Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Телевизори (искуства, препораки, совети, мислења...)

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
LG 43UK6950PLB од Нептун
Или
PHILIPS 43PUS7303 (7363) од Сетек
АЈДЕ ДАЈТЕ МИСЛЕЊЕ КОНЕЧНО ДА СЕ ОДЛУЧАМ КОЈ ДА ГО ЗЕМАМ

vladimir171

lurker
15 ноември 2007
630
449
LG 43UK6950PLB од Нептун
Или
PHILIPS 43PUS7303 (7363) од Сетек
АЈДЕ ДАЈТЕ МИСЛЕЊЕ КОНЕЧНО ДА СЕ ОДЛУЧАМ КОЈ ДА ГО ЗЕМАМ

Што ти е битно кај телевизорот? Слика, Звук, Боја, Оперативниот?
И двата се добри, од тебе зависи кој тебе повеќе ти одговара. И двата се 4к, 43", сребрени, имаат ips панели.. Разликата е во острината и бојата на панелот што ќе мораш да одиш во продавница и сам да одлучиш која повеќе ја сакаш, звукот ќе треба да го слушнеш, и оперативниот е ствар на вкус, сакаш андроид или не? И двата имаат нетфликс, јутуб, пребарувач.. И двата имат напредни далечински, philips от има и микрофон во неговото но дали ти треба тоа воопшто?
Неблагодарно е ја да ти кажам, или било кој овде во што ќе гледаш во наредниве х години само врз база на наше/нечиво мислење.

Последниот чекор е сепак за тебе, види кој ти се допаѓа повеќе и тој земи го, секако нема да згрешиш.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Што ти е битно кај телевизорот? Слика, Звук, Боја, Оперативниот?
И двата се добри, од тебе зависи кој тебе повеќе ти одговара. И двата се 4к, 43", сребрени, имаат ips панели.. Разликата е во острината и бојата на панелот што ќе мораш да одиш во продавница и сам да одлучиш која повеќе ја сакаш, звукот ќе треба да го слушнеш, и оперативниот е ствар на вкус, сакаш андроид или не? И двата имаат нетфликс, јутуб, пребарувач.. И двата имат напредни далечински, philips от има и микрофон во неговото но дали ти треба тоа воопшто?
Неблагодарно е ја да ти кажам, или било кој овде во што ќе гледаш во наредниве х години само врз база на наше/нечиво мислење.

Последниот чекор е сепак за тебе, види кој ти се допаѓа повеќе и тој земи го, секако нема да згрешиш.
Неможам да најдам за LG то колку меморија има,, ,, RAM, ROM

vladimir171

lurker
15 ноември 2007
630
449
Рам, ром, јадра..? Зашто ти е битно ова кај LG, се што ти нуди webOS ти е веќе инсталирано. Херцажата што ја пишува на телевизорот е на кратко неговата брзина, а не квалитет на слика. Доколку сакаш да знаеш што има хардверски нажалост ќе треба да го расклопиш и да си ѕирнеш сам :)

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Рам, ром, јадра..? Зашто ти е битно ова кај LG, се што ти нуди webOS ти е веќе инсталирано. Херцажата што ја пишува на телевизорот е на кратко неговата брзина, а не квалитет на слика. Доколку сакаш да знаеш што има хардверски нажалост ќе треба да го расклопиш и да си ѕирнеш сам :)
Мислам дека рам меморијата е битена за брзината за отварање и работа на апликациите. Најдов за LG RAM 1.5GB ROM 4GB.

А што мислиш за SONY BRAVIA KD43XE7077SAEP ?

Последна промена:

highflyer

hello world
3 јануари 2010
272
159
highflyer's setup  
Processor & Cooler
i5 2500k & Hyper 212 evo
Motherboard
Asus Sabertooth P67 REV 3.0
PSU
Antec HCG 850W
RAM
8GB Kingston HyperX
Video card
Sapphire RX 460 2GB
Case
CM Elite 370
Mouse
Bloody V3
Keyboard
SteelSeries Apex Raw
Monitor
Fuego 24' FHD TV
OS
Win 10
Мислам дека рам меморијата е битена за брзината за отварање и работа на апликациите. Најдов за LG RAM 1.5GB ROM 4GB.

А ти што мислиш за андорид тв бокс ? да си купиш телевизор со добар панел , гаранција и цена , и да не ја тупиш за рам ?

Pane-G

user
9 мај 2012
1.678
1.005
Предложи нешто конкретно

За што ти треба ТВ што запна за РАМ-РОМ ??
Сони број 8ххх па нагоре
Самсунг број 7ххх па нагоре
ЛГ број 7ххх па нагоре
Такви серии ќе земеш било кое

Sent from my iPhone 8 Plus using Tapatalk

mkextremer

user
4 февруари 2014
1.275
1.145

Другар, купив тв од 9000 серијата на самсунг во 2016та, 2400е. ТВ-то имаше најсрање софтвер во универзумов, купив Apple TV и сега мило ми е да го користам.

Што и да купиш секогаш одвои буџет и за некаков ТВ андроид/apple box.

highflyer

hello world
3 јануари 2010
272
159
highflyer's setup  
Processor & Cooler
i5 2500k & Hyper 212 evo
Motherboard
PSU
Antec HCG 850W
RAM
8GB Kingston HyperX
Video card
Sapphire RX 460 2GB
Case
CM Elite 370
Mouse
Bloody V3
Keyboard
SteelSeries Apex Raw
Monitor
Fuego 24' FHD TV
OS
Win 10
a филипс како се со рам ? брзо отвара апликации ?

Pane-G

user
9 мај 2012
1.678
1.005
a филипс како се со рам ? брзо отвара апликации ?

За филипс има вграден андроид ОС и колку сака да стави рам и за почеток ќе тера брзо но со тек на време ќе биде мноогу спор и ќе сецка и единствен начин целосен ресет подесување на ТВто и ништо друго и ниту рестарт не бива. А зошто сте запнале за Филипс бре ?? Мој другар има купено филипс на брзање и после истекот на гаранцијата се расипаа и шу праиме?! Како што реков не е тоа тоа како што беше, панасоникот е подобар ама мизерен софтвер има

Sent from my iPad Air 2 using Tapatalk

Последна промена:

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
32 inch Smart TV with webOS | 32LK6100PLB | LG UK
Денес си го купив ова телевизорче од Нептун, 15000 на 48 рати без камата, по 312 ден месечно, значи по 10 ден дневно, па после 5години може и да го фрлам кога ќе му истече гаранцијата.
Кај нас ни една телевизија не емитува сигнал со резолуција подобра од таа што ја има тв, а игри не играм, може музика и некој филм да изгледам.
Ви благодарам на сите за мислењата и коментарите. Поздрав.

highflyer

hello world
3 јануари 2010
272
159
highflyer's setup  
Processor & Cooler
i5 2500k & Hyper 212 evo
Motherboard
PSU
Antec HCG 850W
RAM
8GB Kingston HyperX
Video card
Sapphire RX 460 2GB
Case
CM Elite 370
Mouse
Bloody V3
Keyboard
SteelSeries Apex Raw
Monitor
Fuego 24' FHD TV
OS
Win 10
За филипс има вграден андроид ОС и колку сака да стави рам и за почеток ќе тера брзо но со тек на време ќе биде мноогу спор и ќе сецка и единствен начин целосен ресет подесување на ТВто и ништо друго и ниту рестарт не бива. А зошто сте запнале за Филипс бре ?? Мој другар има купено филипс на брзање и после истекот на гаранцијата се расипаа и шу праиме?! Како што реков не е тоа тоа како што беше, панасоникот е подобар ама мизерен софтвер има

Sent from my iPad Air 2 using Tapatalk
Се сезав ја ама ако , изјасни си се :D

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.566
19.254
Било кој медиа сервер закашлува кога ќе му приведиш титлови затоа што треба да се врши конверзија односно транскодирање илити „лепење“ на титловите на сликата.

Таков е стандардот на DLNA. Титловите не ги пушта како посебен стрим. Е сега, не ми е јасно зошто тоа е можно (посебен стрим) кога се гледа од USB стик а не го средиле со DLNA односно не го стандардизирале.
UMS го сакам затоа што во процесот на конверзија не користи кеш на дискот туку исклучиво ја користи RAM Меморијата.

Друг проблем е што медиа серверите за пренос на прав и вистински 4К стрим бараат гигабитна мрежна иако гледајќи суви спецификации би требало да работи веќе на мегабитна мрежа.

И друго што ми се допаѓа кај UMS е тоа што знае уредно да влезе во iso фајл (и во zip/rar) па одтаму да стрима.
Сум ги испробал многу но со титлови најдобро барата UMS. Друг сервер кој има болно многу опции е Wild Media Server но е комплициран за подесување и изгледа затоа не е популарен. Но кога ќе се подеси hands down е најдобар од сите.

Borsa

user
10 октомври 2011
1.183
907
Скопје
Borsa's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 AM4
Motherboard
B450M-HDV R4.0
Storage
500MB HDD + 256GB M.2 SSD
PSU
Cooler master GX 550W
RAM
16GB DDR 4 3200Мhz
Video card
Radeon RX580 4GB
Case
XIGMATEK
Mouse
SteelSeries Rival 600
Keyboard
AULA ASSAULT
Audio
SPEAKER DLS 2115
Monitor
Benq GW2470
OS
Windows 10
Последна промена:

polymath

read-only
26 февруари 2018
45
14

highflyer

hello world
3 јануари 2010
272
159
highflyer's setup  
Processor & Cooler
i5 2500k & Hyper 212 evo
Motherboard
PSU
Antec HCG 850W
RAM
8GB Kingston HyperX
Video card
Sapphire RX 460 2GB
Case
CM Elite 370
Mouse
Bloody V3
Keyboard
SteelSeries Apex Raw
Monitor
Fuego 24' FHD TV
OS
Win 10
Споредуваш FHD (Sony) so 4K (Samsung) . Нормално ќе идеш на 4К варијанта , future proof e. Самсунгот е скап за таа дијагонала , ако ти дозволува просторот , разгледај 49' ЛГ 4К за цена на самсунгот (26.000) . И глеј да избереш телевизор со 5 години гаранција ( ако има актуелни промоции )

polymath

read-only
26 февруари 2018
45
14
Споредуваш FHD (Sony) so 4K (Samsung) . Нормално ќе идеш на 4К варијанта , future proof e. Самсунгот е скап за таа дијагонала , ако ти дозволува просторот , разгледај 49' ЛГ 4К за цена на самсунгот (26.000) . И глеј да избереш телевизор со 5 години гаранција ( ако има актуелни промоции )

4K не ми значи толку бидејќи нема да го користам (97% од Youtube не поддржува 4K а и internet speed sucks sometimes). Пошто ограничен сум со простор (40' max) и изборот ми е ограничен. Поентава на прашањево ми беше, што мислите кој има подобри overall перформанси (слика,звук, OS etc.), поточно за мојте потреби кој би бил подобра опција.

EDIT: а за гаранцијава и за SONY и Samsung даваат по 2 год.

Последна промена:

highflyer

hello world
3 јануари 2010
272
159
highflyer's setup  
Processor & Cooler
i5 2500k & Hyper 212 evo
Motherboard
PSU
Antec HCG 850W
RAM
8GB Kingston HyperX
Video card
Sapphire RX 460 2GB
Case
CM Elite 370
Mouse
Bloody V3
Keyboard
SteelSeries Apex Raw
Monitor
Fuego 24' FHD TV
OS
Win 10
4K не ми значи толку бидејќи нема да го користам (97% од Youtube не поддржува 4K а и internet speed sucks sometimes). Пошто ограничен сум со простор (40' max) и изборот ми е ограничен. Поентава на прашањево ми беше, што мислите кој има подобри overall перформанси (слика,звук, OS etc.), поточно за мојте потреби кој би бил подобра опција.

EDIT: а за гаранцијава и за SONY и Samsung даваат по 2 год.
Денес не ти треба 4К , за една година неможеш да знаеш ,а ова за 97% мислам дека си ептен грешка , има премногу видеа што се со 4к резолуција, а исто и филмови. Конкретно меѓу 2та наведени модела , јас би идел со самсунгот бидејќи има 10-битен панел , наспрема сонито кој има 8 битен.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв