Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Универзитет за Информатички Технологии – Охрид

aleksandar.bt

read-only
18 август 2009
2
2
@ Ngoce
Извини, но не се согласувам со твоето мислење.
И јас студирам на UIST, и навистина работите не се најсјајни, но се подобруваат.
Значи навистина немаме простории (сега за сега) но факултетот е при крај и ќе биди готов за неполн месец.
Вистина е дека учиме секој ден од 8 a.m. до 6 p.m. и мене не ми се допаѓа , но тоа всушност не прави подобри од останатите.
Универзитетот е наполно признат и акредитиран (провери листа на акредитирани факултети на страната на министерство за образование).
Професорите од странство се наполно квалификувани и разбирам поголем дел од лекциите. Не е вистина дека ќе има недостаток на кадар....втор семестар доаѓаат уште 3 нови професори (2 од САД и еден од Индија мислам)...сметам дека кадарот што го имаме тука е многу подобар од тој на ПМФ или Електро (нема корупција тетки стрини и т.н. )
И мене не ми се допаѓаат некои од работите како полагањето на 3 колоквиуми по секој предмет + полагање на завршен испит, но сметам дека за тоа треба да се собериме двете групи и да се обидеме да смениме нешто :)
Во поглед на опрема и книги сметам дека ректорот ќе си го исполни ветеното и дека опремата и книгите ќе стигнат (значи веќе стигнаа компјутери за сите ученици) и најверојатно ќе имаме подобра опрема од ФЕИТ (треба да се почека и да се види...)
Сметам дека секој почеток е тежок и најверојатно ФЕИТ и ПМФ се подобри од нас (сега за сега) но сметам дека работите ќе се сменат.

Предностите на UIST се студирање во мали групи
Професори и асистенти кои се грижат колку нивните студенти ќе научат
Закажани предавања од светски професори

@ Dado
Во твојот пост збораш за работи ама за кои немаш никакви информации, но сепак се согласувам со листата која ја имаш, освен што би го ставил ПМФ на второ место.
Двата бевме примени во Микросам академијата и двата се откажавме за да заминеме на факултет во Скопје/Охрид ...времето ќе покаже кој го направил подобриот избор, а кој факултет е подобар ќе дискутираме Intermezzo со кригла пиво :cool:

zulum_oh

read-only
2 декември 2009
3
0
Честитам на идејава да се постави темата за разговор на овој форум. Значи прво да кажам дека пишувам како студент на УИСТ со цел да се увидат мислењата на повеќе студенти запишани на истиот. Моето лично мислење е дека ова е една установа која во Македонија ке биде уникатна и секако најреномирана. Не сакам да спорам за компетентноста на ФЕИТ(ЕТФ) или ПМФ и секако нема тоа да го правам. Припаѓам на еден од оние студенти кои беа наведени од колегата дека биле пртходно на ЕТФ па се откажале. Епа со оглед на тоа дека имам можност да споредам еве и тоа ќе го направам нималку пристрасно. Ова е прва генерација на УИСТ - Охрид и секако дека има многу пропусти во организација и ништо не изгледа совршено (сите материјали се дигитални и ги немаме во печатена форма, компјутерите до пред недела дена не беа дојдени но сега се тука и последната негативна работа која можам да ја наведам е сеуште не завршената зграда) тоа беа сите негативности Сега да ги кажам и позитивните кои најмногу се однесуваат за професорите за кои не можам да сватам како колегата "NGoce" кој наверојатно е премногу отсутен од часови па неможе да оцени како се одржуваат предавањата дава такви квалификации. Прво професорите кои покрај за нив задолжителните консултации доаѓаат и саботи и недели кога се собираме во студентскиот дом во охрид да ни помогнат при учење и остануваат тука до 12 на полноќ па дури и подоцна. А исто така сите забелешки и задачи кои се решаваат на вежби се прикачуваат на веб-страната на универзитетот и може да се спуштат два до три дена по одржувањето на предавањето. Тие како професорски кадар се реномирани и доколку некои од вас сте заинтересирани може слободно да проверите на нивните лични веб-страни и CV-ја кои може да ги најдете на www.uist.edu.mk . Е сега, пак, кога се зборува за реномираноста на ФЕИТ(ЕТФ) ќе се осврнам само на онај период кога јас имав можност да студирам. Прво нити еден професор не бил расположен покрај предавањата и вежбите да ги одржува сопствените двочасовни неделни консултации а камо ли да нe` посети во читална и помогне пред полагање, друго кога јас се запишав демек се воведуваше кредит трансфер системот и услов за упишување на втора година беше да имам чиста прва и така смешно но вистинито со девет положени испити јас пишав квадрат прва година без можност за упишување на посебни предмети и така натака, и друго во однос на материјалите кои ни се даваа секогаш се работеше за скрипти кои ги користевме од претходни генерации за кои сами плаќавме само за да не пишуваме на предавања и секако книги кои ги набавувавме сами.

Напомена: компјутерите кои ни ги даваат се без никакви доплати и преплати или попусти, туку бесплатни компјутери кои ке ги користиме за време на студирањето...а тоа го нема ни на приватните универзитети во Македонија.

За останатите работи како акредитација и други обвинувања не сакам да коментирам бидејќи она што ја можам да резимирам е дека универзитетот полека прераснува во институција која ке биде пример за сите други технички факултети кои постојат без малку 50 години.

И повелете на "покрај-езерско" пивце во охрид. Поздрав:ninja2:

fuUuUzZzZy

poweruser
14 декември 2007
4.843
924
Ohrid
Благодарение на вас успеав да склопам какво такво мислење за универзитетов.. Значи пред се`, фала на сите одговори на темава. Секакво мислење ми е важно.

Малце ме бунат контра одговорите од колеги на исти универзитет, но подобро е да се има некакво инфо, од колку ништо.

Доколку некој има нешто да додаде, темава е отворена.

^Predator

hello world
12 март 2008
293
18
Зависи како се замислуваш во инднина...ако сакаш инженерско знаење оди на ФЕИТ и нема да згрешиш. Факултетот има високи критериуми околу пишувањето оценки и бара но и нуди многу знаење што е неспоредливо со другите факултети во македонија. Е сеа начинот на предавање е малце строг, како што пиша zulum_oh, ама не знам зошто би очекувал да ти доаѓа некој дома и да те потсетува дека треба да учиш. :)

fuUuUzZzZy

poweruser
14 декември 2007
4.843
924
Ohrid
Како што кажав, ми помина и таа идеа низ глава.. Само, кажав погоре зошто се двоумам.
Наставата во Охрид е по усмерена, т.е по конкретна. За разлика од ФЕИТ со многу математики, физики, и по непотребни работи.
Во секој случај ФЕИТ за сега е број еден во Македонија.

Е сега, кога веќе спомнав за наставата, дали може некој да ми наведе што точно предмети се изучуваат овде?

Разбрав дека има две математики. Прањаше: Дали е точно дека се две, и кој две? други предмети? Колку физики..? Што друго?

Фала уште еднаш.

Scorpy

read-only
7 септември 2009
26
0
Англиски, физика, програмирање, математика и дискретна математика :bravo:

maximilian

user
26 март 2008
1.064
74
Дискретна = целобројна - крајна. Горе-долу, за овој синоним се мисли, се изучуваат такви целобројни алгоритми и структури (дискретни структури). Алгоритмите спаѓаат тука, графовите, дрвата, исто така и комбинаториката, па потоа имаш крајни азбуки, представени преку детерминирани/недетерминирани автомати (коишто се состојат пак од дискретни структури дрва/графови)....Ова е всушност концептот на информатиката, теориската основа. На пример, компилаторите работат на овие принципи, некои алгоритми на оперативните системи и тн.... :)

Него, да не забегуваме :D

zulum_oh

read-only
2 декември 2009
3
0
Зависи како се замислуваш во инднина...ако сакаш инженерско знаење оди на ФЕИТ и нема да згрешиш. Факултетот има високи критериуми околу пишувањето оценки и бара но и нуди многу знаење што е неспоредливо со другите факултети во македонија. Е сеа начинот на предавање е малце строг, како што пиша zulum_oh, ама не знам зошто би очекувал да ти доаѓа некој дома и да те потсетува дека треба да учиш. :)

Не реков дека некој од професорите доаѓа дома за да те потсетува дека треба да учиш. Реков дека доколку имаш два дена до испит и во меѓувреме нема консултации по тој предмет можеш д го повикаш професорот во читална и да ти објасни. Да не ги превртуваме речениците.

И да за предметите

тоа се предметите од првиот семестар

доколку некој е заинтересиран за предметите кои понатака ке се изучуваат по насоки и за начинот на стекнување дипломи слободно посетете ја www.uist.edu.mk може да најдете се за универзитетот.

Ethereal

read-only
2 јануари 2010
13
0
Па јас мислев да одам на охридскиот лично, ама темава ме замисли. Досега за факултетов слушам од владата што не прекинува да го фали, и од луѓе студенти што викаат само неколкумина поминуваат. Тоа ме замисли да го споредам со ФЕИТ. Мислам феит е познат, но овој треба да е со интернационални професори, со нови технологии, со предавања на англиски, со којзнае што. Темава ме врати во реалноста.

Па јас пак да прашам, што би препорачале за човек што знае математика/физика без најмал проблем, нема проблем со учењето, и сака да оди во најтешкиот и најнапреден факултет во македонија за да научи?

^Predator

hello world
12 март 2008
293
18
човек што знае математика/физика без најмал проблем, нема проблем со учењето, и сака да оди во најтешкиот и најнапреден факултет во македонија за да научи?

сеа незнам дали е најнапреден, ама ако тешките задачи по физика и математика ти се предизвик печен си за на ФЕИТ :D

Ethereal

read-only
2 јануари 2010
13
0
сеа незнам дали е најнапреден, ама ако тешките задачи по физика и математика ти се предизвик печен си за на ФЕИТ :D
Хех, така изгледа. Само работава беше што во охрид предавањата се на англиски, а мене баш ми треба тој стручен математички англиски. Мислам мене ми се предизвик задачите, но ако го знаеш јазикот ги имаш сите задачи што ги има во [strike]интернетот[/strike] светот. А колку и да сум паметен јас, гугл е попаметен, ама гугл зборува на англиски.
А не мора ни да спомнувам за Математика 7.0 и безброј слични програми.

Alexandar

poweruser
21 мај 2007
2.514
90
Па јас мислев да одам на охридскиот лично, ама темава ме замисли. Досега за факултетов слушам од владата што не прекинува да го фали, и од луѓе студенти што викаат само неколкумина поминуваат. Тоа ме замисли да го споредам со ФЕИТ. Мислам феит е познат, но овој треба да е со интернационални професори, со нови технологии, со предавања на англиски, со којзнае што. Темава ме врати во реалноста.

Па јас пак да прашам, што би препорачале за човек што знае математика/физика без најмал проблем, нема проблем со учењето, и сака да оди во најтешкиот и најнапреден факултет во македонија за да научи?

Аплицирај за стипендија за во странство :)

Petar_Joker

read-only
2 ноември 2008
17
0

Идај на ФЕИТ, а за смерот... најдобро е да си видиш кој најмногу те привлекува и кој најмногу сакаш да го учиш, а нормално и да биде просперитетен (макар шо на ФЕИТ сите се просперитетни). Поздрав

eldiablo

Баниран/a
21 октомври 2008
820
48
ФЕИТ ако ти оди физика, помалку математика и ако ти оди информатика.

ПМФ ако ти оди математика (многу) и ако ти оди информатика.

Тоа би бил правиот избор.

mickeymkd

hello world
7 јануари 2009
419
79
Оди на ПМФ. На ФЕИТ нема ни Mathematica, ни Mathlab, ни ништо...... А за просперитетни смерови... кој просперитет го очекуваш во земја со над 35% невработеност. Дипломата од ФЕИТ или некој сличен факултет не ти гарантира сигурно вработување...понатаму.

fuUuUzZzZy

poweruser
14 декември 2007
4.843
924
Ohrid
Оди на ПМФ. На ФЕИТ нема ни Mathematica, ни Mathlab, ни ништо...... А за просперитетни смерови... кој просперитет го очекуваш во земја со над 35% невработеност. Дипломата од ФЕИТ или некој сличен факултет не ти гарантира сигурно вработување...понатаму.
Па.. реално гледано не постои ништо што во нашава држава би ти гарантирало сигурно вработување.. Со оглед на тоа што и приватните фирми никако не можат да просперираат, што останува за на таму..
Првите вести во 2100 година, беа, таму и таму затворени толку фирми, таму и таму затворени толку угостителски објекти, таму и таму..

Што значи... гледај да бидеш квалитетен.. Факултетот свати го како место каде што би можел да научиш.. Базирај се на едукација, не на пари.
Ако си квалитетен, верувам дека би успеал некако.

mike91

read-only
7 јуни 2007
4
0
Веќе повеќе време ги разгледував универзитетите во МК каде што може да се учи информатика па некако овој универзитет највеќе ми го привлече вниманието.
Од претходните постови на некои студенти кои што студираат на УИСТ сватив дека сеуште не е оправена работата, ама сепак ова е почетокот.
Ме интересира кои се премните испити кои што треба да се полагаат?
Сите сме свесни дека проблемите постојат но ме интересира дали некој од администрацијата на овој универзитет ( деканот, асистентите ..) дава некои конкретни одговори, како на пр.
Кога ке се преферли универзитетот во новата зграда?
Кога ке добиете учевници?

UIST

read-only
14 март 2010
1
0
Vaka...Jas sum isto student na ovoj fax i od toa so go kaza Ngoce NISTO ne e tocno...ne e tocno deka samo bivsite elektrasi imaat se polozeno...i ne mi e jasno kako mozes da najdis mana za nekoj od prof...ako od niv nemozes nesto da naucis znaci problemot e vo tebe...Ako ve interesira nesto konkretno slobodno pisete :)

Volkswagen

hello world
12 септември 2008
227
76
Ме интересира што учебници користите и ако се e-books, дајте некој торент или warez.

fuUuUzZzZy

poweruser
14 декември 2007
4.843
924
Ohrid
И имам уште едно прашање..

На кој факултет сте?

Сите на CSE или..?

Мине конкретно ме интересира за ISVMA ( Information Systems, Visualization, Multimedia and Animation ). Дали имате некакви информации?
Што се изучува или слично?

И уште еднаш, благодарам за активноста на темава.

zulum_oh

read-only
2 декември 2009
3
0
Не сме сите на CSE,

Јас сум на CNS (Communication Networks and Security)

На ISVMA во моментов се држат само 4 предмети а петтиот ќе почне во Мај кога ќе дојде професорот Peter Bock од УСА. Покрај редовните три предмети Математика 2, Програмирање 2 и Технички Англиски, засега држат уште и Human-Computer Interaction

Искрено начинот на кој се предава е одличен. Професорите се стварно супер е сега ние на CNS си имаме малку проблем со новиот професор од Индија (тежок е за разбиранје..индиски акцент :) ) ама ќе го биде :)

Ако вистински сте заинтересирани за учење јас би ви предложил да го прифатите ризикот на недовербата во нови работи и да се запишите секогаш новите работи носат изненадувања.

Иначе компјутерите кои беа обеќани ги имаме веке од пред нова година и ставрно се конфигурации кои сами не си би ги купиле а и се релативно скапи

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно