трпат веќе. Само треба да има ептен викање и урлање по салон, со свои очи имам видено. Не е најдобро решение ама има мала шанса да ти успее. Тоа е.

Господе Боже, Исусе Христе и Дева Маријо, каков совет...
NiceThings.jpeg
Мислењето е автоматски споено:

Еден совет ако може.

Патем, шо ајфон зеде, може ја ќе ти го купам за 75% цената?

Нормално дека не важи за случаеви каде се потпишува купопродажен договор. Закон е за малопродажба каде одиш, плаќаш и добиваш фискална. На некој начин претставува општ договор за ваквите стоки. Нема предходни договарања, нема потпишувања, нема нотари, нема адвокати. Кога има договор, важат условите од договорот и секога е напомената дека за непошитување или раскинување на договорот е надлежен тој и тој суд. Многу забегавте и се задалабочивте, ко што вика Трајче (како му беше презимето, нешто со дрвење.... Дрварчето изгледа), да не сакате и сладолед да враќате во Палма пошто не ви се свиѓа вкусот што сами сте го одбрале? Сигурно и тоа е возможно, ако Палма почне да наплаќа 3 евра за топче сладолед, за да може да си ги покријат трошоците се дежурните лижачи-враќачи.

Боооооооо, сега читам и колку сум бил мудар и пред безмалку 4 години. Се осеќам ко тибетански свештеник.

Последна промена:

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.368
12.003
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro

Се надевам не си сериозен со советов и мислиш дека тоа е опција...

Boco1987

hello world
25 март 2017
304
355
Скопје

Ако извадиш пиштол може и со парите од касата да си отидеш

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.209
16.360

How typical. Фејспалм, што би рекол Џемо Биљбиљ: Љаком г'с трагедија.

gloria borger

hello world
10 мај 2018
447
841
херцажа
Се надевам не си сериозен со советов и мислиш дека тоа е опција...
Да речеме дека можеби имам работено во продажен салон и го имам видено случајот со свои очи неколку пати. Anyway, нема да верувате додека не видите. Не мораш да ми веруваш, не очекувам, пошо и јас не верував.

neso1084

read-only
19 јануари 2010
2
0
Здраво дечки мала помош во врска телефон купен од нептун 3 пати носен ма сервис за матична и екран последниот пат ми го вратија со нов екран ама на екранот се гледа цел фингерпринт на сонце тие ме убедуваат дека така требало да биде

Атачменти

• IMG-74b824910e632ac533fe19e59329bcb2-V.jpg
    IMG-74b824910e632ac533fe19e59329bcb2-V.jpg
    127,2 KB · Прегледи: 89

Rilind

professional curtain replacer
26 февруари 2019
580
898
Здраво дечки мала помош во врска телефон купен од нептун 3 пати носен ма сервис за матична и екран последниот пат ми го вратија со нов екран ама на екранот се гледа цел фингерпринт на сонце тие ме убедуваат дека така требало да биде
Така е со телефоните што имат Under Screen Fingerprint, земај некој друг телефон со ваков сензор и пробај исто ќе ти биде.

И

Избришан член 42370

Гостин

И кај мене се гледа на Mi 9T само што не олку изразено како кај тебе, но може да се примети (претпоставувам зависи од телефон до телефон).

Прво те сфатив дека оставиле цел отпечаток од прст под екранот :)

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Ништо страшно ниту ново. :)
Ѕирни кај Note/S серии колку се познава.

Sent from my iPhone using Tapatalk

kristijan_m75

lurker
22 март 2016
772
573
Ако се работи за серија С10 нормално е и кај брат ми така се познава на неговата десетка.

Испратено од M2101K7BNY преку IT.mk форум апликација

neso1084

read-only
19 јануари 2010
2
0
А51 ама пред да го сменат екранот не се познаваше премногу се гледа

Значи самсунг телефоните се с__ње на хуавеи не се познава ама ова кај мене е премногу изразено

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно