Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

VR (virtual reality) официјална тема

xenon

нуспојава
15 јануари 2011
4.822
12.873
Skopje
wemaxa.com
275177.jpeg

Отварам тема за дискусија за и околу виртуелни играчки, очила и друг тип на уреди кои служат за виртуелна реалност, гејминг и сл. Со оглед на фактот дека 3D на телевизори се покажа како неуспешен проект и е сега напуштен, очилата (VR Headsets) сепак изгледа остануваат во игра посебно заради фактот што Андроидот (Зукерберг) планира да го транзиционира неговото социјално мучуриште (фејсбук) во т.н. Metaverse (!) т.е. Метаверзумот (за таа цел, facebook и го купи за 2 милјарди долари Oculus во 2014).

Дивизијата на Meta (поранешно facebook) која се занимава со виртуелниве играчки се вика Reality Labs.
Untitled.jpg

Моментално единствен активен производ е Oculus Quest 2 кој е самостоен уред (може да се користи t.n. untethered односно независно од друг уред како компјутер и телефон) но може да се користи и во комбинација со гејминг ПЦ преку соодветен високопроточен USB Type-C 3.1 кабел и во тој случај прикажува 1832х3800 резолуција на 90-120hz (односно по око 1832х1920 пиксели).

Освен Оculus, и други прозводители се занимаваат со виртуелни очила па така има:
  • Pico Neo 2.
  • Samsung HMD Odyssey+
  • HP Reverb G2
  • Pico Neo 2 Eye.
  • HTC Vive.
  • HTC Vive Cosmos.
  • Valve Index.
итн. Но по се изгледа, масовна адаптација ќе/или нема да се случи, ќе зависи само од тоа како Facebook ќе транзиционира во т.н Mетаверзум и дали тоа ќе наиде на прифаќање помеѓу пошироките маси.

Во моментов на пишување на постов, гледам Жирафата нуди некоја промоција на Oculus Quest 2 (128gb) за 24,500 ден, 20тина % поефтино од понудите на Анхоч.

Какви се вашите искуства со VR очила, дали имате искуство со горенаведените производи (Oculus), дали воопшто ве интересира и сл, коментирајте.

funny-meme-about-vr-virtual-reality-headsets

Атачменти

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    244,5 KB · Прегледи: 17

-Ata-

hello world
2 декември 2010
150
183
Имам Gear VR од самсунг (со oculus) со контролер, го зедов пред повеќе години за развој на визуелни апликации, ок платформа имаше и оригинални забавни игри. На сајтот на oculus имаше апликации, игри, лекции и примери за изработка. Во исто време се појави VR систем од Google, Daydream.
Пробав да користам htc vive, одличен е, има корисни апликации, добро се конектира со пц, но не е нешто што може да се користи повеќе од еден саат дневно, т.е. за мене останува уред за забава и хоби, не е за работа (3d) полно работно време.
Денес првите две опции не се возможни за користење, прекинати се. Новите телефони иако појаки, не се поддржани, контролерот неупотреблив, купените игри заклучени, пристапот оневозможен со новиот андроид.
Она што сакам да кажам е дека тоа беше ефтин начин да се влезе во VR и не успеа глобално. Не сум сигурен дали беше пред времето или едноставно немаше интерес. Веројатно за да успее треба соодветна апликација и масовност, т.е. што е можно повеќе активни корисници.
Мислам дека ваков самостоен уред (како rift, quest, go) е релативно скап за да го постигне тоа.

1647255511706.png

Последна промена:

thrw

lurker
3 декември 2021
711
582
Македонија
Колку е царина и ддв за увоз на овие уреди во Македонија?
Не можев да забележам дел за уреди за виртуелна реалност во царинскиот водич.

Пример:
ама гледам и ми треба и сензор што се продава посебно :cautious:

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.669
1.832
Колку е царина и ддв за увоз на овие уреди во Македонија?
Не можев да забележам дел за уреди за виртуелна реалност во царинскиот водич.

Пример:
ама гледам и ми треба и сензор што се продава посебно :cautious:
Овие се стари модели, Valve Index мислам дека се вика најновиот.

23 мај 2012
1.508
3.451
The_Witch_Hunter's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 9 7950X3D Gaming Processor | ROG Ryuo IV SLC 360 ARGB
Motherboard
ROG Crosshair X670E Hero
Storage
Kingston FURY™ Renegade PCIe 4.0 NVMe® M.2 SSD 2TB | Samsung 970 EVO PCIe 3.0 NVMe® M.2 SSD 1TB
PSU
ASUS TUF Gaming 1200W Gold ATX 3.1
RAM
Kingston FURY™ Beast DDR5 32GB (2x16GB) 6000MT/s CL30
Video card
ROG Astral GeForce RTX™ 5090 32GB GDDR7 OC Edition
Case
be quiet! Dark Base Pro 901
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro White Edition
Keyboard
ROG Claymore Gaming Keyboard
Audio
Creative A250 2.1 Speaker System | ROG Strix GO Core Gaming Headset | Samsung HW-Q800C 5.1.2 Ch. Dolby Atmos
Monitor
Alienware AW3821DW 3840x1600 144Hz G-SYNC® ULTIMATE | LG OLED55G42LW 4K Ultra HD 144Hz NVIDIA® G-SYNC®
OS
Windows® 11 Pro 64-bit 25H2

crcic

lurker
2 април 2014
621
389
дали некој знае дали на oculus quest 2 ако играм краковани игри може да ми го брикнат? читав нешто ко демек едино може само FB акаунтот да ти го блокираат ама после тоа ако направиш нов и се најавиш со него пак ке тера... ама некој што го има и што игра пиратски игри ако може да ми потврди....?

crcic

lurker
2 април 2014
621
389
ај сам да си одговорам у случај некој да го интересира. Да, може да се играат без никаков проблем краковани игри. И друго, не купувајте virtual desktop апликација за да ги играте, самата апликација на oculus која што е бесплатна ја имаа таа опција и се поврзува преку air link или air play како и да се викаше и работи топ.

Loaded_Dice

hello world
22 мај 2010
142
159
Скопје
Loaded_Dice's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-8600k @5.0Ghz, Cooler Master Hyper 212 Evo
Motherboard
Gigabyte Z370 Aorus Ultra Gaming
Storage
Samsung 970 Evo Plus 250GB, Samsung 850 250GB, Samsung 830 128GB
PSU
Gembird 500W Bronze
RAM
16GB DDR4 2666Mhz
Video card
Aorus NVIDIA GTX1060 6GB 9Gbps
Case
SAMA GameStorm Time 2
Mouse
A4 Bloody V7
Keyboard
Microsoft Reclusa
Audio
Realtek 1120
Monitor
Dell 2412m
OS
Windows 10 64-bit
И друго, не купувајте virtual desktop апликација за да ги играте, самата апликација на oculus која што е бесплатна ја имаа таа опција и се поврзува преку air link или air play како и да се викаше и работи топ.
Ako igras FPS igri ke mora da go koristis Air Link, inaku preku AirLink nema ASW - Asynhronius Time Warp za razlika od fizicki kabel. Nekoi luge ne go podnesuvaat no spored mene e revolucionerna tehnologija. Brzo se naviknav na malku zasmrljanite rabovi na predmeti sto se dvizat na sredn dalecina ama zatoa gameplay e butter smooth duri i vo igri sto nikogas nema da moze da se igraat so 90fps nativ (FS2020, DCS i ostanati simulatori). Half Lyfe Alyx i sl FPS na PC verojatno moze da postignat 72-90fps bez problem taka da toa sto nema ASW preku Air Link i ne e dealbraker. Inaku site igri moze da se najdat krakirani sto e dodaten plus a grafikata e neverovatna za standalone. Za krakirani igri treba da instaliras sidequest i preku nego da gi instaliras. Posle toa ke se pojavat vo 'Uknown Sources'. Jas samo Beat Saber ja igram :)

crcic

lurker
2 април 2014
621
389
не сум го знаел ова за sidequest, фала на инфо. сега веднаш пробам boneworks да ја инсталирам, 100 верзии симнав и ни една неможам да ја стартувам. сега ке пробам преку sidequest.

yane19

hello world
29 јуни 2020
52
34
Има некаде во МК играчница со Oculus или слично?

thrw

lurker
3 декември 2021
711
582
Македонија
Имаше кај Капитал ама мислам дека после Крунската пандемија престанаа со тоа.
Другото беше кај Телеком зградата до Капитол ама за „Playstation“ виртуална реалност.

Ron26

poweruser
4 мај 2019
2.370
2.793
ова е технологија исто како паметните телефони на преклоп, никому не му требаат но да ги има ради реда.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно